Krediyi baba çekecekse tapu baba üzerine yapılır.
1-Avukat eşliğinde protokol yapılacak
2- Noterde Düzenleme şeklinde taşınmaz satış vaadi sözleşmesi (gelecekteki satış sözleşmesi olarak duymuş olabilirsiniz) yapılacak ve şart değil ama kredi bitiminde ibaresi eklenecek ki kredi bittiğinde evi üzerinize alacağınız anlaşılsın.Kötü bir senaryoda pürüz çıkmasın.
3- Babası, Satış vaadi sözleşmesi eşin adına yapılacaksa sana, senin adına yapılacaksa eşine satış için vekaletname verecek.Bu vekaletname de de satışın kime yapılacağı belirtilirse iyi olur. (Sana veya eşine) Eğer ev hisseli olarak ikinize tescil edilecekse bu durumda güvenilir 3.bir kişiye vekalet verilir.
4-Ayrıca tapuya da şerh koydurulacak.Vefat halinde evin kime bırakılacağı belirtilecek. Bunu her tapu dairesi kabul etmiyor.Gidip konuşmanız gerek.
Ancak bu şekilde olası bir tatsız durumda eve ortak olabilirsiniz. Farazi konuşuyorum kimse böyle bir şey istemez ama eğer kredi bitmeden önce bir ayrılık durumu olursa ev ile alakalı mal paylaşımı kredi bittikten ve ev esas sahibine geçtikten sonra yapılabilir.
Eğer satış vaadi sözleşmesi eşinize, vekaletname aileden birine verildiyse ve iş inada biner boşandığınızda eşiniz kredi bittiği halde evi üzerine almazsa avukat eşliğinde yaptığınız protokolü devreye sokarsınız. Diğer noter belgeleri ise destekleyici nitelikte olur.
Son olarak baba 65 yaş üstünde ise bazı noter işlemlerinde ve tapu şerhinde akıl sağlığı raporu istenebilir. Bunun için Aile Sağlığı Merkezi/ Aile Hekiminiz ile görüşürsünüz.Zaten noter veya tapu dairesi sizi yönlendirir bu konuda.Bazı ASM ler bu belgeyi vermiyor bu durumda Hastane'ye gitmeniz gerekir.
Yazmayı unuttuğum bir şey veya daha pratik çözümü olan varsa zaten ekleme yapar.Herhalukarda avukat desteği almayı ihmal etmeyin. Avukata vermekten kaçınacağınız bir meblağ gelecekte sizi %50 hisseden mahrum bırakmasın
