Yöresel Tarif Antalya Mutfağı

Yöresel Yemekler

gerbera

Derinle Hayat
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
88
4
286
39
ANTALYA

Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen yöresel yemeklerinin yurtiçinde dahi bilinmiyor olması düşündürücü... Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates ,salatalık, biber, taze fasulye, kabak, patlıcan, zeytin Antalya tarımında yer bulur. Sıcak iklim sebebiyle sebze ağırlıklı bir mutfak göze çarpmaktadır. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan reçel çeşitleri vardır.

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Taratorlu Piyaz : Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Bu tarator sosudur; haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir. Üzerine kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur. Antalya'nın en ünlü yemeğidir.

Laba :
Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak, tepsiye
serilen pilavın üzerine konup pişirilir.

Hibeş : Sarımsak dövülüp limonsuyu, kimyon, tuz ve tahinle iyice karıştırılır. Servis yapılırken üzerine zeytin yağda acı biber dökülür.Özellikle alkollü içecekle ikram edilir.

Turunç Reçeli
: Kalın kabukları soyulur. Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Bir tencerede kaynatılır; suyu süzülür. 10 turunca, yarım bardak su
ve bir kilo şeker ilave edilir. Bir süre pişirilir.

Patlıcan Reçeli : Patlıcanlar soyulup, birkaç saat kireçli suda bekletilir. Bol suda yıkanıp şekerle bir gece suyu alıncaya dek bekletilir. Şeker koyulaşıncaya kadar karanfille kaynatılır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende antalyalıyım çok iyi hibeş yaparım.hibeşe haşlanmış nohutu konduğunu ilk defa duyuyorum.

bizim oralarda düğünlerin vazgeçilmez çorbası;

kulaklı çorbası :
mantı hamuru gibi hamur yoğurulur.kare kare kesilir
içi için kıyma ,karabiber,nane,kırmızı biber kavurulur ve soğuyunca mantı şeklinde minik minik hazırlanır.
büyükçe bir tencerede salça yağ ile kavrulup suyu eklenir,su kaynayınca hazırlanan küçük hamurlar ve haşlanmış nohut içerisine salınır.
nohut ve hamurlar pişince sarımsak eklenir.

deniz yosunu bende yazmıştım yemek bölümüne kulaklı çorbasını sağ olasın
değişik antalya yemek çeşitleri bilenlerde yazsın iyi olur.

seth derslrde başarılar diliyorum canım. paşa07 iyi tamponlar çıkmış artık
selamları var herkese.iyi geceler.

evt arkadaşlar ben antalyalıyım ama bu tür şeyleri annem yapar ve arkadaştan özürdilerim ben humusla karıştırdım.haklı hibeşe konmuyordu.humusa konuyordu nohut

evt arkadaşlar ben antalyalıyım ama bu tür şeyleri annem yapar ve arkadaştan özürdilerim ben humusla karıştırdım.haklı hibeşe konmuyordu.humusa konuyordu nohut

bende bir antalyalı olarak nohutun konmadıgını biliyorum arkadaşlar nasılda öseldim valla tadını :1yes2:

Piyaz
* 2 su bardağı kuru fasulye
* 4 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı tuz
Sos

* 10 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı haşlanmış fasulye
* ½ su bardağı tahin
* ½ su bardağı limon suyu
* ½ su bardağı su
Üzerine

* 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
* 2 haşlanmış yumurta
Yapılışı

Fasulyeyi ayıkla, yıka, haşla, tuz at beş dakika daha kaynat suyunu süzdür. Sarmısağı döv, iki çorba kaşığı haşlanmış fasulye, bir çorba kaşığı tahin, bir çorba kaşığı limon suyu koy, hepsini iyice döv. Kalan limon suyu, tahin ve suyu çırp. Fasulyeleri tabağa düzenle sosu üzerine gezdir, maydanoz ve yumurta sarısıyla süsle, servise al.

Alıntı Antalya web sitesi

Kabak Çintmesi

* ½ kilo kabak
* 1 çay kaşığı tuz
* ¼ su bardağı zeytinyağı
* 2 soğan
* 3 domates
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* ¼ su bardağı su
Yapılışı

Kabakları soy, kuşbaşı doğra, yıka, süzgeçe al, tuz at , karıştır. Soğanları ince kıy, yağla kavur. Domateslerin kabuklarını soy, doğra, soğanlara ilave et, çevir, kabakları koy, karıştırarak kavur. Suyu ilave et, kapağı ört ve pişir.

Patlıcanlı Cive

* ½ kilo patlıcan
* 12 diş sarmısak
* 3 domates
* 3 biber
* ¼ su bardağı zeytinyağı
* 2 soğan
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 2 çorba kaşığı pirinç
* 1 çay kaşığı tuz
* ½ demet nane
* 11/2 demet fesleğen

Yapılışı

Patlıcanları aralı soy, kuşbaşı doğra. Sarımsakları soy. Domateslerin kabuklarını soy, doğra. Yağla ince kıyılmış soğanı kavur .Sebzeleri ilave et. Biberi tuzu at. Hafif ateşe al. Kendi kendine sulanınca pirinci yıka, koy. Sebzeler ve pirinçler pişince servis tabağına düzenle, yüzüne kıyılmış nane ve fesleğen serp.

Şakşuka

* 1 patlıcan
* 2 patates
* 3 biber
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 6 diş sarmısak
* 4 domates
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz
* ½ demet maydanoz

Yapılışı

Patlıcanı aralı soy, halka doğra. Patatesi soy, halka doğra. Biberleri iri iri doğra. Sebzelerin hepsini yıka , süzdür, yağda kızart. Başka bir tencerede yağı kızdır. Sarmısakları soy, tuzla döv, ilave et. Kabukları alınmış doğranmış domatesleri at, çevir. Kaynayınca kızarmış sebzeleri içine at, iki taşım kaynat, servis tabağına düzenle yüzüne maydanoz serp
Not: İstenirse bir kabak da katılabilir.
Alıntı Ant web site

kızlar herkes sevdıgı gıbı yapsın.bızde bır nohutlu bır nohutsuz yaparız.begendıgımızı alırız.olmazmı?guzeller.

sevgili Antalya'lı arkadaşlar dün atv avrupa kanalında kültür aşı programında Antalya'nın toparlak kebabı ( ben öyle hatırlıyorum ama nette bulamadım) :sm_confused:bonfile eti yağda kızartıp, sonra kavrulmuş soğan ve salça ikilisiyle buluşturuyorlardı ama başka ne ilave ediliyordu onu hatırlamıyorum. yemeğin piştikten sonraki görüntüsü çok hoştucokacimcoook:asigim:
bilen, gören,yiyen, programı izleyen varsa insaniyet namına buraya yazar mısınız:uhm:

Yöresel tarifleri paylaşmaya devam etsek ne güzel olur...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…