Arkadaşlar depremzede çocuklar ne olacak?

Deprem bölgelerinde enkazdan çıkarılan çocuklar büyükşehirlere sosyalhizmetlere gönderilmeye başlandı.

Bu çocukların anneleri babaları belki hayatta, neden aileleri akrabaları beklenmiyor? Kimsesiz cesetlerde gömülecekmiş, belki bunlarında şehir dışında akrabaları var, henüz gelemediler. Dna testi yapılabilirdi, bu şansta gidecek. Çocuklar bulundukları şehirlerde kalsalar daha iyi olmaz mıydı? Nereden geldikleri belli değil, daha çok küçükler, isimsizler.

Konuyla ilgili bilgi sahibi birisi var mı?
Maraştaki depremi iliklerimize kadar yaşadık ve taş üstünde taş kalmadı. Hastanelere girilmiyor yaralılar hastane bahçesinde tedavi ediliyor. Aşırı bir soğuk var ki donarak ölen tanıdıklarınız var. O yüzden dediğiniz biraz zor. Keşke öyle bir imkan olsa. Biz 2 gece dışarıda kaldık ve ayaklarımız buruşmuştu. Büyük bir göç var zaten biz kendimizi Kayseri'ye zor attık.

Arkadaşlar koruyucu aile konusuyla ilgili şöyle bir şey var, bunu İstanbul'da kurumda çalışan psikolog iletti,
Bu gönüllü kişinin asla aksatmadan haftada en az tam bir gününü çocukla geçirmesi gerekiyormuş. Dini bayramlar, hastalık vs gibi süreçlerde bile düzensizlik beklenilmediği söylendi. Gönüllü olacak kişilerin buna göre gelmesi isteniyormuş.

Ek olarak istenilen şartlar elbette var. Ama şuan depremzede çocuklar için bu durum söz konusuymuş. Yaş aralığı 25-65. Ve hiçbir şekilde öğrenci kaydı olan kişilerin kabul edilmediği belirtildi. Bu çocuklar için de daha önce koruyucu aile olan kişilere öncelik tanınacakmış.

Bende koruyucu aile olmak için başvurdum bekliyorum ama kafam karişdi nasil olacak bilmiyorum

Ben İstanbul'da yaşamıyorum eşim memur acaba koruyucu aile olarak başvuru yapabilir miyim

Maraştaki depremi iliklerimize kadar yaşadık ve taş üstünde taş kalmadı. Hastanelere girilmiyor yaralılar hastane bahçesinde tedavi ediliyor. Aşırı bir soğuk var ki donarak ölen tanıdıklarınız var. O yüzden dediğiniz biraz zor. Keşke öyle bir imkan olsa. Biz 2 gece dışarıda kaldık ve ayaklarımız buruşmuştu. Büyük bir göç var zaten biz kendimizi Kayseri'ye zor attık.

Size ve ailenize çok geçmiş olsun 🙏

99 depreminde çok fazla kayıp çocuk, kimsesiz cenaze.
Bu kez teknoloji daha gelişkin, bizlerin aklına gelen yetkililerin de aklına geliyordur diye düşünüyorum.
Öncelik hayat kurtarmak belki o kargaşada unuturlar mı diye aklımız çıkıyor ama sanmam, sistemi kurmuşlardır diye ümit ediyorum.
Ümit etmezsem bu düşünce beni delirtecek. Aklım ciddi anlamda kayıyor dayanamıyorum kahroldum.
Hava koşulları nedeniyle ekipler çok zor ulaştılar zaten enkazdan çıkarılanlar direk tedavi için gönderiliyor. O yüzden çok hızlı hareket edip bir an önce tedavilerini ettirmeleri gerekiyor çevre illere gönderiliyor hastaneler yıkılmış durumda. Yatak yok içeride güvenli hiçbir alan yok tutabilecekleri.

İstanbulda hangi noktalarda bilmiyoruz ama annem darüleceze okmeydanında olduklarını duymuş komşulardan. Yarın iş çıkışı uğrayıp bilgi alacak kabul ederlerse bez ve kıyafet götürecek.

İnşallah aileleri sağ salim gelir evlatlarına kavuşur. ♥️

Arkadaşlar zaten ülkemizde bir koruyucu aile sistemi var. Koruyucu aile başvurusu yapıp gerekli onayı alıp sırada bekleyen aileler var. Koruyucu aile olmak için belirli bir prosedür var. Aileler, evler kontrol ediliyor gerekli sağlık kontrolünden geçiriliyor. Ve bu aşamalardan sonra koruyucu aile olmak için onay veriliyor. Adı üzerinde koruyucu aile. Bu açıklamayı yaptıktan sonra. Dediğim gibi koruyucu aile onayı alıp sıra bekleyen birçok aile var. İlk etapta kurumlar koruyucu aile olanları, sistemde koruyucu aile onayı olanları arıyor. Daha sonraki aşamada eğer yeterli değil ise kuruma müracaat edenleri arayacaklar. Lütfen endişelenmeyin. Sizlerde bulunduğunuz şehirlerde sosyal hizmetleri arayıp bu miniklerimiz için refakatçi olabilirsiniz. Ve inşallah bütün miniklerimiz ailelerine kavuşur.

İstanbulda hangi noktalarda bilmiyoruz ama annem darüleceze okmeydanında olduklarını duymuş komşulardan. Yarın iş çıkışı uğrayıp bilgi alacak kabul ederlerse bez ve kıyafet götürecek.

Şuan için ihtiyaç yok denilmiş. İlerleyen haftalarda lazım olacağı söylenmiş yine de teyit edebilirsiniz.

Ölülerin DNA sı alınıp belgesi tutulacakmış
Üzgünüm bu mümkün görünmüyor, bir dna testi sonucu ne kadar zamanda cikiyor kimden alacaklar ki morg dolup tasinca hastanenin kirmizi sari diye ayrilan bölümlerine yayilan battaniyeye sarili cesetleri gördüm, insanlar etrafinda yürüyüp gecip dolaniyor. Ne test yapacak ekipman ne de saglikci var.
Damar yolu acilma islemi bile herkese yakini tarafindan yapiliyor. Hicbir is dogru olmadigi gibi bu da degil.
Toplu defin icin 700 kisi sirada bekliyor diye yurt disina hatay‘ dan dönmüs birinden duydum cok üzüldüm. Kimligi belirlenenler de kimligi belirlenemeyenler de toplu mezar yerlerine defnedilecekti. Yakinlari cenazeleri birakip enkaz basina ya da hastanedeki yakinlarina döndüler. Cok aci ve asla hakkettikleri kader bu degil.

Deprem bölgelerinde enkazdan çıkarılan çocuklar büyükşehirlere sosyalhizmetlere gönderilmeye başlandı.

Bu çocukların anneleri babaları belki hayatta, neden aileleri akrabaları beklenmiyor? Kimsesiz cesetlerde gömülecekmiş, belki bunlarında şehir dışında akrabaları var, henüz gelemediler. Dna testi yapılabilirdi, bu şansta gidecek. Çocuklar bulundukları şehirlerde kalsalar daha iyi olmaz mıydı? Nereden geldikleri belli değil, daha çok küçükler, isimsizler.

Kimliği belirsiz cesetler gerekli dna ve parmak izleri alınarak nerden çıkarıldıkları not edilerek gömülecek diye duydum yetkilinin birinden

sosyal hizmetlerde geçici olarak güvenli bir şekilde profesyonel insanların yanında çocuklar barındırılmaktadır. Devlet güvencesinde öncelikle kimse çocuklara zarar vermesin diye. çocukların hepsi günümüz teknolojisi ile resimleri varsa kimlikleri ile kayıt altında olacaktır. Ayrıca kimsesizler mezarlığına gömülme olayını da nerden çıkardınız.

Çok haklısınız, ama kışlalarda kalabilir çocuklar, ya da en yakın sağlam şehirlere gönderilebilirse, akrabaları cenaze işlerini halledip, yakın şehirden hemen ulaşabilir. Böyle büyükşehirlere rastgele dağıldılar.
Rastgele derken açıklarmısınız , neye dayanarak bu cümleyi kurabiliyorsunuz

koruyucu aile olmak için başvurular açılmış çocuklar için..
her şey için maalesef ki zaman gerekiyor. o kadar cenazeyi koyacak yerleri olmadığını ve ya dna için vakit olmadığını düşünüyorum.. çok zor.
Sahipli cenazeler gömülmeye başladı . ne yazık ki kaybettigimiz bir aileden biliyorum. Teknoloji ile ikamet adreslerinde kimin nerde yaşadığı bilindiği için kimliklendirmenin daha kolay olmaktadır. kimliksiz cenazelerde tabi ki vardır. uygun koşulllarda tutulup adli tıplarda DNA analizi ile kimliklendirilecektir.

darüleceze okmeydanındalar

Kafayı yemek üzereyim izledikçe ağladım şimdi bu başlığı görünce dahada kötü oldum iki çocuk annesiyim Allah'm yardım et,ne büyük acı küçücük daha onlar bazen kendi kendime diyorum annesi babası ölen çocuklarda ölse keşke bu çocuklar kim bakacak deprem tranvasi yanında bide anne baba yok küçücük çocuklar ne yapacak piskilojim bozuldu galiba hiç iyi değilim oradaki insanları düşündükçe...
Keşke onlarda ölselerdi demiyorum ama bende sizin gibiyim izledikçe, duydukça empati yaptıkça delircek gibi oluyorum. 3-4 aylık bebekler, minik minik çocuklar 😔😔 15 yaşındaki ölü kızının elini bırakmayan bir baba. Off hangi birine daha çok yanar insan.
Nasıl normale dönülür hiç bir fikrim yok.
Bende hiç iyi değilim, daha önceki depremlerde bu bu kadar yoğun hissetmemiştim ama şuan sadece çaresizlik var

Üzgünüm bu mümkün görünmüyor, bir dna testi sonucu ne kadar zamanda cikiyor kimden alacaklar ki morg dolup tasinca hastanenin kirmizi sari diye ayrilan bölümlerine yayilan battaniyeye sarili cesetleri gördüm, insanlar etrafinda yürüyüp gecip dolaniyor. Ne test yapacak ekipman ne de saglikci var.
Damar yolu acilma islemi bile herkese yakini tarafindan yapiliyor. Hicbir is dogru olmadigi gibi bu da degil.
Toplu defin icin 700 kisi sirada bekliyor diye yurt disina hatay‘ dan dönmüs birinden duydum cok üzüldüm. Kimligi belirlenenler de kimligi belirlenemeyenler de toplu mezar yerlerine defnedilecekti. Yakinlari cenazeleri birakip enkaz basina ya da hastanedeki yakinlarina döndüler. Cok aci ve asla hakkettikleri kader bu degil.
Toplu mezar diye bişey söz konusu değil. Kastettiğiniz bildiğimiz toplu mezarsa eğer. Bir sürü mezar kazılıp yan yana gömülürler evet mezar başlarına numaralandırma verilerek eşleştirme işlemi yapılır. Damar yolunu yakını da nasıl açacak ayrıca. Şehir efsanesi gibi kusura bakmayın bu dediğiniz şey. Belki bi kaç kişinin sağlıkçıdır yakını o açarken görmüşlerdir hiç bilmeyen bir insanın damar yolu açması mümkün mü. Bir sürü ilden de gassal gitti o cenazeler tek tek yıkanıp islami usullere göre gömülecektir.

Bu kaos ortaminda en doğrusu bu. Süleyman bebek kaçırıldı. Belki de ondan sonra alınmış bir önlemdir.
D5FD6809-2324-41D1-B240-E699F06FAD71.webp

O bebek bulunup annesine verildi sanırım kaçırma söz konusu değilmiş.

Back
X