• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

aşırı kıskançlık

cikolata_kahve

Fe inne meal usri yusra
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2015
64
42
3
merhaba arkadaşlar. 4 yıldır biriyle ilişkim var. bu zamana kadar öyle benim güvenimi derinden sarsacak ya da ilişkiyi bitirecek türde hatalar güvensizlik oluşturacak davranışlarla karşılaşmadım ama buna rağmen aşırı derecede kıskanç ve şüpheciyim. neden kaynaklandığını bilmediğim bir aldatılma korkusu mu desem yalan söylendiği bir şey saklandığı hissi mi desem bir güvensizlik var bende. çok kontrolcüyüm ve her şeyi didik didik karıştırırım. mailler sosyal medya hesapları fotoğraflar mesajlaşmalar... sevgilimin aklınıza gelebilecek her hesabını didik didik ettim ve bundan rahatsız olmama rağmen hala elime geçse kurcalarım. kendimi engelleyemiyorum bu konuda. sanki benden sakladığı şeyler var ve ben onları araştırıp bulmaya çalışıyor gibi hissediyorum. her seferinde ya bulduğum bir şeyi yanlış anlamamdan dolayı ya da benim yaptığım bu hoş olmayan hareketlerden dolayı tartışıyoruz. ben de bu yaptığımdan, böyle hissetmekten rahatsızım ama ne yazık ki karıştırıp kurcalayıp bir şeyler bulamayıp içimi rahatlatmadıkça şüpheden kurtulamıyorum. nasıl kurtulabilirim rahat olmak istiyorum gerçekten bunaldım. her seferinde sevgilimle aynı konuşmaları yapmak da rahatsız ediyor. NE YAPABİLİRİM ÇOK BUNALDIM OFFFF :KK43:

Cocukluğuna inmek gerekli
Şaka yapmıyorum ciddiyim
Bu anlattıkların hoş şeyler değil ruhsal acıdan
Uzman birinden yardımı almalısınız

Bu davranışların nedeninin sizden kaynaklı olduğunu sanmıyorum.
Ya mantığınız hayatınızdaki insana onay vermiyor ve bir şekilde açığını yakalayarak ilişkiyi sonlandırmaya çalışıyor ya da sevgilinizin size hissettirdiği bir güvensizlik söz konusu.
İçinizde bir şeyler kıpırdanıyor, adını koyamıyorsunuz ama peşindesiniz.
Ben de zamanında yaptım bunları, ama bilin ki temeli kıskançlık değildir, güvensizlik ya da karşınıza teslim olamayışınızdır.

Belki de bir şeyleri hissediyorsun?
Henüz olmasa bile sevgilinde yeterince güven vermiyorsa bu hislere kapılman normal.

kendime mi güvenmiyorum sevgilime mi bilmiyorum. sevdiğini biliyorum, güveniyorum, ama sürekli arayış içindeyim sanki bir şeyler saklıyormuş arkamdan işler çeviriyormuş da ben uyutuluyorum bunu bulmaya çalışyıor gibiyim neyi aradığımı falan da bilmiyorum sürekli karıştırıp kurcalama peşindeyim. sevgilim zaten bıktı bunaldı şikayet et et nereye kadar telefonlara şifre koydu hesapların şifreleri değiştirdi her şey açık olunca hem karıştırıyorsun hem de olur olmadık şeyleri sorun ediyorsun en iyisi bilme kurcalama bizim de aramız iyi olur dedi ama o da fayda etmedi bu sefer de içten içe ne saklıyor da şifreledi her şeyi psikolojisi sardı tuhaf bir durum yıpratıcı

Belki de bir şeyleri hissediyorsun?
Henüz olmasa bile sevgilinde yeterince güven vermiyorsa bu hislere kapılman normal.

bilmyorum gerçekten sebebini. daha bugün 2 saate yakın telefonda ikna etmeye uğraştı. niye böyle davrandığımı anlamadığını, birinin çıkıp ona yanaşmasından şüphe duyup duymadığımı sordu sence ben seni bırakır gider miyim ne düşünüyorsun tipinde bir sürü soru. hani kendimi düşününce hemen her konuda ortalama insan olarak görüyorum kendimden herhangi bir konuda daha iyi bir özelliğe sahip olan kimseyle kendimi kıyaslayıp kompleks yapmam. yani bir gün benden daha güzel/akıllı/zeki/iyi bir kız çıkar da sevgilimin aklını çeler onu benden koparır götürürse gibi düşüncelerim yok. ya da bu benim bildiğim. belki de bilinçaltımda vardır. belki haklısınız kafam çok karışık.

Ama biz seven kıskanır diye biliyoruz. Yanlış mı?

Kıskançlık özellikle kadınlar tarafından aşırı sevilme sanılıyor. Kadında duygusal bir açlık da varsa, karşı tarafa olması gerekenden fazla bir şekilde bağlanıyor. Bu sefer de ayrılık çok travmatik oluyor. Özellikle de kıskanılan taraf için. Bu tür ilişkilerin sonunda ayrılık olur genellikle. Çünkü aşırı kıskanan kişide başka türlü psikolojik dengesizlikler de baş göstermeye başlar.

Kıskançlığın evrimsel psikoloji açısından kökeni nedir?

Erkek, soyunun devamı için çocuğun kendinden olması içgüdüsüyle hareket ediyor. Kadın ise çocuklarının babasını başkasına kaptırmamak için kıskançlık geliştirir. İnsanlık tarihindeki ilk cinayet de kıskançlık sebebiyle işlenmiştir, Kabil'in Habil'i öldürmesinden söz ediyorum.Kıskançlık savaşlardan bile daha çok cinayet sebebi olmuştur.

Aşırı kıskançlığın nedenleri nedir?

Kimlerde gelişir bu sağlıksız kıskançlık hali? Egodan dolayı gelişir. Patolojik düzeyde kıskananların kendine güveni yoktur. Çocukken anne ya da babasının ihanetine şahit olmuş da olabilir. İşin içinde amigdala, limbik sistem ve prefrontal korteks var. Prefrontal korteks bizim duygu dünyamızı kontrol eden merkez. Kıskançlığın merkezi burasıdır. Amigdala da sevdiğimizi kaybetme korkusu verir bize.
Bu korku kimlerde daha yoğun oluyor?

İtalyan doktor Donatella Marazzitti tarafından 400 kişiyle yapılan bir aşk araştırması var. Âşıkların büyük çoğunluğunun serotonin düzeyinin düşük olduğu saptanmış.

Bu davranışların nedeninin sizden kaynaklı olduğunu sanmıyorum.
Ya mantığınız hayatınızdaki insana onay vermiyor ve bir şekilde açığını yakalayarak ilişkiyi sonlandırmaya çalışıyor ya da sevgilinizin size hissettirdiği bir güvensizlik söz konusu.
İçinizde bir şeyler kıpırdanıyor, adını koyamıyorsunuz ama peşindesiniz.
Ben de zamanında yaptım bunları, ama bilin ki temeli kıskançlık değildir, güvensizlik ya da karşınıza teslim olamayışınızdır.

evet tam olarak bu, adını koyamıyorum ama peşindeyim. ne aradığımı bilmiyorum takip halindeyim sürekli. mesela sevgilimin yıllar önce kapatmış olduğu bir twiter hesabı var. bu hesap kapanmış hesap yok ortada ama atılan twitler başka bir sitede kaydedilmiş. google a ismini yazınca çıktı karşıma ve bunları bile karıştırdım. düşünün yıllar öncesi. ben bile yoktum onun hayatında neyi kurcalıyorum bilmiyorum. hatta yuh diyeceksiniz ama okulunun öğrenci bilgi sistemine bile girip ta gidip 1. sınıf 2. sınıf notlarına baktım bilgilerine baktım orayı bile karıştırdım. google a isim yazıp aratmak bile nereden aklıma geldi bilmem. mantıklı düşününce saçmalık aslında hepsi !

Eskiden bende sizin gibiydim. Ama anladım ki bu kıskançlık beni yeyip bitiriyor. Gecelerce ortada bi sebep yokken sinirimden ağladıgımı bilirim düşüncesine bile katlanamıyordum ya birileriyle konuşuyorsa diye. Baktım kafayı yemek üzereyim bi yerde durmam lazım dedim ve durdum. Şuan normal olmaya çalışıyorum bütün sosyal medya hesaplarımı kapattım şifresini bildigim halde bende girip saatlerce didikliyordum yanlış bişey görmememe rağmen yine de sürekli bakmak istiyordum. En son herşeyi silince bakmayı da kestim. Kendime zarar vermeye başlamıştım artık, sizde o yoldasınız anladıgım kadarıyla. En iyisi bakmayın incelemeyin. Gizli bişeyler yapmak isteyen adam gider fake bi hesap alır yapacagını ordan da yapar. Bu güvensizlik ilişkinize çok zarar verir bugun sadece şikayet eden adam bi süre sonra bıktım artık istemiyorum bile diyebilir. Bunun olmasını istemiyorsanız vazgeçin bu huyunuzdan bakmayın hiçbirşekilde meraktan ölseniz de bakmayın. Çünkü böylesadece sizin psikolojiniz bozulur doğru bir davranış şekli değil bu inanın ki

Aşırı kıskançlığın nedenleri nedir?
Kimlerde gelişir bu sağlıksız kıskançlık hali? Egodan dolayı gelişir. Patolojik düzeyde kıskananların kendine güveni yoktur. Çocukken anne ya da babasının ihanetine şahit olmuş da olabilir. İşin içinde amigdala, limbik sistem ve prefrontal korteks var. Prefrontal korteks bizim duygu dünyamızı kontrol eden merkez. Kıskançlığın merkezi burasıdır. Amigdala da sevdiğimizi kaybetme korkusu verir bize.
Bu korku kimlerde daha yoğun oluyor?
İtalyan doktor Donatella Marazzitti tarafından 400 kişiyle yapılan bir aşk araştırması var. Âşıkların büyük çoğunluğunun serotonin düzeyinin düşük olduğu saptanmış.

babam yıllar önce annemi aldattı. çok sıkıntılı zamanlardı elbette, boşanma lafları konuşuldu bizim yanımızda ben daha küçüktüm bu konular benim yanımda konuşuldu hep. babam evden giderdi annem peşine düşerdi ve babama söyleyemediği şeyler için beni konuştururdu mesaj attırırdı ''neredesin baba seni çok özledik neden gelmiyorsun bak biz sensiz yemek yiyoruz sensiz uyuyoruz sen yoksun ne zaman geleceksin lütfen gel kardeşim de seni soruyor...'' vs vs. bunların hiçbiri benim ağzımdan yazılmış söylenmiş cümleler değildi ki zaten o yaşta bu cümleleri kurmam mümkün müydü bilmem. yani kısacası olayın içindeydim o yaşta. belki o zamanlarda etkiledi beni ve bu güvensizlik duygusu oluştu.

Eskiden bende sizin gibiydim. Ama anladım ki bu kıskançlık beni yeyip bitiriyor. Gecelerce ortada bi sebep yokken sinirimden ağladıgımı bilirim düşüncesine bile katlanamıyordum ya birileriyle konuşuyorsa diye. Baktım kafayı yemek üzereyim bi yerde durmam lazım dedim ve durdum. Şuan normal olmaya çalışıyorum bütün sosyal medya hesaplarımı kapattım şifresini bildigim halde bende girip saatlerce didikliyordum yanlış bişey görmememe rağmen yine de sürekli bakmak istiyordum. En son herşeyi silince bakmayı da kestim. Kendime zarar vermeye başlamıştım artık, sizde o yoldasınız anladıgım kadarıyla. En iyisi bakmayın incelemeyin. Gizli bişeyler yapmak isteyen adam gider fake bi hesap alır yapacagını ordan da yapar. Bu güvensizlik ilişkinize çok zarar verir bugun sadece şikayet eden adam bi süre sonra bıktım artık istemiyorum bile diyebilir. Bunun olmasını istemiyorsanız vazgeçin bu huyunuzdan bakmayın hiçbirşekilde meraktan ölseniz de bakmayın. Çünkü böylesadece sizin psikolojiniz bozulur doğru bir davranış şekli değil bu inanın ki

haklısınız. bu bana da zarar veriyor.. iki taraf için de yıpratıcı. biliyorum doğru olmadığını ve kurtulmak istiyorum :KK43:
psikolojim de bozuldu zaten sürekli şüphe içindeyim normal bulmuyorum bunu kendim bile:KK43:

evet tam olarak bu, adını koyamıyorum ama peşindeyim. ne aradığımı bilmiyorum takip halindeyim sürekli. mesela sevgilimin yıllar önce kapatmış olduğu bir twiter hesabı var. bu hesap kapanmış hesap yok ortada ama atılan twitler başka bir sitede kaydedilmiş. google a ismini yazınca çıktı karşıma ve bunları bile karıştırdım. düşünün yıllar öncesi. ben bile yoktum onun hayatında neyi kurcalıyorum bilmiyorum. hatta yuh diyeceksiniz ama okulunun öğrenci bilgi sistemine bile girip ta gidip 1. sınıf 2. sınıf notlarına baktım bilgilerine baktım orayı bile karıştırdım. google a isim yazıp aratmak bile nereden aklıma geldi bilmem. mantıklı düşününce saçmalık aslında hepsi !
Kendimi gördüm resmen.:KK45:
Burcunuz nedir merak ettim.
Çünkü akrep burcuyum ve bunun özelliği olarak zaten kuşkucu ve güvensizimdir, belki siz de yapısal olarak kendinizi garantiye almak için önlem peşindesinizdir.
Sizi anlayabiliyorum ve bu hissin tam olarak nasıl bir şey olduğunu da emin olun çok iyi biliyorum.
Bir şeyler yanlış, aklınızda sorular, size olaylar anlatılırken sanki eksik kalmış parçalar vs...
Arkadaş grubuyla otururken sessiz konuşmalar ve gülüşmelerden işkillenmek falan filan.
Siz garip değilsiniz emin olun, ilişkinizde teslimiyet yok.
Belki sevgiliniz sizi hayatına yeterince almıyor belki de siz uzun süren bu ilişkinin ciddiyete bineceğinin farkındasınız ve gelecekte üzülmemek adına önlem alma peşindesiniz.
Hele de aile içinde üzücü şeyler yaşanmışsa, bilinçsizce bunu yapmanız da olası.
Ama tek bildiğim şey, birgün bitecek.
Birgün bu hissiniz geçecek, benim öyle oldu.
Çok zorlu, çok yıpratıcı ve insanı kendinden tiksindiren bir durumdur ama yine de bitecek.
Ne zaman o adamın sizi gerçekten sevdiğine ve gönlünün kapılarının sadece size açık olduğunu anladığınız an bitecek.

Normal gelmediği için durumunuzu araştırma gereği hissettim.Görülüyor ki aldatmak sadece eşleri değil çocukların ilerideki ilişkilerini de etkiliyor.Bence bir uzmandan yardım almalısınız .

haklısınız. bu bana da zarar veriyor.. iki taraf için de yıpratıcı. biliyorum doğru olmadığını ve kurtulmak istiyorum :KK43:
psikolojim de bozuldu zaten sürekli şüphe içindeyim normal bulmuyorum bunu kendim bile:KK43:
Başlayın bi yerden kendinizi frenlemeye, herşey sizin elinizde çok isterseniz yaparsınız

Back
X