• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Asperger

Merhabalar 4 yaşında oğlum. Kreşe gitmek istedi gönderdik sonra gitmek istemedi. Nedeni ise öğretmen bana kızdı diyor. Çok ağlayınca aldık kreşten. Şaka yapmayı espriyi çok seviyor. Sembolik oyunlar oynuyor. Beni bebek yapıyor mama veriyor yada bir kutuyu araba gibi sürüyor gibi fakat bazen aynı soruları soruyor mesela komşumuzun görsün eşini sorıyor her defasında yada yeni tanıştığı kişilere evlerinin nerede olduğunu ve rengini soruyor hemen. Arabaları çok seviyor. Kafasından şarkılar uydurup söylüyor. Arabalarını konuşturuyor. Ama bu takıntılı soruları canımı sıkıyor. Girdiğimiz ortamda sorularıyla dikkat çekiyor. Asperger ler de takıntı olur diye biliyorum olabilirmi acaba. Yaşıtları ile bir arada olmayı seviyor ama birlikte oynamıyorlar benim oğlum sessiz kalıyor yanlarında. Bana aşırı düşkün. Sürekli beni sevdiğini söylüyor.
Bana normal geldi anlattıklarınız. Bir de çalıştığım yerde asperger sendromlu birisi vardı ve anlattığınızdan çok farklıydı. Mesela espiriyi anlayamiyordu falan.
Neyse bence çocuğunuzda bir sıkıntı yok ama kimse su kadarcik anlattiginizla anlayamaz. Siz yine de bir doktora gidin ve netlestirin.

Merhabalar 4 yaşında oğlum. Kreşe gitmek istedi gönderdik sonra gitmek istemedi. Nedeni ise öğretmen bana kızdı diyor. Çok ağlayınca aldık kreşten. Şaka yapmayı espriyi çok seviyor. Sembolik oyunlar oynuyor. Beni bebek yapıyor mama veriyor yada bir kutuyu araba gibi sürüyor gibi fakat bazen aynı soruları soruyor mesela komşumuzun görsün eşini sorıyor her defasında yada yeni tanıştığı kişilere evlerinin nerede olduğunu ve rengini soruyor hemen. Arabaları çok seviyor. Kafasından şarkılar uydurup söylüyor. Arabalarını konuşturuyor. Ama bu takıntılı soruları canımı sıkıyor. Girdiğimiz ortamda sorularıyla dikkat çekiyor. Asperger ler de takıntı olur diye biliyorum olabilirmi acaba. Yaşıtları ile bir arada olmayı seviyor ama birlikte oynamıyorlar benim oğlum sessiz kalıyor yanlarında. Bana aşırı düşkün. Sürekli beni sevdiğini söylüyor.

4 yaşındaki bir çocuğun yapması gereken davranışları yapıyor.. Çocuk soru sorarak öğrenir ve o yaşlarda bu süreklilik gösterir.. Takıntılı diye asperger teşhisi koymamalısınız bence..

Oyuncaklaro konusturmasi ve hayal gucunu kullanarak oyun oynamasi olmasi gereken seyler eger bunlar yoksa daha buyuk sorun ama takintili davranislar ayni seyleri sorma benim oglumdada var bunlar otizim belirtisi diye geciyor biz bir yildir ozel egitim aliyoruz dikkat eksikligi varmi mesela arladaslariyla kaynasamamasi falan benim oglumdada cok vardi egitim ve kresle azaldi simdi yasitlariyla ayni ama hala bu telefon kimin bu kim sagmi solmu gibi gereksiz ayrintilara cok takilip defalarca soruyor bunlar henuz gecmedi cevabini bikdigi seyleri sordugunda cevaplamiyoruz sen cevabini biliyosun diyoruz

Aspergerliler imadan anlamaz, dolayısıyla şaka da yapmaz diye biliyorum.Yani sağlıklıdır bence.

Yani aspergeri bulacak kadar araştırdıysanız siz takıntı problemi için mi dr a danışsanız? Oğlunuzun gelişimi çok güzel bana kalırsa. 🧿

Oyuncaklaro konusturmasi ve hayal gucunu kullanarak oyun oynamasi olmasi gereken seyler eger bunlar yoksa daha buyuk sorun ama takintili davranislar ayni seyleri sorma benim oglumdada var bunlar otizim belirtisi diye geciyor biz bir yildir ozel egitim aliyoruz dikkat eksikligi varmi mesela arladaslariyla kaynasamamasi falan benim oglumdada cok vardi egitim ve kresle azaldi simdi yasitlariyla ayni ama hala bu telefon kimin bu kim sagmi solmu gibi gereksiz ayrintilara cok takilip defalarca soruyor bunlar henuz gecmedi cevabini bikdigi seyleri sordugunda cevaplamiyoruz sen cevabini biliyosun diyoruz
Otizmde oyuncak konuşturma şaka taklit yapma olmaz diye biliyorum. Sizde varmı

Yiğenim de kreşe gitmek istemiyor ama normalde sosyal konuşkan bir çocuk. kreşten nefret etti resmen çünkü orası disiplinli evdeyse fazla disiplin yok istediğini yapabiliyor. Ben sebebini buna bağlıyorum. Mecbur aldılar kreşten çünkü camdan bağırıp ağlıyordu

Çocuklar o yaşta büyüklerini taklit edebiliyor. Örneğin sizi bebek yapıp mama vermesi ya da komşunuzu görüp eşini sorması gibi... muhtemelen o soruları sizlerden duyuyor ve sizleri taklit ediyor. Korkulacak bir şey yok. Benim kuzenim de öyleydi. Dayım ve yengem hiç tepki vermezdi.

Doktora götürdünüz mu? Otizm olarak gectim direk asperger olarak detayı soruyorsunuz. İnsanlar nerden bilsin. Otizm o kadar geniş yelpazesi olan bir durum ki. İnsanlar birden fazla doktora götürüp anca teşhis koydurabilirken sizin burdan alacağınız cevaplar (özellikle tıbbi sorduğunuz icin) anca kafanızı karıştırır. Her çocuk bir degil normL davranış olarak. Sizin çocuğunuzun davranışı birine göre kendi çocuğuna benzerken başkasına göre çok geri bir seviye olabilir. Aldığınız cevap olumsuz olduğunda evham yaparsınız. Mesela burası çocuğu otistik olan anne grubu olsa ve sorsanız davranışını bir nebze incelemiş olurdunuz. Sorduğunuz grupta çocukların çoğunluğu normal gelisim gösteren cocuklar. Verdiğiniz örneklerin bir çoğu normal.gelisim gösteren cocuk davranışı.

Otizmde oyuncak konuşturma şaka taklit yapma olmaz diye biliyorum. Sizde varmı
Otizimli olan cocuklar oyuncaklari islevlerine gore kullanmayi bilmiyor hayal gucude kullanamiyor benim oglumda yapamiyordu ki otizimli degil sadece takintili davranislari ve otizim belirtileri vardi simdi artik hayal gucu kullaniyor oyuncaklari olmasi gerektigi gibi oynuyor yani onceden sadece dizerdi oyuncaklari ordan oraya dizerdi tasirdi arabalari surmeyi bilmezdi mesela simdi normal cocuklar gibi oynayip konuşturuyor

Bir özel eğitim öğretmenine danışmanızı tavsiye ederim asperger sendromu olan kişiler sosyal becerilere iyi olsa da takıntılı davranışları var otizm gibi ama tam bir şey bilemeyiz tabi özel eğitim öğretmenliği okuyan biri olarak fikir belirtiyorum

Çocuğunuz bana normal geldi.
İçinizi rahatlatmak adına bir uzmana gidebilirsiniz, ama kendi kendinize tanı koymayın. İnternete başım ağrıyor yazsanız 1 hafta sonra öleceğiniz an meselesi.

Benim burada dikkatimi çeken husus, çocuğunuzun kreş isteyip sonradan gitmek istememesi.
Öğretmen bana kızdı demesi ?
Neden* Niçin* Niye

Asperger tanısı genelde biraz daha çocuk tanındıktan sonra konulur..önce otizm tanısı konulur sonrasında atipik mi asperger mi o izlenilir.Otizm grubundaki takıntılar öyle anlaşılmayacak ,olur öyle çocuk meraketmiş denilecek türden değildir.Sizi çok çok zorlayan türde aynı soruyu sormalar vardır.Aynı davranışı yineleme ihtimali çoktur. Benim kızımda da otizme has bulgular var ancak otizmli denilecek oranda değil.Mesela yara bandını takıntı yaptığında gece 3/4/5 sabaha kadar her uyandığında kendisine bant taktırıyor.Öyle ki o dönem marketlerde yarabandı gördüysem önüne geçip görmemesi için önünde duruyorum öyle söyleyeyim.Ama benim kızımda takıntı yaptığı şey değişkenlik gösteriyor.Otizmde genelde takıntılar uzun sürelidir.. koleksiyonerleri düşünün.Gülümser ama öyle komik birşey var kahakahası değildir ..yalancı bir gümseme ,içinde bulunulan ruh haline bile uymayan bir gülümser yüz hali vardır /ya da ciddiyettedir.Şaka olayına gelince bu şakaların ne olduğuna bağlı..senin ağzına mandalinayı veriyormuş gibi yapıp vermemek gibiyse "genelde" otizmden etkilenmiş çocuklar sizin çocuğunuzun yaşında yapamazlar.Şöyle söyleyeyim size otizm ya vardır ya yoktur şeklinde olan bir bilişsel sorun değildir.Ne kadar otizmden etkilendiği sonrası için çokbelirleyicidir

bravo ozaman benimde kızım aynı hastalık defalarca aynı soruyu sorabilir bırakın artık şu google dan hastalık aramayı yahu

Çocuğunuz bana normal geldi.
İçinizi rahatlatmak adına bir uzmana gidebilirsiniz, ama kendi kendinize tanı koymayın. İnternete başım ağrıyor yazsanız 1 hafta sonra öleceğiniz an meselesi.

Benim burada dikkatimi çeken husus, çocuğunuzun kreş isteyip sonradan gitmek istememesi.
Öğretmen bana kızdı demesi ?
Neden* Niçin* Niye
Kitap almak istemiş öğretmen vermemiş sonra ağlamış eve gitmek istediğini söylemiş ve öğretmen yine bana kızdı diyor. Akşam oğlumu almaya gittiğimde ağlamaktan sesi kısılmıştı. Bana gün içinde haber vermediler bile

Kitap almak istemiş öğretmen vermemiş sonra ağlamış eve gitmek istediğini söylemiş ve öğretmen yine bana kızdı diyor. Akşam oğlumu almaya gittiğimde ağlamaktan sesi kısılmıştı. Bana gün içinde haber vermediler bile
Asıl sorun etmeniz gereken bu bence.
Ben çocuğumu kreşe sesi kısılana kadar aglasın diye göndermiyorum mesela.. Ha abartı olabilir çocuk zira fakat yine de ince eler sık dokur iyice araştırır sonra öğretmen iLe gerekli görüşmeyi yaparım.

Asperger tanısı genelde biraz daha çocuk tanındıktan sonra konulur..önce otizm tanısı konulur sonrasında atipik mi asperger mi o izlenilir.Otizm grubundaki takıntılar öyle anlaşılmayacak ,olur öyle çocuk meraketmiş denilecek türden değildir.Sizi çok çok zorlayan türde aynı soruyu sormalar vardır.Aynı davranışı yineleme ihtimali çoktur. Benim kızımda da otizme has bulgular var ancak otizmli denilecek oranda değil.Mesela yara bandını takıntı yaptığında gece 3/4/5 sabaha kadar her uyandığında kendisine bant taktırıyor.Öyle ki o dönem marketlerde yarabandı gördüysem önüne geçip görmemesi için önünde duruyorum öyle söyleyeyim.Ama benim kızımda takıntı yaptığı şey değişkenlik gösteriyor.Otizmde genelde takıntılar uzun sürelidir.. koleksiyonerleri düşünün.Gülümser ama öyle komik birşey var kahakahası değildir ..yalancı bir gümseme ,içinde bulunulan ruh haline bile uymayan bir gülümser yüz hali vardır /ya da ciddiyettedir.Şaka olayına gelince bu şakaların ne olduğuna bağlı..senin ağzına mandalinayı veriyormuş gibi yapıp vermemek gibiyse "genelde" otizmden etkilenmiş çocuklar sizin çocuğunuzun yaşında yapamazlar.Şöyle söyleyeyim size otizm ya vardır ya yoktur şeklinde olan bir bilişsel sorun değildir.Ne kadar otizmden etkilendiği sonrası için çokbelirleyicidir
Çok güzel açıklamışsınız çok sağolun. Benim oğlumda taklit var hayvan taklitlerinyapıyor arabaları ile konuşarak oynuyor atık malzemeler ile etkinlik yapalım diyor. Çok duygusal, birilerinin yerine kendini koymayı seviyor. Tek sorunumuz biraz sessiz etrafı çok güzel izliyor ve takip ediyor. Takıntıları belli şeyler değil değişebiliyor. Kalabalığı çok sevmiyor. Okula gitmek istemiyor seneye ana okuluna gitmelisin diyorum kesinlikle istemiyor. Bu kreşte yaşadığı olumsuz durumdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bu olaydan sonra aşırı üzerime düştü bensiz hiç bir yere gitmiyor.

Çok güzel açıklamışsınız çok sağolun. Benim oğlumda taklit var hayvan taklitlerinyapıyor arabaları ile konuşarak oynuyor atık malzemeler ile etkinlik yapalım diyor. Çok duygusal, birilerinin yerine kendini koymayı seviyor. Tek sorunumuz biraz sessiz etrafı çok güzel izliyor ve takip ediyor. Takıntıları belli şeyler değil değişebiliyor. Kalabalığı çok sevmiyor. Okula gitmek istemiyor seneye ana okuluna gitmelisin diyorum kesinlikle istemiyor. Bu kreşte yaşadığı olumsuz durumdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bu olaydan sonra aşırı üzerime düştü bensiz hiç bir yere gitmiyor.
Ben kesin şu diyemem çocuğunuz için..hatta çok uzman da diyemez "otizm gözü" olan bu gruptaki çocuklarla çok çalışmış olan kişiler farkedebilir sizin bahsettiğiniz şekilde bir çocuk için.Anladığım kadarıyla "göz kontağı kurmama,elindeki nesneyi sürekli çevirme,yan bakış" gibi tipik otizm bulguları da yok.Ama kendi içinde sizi zorlayan takıntıları ve zorlanmaları da yok değil.Bazı şeyler mizaçtan kaynaklanır.Ama bu kendi kendine bir gün aşmasını bekleyeceğimiz anlamına gelmez tabi ki..Ben doğrudan ana sınıfına başlatmadan bu yaz oyun gruplarını değerlendirmenizi öneririm.Kreş vs değil oyun merkezleri var mesela 1.5 saat etkinlikleri varsa 45 dk parkur 45 dk.sanat çalışması gibi..üstelik ebeveyn de belli süre çocuğun etrafında olabiliyor.

Back
X