Avukat arkadaşlar velayet sorunu

magicat

tam zamanlı anne
Kayıtlı Üye
29 Haziran 2014
5.099
18.180
248
Burada sık sık boşanma sonrası velayet konuları açılıyor. Sağlıklı bilgimiz yok hiç birimizin...

Şimdi çocuk annede kalır. Tamam da kaç yaşına kadar yatılı kalmasına izin vermez mahkeme. Atıyorum 1.5 yaşında bebek haftada bir gece yazın da 1 ay babasında geçirsin der mi mahkeme?

6 yaşında tekrar velayet davası açabiliyor mu baba? Babanın durumu iyiyse ben çocuğu özel okula göndereceğim derse mahkeme verir mi?

Bu tip soruları olanlar yazsa avukat arkadaşlar da cevaplasa biz de aydınlansak da öyle fikir versek?

Burada sık sık boşanma sonrası velayet konuları açılıyor. Sağlıklı bilgimiz yok hiç birimizin...

Şimdi çocuk annede kalır. Tamam da kaç yaşına kadar yatılı kalmasına izin vermez mahkeme. Atıyorum 1.5 yaşında bebek haftada bir gece yazın da 1 ay babasında geçirsin der mi mahkeme?

6 yaşında tekrar velayet davası açabiliyor mu baba? Babanın durumu iyiyse ben çocuğu özel okula göndereceğim derse mahkeme verir mi?

Bu tip soruları olanlar yazsa avukat arkadaşlar da cevaplasa biz de aydınlansak da öyle fikir versek?
Canim selam
1,5 yasindaki bebegi bir ay babasina yatili yollamaz hakim. Haftada bir gunu anne nezaretinde baba ile gecirmesine izin verir,eger ki cocuk emiyorsa tabii. Yok emmiyorsa baba ile yalniz gitmesine izin verebilir. Pek cok etken var yani. Avukat degilim ama gorduklerimce anlatmak istedim.
Bir de 6 yasindaki cocuga hakim sorar kiminle kalmak istiyorsun diye. Babanin maddi durumu iyiyse cocugun okul masrafinin tamamini karsilasin da diyebilir hakim. Ya da bunu anne talep edebilir.

Avukat değilim ama boşanmış anneyim. Bildiğim kısmı yazayım:

1. 6 yaşında tekrar velayet davası açabiliyor mu baba? Ne zaman isterse o zaman açabilir. Belli bir kısıtlaması yok. Amma velakin geçerli sebebi yoksa reddedilir zaten. Benimki habire açıyor mesela. Kasım'da duruşma var.

2. Babanın durumu iyiyse ben çocuğu özel okula göndereceğim derse mahkeme verir mi? Hayır vermez. Çocuğun ruh sağlığı, annesinden alacağı sevgi, ilgi ve bakım eğitimden üstün tutuluyor. Anne çocuğuna bakamayacak kadar ağır hasta ise, akıl hastası ise vs o zaman mahkeme babaya verir. Çocuğun faydasına kim olacaksa. Ama bu fayda eğitim değil kesinlikle. Sonuçta anne de çocuğu evde tutmayacak, okula gönderecek, e bu okul da devletin kendi okulu.

Ya burada sen açmıştın konu yanılmıyorsam kızını babası almıştı telefon vermiştin ama açılmıyordu? Kızın kaç yaşında ve ne zamandan beri babasında be kadar süre kalıyor?

Canim selam
1,5 yasindaki bebegi bir ay babasina yatili yollamaz hakim. Haftada bir gunu anne nezaretinde baba ile gecirmesine izin verir,eger ki cocuk emiyorsa tabii. Yok emmiyorsa baba ile yalniz gitmesine izin verebilir. Pek cok etken var yani. Avukat degilim ama gorduklerimce anlatmak istedim.
Bir de 6 yasindaki cocuga hakim sorar kiminle kalmak istiyorsun diye. Babanin maddi durumu iyiyse cocugun okul masrafinin tamamini karsilasin da diyebilir hakim. Ya da bunu anne talep edebilir.
Yaş olayını açıkçası hiç düşünmemiştim ama yaşı küçük çocukları çocuğun büyüme ve annesini emme ihtiyacı nedeniyle doğal olarak anneye bırakıyor. Fakat ek kıdaya 6. aydan itibaren başlayan bebeklerde şartlar gözönüne alındığında aslında babayada bırakılabilir. Dediğiniz gibi pek çok etken var. Aile şartları kötü koşullar, ebeveynlerin sapkınlık durumları vs. hep neticeyi etkiler. Hukukta kesin kural yoktur. Babanın çocuğa sunacağı imkanlar çocuk için müthiş derecede iyi olacak ise çocuk annemde kalacağım dese de anneye verilmeyebilir. Babanın zengin olup seks partileri, hayat kadınlarını eve getirip götürmeleri varsa mesela bu şartlarda baba zenginde olsa çocuğu babaya bırakmazlar. Bunun gibi çok etken, çok farklı olaylar var. Sonuçta Hakim'ler insan, neye inanırsa ona göre karar veriyorlar. Anne iyiyse çocuk anneye, baba iyiyse çocuk babaya bırakılır, düz mantık. Hukukta iyi yalan söyleyen, güzel delil ileri sürebilen ve ağzı laf yapıp inandırıcı olabilen hep kazanır.

Yaş olayını açıkçası hiç düşünmemiştim ama yaşı küçük çocukları çocuğun büyüme ve annesini emme ihtiyacı nedeniyle doğal olarak anneye bırakıyor. Fakat ek kıdaya 6. aydan itibaren başlayan bebeklerde şartlar gözönüne alındığında aslında babayada bırakılabilir. Dediğiniz gibi pek çok etken var. Aile şartları kötü koşullar, ebeveynlerin sapkınlık durumları vs. hep neticeyi etkiler. Hukukta kesin kural yoktur. Babanın çocuğa sunacağı imkanlar çocuk için müthiş derecede iyi olacak ise çocuk annemde kalacağım dese de anneye verilmeyebilir. Babanın zengin olup seks partileri, hayat kadınlarını eve getirip götürmeleri varsa mesela bu şartlarda baba zenginde olsa çocuğu babaya bırakmazlar. Bunun gibi çok etken, çok farklı olaylar var. Sonuçta Hakim'ler insan, neye inanırsa ona göre karar veriyorlar. Anne iyiyse çocuk anneye, baba iyiyse çocuk babaya bırakılır, düz mantık. Hukukta iyi yalan söyleyen, güzel delil ileri sürebilen ve ağzı laf yapıp inandırıcı olabilen hep kazanır.
Avukat mısınız? Gerçekten böyle mi oluyor?

Evet dogru diyorsunuz. Ailemde pek cok avukat var mesela oradan duyduklarima gore 6 yasindaki bir cocugu anne birakmadigi surece kalkip da babaya vermiyor hakim. Gelisimi acisindan anneye ihtiyac duydugunu dusunuyoar hakli olarak.

Avukat mısınız? Gerçekten böyle mi oluyor?
Avukat değilim. Gerçekten bu şekilde oluyor. Mesela siz hakim olduğunuzu düşünün. Duygusal yaklaşan bir insansanız çocuğun sırf bebek olması nedeniyle anne şefkati, anne kokusu diye düşünüp anneye bırakabilirsiniz. Ama anne başkalarıyla dost hayatı yaşıyor, düşüp kalkıyor, bu şekilde geçimini sağlıyor, eve gelen gidenin haddi hesabı yok ise, bunları bilmeden bu çocuğu anneye bırakmış olursunuz. Bu şartlarda eminim şuan bile bu çocuğu o anneye bırakmak istemezdiniz. İşte hukukta böyledir. Haklı haksız, doğru yanlış farketmez. Hakim kime ve neye inanırsa, kararı budur. Kanun kitapta yazar. Örneğin yeni doğan bebek, anne cezaevine girdiğinde bebekte cezaevinde annesinin yanında tutulur. Annesi emzirir, annesi bakar falan. Ama eğer 1,5 yaşındaysa o çocuk cezaevinde durmaz mesela. Anne kokusu falan hikaye. Tabi ceza yönünden olaylar daha katı. Hukuki ilişkilerde ise daha yumuşak. En basitinden, 6 aylık bebeğin annesini baba öldürse. Baba cezaevine, anne mezara gidecektir. Bebek? Babaya verilecek değil, tabiki bir şekide bakılıyor. Velayette de öyle. Anne istemez, baba istemezse bebek bakımevine gider, devlet bakıp büyütür. Öyle hukukta maneviyat yoktur. Ama şartlar daha yumuşak ise, baba duyarsız, anne ise iyi bakan bi anne, baba çocuğu istemez, anne ister vs. tabiki bebek ilk anneye verilir. Tüyolar verilir :D

bunun kuralı yok ki

mahkeme o anki duruma göre karar verir

iki yaşındaki çocuğu da gece yatılı verir 15 yaşındakini de vermez

her olay birbirinden farklıdır

hukuk soyut kuralların hakim tarafından somut olaya uygulanmasıdır

örneğin anne evde 4 yaşındaki çocuğu ve 8 yaşındaki abisini bırakıp başka yere gitmiş abilerinin yanına

işte kocam bana kötü davrandı vs vs

adam dava sürerken çocuklara baktı (babaanne üst katta idi) okul açıldı okula gittiler vs vs

eee kadın davanın 10. ayında bana abim ev kurdu çocukları bana verin dedi

mahkeme uzmana gönderdi raporlar aldı ve vermedi mesela

zira kendin giderken 4 yaşındaki bebeni yanına almamışsın; adam da bu süreçte güzelce bakmış, bir daha düzenini bozmam dedi

ya da 15 aylık çocuğu annesi başka şehre kaçarken babasına bırakmış; beni dövdü kaçtım demişti, bir hafta da adam getirecek diye beklemişti

hakim azarladı bir güzel alıp kucağına kaçsaydın diye ama yine de babadan alınması kararını da yazdı

bu arada daha okula gitmeyip de velayeti babada olan, hafta sonu annesi ile görüşme günü olan bir çok çocuk var

hatta birinin annesi, "babasının maddi durumu iyi o evde prensesler gibi yaşıyor" demişti

hatta annesi, sabah gidip saçlarını tarayıp okula gönderiyormuış vs vs

ilişkileri garipti kadın başkası ile evliydi bu arada vs vs

yani her bir olay farklıdır

baba her istediği gün velayetin değiştirilmesi davası açar

kazanabilir de kazanamayabilir de

hatta bu gözler anlaşmalı velayetin değiştirilmesi davası bile gördü

yıllar önce boşanmışlardı çocuk 14 yaşında idi

annesi ve babası anlaştı velayeti babaya verdiler

bir de kamu spotu asla boşanırken,"zaten çocuk fiilen senin evinde kalır ama velayeti bende kalsın" diyen adamlara güvenmeyin

bir kızdığı anda çocuğu kaçırdı diye davalar havada uçuşur

Baba istediği zaman velayet davası açabilir. bunun bir sınırı yok. Çocuk kendini ifade edebildiği zaman çocuk dinlenir, sorulur eğer annemde mutsuzum babayı istiyorum derse hakim velayeti babaya verebilir.
Babanın durumu süper muhteşem olsun, anneye ver paranı anne baksın diyor hakim. Yani anneden ayırmak istemiyor hiçbir hakim. Nafakayı ona göre belirler haliyle de.
Çocuğun yatılı kalma olayı tamamen olayın özelliğine göredir. Çok küçük çocuklar babada yatılı kalmaz ancak bunun belirli bir kriteri yok yani kanunlaşmış değil. Siz savunmanızı çocuğun yatılı kalmaması gerektiğini güzelce izah ederseniz ve hakim ikna olursa yatılı bırakmaz. Mesela 3,5 yaşında bir çocuğu yatılı alabiliyorken başka bir davada yatılı alamayabilirsin.

Avukat değilim ama boşanmış anneyim. Bildiğim kısmı yazayım:

1. 6 yaşında tekrar velayet davası açabiliyor mu baba? Ne zaman isterse o zaman açabilir. Belli bir kısıtlaması yok. Amma velakin geçerli sebebi yoksa reddedilir zaten. Benimki habire açıyor mesela. Kasım'da duruşma var.

2. Babanın durumu iyiyse ben çocuğu özel okula göndereceğim derse mahkeme verir mi? Hayır vermez. Çocuğun ruh sağlığı, annesinden alacağı sevgi, ilgi ve bakım eğitimden üstün tutuluyor. Anne çocuğuna bakamayacak kadar ağır hasta ise, akıl hastası ise vs o zaman mahkeme babaya verir. Çocuğun faydasına kim olacaksa. Ama bu fayda eğitim değil kesinlikle. Sonuçta anne de çocuğu evde tutmayacak, okula gönderecek, e bu okul da devletin kendi okulu.

Derdi neymiş ki ödediği nafaka mı ağır gelmiş acaba. Yada çocuklar için sizin yetersiz kaldığına mı inandırmış kendisini.

Derdi neymiş ki ödediği nafaka mı ağır gelmiş acaba. Yada çocuklar için sizin yetersiz kaldığına mı inandırmış kendisini.

Derdi benimle bağı koparmamak.
Kendisi ile görüşmüyorum çünkü, bana ulaşabileceği tek yol mahkeme :)

Şu an 2 davamız var, birisi çocukları her hafta sonu almak istiyormuş. Diğeri de nafaka dediğiniz gibi. 2000 tl kirası olan bir evde oturmasına rağmen az nafaka vermek için mahkemeye arkadaşımın yanında kalıyorum diyen bir insan (!)

Oldu paşam deseydiniz. Benim de çocuğum var velayeti bende. Mümkün değil her hafta sonu vermem. Zaten çalışan anneleriz çocuğumuzla bir kahvalyıtı sadece hafta sonu, bir film izlemeyi sadece hafta sonu, bir alışverişi sadece hafta sonu yapabilirken ( bu örnekler daha çoğaltılabilir) her hafta sonunu da onlara mı verelim. Diyorlarki hafta içi zaten sizde ama ben çocuğumu 5 günde gördüğümden daha fazla hafta sonu bir günde görüyorum.

Oldu paşam deseydiniz. Benim de çocuğum var velayeti bende. Mümkün değil her hafta sonu vermem. Zaten çalışan anneleriz çocuğumuzla bir kahvalyıtı sadece hafta sonu, bir film izlemeyi sadece hafta sonu, bir alışverişi sadece hafta sonu yapabilirken ( bu örnekler daha çoğaltılabilir) her hafta sonunu da onlara mı verelim. Diyorlarki hafta içi zaten sizde ama ben çocuğumu 5 günde gördüğümden daha fazla hafta sonu bir günde görüyorum.

Dedim zaten :)
Çalışan anne olmasam bile çocuklar hafta içi okula gidiyor. Hafta içi aktivite yapılamıyor pek, sinema gibi ,tiyatro gibi. Arkadaş doğumgünleri gibi.

Derdi benimle bağı koparmamak.
Kendisi ile görüşmüyorum çünkü, bana ulaşabileceği tek yol mahkeme :)

Şu an 2 davamız var, birisi çocukları her hafta sonu almak istiyormuş. Diğeri de nafaka dediğiniz gibi. 2000 tl kirası olan bir evde oturmasına rağmen az nafaka vermek için mahkemeye arkadaşımın yanında kalıyorum diyen bir insan (!)

Benim şu anda dava açma gibi bir niyetim yok. Burada devamlı konu açılıyor da bilip bilmeden yorum yapmayalım diye dedim :)

Demek ki özet olarak her dava özeldir. Genelde hakimler anneye verme taraftarı, anne normal bir kadınsa. Haftasonu yatılı verme olayı da her hafta sonu değil de ayda bir ya da iki.

Peki yılda bir ay olayı kaç yaşından itibaren? Bu soruyu çözemedim...

Back
X