Ayak Sağlığı İçin Kösele Tabanı Tercih Edin

daylight

Suna Keskin
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2008
2.455
46
Bursa Ayakkabıcılar ve Benzerleri Odası Başkanı İbrahim Aytekin, kösele tabanlı ayakkabıların, genellikle yazın iyi havalarda kullanıldığını belirti. Kösele tabanın, doğal ve sıhhi bir malzeme olduğuna işaret eden Aytekin, şunları söyledi:

''Kösele tabana sahip ayakkabılar, ayağın sıcak yaz günlerinde nefes almasını sağlar, teri emer. Ayrıca kösele tabanlı ayakkabı, vücuttaki stresin atılmasına da faydalı. Kösele tabanın tek dezavantajı, suya pek dayanıklı olmaması.''

Yapay tabanlı ayakkabıya göre pahalı olması nedeniyle kösele tabanlı ayakkabı kullanımının giderek azaldığına dikkati çeken Aytekin, şöyle devam etti: ''Kösele ayakkabıların emek yoğun bir serüveni olduğu için maliyetleri de fazla. Günümüzde ucuzluğu nedeniyle genelde PVC tabanlı ayakkabılar tercih ediliyor. PVC tabanlı ayakkabıların, teri emme özelliği yoktur, koku yapar. O nedenle bu tür tabana sahip ayakkabıları bir gün giyip bir gün dinlendirmek gerekiyor. Ayrıca PVC, sert bir tabandır, kırılma yapabilir.''


''Sağlıklı bir ayakkabı en az 35 lira" CADIARZU

Kış aylarında PVC tabanlı ayakkabılar yerine ''Thermo'' veya kauçuk tabanlı ayakkabıların giyilmesini tavsiye ettiklerini dile getiren Aytekin, yazın ise kösele tabanlı ayakkabı dışında ince ''Thermo'' tabanlı ayakkabı giyilebileceğini kaydetti.

Bazı ayakkabı üreticilerinin, Uzak Doğu ile rekabet edebilmek adına mecburen ucuz malzemeye yöneldiğini anlatan Aytekin, ''Ayakkabılar, marka ve modeline göre çeşitli fiyatlarla satılıyor ama bir ayakkabı, imalat bazlı satışlarda 35-40 liranın altına iniyorsa, o ayakkabıda sıhhi olmayan şeyler vardır'' dedi.
 
X