• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ayıp mı ettim?

Ben memurum, 5.30da mesai bitiyor. 5.29da çıksam kıyameti koparıp gazetelere kadar şikayet ediyorlar. Ve bunu yapanlar da bu konuda geçen yemekçi abla gibi tipler :işsiz:

Rahatsız olabilirsiniz, herkesin kaldıracağı espiri farklıdır ya da onun kendince yaptığı espiri herkes tarafından anlaşılmak ya da komik bulunmak zorunda değil.

Ama yaşca sizden büyük olan ve her gün yüz yüze geldiğiniz bir insana sizde espriyle karışık daha sakin bir cevap verebilirdiniz. Baya sıralamış gibi olmuşsunuz.

Ağzına saglik :KK66: Alttan alttan laf sokmasaymis . İyi olmuş. Hiç olmazsa konuşamaz artık çok bilmiş

Valla özel yurt = parayla rezil olmak. Aklıma o iğrenç rezil yurt hayatim geldi simdi moralim bozuldu.

Ama buradaki tartışma ayrı bir boyut kazanmiş. Bence bir insan temizlikçilik çaycılık yapıyor diye ekstra muamele göstermek, acımak bi kere o kişiye büyük saygısızlık. Kardeşim bunlar eli ayağı tutmayan, herhangi bir engeli bulunan insanlar mi? Neden acıyoruz. Saygı duy ama acımak neden? Acınası bir durum mu temizlikçi olmak. Ya da bu insanlar neden ayrı muamele bekliyorlar? Siz yurt müdürüne gidip diyor musunuz "yiaaa bir ay beleş kalıyim noljcak sanki " diye de insanlar temizlikçi ya da aşçı diye özel tolerans bekliyor ? Saçma. İş iştir. Herkes para karşılığı bir şeyler yapıyorsa ortada "ablalik, tanidiklik " falan olmaz.

Bu arada 3 ayrı yurtta kaldım. Bu yurtta çalışan hanımlarla çok samimi olunmaması gerektiğini öğrendim. Bir tanesi kızları etrafına toplayip bir kız için " sürekli erkeklerin arabasında bunun anası babası yok mu" demiş. Ben de o zaman erkek arkadasimdan ayrildigim için agliyordjm bazen, benim için de "o kizin psikolojik hastalığı mi var ne, bi doktora görünsun, kendi kendine ağlıyor" diyerek yurtta resmen adımı deliye çıkarmıştı. Tabi ben de büyüktür diye hep saygılı davraniyordum k vakte kadar. Sonra paçasini bi güzel aşağı aldım tabi. Yani neymiş , her insan haddini bilmeliymis, bunun savcısı doktoru temizlikçisi yok. Mesafe her zaman iyidir.
Bu arada gayet iyi yapmissjniz. Zaten özel yurtlarda genelde aç kalınır. O kadın sizin paranizin olmama ihtimalini, ne biliyim gece aç yatma ihtimaljnizi hic düşünmüyor, siz neden o erken çıksın diye aç kalasiniz erkenden yemeğe inerek?

Bence herkese özellikle çalışanlara karşı saygılı ve mesafeli olunmali. Ne yazık ki bazı insanlar samimi ve içten davranışları yanlış anlayıp karşısındakini ezmeye veya hakkini yemeye çalışıyor. Laubaliligin luzumu yok.

Anca gelebildim abla ya desen yeterdi ama sende haklisin kendine göre.o da hakli kendine göre.afedersin gergindim o gün dersin gönlünü almak istersen eğer.

Gereğini yapmışsınız.

Çalışmadığım dönemde "çaycı, temizlikçi takımına yüz vermeye gelmez" laflarına çok kızardım. Ama iş hayatına girince aynen de öyle olduğunu gördüm. Müthiş suistimal ediyorlar.

Kimse asgari ücret, emek muhabbetinden duyar kasmasın. Asgari ücreti belirleyen ben değilim. 1400 tl maaşı kimseye layık görmüyorum. Ama bu aldıkları maaş az diye onlara ekstradan haklar vermemeli.
Hanginiz müdürüne patronuna "benim işlerim bitti niye 10 dk erken çıkamıyorum" diyebiliyor.
Ama bu mesleklere gelince en yüzsüz tiplere bile sınırsız duyar kasılıyor. Hani kendinizle eşit görüyordunuz?

Direk konuya gireyim. Yurtta kalıyorum özel. Yemek saatlerimiz 6-7 arası. Çok erken bence yani ben uyumadan önce tekrar acıkıyorum. O yüzden yemeğe 6.45-6.50 gibi iniyorum zaten daha öncesinde yer de olmuyor. Yemek yapıp veren abla sürekli laf sokan bir tip ama gülerek. En sevmediğim insan tipidir net olunmasını isterim. Her neyse işte yine gülerek sana yemek yok nerde kaldın dedi. Ben de ters bir şekilde 7de bitmiyor mu yemek? Dedim. Evet de işte beni hiç düşünmüyosunuz ablamız hemen toplasın da evine gitsin demiyorsunuz dedi tabi yine şakaya vuruyor. Sonra ordan bir kız ama zaten zor yetişiyoruz dedi. Kadın ben işte dün 9da çıkabildim burdan vs vs dedi. Baktım kadın resmen kendini haklı görüyor, yemek saati 6-7 arası yazıyor 7de de gelebilirim. Kaldı ki işimiz oluyor dışarıda tek işimiz yemek saatini beklemek değil. 6ta bitseydi yemek bu sefer de neden 5 buçukta gelmiyosunuz derdiniz. İşe başlarken de bana sormadınız, şartları biliyorsunuzdur heralde. Hayrına da bu işi yapmıyorsunuz, zorla yaptırmıyor kimse size dedim. Bişeyle mırıldandı. Ama çok sinirlendim kızlar patladım artık. Çünkü sürekli böyle laf sokma hakkı görüyor kendinde modumu düşürüyor. Ben de sonunda dayanamadım. Sonra pişman oldum tabi biraz keşke o kadar sert konuşmadaydım diye ama geçti artık. Çok mu abartı bir tepki vermişim?
Bence hic takma. Bir daha bisey diyemez iste.

Çalıştığım yerde de öğle yemeği saatleri ve aynı zamanda öğle tatili saati 12.30-13.30 dur. 12.15 -13.15 olmasından yemekhane çalışanları memnunlar.
Kazara 13.15 te girersen yemekhaneye, uzaydan gelmişsin muamelesine tabi kalabilirsin.. Nedense böyle bir saçmalık var...Hadi akşamı yine anlamaya çalışıyorum, evine 15 dk. erken gitmeyi kar saydığından sizi şakayla karışık haşlamayı haklı görebiliyorlardır. ya bizimkiler... zaten 16.00 ya kadar orada kalıyorlar.
Neden sabah mesaisinden 15 dakika kırpıp 15 dakika erken yemek yemeye gelen onlarca kişiye uzaylı muamelesi yapmıyorsunuz da, yemek saatleri içerinde son 15 dakikada yiyip çıkacak olana dırdır etmeyi normal görüyorsunuz desen kesinlikle bir şey değişmez.
Rutin haline gelmiş çarpıklıklardan birisi.

Bence haklısın
Resmen diyor ki erken gel yemeğinizi erken yiyin de gideyim diyor
6/7 arası denmiş ve öyle anlaşmış size duygu sömürüsü yapmaya hakkı yok

Ben olsam bı talebiniz varsa ustunuzle görüşün bunları dinlemek benim üstüme vazife değil derdim.

Benimde ilk iş yerimde böyle bir yemekçi abla vardı. Aynı sizin anlattığınıza benziyor. Sinir olurdum ben de. Sanki bu laflar ona edilmiş gibi hissettim. İçim rahatladı :) ayıp olmamış. Size karşı ayıp olmuş.

Bana yiyecek veren biri sövse "Ne güzel sövdün abla" derim.
Yarından sonra her yediğiniz yemek tükürüklüymüş gibi yaşayabilirsiniz aşıları eksik tutmayın derim.

Direk konuya gireyim. Yurtta kalıyorum özel. Yemek saatlerimiz 6-7 arası. Çok erken bence yani ben uyumadan önce tekrar acıkıyorum. O yüzden yemeğe 6.45-6.50 gibi iniyorum zaten daha öncesinde yer de olmuyor. Yemek yapıp veren abla sürekli laf sokan bir tip ama gülerek. En sevmediğim insan tipidir net olunmasını isterim. Her neyse işte yine gülerek sana yemek yok nerde kaldın dedi. Ben de ters bir şekilde 7de bitmiyor mu yemek? Dedim. Evet de işte beni hiç düşünmüyosunuz ablamız hemen toplasın da evine gitsin demiyorsunuz dedi tabi yine şakaya vuruyor. Sonra ordan bir kız ama zaten zor yetişiyoruz dedi. Kadın ben işte dün 9da çıkabildim burdan vs vs dedi. Baktım kadın resmen kendini haklı görüyor, yemek saati 6-7 arası yazıyor 7de de gelebilirim. Kaldı ki işimiz oluyor dışarıda tek işimiz yemek saatini beklemek değil. 6ta bitseydi yemek bu sefer de neden 5 buçukta gelmiyosunuz derdiniz. İşe başlarken de bana sormadınız, şartları biliyorsunuzdur heralde. Hayrına da bu işi yapmıyorsunuz, zorla yaptırmıyor kimse size dedim. Bişeyle mırıldandı. Ama çok sinirlendim kızlar patladım artık. Çünkü sürekli böyle laf sokma hakkı görüyor kendinde modumu düşürüyor. Ben de sonunda dayanamadım. Sonra pişman oldum tabi biraz keşke o kadar sert konuşmadaydım diye ama geçti artık. Çok mu abartı bir tepki vermişim?
Biraz abartı olmuş ama çok da sorun değil. Sürekli böyle şeyler söylüyorduysa birisinin susturması lazımdı sonuçta. Ben hoşlanmam böyle şeylerden o yüzden ben de kızardım.
Tabi bir yandan da o kendisini ablanız olarak gördüğü için muhabbet kurmaya çalışmış vs. de olabilir. Üniversitede kaldığım yurtta kat görevlileriyle çok iyi anlaşırdım. Onlarla beraber kahvaltı falan yapardım bazen. Hatta bir tanesi sen evlen evine ben geleceğim temizliğe bak mutlaka falan derdi. Ama onları bile yakın gördüğüm halde, bak odanı topla bize zorluk oluyor, şu işleri kendin yapıver vs. gibi şeyler söyleselerdi bu yakınlığı kullanarak kızardım. Böyle yakınlıkların insanların kendi işini başkasına yıkması ve ya kendilerinden fedakarlık ederek (sizin onun istediği saatte gelmeniz gibi) ilgili kişiye fayda sağlaması için kullanılmasına çok karşıyım. Herkesin sonuçta işi belli. Sözleşme de sizinle değil ki şartlarını sizinle konuşsun. Siz sadece sorumlu bir insan olarak ekstra zorluk çıkartmazsınız o kadar.

Bu yorumum çok eleştiri alabilir ana önemli değil çünkü bu bizzat benim tecrübem ve maalesef bu tecrübe yıllar içinde yaşadıklarımın sonucu.

Böyle gerizekalı kendini bi halt zanneden iki güler yüz gördü diye kendini senle denk sanan çaycı,temizlikçi,şöför,odacı, yemekhane görevlisi gibi kişilerden nefret ediyorum.Şu saydıklarımın hepsiyle farklı anım var.Örnek veriyim.Bizim iş yerindeki temizlikçilere fazla iyi davranıp bi gün bile kalplerini kırmadığım için en son bana eteğimin kısa olduğuyla ilgili ayar verip laf sokmaya çalışmışlardı.Bi de niye oruç tutmadığımın hesabını sormuşlardı.Ha bi de daha ileri gidip bi yer kirlenince falan azarlamaya kalkmışlardı.

Aynı şekilde şöförler de iki günaydın iyi akşamlar dedim diye kendilerini benim arkadaşım sanıp ismimle hitap etmeye başlamışlardı.Ve bunun gibi yüzlerce örnek daha.

O gün anladım ki bu tür insanlarla fazla samimi olmayacaksın çünkü samimiyetini kullanıyolar.Kendilerine köpek gibi davrananlara çıt çıkaramıyolar çünkü üzgünüm ama alışık oldukları muamele bu, insan gibi davranılınca neye uğradıklarını şaşırıyolar.Herkese olduğu gibi davranmak gerek.Ben artık öyle yapıyorum şahsen.
Evet ben de ilk işe başladığım zaman uyarılmıştım bir iş arkadaşım tarafından. Kendisiyle aynı üniversiteden mezun olduğumuz için bana yardım ediyordu alışmam için. Onun uyarısına hep uydum ve hiç pişman olmadım. Bütün idari personele mutlaka bey ve hanım diye seslen yakın da olsan demişti. O lakaplar varken sen onlar için hocasın, saygı uyarlar, lakapları kaldırdığın anda artık onların altında gibi görürler, hiç bir işin yapılmaz, onların yapması gereken bir çok işi kendin yaparsın demişti. Gerçekten de öyle çevremdeki diğer iş arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla. Kimseye kötü ve ters davranmamak, gülümsemek, selam vermek lazım. Ama liseden kankanmış gibi de davranmayacaksın.

7de yemek bitiyorsa 7de sizinde yemeği bitirmeniz lazım ki kadın toplamaya başlasın bence. Abartılı tepki vermişsiniz sürekli bakacağınız bir yüze. Kadın akşam 9da çıkıyorsa işten ben olsam çoktan yer kalkarım yani kırkyılda bir olabilir de bazıları alışkanlık haline getiriyor. Biri size işten çıkış saatinizi uzatacak bir iş getirse sinir olmaz mısınız?

Back
X