Bakabilir misiniz :)

Bende evlendiğim ilk zamanlar pilavı tutturamayanlardandım. Tane tane olmasını ve güzel pişmesini istiyordum.
Sonra oturdu elimin ölçüsü.
Meğer yağını biraz az koyuyormuşum.
2 su bardağına 3 yemek kaşığı tereyağı koyuyorum. Pirinci önceden suda muhakkak bekletiyorum.
Tereyağını erittikten sonra süzdüğün pirinci ekliyorum ve güzelce kavuruyorum. 1 adet küp şeker ya da 1 çay kaşığı, ve birazda limon suyu sıkıyorum. Pilavımın beyaz ve tanelerin ayrılması için. Ayrıcada lezzetli oluyor. 3-4 su bardağı kaynar su ekleyip biraz suyunu çekene kadar kapağını kapatmıyorum. Piriçnler görünmeye başladıktan sonra kapağını kapatıp altını tamamen kısıyorum ve suyunu çekene kadar pişirirp. Havlu peçeteyle kapatıyorum.
Pilav ne kadar dinlenirse o kadar gzel oluyor. Erken yapacaksan bir sofrabezine sarıp bekletebilirsin.
Tavuk ya da et bulyon kesinlikle hiç bir yemeğe kullanmıyorum.

Yemeklerimde midem biraz hassas olduğu için, kimyon bir çok yemeğin gazını da alıyor, reyhan, et yemeklerinde köri ve kekik kullanıyorum.

pirinci yarım saat kadar sıcak suda bekletirim,
iyice kavururum ve kavururken bir damlacık limon, bir küp şeker
tane tane ve açık renkli olur...

yemeklere de biber ve domates salçasını karışık kullanırım
ayrıca içerisinde et yoksa kesinlikle zeytinyağıyla yaparım
karabiberi de söndürmeden eklerim aksi takdirde hem yemeğin suyu koyu oluyor
hem de rehasını yitiriyor...
ayrıca kırmızı kapya biberi de eklerim yemeklerime yeşil biberle birlikte..

pirinci iyi yıkmazsan tane tane olmaz canım.iyi yıka iyi kavur suyunu da yeterli koydun mu tane tane olur

en guzel yaptigim sey pilavdir :) sehriyeli yaparim hep...yagla birlikte sehriyeyi kavururum bu arada yagda erimis hafif kizmis olur...sonra pirinclrri atarin ve karman corman yapmadan kenardan ic3 dogru karistiririm... sonra pirincin rengi hafif degisiyor kavruldugunde birde bak at agzina cok kavur canim sicak suyu ben kafadan hesapliyorum suyu cok ekleme her bardaga 2 bardak su ekle kaynayinca su altini.kis pissin bukadarr :) baharat olarakta yemegine gore bazi yemekler3 seker atiyorum baharar cok kullanirim sarimsak da oyle...

ben de paylaşayım pilav yapma yöntemimi
pirinçleri güzelce yıkıyorum. suda bekletmiyorum genelde. sıvı yağla tereyağı yarı yarıya karıştırıyorum. pirinçleri kavuruyorum sertleşip tıkır tıkır dökülene kadar. ya da yorulana kadar diyeyim. sonra kaynamış su koyuyorum göz kararı. pirinçler belli belirsiz görünecek şekilde olmalı. lezzetli olsun derseniz tavuk etini kaynatıp onun suyunu da kullanabilirsiniz pilavda. suyu koyduktan sonra kapağını kapatıp altını kısıyorum. suyunu çekene kadar pişiriyorum, yine de bir kontrol ediyorum pişip pişmediğine. pirincin cinsine göre değişebiliyor çünkü. sonra da kağıt havlu örtüyorum kapakla tencere arasına, dinlendiriyorum bir süre.
senelerdir böyle ölçüsüz, göz kararı yapıyorum. hatta annem benden güzel yapıyorsun der

yemeği lezzetlendirmek hepsi için farklı oluyor tabi. ama sivri, çarliston ve kırmızı dolmalık biberi kullanmayı seviyorum. hem renk katıyor, hem lezzet. baharatlar da yemeğin çeşidine göre işte...

e ben de ekleyeyim bari. benim bir olcu bardagim var. onunla bir bardak pirinci yikiyorum, tel suzgec uzerinde. iyice yikiyorum ama su da bekletmem hic. ocagin altini kisana kadar butun islemleri 10 dk'da yapmis olurum. neyse princi yikadiktan sonra suzgeci olcu bardagimin ustune oturtuyorum ki suyu iyice suzulsun diye. ama cok beklemeye gerek yok. hemen teflon pilav tavama (yaklasik 20-24 cm) sivi yag koyuyorum, az bizey cok degil. hemen arpa sehriyemi de ekliyorum. yag ile ikisi birlikte isinip kizariyorlar. bu arada suzgeci bir peceteye koyup (cok da onemli degil aslinda) olcu bardagimin icine pilavin tuzunu ve limon tuzu koyuyorum. bardagima kaynar su ekliyorum ki tuz ve limon tuzu erisin. bu arada kizaran sehriyeye pirinci ilave ediyorum. spatulayla soyle bir karistirip tereyag ekliyorum (2 ye ya da 3 e bolumnus sekilde). zaten tereyagini goren pirincler hemen birbirinde ayriliyor. karistirarak kavuruyorum ama maksimum 3-4 dakikadir. zaten tereyag pirinclerin arasindan kopuk kopuk kabarir. kavurduktan sonra suyunu ekliyorum. o icinde tuz ve limon tuzu erimis suyun ustune yarim bardak daha kaynar su ekliyorum (yani olcum 1:1,5). su tekrar hararetle kaynayana kadar bekleyip sonra altini biraz kisip agzini kapatiyorum. arada dibinde su kalmis mi diye spatulayla bakiyorum. piserken karistirmam kesinlikle. dibinde su kalmayinca altini kapatip kapaginin altina kagit havlu sikistiriyorum. 10 dk demlendi mi tamamdir. servis ederken hafif karistir yeter.

- eger buzlugumda hazir nohut varsa suyunu kattigim anda nohutu da ekleyiveriyorum. nohutu eritmeme gerek yok, sadece pilav tekrar hararetle kaynayana kadar bekmelek gerekiyor.
- tereyag cabuk yandigi icin sehriyeyi sivi yag ile kavuruyorum.
- eger olcuyu iki katina cikaracaksam; yani 2 bardak pirinc kullandiysam olcum 3 bardak olmuyor, suyunu azaltip 2-2.5 bardak yapiyorum.
- bir de arkadaslarin dedigi gibi pirincin iyi olmasi lazim.
- denedikce pilav tavasini daha iyi tanimaya ve pirinci aldigi su miktarini daha iyi ayarlamaya basliyor insan. suyunu azicik kacirdiysan altini cok kismamak gerek.

eger pilavin cok lapa lapa oluyorsa suyunu azaltmayi dene. suyunu azicik degistirsen bile etkiliyor pilavi.

Bunu nerden duyduğumu hatırlamıyorum ama pilava biraz limon suyu damlatırsanız pilav tane tane oluyor.

Pilav tane tane olsum istiyorsan kati ve sivi yag kullanmalisin ayrica pirinc ve koydugun su orani cok onemli pirincin kalitesizse degistir her pirinc guzel olmuyor suyun ayarinida pirinc nekadar koyduysan ona gore koy olcek ile yaparsan tutturursun pistikten sonra kapagi ac ustunu bezle ortupkapagi kapat dinlensin

Aynen kizlar sanirim pirincim cok iyi degil. Bir de genelde bimden aldigim baldo pirinci kullaniyorum.Kullanananiz vardir mutlaka nasil sizce? ve ya onerebileceginiz baska bir marka var mi?

tarıf olarak veremeyecegım ama suyunu koyduktan sonra asla karıstırma
eskıden benımde öyle oluyordu
bende karıstırmamayı denedım ve tane tane oldu :d

pilavın suyundan ziyade kavurması tek tek yapar bence pirinci tek tek beyaz renk alana kadar kavurcaksın bide suyuna yarım küp şeker 4 damla limon suyu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…