Yöresel Tarif Bamya Çorbası(memleketim KONYA )

Yöresel Yemekler

matmazeldepresif

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2014
7.981
11.880
218
merhaba kızlar

aslında iki tarif vardı aklım da memleketim konya ama izmir de yaşıyorum hangi yöreye göre yemek yapsam bilemedim.karasız kaldım ve kendi memleketim agır bastı...

Bamya çorbası... Konya ve çevresinde düğünlerde yapılan bir yemektir. Davetlerde , iftar sofralarında, özel günlerde mutlaka bamya çorbası servis edilir. Yaz aylarında bahçelerde yetişen küçük çiçek bamyalar kurutularak ipe dizilir. Hakiki Konya usulü bamya çorbası yapmak istiyorsak mutlaka çiçek bamya kullanmalıyız. Çiçek bamya çok küçük olur ( En büyüğü fındık kadardır). Konya’lı aşçılar düğüne çağrılan misafirlere yetecek kadar kazanlarda pişirirler.

yapılışı biraz uğraştırıcı olsa da yemesi bir o kadar lezzetlidir.bol limonlu ve sıcak hemde baya sıcak içilir.

umarım beğenirsiniz.

hemen tarifime geçeyim...

Bamya çorbası...

250 gram kuşbaşı et
15 veya 20 gram çiçek bamyası
bir su bardağı et suyu
bir çay bardağı sıvı yag
3 tane kuru sogan
bir yemek kaşığı salça biber salçası daha makbul olur
4 yada 5 tane limon tuzu ve limon
tuz karabiber

IMG_20150303_125917.webp

yapılışı

öncelikle bamyalarımızı kefgirde elimizle bastırarak sürtüyoruz ki bamyanın üzerindeki tüycükleri bamyanın sapları ve çiçek bamya olduğu için etrafındaki kuruyan yapraklar dökülsün...
IMG_20150303_130037.webp

sonrası bamyalarımızı tencereye koyuyoruz bolca su ve limon tuzunu ekliyoruz.limon tuzu bamyanın sünmesini angeller ve bamyaların rengini açar...acgamıza koyup yaklaşık 30 veya 40 dakika haşlıyoruz..

IMG_20150303_130610.webp

bamyalarımız haşlanırken...

kuşbaşı etlerimiz küçültüyoruz çünkü büyük oluyor.ve tencereye koyup üzerine sıvıyagımızı bırakıyoruz.rengi değişene kadar pişiriyoruz...

IMG_20150303_131454.webp

rengi değişen etlerimizin üzerine çok ince doğranmış soğanlarımızı ekliyoruz...

IMG_20150303_133019.webp

soğanlarımızda rengini değiştirdikten sonra salçasını tuzunu karabiberini atıyoruz...yalnız tenceremizin kapağı hep kapalı kalıcak ki tatları tencere de kalsın...

IMG_20150303_133819.webp

daha sonrası tenceremize suyunu ekliyoruz yine limontuzunu ekleyip kaynamsını bekliyoruz...
IMG_20150303_135231.webp

haşlanan bamyalarımız soğuk suya alıp dizili olduğu ipten kurtarıp:) ezik yada büyük olab bamyaları ayıklıyoruz ve kaynayan suya atıyoruz...

IMG_20150303_135500.webp

yaklaşım 1,5 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz.

index.php

index.php

index.php

index.php

index.php

sonra serviz yapıyoruz...kış günlerinde sıcacık sofranızı şenlendirsin inşallah

afiyet olsun...

Son düzenleme:
ben sordum her şey oluyor mu diye o yöreye ait tatlısından tuzlusundan herşey oluyormuş.

yap bence olur.
hmmm o zaman ben baya bir düşüneyim ,memleketimden mi yapayım anamın memleketinden mi yapayım ya da nerdeyse tamamını dolaştığım anadolunun herhangi bir karışından mı yapayım yok ya en iyisi kendi memleketimden yapmak :cool:

hmmm o zaman ben baya bir düşüneyim ,memleketimden mi yapayım anamın memleketinden mi yapayım ya da nerdeyse tamamını dolaştığım anadolunun herhangi bir karışından mı yapayım yok ya en iyisi kendi memleketimden yapmak :cool:

bence de memleket daha baskın çıkıyor parkım attırıver bir gonya yimegi :kk77::kk77:

olsun bitsin:KK70:

Back
X