bankacı ablalar bir bakarmısınız genel kültürü iyi olnlar

SusmayanKalem

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2013
3.822
12.045
208
akıllı kk üyesi arkadaşınız (ben ) tarih ödevini son güne bırktım ve soru şu KAĞIT PARALARIN ÜSTÜNDE NDEN TÜRKİYE CUMHURİYET BANKASI YAZAR DA TÜRKİYE CUMHURİYETİ BANKASI YAZMAZ LÜTFEN YARDIMA İHTİYACIM VAR :26::26::26::26:

Canım, çünkü TCMB çok ortaklı bir anonim şirkettir. %50 den fazlası devlete ait ama yabancı ortaklar da var. O yüzden Türkiye Cumhuriyetinindir anlamı çıkmaması için yok o ek.

Ekşi sözlükte yazan bilgiye göre;

11 haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı kanun (mülga) ile bankamız "türkiye cumhuriyet merkez bankası" unvanı altında özel hukuk tüzel kişiliğine sahip ve özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kurulmuştur. bu düzenlemeyle devletten ayrı ve bağımsız olduğu hususuna özel bir önem verilmiştir.

bu amaç çerçevesinde, banka'nın kuruluş kanunu tasarısında adı "merkez bankası" olarak öngörülmüşken, türkiye büyük millet meclisi komisyonu'nda uluslararası ilişkiler de düşünülerek "türkiye cumhuriyet merkez bankası" olarak değiştirilmesine karar verilmiş; banka'nın bağımsızlığını vurgulama amacı güdülerek "türkiye cumhuriyeti" ibaresine ve kısaltılmış şekli olan "t.c."ye özellikle yer verilmemiştir. kanun koyucu tarafından banka'nın devlete ait bir kuruluş; bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle bundan özenle kaçınılmıştır.

halen yürülükte bulunan 1211 sayılı türkiye cumhuriyet merkez bankası kanunu'nun 1. maddesinde de, banka'nın anonim şirket ve özel hukuk tüzel kişiliği ile unvanı "türkiye cumhuriyet merkez bankası" olarak aynı şekilde korunmuştur.

Canım, çünkü TCMB çok ortaklı bir anonim şirkettir. %50 den fazlası devlete ait ama yabancı ortaklar da var. O yüzden Türkiye Cumhuriyetinindir anlamı çıkmaması için yok o ek.

VAOOOOOOOV çok teşekkür ederim yaa ben tahmin söyledim ama hoca doğruda olsa tahmin ise kabul etmiyor çoook teşekkür ederim yaşasın yaşasın ödevim oldu sayılır ama ben öğrenci olarak fikre bilgiye doymam başka fikri bilgisi olan söylesin lütfen

Ekonomideki bağımsızlığı vurgulamak için o ek... daha doğrusu bankanın bağımsızlığını vurgulamak için.

Son düzenleme:
Kanun koyucu tarafından Banka'nın devlete ait bir kuruluş; bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle " CUMHURİYETİ " ibaresinden özenle kaçınılmıştır.

Eğer hocanız madeni paralarda neden cumhuriyeti yazıyor ozaman derse onun cevabıda;

madeni paraları DARPHANE basar. Madeni paraları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası basmaz.

Darphane de özerk değil; kamu olduğu için madeni paralarda Türkiye Cumhuriyeti yazması normaldir.

çook teşekkür ederim ama bir şey sorucam merkez bankası komuya bağlı öyle değimi ???

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…