Barınakta bulunan köpeklerin çoğu ya terk edilmiştir, ya sokakta doğum yapan bir köpeciğin bakımsız yavrularıdır ya da işkence görmüşlerdir. Hiç barınaklara gittiniz mi bilmiyorum ama barınak hayvanları ilgiye sevgiye son derece muhtaçtır ve bir terk edilmeyi daha kaldıramazlar.. 9 sene köpek bakmış birisi olarak söyleyebilirim ki siz barınaktan ya da başka bir yerden köpek sahibi olmamalısınız.... Lütfen bu söylediğimi yanlış anlamayın, uygun bir aday değilsiniz. (Bu arada barınak gönüllüsü olan biri olarak konuşuyorum bunu)
Köpek sahibi olmak, ciddi bir sorumluluk gerektirir, çocuk büyütmek gibidir bir nevi, ilgisi, sevgisi, bakımı... Tüyü dökülecek, aşısı olacak, hastalığı olacak, çişi öğrenirken evin her yerine yapacak vs vs.. Bütün bunları kabullenebilecek misiniz? Biz hep deriz ki köpek sahibi olmaya karar vermeden önce iyice araştırın, kendinizi sabrınızı karakterinizi ölçün tartın, etrafınızda köpeği olan ailelere bir bakın, köpek/kedi sizin çocuğunuzun oyun arkadaşı değil evinizin bireyi olacak...
Etrafınızda köpek sahibi bir yakınınız arkadaşınız varsa 3 gün sizin evde kalsın misafir olarak, ki gelen misafir şanslısınız ki çişini dışarı yapıyor olandır çünkü köpekler en iyi ihtimalle sokağa çiş yapmayı en az 6-7. aydan sonra öğrenirler, bir yere gideceğinizde onu evde bırakamazsınız, hazırlıklı olun, tatile çıkacaksınız nereye bırakacaksınız?
ve en kötüsü deneme yanılma değil ki bu bir can, dayanamadınız, tut ki artık rahatsız oldunuz napacaksınız? yine barınağa mı bırakacaksınız? ya da başkasına mı sahiplendireceksiniz..
iyi araştırın derim...
Aşırı titizliğin varsa almanı önermem. Barınaktan bir hayvan sahiplenmen fikri beni deli gibi mutlu etti ama yazını okudukça pek olanaklı görünmedi bana.
Daha önce kedin olmuş ancak kedi çok temiz bir hayvan, evde bakılması çok kolay
Köpek bakımı daha zor, öncelikle deri solunumları olmadığı için ağızları enfektedir ve sıkı takip,bakım,aşı ve haftanın belli günlerinde yıkama gerektirir. Köpek korkar idrarını yapar, sevinir idrarını yapar,salyası akar bunları kontrol etmek zordur,duygu durumu ile ilgilidir tuvalet terbiyesi dışında durumlardır. Kedi gibi bir avuç mama ile doyuramazsın, kaliteli beslenmesi cinsine göre büyük maliyetler getirebilir. Sürekli evde oturtamazsın, günde en az bir kere dışarı çıkarman gerekir. Barınaktan gelen hayvanları bazen psikolojileri çok düzgün olmayabiliyor, eve uyum sağlaması ve kuralları öğrenmesi için uzun uğraşlar vermen gerekebilir. Isırılmış, parçalanmış eşyaların sorun olabilir. Oturduğun binanın hayvanlara bakışı önemlidir çünkü havlamayan köpek yoktur, belediye ile sık muhatap olabilirsin. Bu yazdıklarım zorlukları, bunları açıkça yazmakta fayda var, tablo çok toz pembe değil.
Milyonlarca insan, tüm bu dez avantajlara rağmen köpek besliyor avantajı ne biliyor musun ; hayat arkadaşıdır onlar. Bir köpek tarafından sevilmek, sana bağlanması, seninle her anını paylaşması dünyanın en büyük hazlarından biridir. Hayvanlarla yaşamamış insanlara üzülüyorum ben, öyle büyük bir mahrumiyet ki.
Titiz insanlara yekten yaşayabileceklerini söylüyorum çünkü hayvanı aldıktan sonra böyle düşünememiştim şimdi ne yapacağım diye yaşanan çırpınışlar onlara barınak yolunu geri açıyor ve bu ölmeleri demek. Çoğu kez ikinci kez oraya dönmeyi kaldıramıyorlar. Hem kedilerle hem köpeklerle yıllardır iç içeyim, senin gibi titiz insanlara daha çok kedi öneriyorum. Hem ufak çocukla işi daha az olur, ağır bir yükün olmaz. Tüysüz hayvan dersen ; su kaplumbağalarına bayılıyorum, müziğe tepki vermeyi, karidese doğru sıçramayı, balkonda güneşlenmeyi, sesine doğru yürümeyi öğreniyorlar. Umarım iyi anlaşacağız bir hayvan edinirsiniz, çok büyük bir mutluluk
cevap için teşekkürler ,barınaklara gittim ,giderimde arada ,zaten bu yüzden oradan edinmek istiyorum ,ne kadar sevgiye aç olduklarını gördüğüm için
kızıma oyuncak olarak almıyorum elbet ,o da bir can ve evimizin bir bireyi olacak ,bende öyle olsun istiyorum ,zaten çekincelerimi belirttim ve bu yüzden konu açtım ,tekrar geri asla bırakamam ,bırakmayacağımı da yazdım ,ben de eşimde çalışıyor ,gün içinde evde yalnız kalamazmı,köpeği olan arkadaşlarım var ,hemde çok tüylü cinslerden ,ama bi şikayetleri yok ,sadece evdeki tüm halıları kaldırmışlar ilk zamanlar sonra sonra wc alışkanlığını kazanınca geri sermişler .fakat benim onu her çişi geldiğinde dışarı çıkarma imkanım yok ,normal tuvaleti kullanmıyorlar mı ,benim kedilerimden biri klozete çıkıyordu,köpekte onun için hazırlanmış wc deki bir kaba filan yapamaz mı ,illa ayaklarını kaldırıp mı yapmaları gerekiyor ,
sorularım saçma gelebilir ama iyice öğrenmem lazım ..
Dişi köpüş ile erkek köpüşün tuvaleti yapma arasında fark vardır, kedilerle asla kıyaslamayın kedilerin geninde var doğuştan öğreniyorlar çiş yapmayı kuma sürtmeniz yetiyor ancak köpekte öyle değil, odaya ulaşabileceği yakın yere gazete koyuyorsunuz, hatta bayaaa bir geniş gazete sonra ufalta ufalta tuvalete doğru götüre götüre wc'de bitiyor bu oyun, sonuçta öğreniyor ama zaman ve sabır.. ve bu sürede ev kokuyor! istediğiniz kadar silin, kokuyor. köpeği olan tüm arkadaşlarınızın evinde de inanın bariz bir koku vardır. çalışıyorsanız sabah akşam dışarı çıkartmanı gerekecek ve bunu yağmur çamur demeden yapmak zorundasınız, bu hayvanın doğası, yürüyüş yapmak zorunda evde duramaz her gün işe gitmeden önce en az yarım saat dolaştıracaksınız ve işten gelir gelmez çantanızı atıp tekrar dolaştıracaksınız.. başka bir çocuk daha düşünüyor musunuz bilmiyorum yeni bireyin gelme durumu olursa ne olacak hijyen yine gündeminizde olacak değil mi?
tüyü dökülmüyor diyen yalan söyler, dökülüyor :) her tür desteği takviyeyi yapsanız da dökülecek de... avantajlarını yazacağım elbet ama dezavantajlarını önce yazıorum ki herşeye karşı hazırlıklı olun diye.
apartmanınız nasıl bilmiyorum, havlayabilir de havlamayabilir de ancak balkonda otururken yoldan geçen bir kediye bir anda tepki de verebilir, komşularınızın tepkisini siz bilirsiniz en iyi. birde köpekler kemirmeyi sever hele ki 1 yaş dönemi... :) kemirilmeyen bir yer kalmayabilir, duvarınızı kazmaya çalışabilir, hazır mısınız?
Açıkçası ben zaten apartmanda köpek fikrine zaten karşıyım, köpeğin doya doya koşup oynayacağı bir alan yoksa eklemleri yaşlandıkça zayıflıyor ve erken ölümler oluyor malesef...
Bu kadar mükemmel bir anlatım daha olamaz .Bir köpekle yaşamaksa bir insanla yaşamaktan çok daha güzel olan, sizi asla sırtınızdan vurmayan, sizi bırakıp gitmeyen, canını sizin için ortaya koyabilecek kadar sizi çok seven, sadık can yoldaşınızdır...
Ağladığınız zaman göz yaşlarınıza dokunur gözleri, kafasını kucağınıza koyar sizinle ağlar, güldüğünüz zaman beraber zıplarsınız evin içinde, berber koşarsınız sokaklarda, çok kızdığınız birisini ona anlatırsınız anlamadığını sanırsınız ama o kişi ile karşılaştığınızda köpeğinizin ona karşı gösterdiği tavırlara inanamazsınız... Hele bir de çocuk yaşlarda girdi ise hayatınıza vazgeçilmeziniz olur, hayatınız boyunca sahip olabileceğiniz en gerçek dostunuz olur.
Aranızda ki ilişkiyi kimse anlamaz. Anlamalarını da beklemezsiniz, onu bırakıp bir yere gidemezsiniz, tatil planlarınız onunla olur kısaca hayatınız alt üst oluyormuş gibi gözükse de aksine tam bir sorumluluk sahibi birisi olur çıkarsınız..
Bir köpekle yaşamak, bir hayatı paylaşmaktır, ailenizle onun için verdiğiniz savaştır, sahilde koşarken onunla birlikte denize atlamaktır, en güzel anılara sahip olmaktır, pişirdiğiniz tavuğun ikiye bölünmesidir, yatağınızın yarısını kaplayan birisinin olmasıdır, gece su içmek için uyandığınızda bir şeyin mi var diye gözlerinizin içine bakan birinin olmasıdır, eve hırsız girmeye niyetlendiğinde sizden önce ortalığı ayağa kaldırandır, yalnızlığınızı tek anlayan nasıl paylaşması gerektiğini çok iyi bilendir, yeri geldiğinde sizin hayatınızı kurtarandır..
Bir köpekle yaşamak, gün gelip ayrılmak zorunda kaldığınızda yüreğinizde asla kapanmayacak bir yara olması, yerinin asla dolmamasıdır...(
ne kadar güzel anlatmışsınız ,gözlerim doldu ,işte ben bu duyguları yaşamak istiyorum onula beraber ,bir yavruya evimi açmak ona anne olmak istiyorum ,ama gerçekten zorlukları oldukça fazlaymış ,bunu idrak edebiliyordum ama şimdi daha çok emin oldum ,
annemin evi müstakil ve bahçeli ,yıllarca babama yalvardım ,bir köpek kulubesi yap baba ,alalım bir köpek dedim ama o da çok sevmesine rağmen almadı ..buralar kışın çok soğuk oluyor kızım ,kalamaz o hayvan dışarda dedi ,mantıklı geldi ,üzüldüm acıdım vazgeçtim ,sonra işte ev ortamı sıcak olur kışın yanımda olur ,kızıma da banada arkadaş olur dedim ve böyle bir fikre kapıldım ,biraz rahat biri olsam hiç çekinmez alırım ,ama değilim işte ,yerde bir ekmek kırıntısı görmeye tahammülüm yokken ,birde tüy ve çiş mevzusu ürkütüryor ..
attraente cim pisiciğine çok üzüldüm bende 4 yıl evvel 6 yaşındaki kedimi osmanımı kaybettim ,senin yaşadığın tüm güzelliklerin aynısını yaşadım onunla ,öldüğünde günlerce yemedim içmedim ,yas tuttum resmen
çok iyi bilirim hayvan sevgisini ..
Bahçe varsa soğuksa, ortam uygunsa husky alın :) soğuğu sever, bahçeye uygundur sakindir.. yavrunuzda gider orada sever köpüşünü
Her barınağın prosedürü farklıdır biz İstanbul'dayken barınaktan köpek sahibi olmak isteyenlere az önce yaptığımız herşeyi yapar bi sabrını zorlardık :) sınırlarını görürdük, referansla gelenler daha makbuldu bizim için ve barınağa bağış yaptırırdık bu bağış kesinlikle maddi değildir köpek maması aldırıdık gidip petshoptan bir köpek alacağında vereceği paraya yakın bir mama başığı...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?