Bugün pek iyi bir mooda sahip değilim ama uzaklaşmak için hem de söz vermiştim yazayım dedim. Biraz karman çorman olacak ama hepsi başka yerde zor bulacağın işe yarar bilgiler olacak dikkatle takip etmenizi tavsiye ederim. En az ayda bir açıp okuyun bunları.
1- Sınavla ilgili genel bilgiler;
Öncelikle hepimiz sınavlara girmişizdir. Sınavda yapılması gerekenler ile başlayalım.
Soruları optik kağıda işaretleme: Bazı arkadaşlar sınav konsantrasyonunu bozmamak için sona bırakır. Ancak bu bir tedirginlik yaratır ya yetiştiremezsem diye üstelik bu şekilde yaparsanız kaydırma ihtimaliniz oldukça yüksek.
Bazı arkadaşlar ise bir soru yapınca hemen işaretler bu da konsantrasyonu bozar ve sınavı çözme sürenizi bariz olarak uzatır fark etmesenizde.
Doğru yaklaşım; Bir sayfayı bitirince ( Ya da ilk sayfa değilse iki sayfa açık olacak önünüzde o iki sayfayı) işaretlemek. Bir sonraki sayfayı işaretlerken mutlaka soru numarasından kontrol ederek başlayın böylece kaydırma yapmanız imkansız hale gelecek. Bu şekilde yapılan bir yaklaşım 8-10 soruda bir kısa bir mola vererek zihninizi dinlendirmenize olanak sağlayacak.
Bir başka yapılan yanlış: Soru kitapçığına kapanmak, gömülmek. Bunu yaparsanız bir süre sonra önünüzdeki soluduğunuz oksijen azalacak ve sizi mayıştıracak performansınızı kötü etkileyecek. Kapanıyorsanız bile periyodik olarak önünüzün havalanmasına müsaade edin. Gerekirse kafanızı yukarı kaldırarak tepeden nefes alın.
Bana göre yapılması gereken başka bir hareket: Türkçe'yi çözdünüz Sosyal Bilimlere geçeceksiniz, 30 saniye mola verin. Yetiştiremem diye korkmayın çünkü ard arda fazla yüklenirseniz mutlaka dikkat hatası yapacaksınız ayrıca Matematik gibi bölümlerde o otuz saniyeden daha fazlasını soru çözerken kaybedeceksiniz. Bir insan maksimum konsantrasyonunu en fazla 25 dakika sürdürebilir. 2 saat 40 dakika boyunca sürekli olarak soru çözemezsiniz. Her bölümü bitirip diğerine geçtiğinizde 30 sn – 1 dk mola verin. Faydasını göreceksiniz.
Sınavla ilgili bir planınız olsun; Önce Türkçeyi çözeceğim sonra felsefeye kadar sosyal çözeceğim sonra matematik en son da fen bilimleri çözeceğim gibi. ( Bu benim kendi uyguladığım plandır ama herkes kendine göre farklı bir plan uygulayabilir. Ben ne zaman matematikten başlasam yetiştiremezdim. Felsefe'yi hem sözelden kafamın şişmesi ve paragrafların yoğun olması hem de ya ya yetiştiremezsem fen kalmasın felsefe kalsın mantığıyla sona bırakırdım)
Başka bir yanlış düşünce: "Ben Tıp istiyorum Sosyal Bilimler çözmeme gerek yok zaten ygs-2 etkisi %10." Tamamen yanlış bir düşünce Tıp MF-3 ile alır ve oranlar değişmediyse 11-7-11-11 oranları vardır. Yani 3 Ygs Sosyal bilimler sorusu 2 Ygs fen bilimleri sorusu kadar puan getirir neredeyse. Türkçe de aynı şekilde Fen bilimleriyle puanı aynıdır.
İyi bir bölüm kazanmak istiyorsak bu sınavı mutlaka rahat yetiştirebilmeliyiz. Matematikte, fende yapamadığımız soruya takmıyoruz. Eğer 30 saniye düşünüp bir şey bulamazsak geçip başka soruya bakıyoruz. Diğer sorularla aynı puanı olan bir soru için hırs yapmaya gerek yok. Daha sonra geri döndüğümde çok rahat şekilde çözdüğüm oldu bu soruları. Soruyla inatlaşmak kesinlikle yok! Soruyla inatlaştınız 5 dakikada o soruyu çözdünüz sonra başka bir soruda gene 5 dakika daha harcadınız. Bu 10 dakika size 2 net getirmez aksine yetiştirelemeyecek 15 sosyal sorusuna mal olabilir. Bu durumda bu süreyi verimli kullansaydınız 10-13 arası bir sosyal neti çıkarabilirdiniz. En az 3 katı daha fazla puan getirirdi.
Sınav içinde hangi ders nasıl çözülmeli;
Paragrafları çözerken bir kerede çözebilmek için yavaş okumayın. Yavaş okumanın akılda kalıcılığı yok. Zihin başka yere kaydığı için konsantrasyon bozuluyor. Okurken her yerin altını çizmeyin. Dudak hareketleriyle takip etmeyin. Elinizden geldiği kadar hızlı okursanız maksimum konsantrasyonda okursunuz ve aklınızda en kalıcı olması bu şekilde olur ve soruyu bir seferde çözersiniz.
Sosyal Bilimler: Temelin olmalı ve bilgin olmalı. Ortalama olarak bu test için ayrılan süre 20 bilemedin en fazla 25 dakika olmalı.
Matematik: Bu testte, soruyu çözebilme yeteneğin kadar dikkat ölçümü de yapıldığı unutulmamalıdır. Örneğin soruda Rakamları Farklı diyor, burayı okuduğun gibi git seçeneklerdeki rakamları aynı olan seçeneğin üzerine çizik at. İlk bulacağın cevap odur. Ve unutup işaretlersen çözdüğün soru için -1.25 yersin. Aynı şekilde çift diyorsa tek olanları ele. Hatta bununla ilgili bir anımda vardır, denemenin birinde çok zor bir problem sorusu vardı ama soruda cevabın çift olması gerektiği yazıyordu ben hemen seçeneklerdeki tek sayıları eledim ve onlar 4 taneydi. Soruyu çözmeye çaba harcamadan çift olanı işaretleyip geçtim. Daha sonra herkes çıkışta hocaya bu soruyu soruyordu. Ben 2. sınıfa geçmiş ve tek çift sayıyı ayırabilen herkesin bu soruyu yapabileceğini söylediğimde hocanın yüzündeki ifadeyi görmeniz lazımdı. Açıklamasını yaptığımda hoca ve arkadaşlar dumur oldu. Derece sınıfında birçok kişi bu soruyu çözememişti. Oysa çok basit bir bilgi çözdürüyordu.
Ayrıca matematikte işlem hatası yapmamak için düzgün ve okunaklı yazmak gerekiyor.
Fen Bilimleri: Ygs fen bilimleri sınavı asla denemelerdeki kadar zor sorular içermez. Helede fizik yani benim zamanımda öyleydi. Moment-Denge , Basit makine gibi konularda o kadar kazık sorular üretiliyor ama hiç birisi çıkmaz rahat olun. Yani ben 3 ygs üst üste girdim çıktığını görmedim.
Hangi derse nasıl çalışmak gerekir?
Türkçe: Benim zamanımda son 40 küsür yılın çıkmış soruları diye bir kitap vardı. Şimdi 50 olmuştur belki. Bu kitabı ediniyoruz çünkü burada 100 lerce cümlede anlam, paragrafta anlam gibi konular var. Bu kalitede paragraf ve cümlede anlam testleri başka yerde bulamazsınız. Ayrıca çözümleride var. Kitabın Dil bilgisiyle ilgili kısmına dokunmuyoruz zira dil bilgisi konuları her yıl değişiyor. Kendimizi alıştırmak için bir oturuşta 50 paragraf çözerek sıkılmadan paragraf okuma, okuduğumuzu anlama, yanlış yapıyorsak açıklamasını okuyarak cümlede anlam paragrafta anlam gibi konulara çalışıyoruz. Bu kısım çok önemli çünkü okuma-anlamanızı geliştirecek, tüm sınavı etkileyecek bir bölüm. Felsefeyi de çözdürüyordu benim zamanımda.
Sosyal Bilimler: ilkokul- Liseden beri dersleri düzenli takip ettiğim için belirli bir birikimim vardı. Bu sosyal bilimler, bilgi birikimiyle alakalı. Bilgi birikimide birden olmaz. O yüzden eksiğimiz varsa her gün zamanımızın belirli bir bölümünde sosyal bilimler çalışıyoruz. Sosyalde yapılacak 35+ netler sizi ileriye götürür. Ygsde sizi geçebilir arkadaşlarınız ancak LYS'nin sonunda sosyali iyi olanın MF-3 ü yüksek olacaktır.
Matematik: Burada önemli olan sayılar ve problemler. Her konuyu bilmek gerekiyor ama sayılar ve problemler konusundan gelen soruların yeri ayrı bir önemli. Bu konularla ilgili başlangıçta en azından 500'er soru çözmeliyiz en az. Bu soruları çözerken mümkün olduğu kadar az formül kullanın. YGS de, mantığınızı kullanmanız gereken değişik soru tipleriyle ancak bu şekilde baş edebilirsiniz. Genede formülleri bilin ama evde soru çözerken kullanmayın.
Geometri: Ben zamanında şansa zafer yayınlarının konu özetli soru bankasını almıştım Öss kitabı tabii şimdi yoktur. Önünde formüller yazar, arkasında da her konudan zor sorular içeren testler olurdu. Kitabın niteliği önemli. Çok zor sorular içermemeli. Ama bütün sorular çok basit de olmamalı. Formülleri önümüze alarak soruları kendi başımıza çözmeye çalışıyoruz. Gerekirse bir soruya on beş dakika harcayın ama düşünün. Düşünülüp mantık yürütülen, denenilen süre asla boşa gitmemiştir.
Fen Bilimleri
Fizik- YGS fiziği bahsettiğim gibi çok kazık sorular içermez. Bu soruları çözebilmek için her konuyu ve formülleri bilmek yeterlidir.
Kimya- Periyodik cetveli iyi öğrenin, Burada Helyum ve Hidrojen üzerine kurulur sorular. Madde ve özelliklerini iyi bilin. Kimya bilgiden çok kelime oyunu içerir. Bu testte hangisi kesinlikle doğrudur gibi sorular görürsünüz oysa hangisi doğrudur sorusuda bana göre kesinlik içerir. Her konudan istisnaları iyice öğrenin. Yanlış yaptığınız soruların neden yanlış olduğunu öğrenin.
Biyoloji- Kelin ilacı olsa kendi kafasına sürerdi. Ben Son girdiğim Ygsde 5 yanlış Lys de 8 yanlış yaptım. Öneri vermesem daha iyi olur. İlk girdiğim ygsde fen testimde 2 yanlış vardı onlarda biyolojiydi tabiiki.
Son olarak Ygs konuları zor değildir. Konuları bitirip bol bol çözümlü deneme çözün. Sınava girmeden önce en az 25 çözümlü deneme çözmüş olun. Bunlar farklı yayınlara ait olsun. Yapamadığınız ve çözerken çok zaman harcadığınız soruların çözümlerine mutlaka bakın. Çözümlünün üzerine basa basa söylüyorum. Evet daha pahalı ama soruları çözdürmek için kimseye gitmene gerek yok. Ayrıca bunlar en kıymetli sorulardır.
Dersaneye gitmiyorsanız çözümlü soru edinebilmek için son bilmemkaç yılın Öss sorularını alıp çözün her branş için geçerli bu. Eğer çözemediğiniz sorunun çözümünü öğrenemiyorsanız bu bir işinize yaramaz. Mesela bizim bir arkadaşımız vardı haftada 2500 soru çözerdi ama adam hep kolay soruları çözerdi. Hocaya sorduğu sorulara baktığımda hepsinin ortalama düzeyde olduğunu ve hiç uğraşmadığını gördüm. Soruyla uğraşmadan, çabalamadan çözümlerine bakmayın. Size hiçbir şey kazandırmaz. O soruyu kendiniz çözebilirseniz bir daha karşılaştığınızda kesinlike çözeceksiniz demektir.
Gelelim LYS'ye
Matematik: Yine Formülleri öğreniyoruz, İntegral dışından çok zor, çözülemeyecek soru sayısı 1-2 tanedir. İntegralle karşılaştığınızda eğer belirli integral değilse seçeneklerin türevini alarak ve ya seçeneklerin türevi alınınca nereye sorunun geleceğini öngörerek çözebilirsiniz.
Geometri- Analitik: Ygs taktiğiyle aynı.
Fizik: Formülleri ve nasıl uygulanacağını bilmek genelde soruları çözdürür
Kimya: Organik kimyayı mantığıyla anlatan birisini bulabilirseniz pek sorununuz kalmaz. Kimyanın bir mantığı vardır. Elementleri iyi bilip, oran orantı bilerek birçok sorudan kolaylıkla sıyrılabilirsiniz. Yine dediğim kelime oyunlarına, istisnalara dikkat etmek gerekiyor.
Biyoloji: YGS ile aynı (Fikrim yok)
LYS Genel: Deneme çözmenin Ygs kadar yararı olmaz. Yine bulduğunuz her çözümlü soruyu çözün. Ama LYS'de asıl olan konuları ve formülleri bilmektir.
Gelelim sınav öncesi yapılması gerekenlere:
-Rutin yaptığınızdan farklı bir şey yapmayın. Her gün sabah yumurta yiyorsanız, sınav sabahı sucuklu yumurta yemeyin. Sınavdan önce sınav salonunu kontrol edin. Perde yoksa yan sınıflardan birisinden çalıp getirip takın. Sınava geldiniz sabah perde yok. Hocaya gazete yapıştırılmasını önerin, sınıfın geneli katılırsa itiraz etmezler. Sıra değiştirmek zaten bilinir. Rahat giyinin, sınav öncesinde çok fazla yemek, şeker tatlı yemeyin. Kanı mideniz çeker, beyine gitmez mayışıklık olur.
Çalışma düzeni: Öncelikle vakitlice kalkıp vakitlice yatın. Neden? Çünkü sabah 7.30 da kalktığınızı farz edelim. Kahvaltı, ihtiyaçlar kahve vs 8.30 da derse oturursunuz. Aşağıda bahsedeceğim tempoda çalışarak 12.30 a kadar 4 saat çalışırsınız. Sonra 1 saat mola vererek yemek yiyip dinlenirsiniz. 13.30 da bir daha başlayıp 18.30 a kadar 5 ders daha yaparsınız 8-9 saat bir gün için yeterlidir ancak akşam da çalışırım diyorsanız 20.00 dan 22 ye kadar 2 ders daha yapabilirsiniz. 23.30 da uyuyarak uykusuz da kalmazsınız. Ama gece 02.30 da yattığınızı farz edelim. 10.30 da kalkacaksınız,atıştıracak bir şey yok. Kahvaltı etseniz öğlen yemeği ne olacak gece geç yattığınız için acıkacaksınız da bütün öğünler kaydığı gibi bütün ders zamanları da kayacak 5-6 saat çalışabilirseniz bu düzende yatıp kalkıp dua edin. Ayrıca büyük Molalar zamansız gelecek bu düzende.
Çalışırken asla başka bir şeyle ilgilenmeyin. Telefon başka odada olsun. Dikkat dağıtacak hiçbir şey olmamalı. Çalışma zamanında çalışmanızı yapın. Biraz klasik olacak ama ders zamanında dersleri dinleyin. Çalışın. Ders düzeni: 45 dakika ders 5 dakika Mola şeklinde olacak. 45 dakikanın son 5 dakikasında 40 dakikanın özetini tekrar edin. Ertesi gün Bir daha o 5 dakikaları tekrar edin. Yani 8 saat çalıştıysanız 40 dakika tekrar olacak. 1 hafta sonra yeniden o 40 dakikayı tekrar edin. Yani 1 hafta sonraki gün önce 1 haftanın tekrarını sonra dünün tekrarını yapacaksınız. Bu işlemi 6 ay sonra tekrarlarsanız hiçbir şeyi unutmazsınız.
Formülleri aklınıza kazıyın. Özellikle fizik ve kimya için. Formülleri unutursanız soruyu çözmeniz mümkün olmaz. Yanlış hatırlarsanız soruyu çözmeniz mümkün olmaz.
Şimdilik bu kadar aklıma gelen olursa yazarım sonra.