Başarısız olmak istemiyorum

Welldone0

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2016
3.983
9.391
158
Küçüklüğümden beri hep ders çalışıyorum ve derslerde başarılı olmak için uğraşıyorum. Ama bazen sınavları fazla kafaya takıp kendimi boş yere yıprattığımı düşünüyorum.

Bendeki bu durum ilkokuldan beri çevrenin, öğretmenlerin " çalışkan- tembel" ayrımından dolayı mı oldu acaba düşünmüyor değilim.

Hep başarılı olmalıyım diye düşünüyorum. Başkaları derslerde başarısız olduğunda onlara moral verirken bazen kendime bunu yapmıyorum, kendime karşı çok acımasız oluyorum bazen.

Ama mesela vizeden düşük aldıysam canım sıkılıyor yine. Ama finalde iyi alırım diyerek moralimi düzeltebiliyorum. Finalden düşük almamak için mücadele ediyorum, strese giriyorum. Çünkü finalden yeterli puan almazsam bütünlemeye girmek zorundayım ve ben bunu istemiyorum.

Ayrıca sınav stresi, kaygısı olduğu için bazen sınavın ilk zamanları fazla gergin oluyorum ama yaklaşık 5 dakika sonra bu geçiyor.

En son girdiğim sınav ise direksiyon sınavıydı. Ona hazır olmadan girdim, fazla stresliydim. O yüzden ilk sınavdan kaldım. Hatta bir önceki konum bununla ilgili. Kıyaslamak çok yanlış ama bazen ilk sınavda geçenler nasıl geçiyor da ben geçemiyorum diye düşünüyorum.

Asıl sorunum genel olarak sınav stresi/ kaygısı, başkalarının fikirlerini fazla önemsemem ( mesela direksiyon sınavında herkese rezil olduğumu düşünmüştüm).
Bu sınav stresini nasıl azaltabilirim veya mümkünse yok edebilirim? Kendime bu kadar yüklenmekten vazgeçmek için ne yapmalıyım?

Bu arada bu konuda pek gönüllü olmasam da devlet hastanesinde psikiyatriye gitmeyi düşündüm(şu an imkanım ona yeter). Ama randevunun 15 dakika olduğunu görünce o kısacık zamanın bana faydası olur mu diye tereddüt ettim. Psikiyatri konusunda gönüllü olmamamın sebebi ise her ne kadar uzman kişi de olsa tanımadığım, ilk kez gördüğüm birine derdimi anlatmakta çekinirim düşüncesi.
 
15 dakikada ilaç yazıp gönderir muhtemelen. kaygı bozukluğu mu ne derler, ondan olabilir sizde. biraz da karakter meselesi. kendi kendinizi telkin etmeye çalışın. bi sınav dünyanın sonu değil.
 
Ben bu yıl üniversite bitirdim,final vize ve kpssde dahil olmak üzere birçok sınava girdim tecrübelerimden yola çıkarak sana şunu diyebilrimki neye odaklanırsan sonuç öyle gelir konunu bile başarısız olmak istemiyorum diye değil başarılı olmak istiyorum şeklinde düşün bu iki cümlenin arasında çok fark var 2.daha çok pozitif bi yaklaşım içeriyor en baştan kendine güveniceksin pozitif bir tutumun olucak kaygılı olmamak gerek üniversiteye başladığım ilk yıllarda o kdr kaygılıydımki ya başarısız olursam benimde böyle sorular aklımda olurdu ama Allaha şükürler olsun sınavlara girdikçe stresimi attım rahatladım en son kpss ye bile girdiğimde o kdr rahattımki sonuçta kaygılanmanın hiçkimseye faydası yok bu yüzdn rahat ol kendine güven ve güzel verimli bir şekilde çalıştıktan sonrada başarısız olucam deme gör bak sonuçta güzel olucak yani demem o ki sen üzerine düşen çalışmayı yaptıktan sonra gerisini Allaha bırak tevekkül et rahat ol sonuçta güzel olucak bu zmna kadarki sınavlarımda çalışarak bu şekilde düşündüm şükür sonuçlarda iyi geldi baştan pozitif bir tutumun olsun Bence sen böyle güzel düşündükten sonra vücüdunun ilacada ihtiyacı olacağını düşünmüyorum
 
15 dakikada ilaç yazıp gönderir muhtemelen. kaygı bozukluğu mu ne derler, ondan olabilir sizde. biraz da karakter meselesi. kendi kendinizi telkin etmeye çalışın. bi sınav dünyanın sonu değil.

Teşekkürler.


Zahmet edip uzun uzun yazmışsınız. Çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi güzel şeyler düşünmeye çalışacağım. Bazen bunu yapmak çok zor oluyor ama deneyeceğim.

Teorik sınavlarda yine kendimi sakinleştirebiliyorum ama ilk defa pratik bir sınava (direksiyon sınavı) girdiğim için ve her şeyi tam olarak bilmediğim için bu kadar stres yaptım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…