- 19 Aralık 2014
- 6.360
- En iyi cevaplar
- 1
- 48.259
- 748
- Konu Sahibi yalnizkus_
Ben bir doktor olarak size buradan tanı koyamam. Durum böyleyken buradaki diğer üyeler de koyamaz. Ancak hepimizin söyleyebileceği bazı ortak şeyler var.Aniden öfke nöbetleri geçiriyorum, bir anda parlıyorum. Sıklıkla karşımdakine tahammülsüzlük, yalnız kalma isteği ile karşılaşıyorum. Bir anda gelen dolaptaki her şeyi yeme isteği (kase kase çerez, dibini görene kadar makarna mesela)
Bitmek bilmeyen enerji, saatlerce yürüme isteği.
Anlık değişen ruh hali, kararsızlık, planlar yapıp sürekli iptal etme. Uzaklaştığımdan tamamen uzaklaşıp, yakın ilişki kurduklarımla sürekli yazışma, konuşma isteği. Herhangi bir zorlukta intihar düşüncesi (asla ciddi boyutta değil sadece düşünceyle sınırlı), dikkatsiz dürtüsel davranışlar, gereksiz alışveriş vs. son zamanlarda kendimde gittikçe tuhaflaşan davranışlar görüyorum ama yakın çevreme sorsanız sadece kendi kuruntularım. Ama yakın çevrem ne kadar yakın orası muamma. Hayatımın büyük bölümü 08:00 - 17:00 bilgisayar başında geçiyor. Özellikle de ani değişen kararlar, her şeyi tahammülsüzlük, dürtüsel yemek yeme, alışveriş gibi dertlerden muzdaribim. Bunları yaşayan, herhangi bir yorumu olan, tanı koyabilecek (en azından fikri olacakbilecek) olan var mı?
Bir çeşit duygusal bunalımdan geçiyor gibisiniz. Depresyon olabilir, bipolar bozukluk olabilir veya bambaşka bir şey de olabilir.
Bu hastalıkların tanısı sanılanın aksine o kadar kolay konulamaz. Hepimizin günlük hayatında rahatça söylediği “ ay depresyona girdim” veya “bipolar mısın bi öylesin bi böyle” gibi söylemlerden fazlası gerekiyor.
DSM tanı kriterlerine göre değerlendirilirsiniz.
Size tavsiyem psikiyatriden randevu almanız.
Zaten psikiyatrilik bir şey olmadığını fark ederse doktorunuz, sizi psikoloğa kendisi yönlendirir.