• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Batıdan Doğuya Uzanan Aşk

kızlar merhaba
sizlerden bu durumu yasayan kısılerden bana fıkır vermenızı rıca edıyorum
ben dogma buyume bursalıyım
batman da yasayan bır kısı ıle beraberlıge basladık
o benımle ılıskıye cıddı baktıgını soyledı
kendısı unıversıte mezunu ogretmen ben de calısan bır ınsanım
gıyımı kusamı konusmaları tarzı aynı bursadakı erkek arkadaslarım gıbı
benımle evlenmek ıstıyor
sızın aranızda batı ıllerınde dıogup bu kulturle yetısmıs doguya gelın gıdenler var mı neler yasadınız paylasırmısınız benımle
o evlenınce bursada yasamak ıstedıgını soyluyor ama benım cekıncelerım var aılesı cok kalabalık
tesekkurler yorumlarınız ıcın sımdıden

amcamızın kzı o taraftan biriyle evlendi şehir belirtmeyim yanlış anlaşılmasın,biz karadenizliyiz amcamızın kızıda öğretmen eşide,gelgelelim işler evlendikten sonra çok değişti aslında benimsediği bütün fikirleri ortaya döküldü şimdi çok farklı iki insan olarak yürümeyen bir evliliği götürmeye çalışıyorlar bu tabiki sadece bir örnek herkes yaşadığını ve tanıdığı insanı bilir

tesekkur ederım cok dusuncelerın ıcın
benımkının aılesı batmandan baska yerde yasamamıs
bana dedı kendısı ben tayın ısterım bursada yasarım dedı ama
bu ısın sonu hep erkegın memleketını ozlemesı ıle sonuclanıyor
ben oralarda yapamam
korkum bu
benım babam da hıc haz etmıyor konusunu bıle ettırmıyor
kendısınden haberı yok bırkere hafıf bahsedecek oldum sakın dedı
annem ınsan olsun ıyı olsun yeter dıyor
kesinlikle babanı dinlee
ailesi sonra sorun olur olmaz desende evlenince oluyor mutlakaa

arkadaşım bende 1.5yıl oldu evleneli,eşim muşlu ben samsunluyum,benm ailem çok sorun çıkardı kabul etmediler istemediler hala bile benimsemediler eşimi ve ailesini..bense ayrımcılığa karşı çıktım önemli olan insan olması beni sevmesi dedim..2gönül 1olunca samanlık seyran olur dedim..Eşim öyle düşündürtmüştü çünkü evlenmeden önce benden başka hişbişi gözü görmüyodu,hayat=sen die ifade ediyodu,eşimde bende öğretmeniz bu arada ve batıda yaşıyoruz.Ama doğu kültürü çok farklı,ilk kez gittim ben doğuya bu yaz,20gün kaldık ama tam bir kabustu..20gün boyunca asker gibi hissettim kendimi,sabah vakitli kalkcaksın,gün boyu hizmet etceksin,yatana kadar doğru düzgün oturamadım,sürekli gelen giden ve sürekli hizmetçi modunda getir-götür temizle..eşimde bu durumdan hiç rahatsız olmadı.Sanki bu orda gayet normal karşılanıyo,evin gelinisin hizmet etmek durumundasın,ben zaten yaparım yapmazsam rahat edemem ama beni asıl rahatsız eden şey onların benim sürekli yapışımdan rahatsız olmamaları..Genelleme yapıpta yanlış anlaşılmakta istemem,benm doğu kültüründe eşimin ailesinde gördüğüm bu..

Ve kayınvalidemler yanımıza geldiğinde de aynı..Kendi evimde de durum aynıydı..Koştur koştur okuldan gelip yemek hazırlıyorum,yemek bitiyo bulaşık,bulaşık bitiyo çay servisi,yatana kadar ayakta..Üstüne kayınvalidem rahat edemedi bi de yatağımı verdim üstüne,şuram ağrıdı buram ağrıdı diyince,dedim isterseniz bizim odada yatın,hiç olmaz demedi kayınvalidem,yatağımı ilk ve tek paylaştığım kişidir..Şimdi de yine gelcekler kışı burda geçircekler yılbaşından sonra titriyorum şimdiden,insanlıktan çıkıyorum onlarla bi aradayken..

Ben geçici süre bi arada olmaya zor dayanıyorum,eşinin ailesiyle aynı şehirde yaşamayı düşünmek bile istemiyorum,eğer oralarda durum bu şekildeyse..Evlenince herşey öyle tozpembe olmuyo güzelim,seni gözünden sakınan eşin bambaşka biri oluyo çıkıyo,iyi ölç tart karar vermeden önce iyi düşün,ve kesinlikle batmanda yaşamayı kabul etme..

Şimdiki aklım olsa hayatta bu riski göze almazdım aşkımdan sevgimden gebersem de..hoşçakl..hakkınızda hayırlısı olsun..

hıım bi de dil meselesi varki ayrı mevzu,tarafların ortak anlaşabileceği bi dil varken nie benm anlamadığım o dili kullanırlar anlamam,ona da ayrı bi sinir olmuştum,ilk defa başka bi memlekte gidiyorum,misafirim orda nihayetinde ve benm anlamadığım dilden konuşuluyo,ve ara ara..Ayrıca kendi evimizde de aynı durum..İnsan ne düşünür ki bu durumda..Ya da nasıl iyi niyetli olabilirim ki..Üstüne bide eşim onlara eşlik etmedi mi çıldırdım..Yine aklıma geldi yine sinirlendim..

arkadaşım bende 1.5yıl oldu evleneli,eşim muşlu ben samsunluyum,benm ailem çok sorun çıkardı kabul etmediler istemediler hala bile benimsemediler eşimi ve ailesini..bense ayrımcılığa karşı çıktım önemli olan insan olması beni sevmesi dedim..2gönül 1olunca samanlık seyran olur dedim..Eşim öyle düşündürtmüştü çünkü evlenmeden önce benden başka hişbişi gözü görmüyodu,hayat=sen die ifade ediyodu,eşimde bende öğretmeniz bu arada ve batıda yaşıyoruz.Ama doğu kültürü çok farklı,ilk kez gittim ben doğuya bu yaz,20gün kaldık ama tam bir kabustu..20gün boyunca asker gibi hissettim kendimi,sabah vakitli kalkcaksın,gün boyu hizmet etceksin,yatana kadar doğru düzgün oturamadım,sürekli gelen giden ve sürekli hizmetçi modunda getir-götür temizle..eşimde bu durumdan hiç rahatsız olmadı.Sanki bu orda gayet normal karşılanıyo,evin gelinisin hizmet etmek durumundasın,ben zaten yaparım yapmazsam rahat edemem ama beni asıl rahatsız eden şey onların benim sürekli yapışımdan rahatsız olmamaları..Genelleme yapıpta yanlış anlaşılmakta istemem,benm doğu kültüründe eşimin ailesinde gördüğüm bu..

Ve kayınvalidemler yanımıza geldiğinde de aynı..Kendi evimde de durum aynıydı..Koştur koştur okuldan gelip yemek hazırlıyorum,yemek bitiyo bulaşık,bulaşık bitiyo çay servisi,yatana kadar ayakta..Üstüne kayınvalidem rahat edemedi bi de yatağımı verdim üstüne,şuram ağrıdı buram ağrıdı diyince,dedim isterseniz bizim odada yatın,hiç olmaz demedi kayınvalidem,yatağımı ilk ve tek paylaştığım kişidir..Şimdi de yine gelcekler kışı burda geçircekler yılbaşından sonra titriyorum şimdiden,insanlıktan çıkıyorum onlarla bi aradayken..

Ben geçici süre bi arada olmaya zor dayanıyorum,eşinin ailesiyle aynı şehirde yaşamayı düşünmek bile istemiyorum,eğer oralarda durum bu şekildeyse..Evlenince herşey öyle tozpembe olmuyo güzelim,seni gözünden sakınan eşin bambaşka biri oluyo çıkıyo,iyi ölç tart karar vermeden önce iyi düşün,ve kesinlikle batmanda yaşamayı kabul etme..

Şimdiki aklım olsa hayatta bu riski göze almazdım aşkımdan sevgimden gebersem de..hoşçakl..hakkınızda hayırlısı olsun..
evet objektif bır bakıs acısıyla cevap vermelıyım:dogrudur.bır dogulu olarak soyleyebılırımkı bu da bı gercek.bızde gelınlere coook ıs duser ne yazıkkı.o yuzden normal karsılarlar bunu:)her dogulu aılede boyledır dıyemem kımısı ıs yaptırmaz bıle kendı yapmaya yardım etmeye calısır ama kımısıde var kı gercekten yorar.bkz.rahmetlı babaannem:1:anneme az ıs yaptrmadı ama örnegın babamla annem tartıssın o annemı savunur,asla ezdırmezdı.amcamlarda aynı sekılde.bız kucuktuk babam bı meseleden anneme kızmısmı ne olmussa annemde susuyor cevap vermıyor.amcam ordan cosmus anneme sınırlenıyor sen nıye kendını ezdırıyosun nıye cevap vermıyosun suna dıye:1::1::1:vesselam her yer gıbıdır doguda.ıyı yonlerıde vaaaaar kotu yanlarıda.muhım olan karsındakı adam ve aılesı merhametlımı,vıcdanlımı bılmek anlamak lazım.yoksa batılıda olsa doguluda olsa hapı yuttun demektır

hıım bi de dil meselesi varki ayrı mevzu,tarafların ortak anlaşabileceği bi dil varken nie benm anlamadığım o dili kullanırlar anlamam,ona da ayrı bi sinir olmuştum,ilk defa başka bi memlekte gidiyorum,misafirim orda nihayetinde ve benm anlamadığım dilden konuşuluyo,ve ara ara..Ayrıca kendi evimizde de aynı durum..İnsan ne düşünür ki bu durumda..Ya da nasıl iyi niyetli olabilirim ki..Üstüne bide eşim onlara eşlik etmedi mi çıldırdım..Yine aklıma geldi yine sinirlendim..
çunku o onların ana dılı hanımefendı ve sonradan ögrendıklerı bı dılden daha rahat ıfade edıyorlar onunla kendılerını.bu bende bıle oluyor ara ara farkına varmadan kayıyorsun yanı sıze ınat yaptıklarını sanmam.

komşu illerle bile arada uçurumlar çıkabiliyor bazen güzelim. iyi tart iyi değerlendir. ilerisini iyi oku. erkekler evlenmeden "sen yanımda olda isterse cehennem olsun" diyorlaar ama sonra özlemleri (!) başlıyor. öyle bi psikolojik baskı yapıyorlar ki anlatamam sana. eşimde bana sürekli bursaya yerleşelim baskısı yapıyor mesela. bu yıl tayin istedi sırf beni kandırmak için. il değiştirdik. direttim ve başka bir ile tayin olduk şuan. 5 seneyi daha kurtardım ama ne kadar daha dayanabileceğim kii. bundan sonra istemeden de olsa bursadayım. (bu arada eşimin bütün sülalesi orda olduğu için istemiyorum,hiçbiriyle sorunum yok ama yakın olmak korkutuyor beni).
bi örnek daha arkadaşım istanbulda çalışırken biriyle tanıştı ve baştan ben tokatta oturmak istiyorum bunu kabul ediyorsan başlayalım dedi. adam kabul etti.7 yıldır evliler adam sürekli "yok annem yanlız ,yok abim şöyle "diye kıza samsuna tayin istemek için baskı yapıyor. arkadaşımda istemiyor tabii kavga gürültü sürekli.
bi örnek daha başka bi arkadaşım ise resmen tuzağa düştü. eşi kendisinden habersiz tayin istedi kendi istediği şehre. kız çok ağladı zırladı ama ne yapsın 2 çocukla mecburen oda tayin istedi. kabullendi.
bi örnek daha arkadaşımın eşi çalıştığı yerden hiç memnun değildi arkadaşıma zorla kendi ailesinin bulunduğu yere tayin istetdi. gittiler. ama adam ailesinin yanına gidince tamamen değişmiş. arkadaşım kendisini sevdiğini düşündüğü kayınvalidesi için sadece beni oğullarını yanlarına getirmek için kullanmışlar. göz boyamışlar dedi. ki bu arkadaşım gerçekten hiç haketmediği şeyler yaşadı.neler duyduk en sonunda boşandılar.
bende hep kötü örnekler var. ben doğu batı olayına hiç takılmadım dikkat edersen. ama eşin öğretmen polis olsa derimki nasılsa gidemez memleketine yılda 20 gün görür gerisinde kafana göre takılırsın. ama bide doğu illere tayin kolay oluyor eşin bi şekilde gitmek ister mi?
ayrıca senin mesleğin ne mesela herhangi bi yerdede işbulabilir misin bunlarda önemli.

Ben aslen bulgaristan göçmeniyim;eski eşim;mardinliydi;kültür farklılığını yaşadık.Yada bireysel olarak ;mizaçlarımız ailelerimiz ters anlayıştaydı.Evliliklere sahip çıkarlar diye birşey yok;ailesi destekledi boşanmayı;kültürlerimiz farklı diye sadece..Annesi gibi birini istermiş mesela..
Sonra zaman geçti..Bu sefer beni anlayan ;ailesi aksi olmayan;karşılıklı aşk yaşayacağım(ız) ;ömür boyu iyi kötü yaşayacağım(ız) biriyle karşılaştığımı sandım.Malatyalıydı.Benim ablam da doğudan (Güneydoğu değil)biriyle evli ve kendisi memur el üstünde tutuyorlar onu..Sonra;o da hayırsız çıktı;hayaller kurdurdu ve gitti.Önceleri;''sonuçta senle evlenmesem de ;ben babamın istediği biriyle evlenmeyeceğim''diye güvendirdi.aAnesinin bildiğini babasının bilmediğini söyledi.Bunun lafı geçmedi sonra aramızda.Ailesiyle tanıştım;..(En son babasının da öğrendiğini tahmin ediyordum;nerdeyse istemeye geleceklerdi.)
Bir buçuk yıl sonra ; ailesinin kabul etmediğini falan söyleyerek bitirdi.İşsiz güçsüz oğlanlarına nasıl kız bulacaklarını bilmiyorum .Bir de çalışan istiyorlar ha.Hani ''ben bu kızı güvendirdim''diye de düşünmedi;güya doğu erkeği namusuna sahip çıkardı.Kendi başladı kendi bitirdi..Öyle işte gel deyince geliyoruz;git deyince gidiyoruz..Yaşama bak..

Son düzenleme:
Ben aslen bulgaristan göçmeniyim;eski eşim;mardinliydi;kültür farklılığını yaşadık.Yada bireysel olarak ;mizaçlarımız ailelerimiz ters anlayıştaydı.Evliliklere sahip çıkarlar diye birşey yok;ailesi destekledi boşanmayı;kültürlerimiz farklı diye sadece..Annesi gibi birini istermiş mesela..
Sonra zaman geçti..Bu sefer beni anlayan ;ailesi aksi olmayan;karşılıklı aşk yaşayacağım(ız) ;ömür boyu iyi kötü yaşayacağım(ız) biriyle karşılaştığımı sandım.Malatyalıydı.Benim ablam da doğudan biriyle evli ve kendisi memur el üstünde tutuyorlar onu..Sonra;o da hayırsız çıktı;hayaller kurdurdu ve gitti.Önceleri;''sonuçta senle evlenmesem de ;ben babamın istediği biriyle evlenmeyeceğim''diye güvendirdi.Ailesiyle tanıştım;annesinin bildiğini babasının bilmediğini söyledi..Bir buçuk yıl sonra ailesinin kabul etmediğini falan söyleyerek bitirdi;kendi başladı kendi bitirdi..Öyle işte gel deyince geliyoruz;git deyince gidiyoruz..Yaşama bak..
keske ablanız gıbı dogru ınsanı bulabılseymıssınız.kısmetten oteye gıdılmıyor hakkınızda hayırlısı olsun...

herkes yaşadıklarından örnek vermiş bende örnek vermek istiyorum bende doğuluyum ve istanbulda büyüdüğüm halde doğuya gelin geldim tamam buraya alıştığım söylenemez ama ailevi yönden kaynanamlar çok çok açık görüşlü insanlar. oraya gittiğimde ben çay yapsam kaynanam hemen küçük kaynıma yengene yardım et oğlum der ben bardakları getiririm o demliği bu en basiti sürekli ağızlarında sen otur yenge var.bu arda bundan bi kaç sene önce aileye ilk defa bi türk gelin hepimiz ilgileniyoruz günah yabancı diye kendini yalnız hissetmesin ama aman allahım bundabi havalar bi küçük dağları ben yarattım hareketleri en son oğlum doğduğunda güya hanfendi yanıma geldi takacağı takıyı bilgisayar masasının üzerine koyup al burda dedi şok oldum insan öylemi verir gitmeden önce söylediği şey iyice cinlerimi tepeme çıkardı ben hayatta kimsenin wc sine girmem seninkinede mecburiyetten giricem dedi ee ben şimdi bütün türkleri buna bakıptamı yorumlıyayım demek istediğim herkes aynı değil lütfen kurtulalım şu ön yargılardan

herkes yaşadıklarından örnek vermiş bende örnek vermek istiyorum bende doğuluyum ve istanbulda büyüdüğüm halde doğuya gelin geldim tamam buraya alıştığım söylenemez ama ailevi yönden kaynanamlar çok çok açık görüşlü insanlar. oraya gittiğimde ben çay yapsam kaynanam hemen küçük kaynıma yengene yardım et oğlum der ben bardakları getiririm o demliği bu en basiti sürekli ağızlarında sen otur yenge var.bu arda bundan bi kaç sene önce aileye ilk defa bi türk gelin hepimiz ilgileniyoruz günah yabancı diye kendini yalnız hissetmesin ama aman allahım bundabi havalar bi küçük dağları ben yarattım hareketleri en son oğlum doğduğunda güya hanfendi yanıma geldi takacağı takıyı bilgisayar masasının üzerine koyup al burda dedi şok oldum insan öylemi verir gitmeden önce söylediği şey iyice cinlerimi tepeme çıkardı ben hayatta kimsenin wc sine girmem seninkinede mecburiyetten giricem dedi ee ben şimdi bütün türkleri buna bakıptamı yorumlıyayım demek istediğim herkes aynı değil lütfen kurtulalım şu ön yargılardan

türk gelin demişsiniz siz yabancı uyruklumusunuz?

herşey insanda biter ama herşeyin de bir geneli var .
öyleki genele vurunca bu kültür farkı bariz olarak ortaya çıkıyor..
abim senelerce doğuda görev yaptı ..
benim de şahit olduğum bir sürü olay var ..
kesinlikle anlaşmak çok zor oluyor kültür her yerde kendini hissettiriyor..
istisnalar da vardır tabi ama istisnalar kaideyi bozmuyor malesef..
bir insanın aldığı kültür o insanın yaşamının tamamını oluşturduğu için doğu kültüryle yetişen bir insan ,orda yetişse de yetişmese de mutlaka oranın özdeğerlerini almış oluyor...
bi tanıdık vardı adam müdür karısı bankacı..
adama dışardan knuşmalara baksanız gayet modern ama içlerine girince tamamen o kültürle yetişmiş ,ailesinin maddi sorunu olmadığı halde sırf gelenek olduğu için heray belli miktar ailesine para gönderen bir adamdı ..
yani sebei yok ,neymiş gelenekleri böylemiş ve bunu yapan da bir eğitimci..
bir takım gelenekler hayatta değişmiyor ,isterse avrupaya gitsin farketmez..
acı ama gerçek bu ..
ben çok zorlanacağınızı uyum sağlayamayacağınızı düşünüyorum..
çünkü insan bekarken herşey laylaylom geliyor ama evlenip de yaşamaya başlayınca ayak uydurmak gerçekten zor oluyor..
zamanında beni de isteyen vardı doğlu istemedim iiki de olmamış diyorum çünkü evlenince anladımki zaten yürümezmiş..
evlilikte aynı gelenek görenek aynı bakış açısı çok ama çok önemli...

türk gelin demişsiniz siz yabancı uyruklumusunuz?[/QUOTE

türk gelinden kastımı gayet iyi anladınız bence.çok şükür türkiyeli bi kürdüm...............

türkiye cumhuriyetinde yaşayann herkes türk vatandaşıdır. köken kürt ; laz ;boşnak,çerkez olabilir. cebinde o kimliği taşıyosan sende türksün.
amerikada yaşayan herkese amerikan denmesi, ingilterede yaşayan herkese ingiliz denmesi gibi.siz zannediyormusunuz ki ingilizlerin hepsi safkan ingiliz
dünya üzerinde böyle bir düzen yokta bunu niye yaparsınız bende hiç anlamam

benimde kökenim orta asyaya dayanmıyor.anne tarafım selanik göçmeni babamsa boşnak ama bu bayrağın altında türküz.soran olursa da tabii boşnak olduğumu söylüyorum.ama türklere de yabancı uyruklu vatandaşmış gibi kendi dışımda tutmuyorum.

türkiye cumhuriyetinde yaşayann herkes türk vatandaşıdır. köken kürt ; laz ;boşnak,çerkez olabilir. cebinde o kimliği taşıyosan sende türksün.
amerikada yaşayan herkese amerikan denmesi, ingilterede yaşayan herkese ingiliz denmesi gibi.siz zannediyormusunuz ki ingilizlerin hepsi safkan ingiliz

benimde kökenim orta asyaya dayanmıyor.anne tarafım selanik göçmeni babamsa boşnak ama bu bayrağın altında türküz.soran olursa da tabii boşnak olduğumu söylüyorum.ama türklere de yabancı uyruklu vatandaşmış gibi kendi dışımda tutmuyorum.

işte buuu :46::46::46::46::46::46::46::46: türk olmasada senin gibi insanlar lazım canım bu ülkeye

benimde kökenim orta asyaya dayanmıyor.anne tarafım selanik göçmeni babamsa boşnak ama bu bayrağın altında türküz.soran olursa da tabii boşnak olduğumu söylüyorum.ama türklere de yabancı uyruklu vatandaşmış gibi kendi dışımda tutmuyorum.[/QUOTE]

:46: :46: :46: :72:

Çevremde arkadaşlarım çok bu şekilde evlilik yapmış olan, yani kendisi doğudan eşi batan ya da eşi doğudan kendisi batıdan olan...
Ekseriyetle eşlerinden memnunlar ancak aile olarak elbette farklı bir kültürel yapıları, gelenek görenekleri var ve bu yüzden çok sıkıntı çektiklerini belirtiyorlar...
Belik ben hep olumsuz örneklerle karşılaştım bilmiyorum, aklınızı bulandırmak istemem ama genelde hep aynı sorunu duydum " uyuşamıyoruz" diyorlardı...

Herkesin aışmışlıkları, yaşam tarzı, kültürü ayrıdır...
Akdeniz bölgesindeyim ama burada bile eiller arasında öyle kültürel farklılıklar fark ki...
Komşu iki şehirden olan insanlar bile bazen aynı örf adet geleneğe sahip değil...
Ayrıca sıkıntı çıkacaksa aynı yöreden olsanız bile çıkabilir...

En ekstrem örnek benim için, ülkenin en batısında yaşamı, doğup büyümüş bir arkadaşımın, ülkenin en doğusunda doğup büyümüş yaşamış biri ile evlenmesi sonrası yaşadığı şu sorun olmuştu...
Eşinin anne-babası Türkçe bilmiyorlardı ama anlıyorlardı, kendi dillerinde konuşuyor kız anlamıyordu,ama eşinin ailesi Türkçe anladığı için kızı dinliyorlardı, çok sıkıntı yaşıdı, bu dili öğreneceksin diye baskı yapıldı, kız ortamdayken ona baka baka diğer dil konuşuldu...
Sorunu atlatana kadar çok sıkıntı çekti...

Ancak bu durumun doğu-batı ile alakası yok.. Bunun kişi ile alakası var... Bunun tam tersini yaşayan, kayınvalidesine Türkçe öğreten (kayınvalidesi rica etmiş, kızım öğret otobüste, bakkalda sıkıntı yaşıyorum demiş) de var...

Olay doğu-batıda değil kişilerde bitiyor...

Farklı kültürlerlden olup gelinine-damadına canının içi gibi davrananlar da çok

ben türkiyeliyim dedim siz türksünüz diyorsunuz almanya vatandaşı bir türk cebinde alman kimliği taşıyorsa alman mı oluyor? neden empati yapma gereği duymuyorsunuz,ben kürdüm sen boşnak diğeri türk hepimiz aynı topraklarda yaşıyoruz,ben dilinize,kültürünüze,tarihinize saygı gösteriyorsam sizdende aynı saygıyı beklerim,biri sana zorla sen kürtsün, dilin kürtçe türk diye bişey yok, türkçe diye bir dil yok derse ne hissedersin sadece biraz empati kurun mardin ne kadar benimse izmir de o kadar benimdir aynı şey sizin için de geçerli,
bu kısır tartışmalar osmanlıdan kanuni döneminden tutun 80 yıllık cumhuriyet döneminde de devam etmiş ve ediyor, ben senin gibi olmak zorunda değilim sen de benim gibi olmak zorunda değilsin,konuyu açan arkadaş bence de arada kültür farklılıkları olacaktır ama unutma aşılmayacak şeyler değil.

ben türkiyeliyim dedim siz türksünüz diyorsunuz almanya vatandaşı bir türk cebinde alman kimliği taşıyorsa alman mı oluyor? neden empati yapma gereği duymuyorsunuz,ben kürdüm sen boşnak diğeri türk hepimiz aynı topraklarda yaşıyoruz,ben dilinize,kültürünüze,tarihinize saygı gösteriyorsam sizdende aynı saygıyı beklerim,biri sana zorla sen kürtsün, dilin kürtçe türk diye bişey yok, türkçe diye bir dil yok derse ne hissedersin sadece biraz empati kurun mardin ne kadar benimse izmir de o kadar benimdir aynı şey sizin için de geçerli,
bu kısır tartışmalar osmanlıdan kanuni döneminden tutun 80 yıllık cumhuriyet döneminde de devam etmiş ve ediyor, ben senin gibi olmak zorunda değilim sen de benim gibi olmak zorunda değilsin,konuyu açan arkadaş bence de arada kültür farklılıkları olacaktır ama unutma aşılmayacak şeyler değil.
katılıyorum.türkiyede yasayan herkes türkiye cumhurıyetı vatandasıdır ama ırk olarak türk olmak zorunda degıldır.ıcımızde bosnakı rumu kürdü türkü pek cok ınsan var bız hepımız bırlesınce turkıyeyı olusturuyoruz.arkadasta cok dogru tespıt yapmıs almanyada ya da baska yabancı ulke vatandası arkadaslar ben almanımmı dıyor?farklılıkları tehlıke olarak gormeyelım,farklılıklar renklerımızdır ve oldugu gıbı kabul etmek zorundayız.inkar etmek,yok saymak,ötekilestirmekten yuzyıllardır hıc bır ulusa hıc bır devlete fayda gelmemıstır.ayrıca konunun ne kadar amacından saptıgınında farkındayım ama tutamadım gene kendımı...

Konu sahibinden özür diliyoruz , yapılan bazı yorumlar sebebiyle topik yorumlara kapatılmıştır...

Son düzenleme:
Back
X