Mezeler - Ordövrler Batırık

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.119
31.166
1.123
61
Konya

2 su bardağı ince bulgur
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
Salata yaprakları

Bulguru ayıklayıp, 3 kere yıkayın. Bulguru bir tencereye koyun. Üzerine bulgurun hizasından biraz az olacak şekilde sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, bulgurun suyu çekmesi için bekletin.
Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber, pulbiber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
Batırığı salata yaprakları içinde servis yapın

batırık silifke yöresine ait bir yemektir.köfte sadece az porsiyonlarda servis edilir.orjinali çorba gibi sulandırılır.üzerine nar ekşişi,haşlanmış doğranmış lahana,salatalık hatta taze ufak patlıcan bile serpilebilir.şifadır.:46:

ben de tahini kavurup içine koyuyorum. sonra buzlu su katıyorum.Çorba gibi içiyor eşim.Ben tahinsiz ve susuz normal kısır olarak yiyorum. Batırık damak zevkime uygun değil.

ama bu batırık değil ki.Batırığı kısırdan ayıran en önemki fark fıstık ve küncü kavurup koymaktır.İstemeyen sulandırmadan yer ama zaten işin esprisi onu sulandırmaktır.Üzerine de salatalık,haşlanmış lahana veya marul ilave edilir,öyle içilir.

ama bu batırık değil ki.Batırığı kısırdan ayıran en önemki fark fıstık ve küncü kavurup koymaktır.İstemeyen sulandırmadan yer ama zaten işin esprisi onu sulandırmaktır.Üzerine de salatalık,haşlanmış lahana veya marul ilave edilir,öyle içilir.

sulu iğrençççççççç görünüyor:84:

batırık silifke yöresine ait bir yemektir.köfte sadece az porsiyonlarda servis edilir.orjinali çorba gibi sulandırılır.üzerine nar ekşişi,haşlanmış doğranmış lahana,salatalık hatta taze ufak patlıcan bile serpilebilir.şifadır.:46:

Çeşitli yöreler değişik şekillerde yapıyor sanırım :)

yörende yöreye değişmez batırığın aslı arakadaşın anlattığı gibi olur.
sizin anlattığınız bildiğimiz kısır

biz fazla yapıp önce sıkma yapıyoruz tadımlık sonra sulandırıyoruz . ohhh canım istedi

E bu batırık tarifi değil ki,yöreden yöreye değişiklikler olur ama bu tarifte batırığın olmazsa olmaz malzemeleri yok.fıstıksız,tahinsiz,küncüsüz batırık olmaz.kuru nane,dereotu koyanı hiç duymadım.hele yağ zaten hiç konmaz çünkü bol miktarda dövülmüş yer fıstığı,küncü veya tahin kullanılıyor,bunlar zaten çok yağlı

Ben Karaman lıyım.Batırık yazıldığı gibi silifke yöresine ait değil karamana ait bir tariftir.mersin,konya gibi karamana yakın bazı illerde yapılır fakat Karamana aittir.batırığın özelliği kavrulmuş tahin konmasıdır içine fıstık ezmesi vb şeylerle zevke göre yenebilir ama tahinsiz olmaz o daha çok kısır olur.hımm bu arada Karamnlı olup ta en nefret ettiği yemek batırık olan bir tek benimdir sanırım :1:

2 su bardağı ince bulgur
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
Salata yaprakları

Bulguru ayıklayıp, 3 kere yıkayın. Bulguru bir tencereye koyun. Üzerine bulgurun hizasından biraz az olacak şekilde sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, bulgurun suyu çekmesi için bekletin.
Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber, pulbiber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
Batırığı salata yaprakları içinde servis yapın

hani bunun fıstık ezmeziii

böyle batırıkmı olur

Back
X