Siz bir öğretmendiniz değil mi? Öğretmenlere saygım sonsuz hakkınız asla ödenmez..
Sizin düşünceleriniz de doğru fakat meslek öğrenme mecburiyeti var ise sınıfın içinde değil de tek tek yanına çağırarak tanımaya çalışılmalı.. Öğretmen olmayı cok isterdim, tabi ki böyle bir durum da hassas çocuklara daha dikkatli davranırdım. Ailelerle özel olarak görüşmek isterdim.
Anne ve babaya aşırı düşkün çocuk da iyi değil, okul ortamında aileye yer olmamalı, okul içinde ailesi sınıf arkadaşları ve ebeveynde öğretmen olmalı..
Bunlari rahatça veli toplantilarinda bile konusabilirsin. Niye lafi küçücük çoçuktan bekliyorsun? O çoçuk için ne travma olabilir. Kolay mi babanin çöpçü, kapici olmasi ve diger sinif arkadasin babasi mühendis olmasi?
Ayrica bir çoçugun ailesinin maddi durumu seni aslinda ilgilendirmiyor. Ancak baktin sorunlar var, ögrenci kitaplari alamiyor yada bir geziye katilamiyor, o zaman veli ile iletisime girersin. Yoksa sene basinda bir çoçugun maddi durumunu ölçmek ögretmene kalmamasi lazim.
Çocuğa aşırı düşkün veli de normal değil, anne babaya aşırı düşkün çocuk da ama bunu anlatamıyorsunuz maalesef..
Bazı veliler ısrarla yanlışa devam ediyor, çocuğa yapışıyor, çocuk ona bağımlı kalsın istiyor adeta..
40 dklık bir ders saati müfredatı uygulamaya yetmiyorken bir çocuğun babasının mesleğini öğrenmeye dair özel bir çaba sarfedip buna sınıfta vakit harcamam ben zaten. Harcayan öğretmene de şaşarım..
Dediğiniz gibi veliden almaya çalışırım bilgiyi, alamıyorsam çocukla özel konuşurum.
Ama bilmediğiniz çok belli aydınlatayım bayanlar; bir çocuğun anne babasının mesleği ile ilgili bilgiler, etkinlikler bizzat Hayat Bilgisi dersinde mevcuttur.
Örneğin konu meslekler: Büyüklerimizin meslekleri ile ilgili araştırma yapalım, röportaj yapalım.
Yine örneğin konu özgeçmiş: Annenizin ya da babanızın özgeçmişini yazın.
Bu arada ders kitabında bir çocuk tanıtım yapıyor Şurada doğmuşlar da annem öğretmen, babam doktor diye.
Ne yapalım bu çocuklar için bu etkinlikleri atlayalım mı?
Ya da ödev verdik sınıfta paylaşıyoruz. Bu çocuklara paylaştırmayalım mı?
Doğru olan bir ayıpmış gibi babasının mesleğinden utanıp saklamasını mı, yoksa alın teri, namusu ile çalışan ebeveyni ile gurur duymayı öğretmek midir?
Yapmayın Allah aşkına. Biz çocuklara bu memleketin her mesleğe ihtiyacı var. Her meslek önemli ve değerlidir, yokluğundan insanlar olumsuz etkilenir diye öğretiyoruz.
Babası çöpçü, kapıcı diye bir çocuğun utanmasını destekleyip hayat boyu karşısına çıkan insanların düşünceli olmasını bekleyemezsiniz.
Topluma giriyor o çocuk, alay edenlere, küçük görenlere karşı annesi ile babası ile gurur duyduğunu gösterebilmeli.
Dimdik ayakta durabilmeli..
Sizin gibi düşünenler o baba mesleğine göre ayrımcılık yapan öğretmenlerin ekmeğine yağ sürüyor o zaman. İtiraf edin..
Utanılacak bir durum olarak görüp, saklanması gerektiğini düşünen sizsiniz çünkü.
Bu kafayla bu ülkede çok ''Feriha''lar daha görürüz..