Doğuma Hazırlık Bebeğim erkekmiş, bana modern bir isim önerir misiniz?

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
benim oğluşumun adı yağız..yıllardır hayalimdi kızım olursa yaren oğlum olursa yağız derdim.sağolsun babasıda sen nersen o olsun dedi...benden bi öneri YAĞIZ...

Kayra ismi çok güzel bir isim aslında çok çok farklı anlamları olan sıkıntılı bir isim olmasa kesinlikle kayra koyardım. K harfi nin enerjisi çok yüzel. Fakat bazı kaynaklarda kayra isminin tanrı ismi olduğu söyleniyor. Sonu Ra ile bittiği için tanrı ismi olma ihtimali bana da yüksek gibi geldi. Ahirette isimlerimiz ile çağrılacağız Allah o kadar güzel isim varken kulağa hoş geliyor diye bu ismi neden koyduğumuzu soracak ahirette çocuğuma verdiğim isimden mesul olmak istemiyorum...
Benim ismimi de ailem vakti ile modern olsun diye sırf az duyulmuş bi isim koymuşlar ismimin anlamı özenti duymak anlamına geliyor ve ben gerçekten de herşeye özenti duyuyorum hep içim de kalıyor herşey. O yüzden koyduğumuz ismin anlamı da çok önemli diye düşünüyorum... Poyraz , ayaz gibi isimler gerçekten kulağa çok hoş geliyor (dizilerde de bu isimleri bolca duyduğumuz için koymak hoşumuza gidiyor) fakat anlamları bana pek iyi gelmiyor soğuğu çağrıştırıyor çocuk ilerde soğuk biri olabilir... İsim koymak çok zor :((( Anlamı güzel olsun, kulağa hoş gelsin ve dinimize uygun bir isim olsun söylmesi kolay olsun istiyorum özellikle erkek çocuklarına isim bulmak zor. Bi de nümeroloji diye bi bilim var gerçekten de harfler de insan karakterini etkiliyor. Çok analiz ediyorum gerçektende %85-90 oranında haklılık payı olduğunu gördüm bu yüzden bazı harflerin verdiği enerjilerden dolayı ismi oluşturan hafrlere de dikkat ediyorum bu da isim bulmamı zorlaştrıyor. Çevremde arkadaşlarım abartı olduğunu söylüyor bu kadar detaya inme diyor ama dünyaya bi canlı getireceğim onun için yapacağım herşeyden mesulüm.. Bu yüzden dikkat etmekten ne çıkar ki...

burada doğru bilinen bir yanlışı düzeltmek gerektiğini düşünüyorum.

kayra adının anlamı olarak hem burada hem de internette "Yüksek büyük tutulan ya da sayılan birinden gelen iyilik lütuf, ihsan atıfet, inayet" karşılığı bulunmakta. Ancak Kayra Han Türk Mitolojisinde "insanı ve yeryüzünü yaratan varlık" olarak geçmektedir.

Yaratılış Destanı'nda ilgili kısım şu şekilde:

"Her şeyden önce su vardı. Yer, ay, gök, güneş yoktu. Sadece Tanrı Kayra Han (Kuday)vardı, ancak yalnızdı ve canı sıkılıyordu, sudan gelen bir ses ona "yarat" dedi.O da kendi gibi birini yarattı ve ona kişi dedi. İkisi de birer kara kaz gibi su üzerinde uçuyorlardı. Tanrı Kayra Han bir şey düşünmüyordu. O sırada Kişi, yeli bulup suyu dalgalandırdı. Kayra Han'ın yüzüne su sıçrattı. Bunu yapınca da kendisinin Tanrı'dan güçlü olduğunu sandı; daha yüksekte uçmak istedi. Ama uçamadı; suya düşüp dibe battı. Boğulmak üzereydi. Bana yardım et ! diye bağırıp Kayra Han'dan yardım istedi.

Tanrı Kayra Han izin verdi, Kişi su yüzüne boğulmadan çıktı. Sonra Tanrı, 'Sağlam bir taş olsun ! dedi. Suyun dibinden bir taş yükseldi. Kayra Han ile Kişi, bu taşın üzerine oturdular. Kayra Han, Kişi'ye Suya dal, suyun dibinden toprak çıkar ! diye buyruk verdi. Kişi, Tanrı'nın buyruğunu yerine getirdi. Suyun dibinden çıkardığı toprağı Kayra Han'a götürdü. Kayra Han, Kişi'nin getirdiği toprağı suyun üzerine serperken Yer olsun ! diye buyurdu.

Buyruk yerine geldi, yeryüzü yaratıldı. Kayra Han, yine Kişi'ye Suya dal, suyun dibindeki topraktan çıkar ! diye buyruk verdi. Kişi, suya daldığında, bu kez kendim için de toprak alayım diye düşündü. İki avucuna da toprak doldurdu; bir avucundakini Kayra Han'dan gizlemek için ağzına attı. Dileği, Kayra Han'dan gizli kendine göre bir yer yaratmaktı. Avucundaki toprağı getirip Kayra Han'a uzattı. Kayra Han, toprağı suyun üzerine serpip genişlemesini buyurdu. Kayra Han'ın suya serptiği toprak gibi, Kişi'nin ağzındaki toprak da büyüyüp genişlemeğe başladı. Kişi korktu; soluğu kesildi, öleyazdı. Kaçmağa başladı. Ancak, nereye kaçsa yanı başında Tanrı Kayra Han'ın varlığını hissediyordu. O'ndan kaçamıyordu. Çaresiz kaldı, Tanrı'ya yalvarmağa başladı: Tanrı ! Gerçek Tanrı ! Bana yardım et. Kayra Han, Kişi'ye Ağzındaki toprağı ne için sakladın dedi. Kişi, Kendime yer yaratmak için saklamıştım diye yanıt verdi. Kayra Han da, Öyleyse at ağzından ve kurtul dedi. Kişi'nin ağzındaki toprak yere dökülürken küçük tepeler oluştu. Kayra Han, Artık sen günahlı oldun dedi, Bana karşı geldin. Kötülük düşündün. Bundan sonra sana uyanlar, senin gibi kötülük düşünenler senin gibi kötü kişi olacak; bana uyanlar ise iyi ve pak kişiler olacak, güneş ve aydınlık yüzü görecek. Ben, gerçek Kurbustan adını almışımdır; bundan sonra senin adın da Erlik olsun. Günahlarını benden saklayanlar senin adamın olsun, günahlarını senden saklayanlar benim adamım olsun."

Yaratılış Destanı'nı okumak isteyenler aşagıdaki bağlantıdan okuyabilirler:

https://tr.wikisource.org/wiki/Yaratılış_destanı

Back
X