merhabalar benim bebeğimde şuan 47 günlük merhaba bebeğim bir buçukmaylık gğndğz 4 uykuyu hangi saatlerde yapıyordunuz .Ve gece hangi saatlerde uyku yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz
Tabii ki. Şu an sizin bebişiniz küçük tam anlamıyla saati saatine bir rutin beklemeyin ama temellerini atabilirsiniz. Şu an 1,5 aylık bir bebeğin uyanıklık süresi 30-45 dakika taş çatlasın 1 saat olur. 2-3 hafta sonra muhtemelen 90 dakikaya kadar uzar. Buna emzirme, alt değiştirme gibi şeyler de dahildir. Uyanık olduğu zamanlarda mümkün olduğu kadar sakin ortam olsun, az uyaran olsun. Yani özellikle akşam saatlerinde parlak ışık, Tv sesi, hareketli müzik vs olmasın. Çok fazla insan sesi, gürültülü konuşma da olmasın. Hani hep bebek gürültüye alışsın diyorlar ama bu yanlış bir yaklaşım. Bebeğin en çok uykuya ihtiyacı var ve fazla uyaran alan bebek uykuya rahat dalamaz. Uyuyamayan bebek huzursuz olur. Uyku düzeni oluştuktan sonra yani 3-4 aylarda insan gürültüsü, sokak gürültüsü gibi şeylere maruz bırakırsınız. Önce rutininiz oluşsun.
Gündüz uyanık olduğu zamanlarda aktivite yaptırabilirsiniz 5-10 dakika gibi kısa sürelerle. Mesela karın üstü zamanı olabilir, aynaya bakma olabilir. Bol bol sohbet olabilir. Uyanıklık pencerelerine öncelikle dikkat edin. Sabah uyanış ve akşam yatış saatlerini her gün aynı saatte yapın. Sabah 07:00-08:00 arası bebeği yataktan kaldırın yani güne başlayın. Uyandıktan sonra maksimum 1 saat uyanık kalacak şekilde uyku saatlerini ayarlarsınız, bu biraz da bebeğe göre değişir.
Gün içerisinde yani gündüz siz 4-5 uyku yapabilirsiniz. 1 ya da 2 uzun uyku olabilir. Uzun uyku demek maksimum 2,5 saat olan uyku demek. Eğer 3 saate uzarsa uyandırırsınız. Yani özetle bebeğin hem uyanık olduğu saatlere hem de uyuduğu saatlere dikkat edin.
Akşam 19:00-20:00 arası uyumuş olsun. Bunun için bir saat önceden uyku rutinine başlarsınız. Şu an kış, her gün banyo yaptırmayabilirsiniz ama banyo (2 günde bir olabilir), masaj/gaz çıkarma egzersizleri, loş ışıkta sakin hikaye kitabı okuma, emzirme, gaz çıkarma ve uykuya geçiş şeklinde bir rutin oluşturabilirsiniz.
Gece ise uykuya daldıktan sonra 3-4 saat ilk uykusu sürer. Devamında 3-4 saatte bir besleme yaparsınız. Fakat baktınız ki 3-4 saatten daha erken uyandı; yani beslediniz ve uyuttunuz ama 1 saat sonra uyandı diyelim. O zaman piş piş yaparak ya da emzik vererek uykuya geri döndürün. Işıkları açmadan ve konuşmadan yaparsınız. Ağlatmak yok kesinlikle, ağlarsa kucağınıza alın tabii ki iç güdünüz ne söylüyorsa onu yapın. Gazı olabilir, gazını çıkarabilirsiniz duruma göre değerlendirirsiniz.
Genel hatlarıyla bunlara dikkat ederseniz rahat edersiniz.
Ben nasıl yapıyordum size örnek vereyim;
Sabah 07:30-08:00 arası uyanış
Bakımlar, emzirme, gaz çıkarma, alt değiştirme, üst değiştirme, babybjörnde 10-15 dakika koyuyordum ve ben kahvaltı hazırlıyordum. Bu esnada sohbet ediyordum, konuşuyordum ve 45 dk 1 saat sonra ilk uykusuna yatırıyordum
09:00-10:00 arası ilk uyku
Uyanınca yine alt değiştirme, emzirme, gaz çıkarma vs ve karın üstü zamanı, oyun oynuyorduk. Yine 45 dk 1 saat sonra ikinci uykusuna yatırıyordum. Bu uzun uyku oluyordu. Yaklaşık 1,5-2 saat sürüyordu.
Sonra yine 45 dk 1 saat uyanıklık, yine uyku, şeklinde devam ediyorduk. Benim bebeğim her uykudan uyanınca emmek istiyor, hala öyle.
Öğleden sonra 16:00 gibi ikinci uzun uykusuna yatırıyordum. Yine 1-1,5 saat sürüyordu. En geç 17:30’da kaldırıyordum ve 18:00 gece uykusu rutinine başlıyordum. Şu an hala bu düzende gidiyoruz. Yani büyüdükçe gündüz uykuları azaldı, uyanıklık süreleri arttı ama şu üç şey değişmedi; sabah kalkış saati, akşam yatış saati ve 2,5 saatlik öğlen uykusu.
Son olarak bebeği kesinlikle babybjörn gibi, puset gibi yerlerde uyumaya bırakmayın. Hem yatakta uyumayı öğrenmez hem de omurga sağlığı için iyi değil. Mutlaka yarı uyanıkken yatağına koyun ve her gün aynı şekilde uyutun. Mesela ben yarı uyanıkken yani gözü aralıkken yatağına koyup emzik veriyorum, piş piş sesi yapıyorum, kaşlarını okşuyorum ve 5 dakikada uyuyor artık alıştı.
Tam anlatamadığım, anlamlandıramadığınız bir nokta varsa yazın yine detaylı anlatırım.