Emzik alıyor çok şükür. Gündüz çok uğraşıyorum uyusun diye ama yok mesela bugün 11de uyandı 12.30gibi uyutmayı denedim yok 4e kadar uğraştım uyumadı daha doğrusu çok zor dalıyor uyuyor 10dk sonra uyanıyor
Neden 11 de uyandı? Bebeklerin 7:30-08:00 gibi uyanması, güne başlaması gerekiyor. 11’e kadar uyuyan çocuk 12:30’da tekrar uyumaz ki tabii ki… Sabah 7:30’dan itibaren gün içerisinde 3-4 uyku planlayın. Muhtemelen bunu hallederseniz uyku sorununuz çözülür. Size kendi rutinimizi yazayım belki yardımı olur. Biz gündüz 3 uyku yapıyoruz şu an 3,5 aylık kızım. 3. Aya kadar gündüz 4 uyku yapıyorduk ama uyanıklık sürelerimiz arttığı için gündüz 3 uykuya düştük.
07:30-08:00 arası uyanış
1 saat/1 saat 15 dakika kadar aktivite, birlikte mutfakta kahvaltı hazırlama
09:00-09:30 arası birinci uykuya geçiş toplamda 45 dk 1 saat
10:30-11:00 arası uyanış
1,5 saat kadar aktivite, dışarda yürüyüş, oyun matı, tummy time
12:30 öğlen uykusuna geçiş toplamda 2-2,5 saat
15:00 civarı uyanış
1,5 saat kadar aktivite, oyun matı, tummy time
16:30-17:00 arası son kısa uyku
18:00 akşam uyku rutini başlangıcı
(Gündüz saatleri değişken olsa da akşam rutinini beş dakika dahi geç başlatmıyorum. Bu yüzden her ne olursa olsun, dışarda dahi olsak eve geliyoruz ve 18:00’da kısa banyo ile rutine başlıyoruz.)
19:00-19:30 arası uykuya geçiş (emme süresine göre kısalıp uzayabiliyor.)
Dikkat ettiğim noktaları da sizinle paylaşayım.
# 3 aya kadar bebeklerin uyanıklık süresi maksimum 90 dakika olmalı. Hatta ilk başlarda 45-60 dk deniyor. Ben hiç bebeğimin 3 aya kadar 90 dk uyanık kaldığını hatırlamıyorum. Hep 1 saat olmadan uykusu geliyordu. Şu an biz 3,5 aylığız ve uyanıklık süremiz 120 dakikaya kadar uzadı. Maksimum süreyi kesinlikle geçmiyoruz yoksa uykuya dalması zorlaşıyor. Gündüz yorulsun, gece uyur diye bir mantık yok.
# Oda sıcaklığı ideal olmalı, 21-22 derecede tutuyorum ve uyku tulumu ile uyutuyorum. Sıcaklık uyku kalitesini etkiliyor.
# Her gün mutlaka teniz hava aldırıyorum.
# Sabah 08:00 olduğunda hala uyuyorsa mutlaka uyandırıyorum.
# Akşam rutinini beş dakika dahi geç başlatmıyorum. O saatte dışardaysam eve geliyorum, misafir kabul etmiyorum.
# Beşiğine yarı uykulu iken bırakıyorum, biraz yüzünü okşayıp uyutuyorum. Sallama vs kesinlikle yapmıyorum.
# Bebeğimi sürekli aynı yerde yatırıyorum. Bir gün salonda koltukta, bir gün yatakta değil. Her gün her uykuda kendi yatağında.
# Gün içerisinde ekran, Tv sesi kesinlikle yok. Arka planda dahi yapay ses açmıyorum. Yalnızca hafif ritimli müzikler açıyorum.
Gece ise bizim için şöyle geçiyor.
19:00’da uyuyan bebeğim gece 00:00-01:00 arası uyanıyor emmek için. Bez değişimi, emzirme, gaz çıkarma ve dik tutma toplamda 1,5 saat sürüyor. Bazen 04:30 gibi de uyanıyor ama her zaman değil. Onun dışında kesintisiz uyuyor son iki haftadır. İki hafta öncesine kadar ise 23:30 gibi ve 04:00 gibi iki kez uyanıyordu.