Bebek Beslenmesi bebeğimin zekası için?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Yalniz 4 yasindan önce evde ikinci bir dil yoksa önermiyorlar... evde ikinci bir dil varsa normal akista o sekilde olabilirmis ama diğer türlü zorlayıcı olduğundan önermiyorlar

kitap okuoyorum ona hergün. sürekli konuşuyorum. birde resimler göstererek oynuyoruz. umarım katkı sağlıyorumdur.

Benim ablam zihin engelliler öğretmeni. Zihin gelişimine en çok katkıda bulunan şeyin bebekçe konuşMaMak olduğunu söyledi: ) tabi ki mama, bıcı bıcı gibi kavramlar kullanilabilir fakat bunlarin sınırlı sayıda olması gerekiyormuş. Sürekli ağzınızı büzerek konusmamak gerekiyormus. Mantiksiz kelimeler kullanmamak gerekiyormus. Yemeğe mama demek mantıklı fakat hadi nam nam yapalim demek mantiksiz.. surekli gozlerine bakarak konusmalisiniz
Açıklamalar yapmak ve durumla ilgili hikayeler anlatmak çok önemliymiş. Örneğin altını değiştirirken yaptığın şeyleri ona anlatman bezi, pudrayi tanıtman . Çunku o goremiyor. Ardindan hemen onunla ilgili bir hikaye anlatman. Mesela senin gibi çok güzel bir prenses varmış çişini yapınca poposu çok aciyormus ağlıyormuş sonra ne yapalim diye düşünmüşler vee bu pudrayi bulmuslaar vs vs gibi.
Kendi yaptıklarınızı anlatmanız mesela yemek yaparken niçin yemek yapıyorsunuz nasil yapiyorsunuz karşınızda sizle ayni yasta biri varmış gibi anlatmaniz.
Oyuncak seçimleri geliştirici olmali(bunlari biliyorsunuzdur)
Ilerleyen dönemlerde de sorumluluk vermeniz önemliymiş. Küçük şeyler mesela oyuncaklarını toplayip odasina goturmesi ya da kapi telefon caldiginda ona actirmaniz misafire seker tutmak vs gibi tatliş görevler: )

evet çok şey var haklisiniz. benim özellikle evimde televizyon yok şuanda. bilgisayarı da o varken açmıyorum. telefonu da onun yanında sadece konuşmak için kullanıyorum. üç yaşına kadar ekranla tanıştırmama düşüncesindeyim. umarım fayda sağlıyorumdur.

Benimde dört aylık bebeğim var. hic ek bir sey almadım. Bence gerek yok sen her seyden yiyorsan onun zekası da gelisir.

üstün zekalı zaten birazda çocuğun yaratılışı ile ilgilidir. biz sanırım hiperaktif olmasın beyni iyi çalışşın, dikkat eksikliği yaşamasın, unutkan olmasın diye birşeyler yapabilir.
bebeğine kitap okuyan birini bulmuşken çok şey sormak isterim.
bende başladım.
mesela kaç dk. okuyayım. nasıl okuyayım. sık sık kitap değiştireyim mi siz nasıl yaptınız?

çok güzel şeyler bunlar. ablanızdan istifade etmek gerek. bunlara daha özen göstereceğim inş.

Yalniz 4 yasindan önce evde ikinci bir dil yoksa önermiyorlar... evde ikinci bir dil varsa normal akista o sekilde olabilirmis ama diğer türlü zorlayıcı olduğundan önermiyorlar

evde ikinci bir dili düşündük yani ana dili gibi ikisini de öğrenmesini ancak cesaret edemedik eşim yabancı dil konuşabilir ama çok zor olacağını düşündüğü için girişmiyor. malesef böyle bir imkanımız yok. ancak dört yaşından sonra öğrenim şeklinde olabilir

evet herşeyden yiyoruz. ama bazı şeyleri yemeyi ihmal ediyoruz. ve onlar eksik kalıyor
Etini, süt ürünlerini, balığını, yeşilliğini,ceviz badem gibi kuruyemislerini yiyorsan bence baska seye gerek yok. Su an emzirme dönemimde oldugum icin dereotu, hurma,incir, bulgur,su gibi seyleri bolca tüketiyorum mesela.

Zeka öncelikle genetikten gelir,genetikte zeka ortalama bir seviyedeyse siz sadece bunu nasıl doğru kullanabileceğine yönelik onu geliştirebilirsiniz,bunu da yiyeceklerle değil daha çok aktivitelerle tv izletmeyerek vs sağlayabilirsiniz.çocuğunuzu lütfen böyle illaki zeki olsun diye baskılamaya kalkmayın.belki de çok yetenekli olacak.iki kızım var.biri çok zeki biri felaket yetenekli orta zekada...beslenmeyle zerre alakası yok yani

Zeka geliştirilebilir.Bunun için çocuğunuza gözgöze ve çocuğunuzla aynı hizada olmak koşuluyla daima iletişim halinde olun.Iletisiminiz şu anda küçük olduğu için herşeyi anlatmak şeklinde olsun fakat konuşmaya yani kendini ifade etmeye başladıktan sonra mümkünse soru sormaya teşvik edin.Sorularina da mümkünse soru ile cevap verin.Birde bol bol okuyun fakat görselleri daha çok ön plana çıkarın.Bu şekilde yaşıtlarına göre daha ileri olmasını sağlayabilirsiniz.Beslenme konusunda da özellikle beyine benzeyen ceviz beyaz lahana gibi gidalar tüketin arkadaşım.

Ben 4 aylikken başladığımda günde 1-2 defa oluyodum 6 aylikken tepki vermişti kitapta sorduğum seyi göstermeye başladı sonra nasil oldu tam hatrlamiyorm , ama 10 aylikken kendi getiriyordu ve hiç sure zaman tutmadim ne kadar istiyorsa o kadar okudum mesela bazen bir kitaba takılıyordu surkeli onu okuyorduk artik bayilma noktasına geliyordum simdide öyle okutmaya başlayınca bidaha bidaha okutuyor ve ezberlemis hepsini tabi suanda yas olarak daha büyüdüğü için baska etkenlerde oluyor eskisi kadar ısrar etmiyor ama yine 6 kitap okuyoruz önceden bunlar 3 tur dönerdi... nasil istiyorsa oyle oku mutluysa onu ama gunde en az 1 kere oku.

Sizin yediğiniz içtiğiniz hiç birşey sütünüzün vitamin değerlerini değiştirmez.Araştırmalara göre Afrika'da yaşayan bir anneyle başka bir ülkede yaşayan annenin sütündeki vitamin oranları bile aynıymış.Ek gıdaya geçince et, Yumurta,ceviz gibi sağlıklı gıdalarla beslemek yeterli olur bence.

Ben de meraklı bir anne olarak, son kontrolümde doktoruma bunu sordum.
Motor becerileri, zeka gelişimi, bilişsel öğrenme vs için neler yapabileceğimi, tavsiyelerini istedim.
Oğlum 5.buçuk aylıktan beri emekliyor, motor becerileri gelişiminin hızlı olmasını ilk ayından itibaren oyun halısında zaman geçirmesine bağladı.
Zeka gelişimi için, ahşap sesli yada figürlü oyuncaklar edinmemi söyledi ki, bunlar zaten mevcut.
Bilişsel gelişimi için hem kitap hem de nesne kartları kullanmamı önerdi.
Bilmeyerek de olsa, yaptığım şeylerin oldukça işe yarar olduğunu dile getirdi.
Örneğin her aktivite için farklı bir şarkım vardır.
Banyo, yemek, oyun, uyku vb şeyler için farklı şarkılar söylüyorum ve o şarkıyı duyduğunda kendisini hemen yapacağımız şeye hazırlıyor ve bekliyor.
Yasaklı nesneleri vardır ama ortadan kaldırmam, inatla onu tanımaya çalışır.
Emeklemeye başladığından beri hiçbir şeyi önüne koymuyorum, mümkün mertebe uzakta tutuyorum istediği şeye ulaşmak için çaba sarfetmesi adına.
Bu da onlarca şey arasından karar vermesini sağlıyormuş.
Bunlar da bilişsel gelişiminin oluşmaya başladığını gösteriyormuş.
Çünkü çocuklar düzen ve süreklilikte öğrenebiliyorlarmış.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Ben zeka gelişiminde besinlere çok da inanmayan bir anneyim, sağlık açısından evet oldukça faydalı ama besinlerin sınırlı olan zekamızı arttıracağına inanmıyorum.

Son düzenleme:
Balık yagı kapsulu kullaniyormuşsunuz daha ne ?
Disaridan da mevsim sebze meyvesini yedirin dogal seylerle besleyin bence abartmayın.

Ben zekanin yemekle icmekle alakasi olduguna inanmiyorum. Her insan kendine yetecek kadar zekayla dogar fakat zekasini nasil kullandigi hayatina etki eder. Zeka kullandikca gelisen bir seydir. Etkinlikler, kitap okuma, sorun cozme, sorumluluk verilmesi, vb bunlar hep cevizden findiktan daha etkili seylerdir.

Konuyu okuyunca aklıma gelen bir anımı anlatayım, kuzenim hamileyken 'bebekler için beethoven' cdsi almıştım hediye olarak, verdiğimde tepkisi 'bunu ben de dinlemek zorunda mıyım?' olmuştu, o an ondan umudu kesmiştim
Şimdilik elinizden geleni yapıyor gibisiniz, yaptığınız bir çok şeyi yazmışsınız zaten, ben sanırım ek olarak etrafınızdaki insanları da iyi seçin derim, bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim lafı gerçekten doğru. Ben eğitime önem veren ailelerin çevremde olmasını, çocuğumun onların çocuklarıyla büyümesini tercih ederim, çocukları için en iyisini arayışta oldukları için sizin de karşınıza farklı fikirler, fırsatlar çıkabilir. Biraz büyüyünce bir müzik aleti çalmayı öğrenmesini de tavsiye ediyorlar hem zeka gelişimi hem de sabır ve sorumluluk duygusu için, herşey zeka ile olmuyor, çalışan insan zeki insandan daha değerli benim için.
Ebeveynlerin kendi davranışlarıyla da örnek olması gerekiyor, günde 8-10 saat tv izleyen anne babaların ekrandan kafasını ayırmadan çocuğa 100 kere çalış demesi kadar saçma bir şey yok. Çocuklar söylenenlerden çok yapılanları örnek alarak, taklit ederek büyüyor, anne baba da eline bir kitap alacak ki, çocuk görsün.
Ceviz yiyerek bu işler olacak olsaydı, ceviz üretiminde dünya 4.süyüz, ama gelişmişlik seviyemiz 187 ülke içinde 92, 65 ülkede yapılan PİSA testine göre çocuklarımız okumada 41., fen konularında 45. sırada. Ne yedirip içirdiğimizden çok biz yetişkinler çocuklarımıza nasıl eğitim veriyoruz, nasıl örnek oluyoruz onlar önemli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…