• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi bebeğine bir yaşından önce süt veren varmı?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
arkadaşlar bende inek sütü verilmesine karşıyım.şuan kızım 5 aylık.bebeğim beni emmedi hastahanede sütüm geç gelince biberon ile mama verdiler bu yüzden hep biberonu istedi.bu ay iş'e başladım bebeğime k.validem bakıyor..kızım güzel beslensin diyerek anne sütü ile eş değer olan formül mamalardan alıyoruz sürekli,kaşık mamalarıda aynı şekilde.ama k.validem un kavurup pastörize süt ile pişirip bütün gün onu yediriyor..çıldırıcam artıkkkk yaaaa anlatamıyorum zararlarını anlatsamda inanmıyor.biz böyle gördük bir şey olmaz diyor..en doğrusu inek sütü 2 yaşından sonra verilmeli bence...

siz annesiniz ciddi bir şekilde konuşun kırmadan.sonuçta bebeğinizin sağlığı herşeyden önemli.un kavurmasının ne faydası varmış kof kilodan başka. :20: sebze et meyveye ihtiyacı var onun.eskiden fakirlik varmış insanlar yedirecek birşey bulamazmış bebeklerine böyle unla muhallebi yapar yedirirlermiş artık bebeklerimizin sağlığı zekası gelişimi beslenmesine bağlı.

siz annesiniz ciddi bir şekilde konuşun kırmadan.sonuçta bebeğinizin sağlığı herşeyden önemli.un kavurmasının ne faydası varmış kof kilodan başka. :20: sebze et meyveye ihtiyacı var onun.eskiden fakirlik varmış insanlar yedirecek birşey bulamazmış bebeklerine böyle unla muhallebi yapar yedirirlermiş artık bebeklerimizin sağlığı zekası gelişimi beslenmesine bağlı.

anne olduğumun farkındayım ama bazen insanın anne olması bazı konularda yeterli olmuyor.bu hafta sonu k.valideme fazla uyuttuğu konusunda küçük bir imada bulundum inan 2 gündür tafrasını çekiyorum yüzüme bakmıyor...eşime söyledim hani ben gelinim sen oğlusun senin söylediğin belki ağır gelmez diyerek...böyle giderse kreşe vericem zaten evladım daha önemli her şeyden..ama inan un kavurması vb.gereksiz besinler için verdiğim savaşı görsen sende bana hak verirsin.üzülüyorum çok üzülüyorummmm

Bence de 6.ayından sonra verilebilir bana annem 2 aylıkken İNEK SÜTÜNÜ vermeye başlamış sütü yetersiz olduğu için hiç hastalanmam çok sağlıklıyım kansızlık gibi bi problemim yok abartıyorlar ben de vermeyi düşünüyorum 6.AYDAN SONRA nott prof dr perihan arslanın süt makalesine bakabilir kafası karışık olanlar.

mamaların içindede süt maddeleri var süt alerjisi yoksa bence 6.aydan sonra verilebilir.oglumun kahvaltısa organik sütten ben koyuyorum doktorumuzda 1 bardak bile içebilir hiç problem olmaz dedi

Pınar'ın ilk adım sütü var,6 aydan büyük bebekler için,oğlum 9 aylık ve arada veriyorum ben,normal sütü de annem bir bardak kadar içirmiş oğluma ben görmeden.Arkadaşım da 10.aydan sonra mama yerine inek sütü kullanmaya başladı

Son düzenleme:
1 yasina kadar direk olarak vermek demir emilimini engelleyebilecegi icin onerilmiyor. zorunlu kalinirsa su ile karistirilarak verilmesi tavsiye ediliyor. ben 6 ay sonrasi kahvaltisina da gunluk inek sutu karistirdim, corbalarina da. alerjisi yok. ancak sirf sutten muhallebi yaptigimda sindirim guclugu cekiyor gibi geldi. sulandirarak yaptim yaptigimda. geceleri devam sutleri ile idare ettik 6 ay ile 1 yas arasinda. formul sutleri bebegin almiyorsa ya da sana yapay vs geliyorsa pinar'in 6-12 cocuk sutunu tavsiye ederim. ben 1 yas ustunu kullaniyorum simdi. bazen organik sut, bazen de gunluk sut. ne bulabilirsem. ama bunlarin disindaki uht sutleri vermedim.

Bebeklere İnek Sütü Verilmesi
Yaşamın her döneminde sağlık için vazgeçilmez bir besin kaynağı olan süt, çocukların sağlıklı gelişiminde önemli rol oynuyor. İlk 6 ay bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. İki yıla kadar inek sütünün verilmemesine dair var olan yanlış inanış ise, bebeklerde başta protein ve kalsiyum olmak üzere çeşitli besin öğelerinde eksikliklere yol açıyor. Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Arslan, gerektiğinde 6. aydan sonra bebeklere inek sütünün verilebileceğini söylüyor.

14 Haziran 2005, İstanbul; Yeni doğan bebeklerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için en ideal besin anne sütüdür. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, sağlıklı bir gelişim için önem taşıyor. Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor. Protein, kalsiyum, fosfor gibi besin öğeleri ile B2, B6, B12 ve A vitaminlerinin çoğu sadece sütte bir arada bulunuyor.

İnek sütünün bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliğine yol açtığı iddiaları, gelişim çağında olan çocukların yetersiz beslenmelerine neden olabiliyor. Oysa ki bu iddia; çocuğun günlük diyetinde sütten başka herhangi bir besin yer almadığında geçerlidir (yumurta, et, sebze-meyve vb.). Sütün demir eksikliği ve anemiyle ilişkisi hakkında gerçekleştirilen çok sayıda araştırmalardan çıkan sonuçlar; gelişme çağındaki çocukların süt gibi zengin bir gıda maddesinden mahrum bırakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor.

“1 ya da 2 yaşına kadar inek sütü verilmemeli söyleminden vazgeçilmeli”

Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Diyetetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Arslan 6. aydan sonra bebeğe inek sütü verilmesi konusunda şunları söylüyor :

"İnek sütünün doğrudan sindirim sistemi kanaması sonucu anemi yaptığı konusunda kesin bulgular yoktur. Bebeklerde, besinlerdeki demirin emiliminin azalmasında çeşitli faktörler etkili olabiliyor. Protein ve C vitaminin yetersiz, kalsiyumun fazla miktarda alınması, bebeğin doğumdan önce süte karşı taşıdığı hassasiyet, bu faktörler arasında yer alıyor. Doğru zamanda doğru ek besinlere başlanmış, anne sütü almayan / alamayan bebeklere dengeli beslenme sağlamada; inek sütü, bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlar. Bu nedenle, gerektiğinde 6. aydan sonra bebeklere inek sütü verilebilir. Anne sütünün yokluğunda inek sütünün verilmemesi bebeklerde protein ve kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor.

Prof. Dr. Perihan Arslan; yapılan uluslararası araştırmalarda süt içerek alınan protein ve vitaminlerin çocuklarda boy uzaması ve gelişime olumlu etki yaptığının kanıtlandığını belirtti. Arslan, sütün çocuk gelişimine ve yetişkinlerin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmalarına olumlu etki ettiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Perihan ARSLAN'ın 'İnek Sütü Çocuklara Ne Zaman Verilmelidir' isimli makalesi Klinik Çocuk Forumu Dergisi'nin Kasım - Aralık 2004 'Pediatrik Beslenme Özel Sayısı'nda yayınlanmıştır.

bende buyudugunu dusundugum 11aylik ogluma pinarin ilk adim sutunden muhallebi yaptim ertesi gun bebegimin kakasi yesil mukuslu ve kanliydi.2gun sonra bakilan tahlilde kan var mikrop yoktu.artik korkuyorum sut vermeye.:18:

bizde doktorumuzun önerisiyle 6 aydan itibaren inek sütü vermeye başladım bebeğim 8 aylık hiç bir şeyi yok maşallah doktorum inek sütü ver deyince şaşırdım zarar veriyormuş dedim onlar ticari amaclı piyasadaki tüm hazır mamalar inek sütünden yapılıyor dedi bilemiyorum karar yinede sizin...

Merhabalar benim de bebeğim 7.aya girdi ben de inek sütü vermeyi düşünüyorum aşağı yukarı günlük kaç ml inek sütü veriyorsunuz bebeğinize ? Bu arada bizim aile hekimi de verebilirsiniz hiç bir zararı olmaz dedi.Bir de bebeğinizi emziriyor musunuz?

canım ben kızımı 40 gun emzıre bıldım bırdahada sutum gelmedı kesıldı mecburen ek gıdaya baslamsıdım doktorumuz ılk hazır mama vermısdı cocuga yapıorum verıourum 5 dk sonra yıne acıkıor verıorum 5 dk sonra yıne acıkıor mamadan azda ben aldım tok karnımı acıkdırdı ya :d sonra nısasta ıle sulu mamma yaptım hazır sutle bıberonda verdım 1 yasına kadar nısasta maması yedı kızım gayette tok karnınla yattı halada ıcıyor suan 3 bucuk yasında eve kolı ıle sut alıyoruz :D bırtane sutu kalınca yatıyor yere magtem tutuyor hanım sutum bıttı dıye :D

bende inek sütünün bebeklere verilmesinde bir sakınca olmadığına inanıyorum.analarımız atalarımız inek sütüyle büyümüş hep hepside maşallah bizden sağlıklılar, ben televizyonda bir beslenme uzmanından dinlemiştim kadım oldukça iyi işinin uzmanı yaşlı bir bayan bir çok kişi tanıyordur aslında.inek sütü bebek beslenmesinde kullanılır eğer süt alerjisi yoksa bir sorun oluşturmaz bu mama firmalarının para kazanmak için kurdukları bir tezgah anne sütü doğumdan itibaren belli miktarlarda sulandırılarak kullanılabilir, dedi kadın birebir bunları söyledi ve daha detaylı bir şekkilde de anlattı uzun uzun ama benim aklımda bu kadarı kaldı.benim kızım 5 bucuk ayını doldurdu anne sütü alıyor çok şükür ama arada yaptığım mamaların içine katıyorum içinde rahat çok şükür ayrıca aldığımız kaşık mamalarının içindede süt tozu var bu süt ne sütü acaba çok merak ediyorum bize basbas bağrılıp bebeklerinize 1 yaşından önce vermeyin dedikleri inek sütümü? bilen varsa beni aydınlatabilirmi

bende 8 aylık olunca önce keçi sütü verdim kabız oldu hemn kestim ama daha sonra inek sütünü sulandırıp verdim şükür bişiy olmadı hala veriyorum günlük sütler var alıp verebilirsiniz

Ben emzirdiğim ve böyle söylentiler olduğu için kendi kızıma bir yaşa kadar vermedim ama annem abime doğumundan itibaren hep inek sütü vermiş. Doğuştan damaksız dünyaya geldiği için emememiş annemi. Sonradan plastik cerrahiyle damak yapılmış. Ama şu an 1.85 boyunda ve iri yapılı kendisi bir gelişim geriliği olmadı hiç. Özel üniversiteyi de yüzde yüz burslu kazandı ve dereceyle tamamladı. Maşaallah kolay hasta olan biri de olmadı hiç. Demem o ki bunlara fazla takılıp kalmamak lazım.

UNUTULMAMALIDIR Kİ :

Enciğe KEDİ sütü
Sıpaya EŞEK sütü
Taya KISRAK sütü
Oğlağa KEÇİ sütü
Kuzuya KOYUN sütü
Ve tabiiki canlıların en gelişmişi insan yavrusuna yani bebeklere ANNE SÜT܅.

Evet ilk 4-6 ay mutlaka ve mutlaka bebeklerimize anne sütü verilmelidir. Zira anne sütü, fizyolojik ve en iyi besin,bebek-anne arasındaki psikolojik bağlantıda en iyi yol,bebeğin hastalıklardan korunmasında en emin yaklaşımdır.

EVET ilk 6 aya anne sütü ile beslenen bebekte 6.aydan sonra yavaş yavaş ek gıdalara geçilmelidir ve anne sütü içeriğine en yakın ve de yapılan takviyelerle çocuğun gelişimine her açıdan katkı yapacak formulalarla beslenmeye devam edilmelidir.

Anne sütünün verilmediği durumlarda, özellikle ilk 1 yıl, inek sütünün (SOKAK SÜTLERİ, PASTÖRİZE SÜTLER, UHT-DAYANIKLI SÜTLER) kullanılmaması gerektiği, tüm tıp otoritelerince kabul edilen bir gerçektir.

İLK 1 YIL NEDEN İNEK SÜTÜ ÖNERİLMİYOR :

1-İnek sütü ile beslenen bebekler ihtiyaçlarından çok fazla Protein, Sodyum, Potasyum, Klor alırlar. Bu da bebeklerin henüz tam gelişmemiş böbreklerine hasar verir.

2-İnek sütü; Demir ve C vit. açısından yetersizdir. Bu nedenle barsaklarda kanamalara ve demir eksikliği anemisine (kansızlığa) neden olabilir.

3-İlk bir yıl inek sütü alan bebeklerin, solunum hastalıkları başta olmak üzere, allerjik hastalıklara yakalanma riski çok yüksektir.

4-İNEK SÜTÜ; anne sütü ve bazı mamalarda bulunabilen ve hayati önem taşıyan, bebeğin göz, beyin hücreleri, sinir sistemi gelişiminde rol oynayan Omega-3/ Omega-6 yağlarını içermez.

5-İnek sütünün, içerdiği yağ nedeniyle, sindirimi oldukça güçtür.

6-İnek sütü alan bebeklerde, düşük D vit. ve yüksek Fosfor içeriği nedeniyle, normal kemik ve iskelet gelişimi sağlanamaz.

Zira inek sütünde demir az miktarda bulunur,emilim yüzdesi 5’i geçmez.İçinde gizli kanamaya neden olan proteinlerin varlığı da gösterilmiştir.İlk yıl içinde bu etki daha da fazladır.Bunlara bağlı olarak inek sütüne ağırlık verilerek beslenen süt çocuğunda demir eksikliği ve anemisi gelişir.Ayrıca inek sütü sabitken anne sütünün bebeğin ihtiyaçlarına göre devamlı değişkenlik göstermesi de en önemli unsurlardan birisidir.İnek sütü ile beslenen bazı çocuklarda ishal,barsak kanaması,allerjik deri döküntüleri,akciğer rahatsızlıkları ile karakterize inek sütü allerjisi görülebilmektedir.

Özetle bebeklerimizin ilk 1 yıl içinde inek sütü almaları sonucu:

1- “Demir eksikliği anemisi” riskinin önemli derecede artmasına,

2- “İnek sütü proteini alerjisine”

3- İyot eksikliğine bağlı olarak “zeka gelişiminin geri kalmasına”, Bebeklerde iyot eksikliği akranlarına göre zeka düzeyinin en az 13 puan düşük olmasına sebep olmaktadır.

4- Barsakta “gizli kanamalara”,

5- Yüksek orandaki protein,sodyum,potasyum ve klor nedeniyle “vücutta su kaybına”,

6- Sindirimi güç olduğu için “gaz ve kabızlık sorununa” neden olabilir..

Bebeğin günlük demir ihtiyacını karşılamak için 28 litre ,
D vitamini ihtiyacını karşılamak için 110 litre,
iyot ihtiyacını karşılamak için 3 litre inek sütü içmesi gerekmektedir. SİZCE BU MÜMKÜNMÜDÜR ???

Ayrıca bir dananın vücut ağırlığı 40-50 gün sonra doğum ağırlığının iki katına ulaşır,halbuki insan yavrusu bebeklerimiz için bu süre 3 kat daha uzun olup 5 aylık olunca doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar.Yani özetle bir dana ile bir bebek aynı kefeye konmamalıdır, vede her canlıya kendi türünün sütü veya o süte en çok yaklaştırılmış formula mamalar verilmelidir, İNEK SÜTÜ DEĞİL...

Dr. Suat Erkmen 'in yazisindan alintidir!
Süper bir alıntı olmuş paylaşım için teşekkürler :) bu tarz konuların bebeklerimiz için önemli olduğunu düşünüyorum biraz hassasiyet lütfen anneler!!!

ben bebeğime süt veriyorum çünki devam sütlerini sevmiyor benşm sütüm az aç kaldığını düşündüğüm için pınarın ilk adım sütü var 6 12 ay arası onu veriyorum bazen marketlerde kalmıyor normal sütte veriyorum acaba yanlışmı yaptım bu arada bebeğim 10 aylık..
Canım benim sütüm az geldi 2 ay yetti sonra ne yaptıysam ne içtiysem fayda etmedi sonra mamaya başladım 5 aylık olana kadar içti sonra onuda almadı çocugu aç bırakacak halim yok ya bende süte başladım hatta 1 2 tane de bisküvi atıp veriyorum hiç sıkıntısını yaşamadım şükürler olsun kansızlık filan hikaye alerjisi yoksa verebilirsin hatta ben ek gıdaya bile başladım 2 gün önce doktora gittim hiç bi sıkıntı çıkmadı evet başta kabız yapıyor ama sonrasuçında bağırsaklar alışınca normale dönüyor

Back
X