Bebek bakımı görev paylaşımı

Hallimce

Üye
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2020
122
69
18
38
Merhaba. Benim iki aylık bebeğim var. Bebeğim doğduğu günden beri eşimle ikimiz bakıyoruz. Bize yardımcı olacak kimse yok.

Eşim de aslında çok bakıyor sayılmaz. Bu durum normal mi babalar bebek bakımına ne kadar dahil olur sizde nasıl onu merak ediyorum aslında.

Mesela eşim on onbeş günde bir yanımızda yatıyor. Biz bebeğimle yatak odasında yatıyoruz. Gece uyandığımız için eşim salonda yatıyor. Sabahları da hiç uyuyamadım diyor. Gün içinde uykusuzum diyor.

Emzirdiğim için günün çoğunu benimle geçiriyor bebeğim. Gün içinde bir ker uyutursa eşim iyi. Bazen onu da yapmıyor. Akşam uyutmak için bazen bir iki saat çabalıyorum. Ama eşim o sırada ya tv izliyor ya kitap okuyor ya yürüyüşe çıkmış oluyor.

Bebeğimiz uyuyunca da film filan izliyoruz. Yemek yapma işi bende. Bebeğimiz ağlarsa ben onunla ilgileniyorum eşim masayı topluyor. Ama muhakkak arkasından işi bitirmem gerekiyor. Tam olarak yapamıyor.

Mesela bebeğimizin altını değiştirme işini de yapamıyor. Açıyor temizliyor ama bağlama işini beceremiyor.

Elinden çok iş gelmiyor ve çok istekli de değil öğrenmeye. Ben yemek hazırlarken bebeğimiz ağlarsa eğer susturmaya çalışıyor. Baktı ki susmuyor emzir diye bana getiriyor. İşim bitene kadar oyala diyorum. Yemek filan istemiyorum boşver sen emzir sussun ağlatmayalım diyor.

Kendimi çok yorulmuş hissediyorum bazen. Eşimden bişey isterken sanki istememem gerekiyormuş gibi hissediyorum. Hali tavrı bazen zorla yapıyormuş gibi geliyor bazen.

Sizde durumlar nedir? Normali nedir?

Merhaba. Benim iki aylık bebeğim var. Bebeğim doğduğu günden beri eşimle ikimiz bakıyoruz. Bize yardımcı olacak kimse yok.

Eşim de aslında çok bakıyor sayılmaz. Bu durum normal mi babalar bebek bakımına ne kadar dahil olur sizde nasıl onu merak ediyorum aslında.

Mesela eşim on onbeş günde bir yanımızda yatıyor. Biz bebeğimle yatak odasında yatıyoruz. Gece uyandığımız için eşim salonda yatıyor. Sabahları da hiç uyuyamadım diyor. Gün içinde uykusuzum diyor.

Emzirdiğim için günün çoğunu benimle geçiriyor bebeğim. Gün içinde bir ker uyutursa eşim iyi. Bazen onu da yapmıyor. Akşam uyutmak için bazen bir iki saat çabalıyorum. Ama eşim o sırada ya tv izliyor ya kitap okuyor ya yürüyüşe çıkmış oluyor.

Bebeğimiz uyuyunca da film filan izliyoruz. Yemek yapma işi bende. Bebeğimiz ağlarsa ben onunla ilgileniyorum eşim masayı topluyor. Ama muhakkak arkasından işi bitirmem gerekiyor. Tam olarak yapamıyor.

Mesela bebeğimizin altını değiştirme işini de yapamıyor. Açıyor temizliyor ama bağlama işini beceremiyor.

Elinden çok iş gelmiyor ve çok istekli de değil öğrenmeye. Ben yemek hazırlarken bebeğimiz ağlarsa eğer susturmaya çalışıyor. Baktı ki susmuyor emzir diye bana getiriyor. İşim bitene kadar oyala diyorum. Yemek filan istemiyorum boşver sen emzir sussun ağlatmayalım diyor.

Kendimi çok yorulmuş hissediyorum bazen. Eşimden bişey isterken sanki istememem gerekiyormuş gibi hissediyorum. Hali tavrı bazen zorla yapıyormuş gibi geliyor bazen.

Sizde durumlar nedir? Normali nedir?

daha cok isteyeceksin gerekirse hir cikaracaksin. Bu erkeklerin beceriksiz ayagina yatmasina ifrit oluyorum. Gayet de esit sartlarda dahil olmali bakima. Yemege temizlige.

Çocuktan önce evdeki sorumluluğu paylaşmadıysanız, her işte hep sizdeyse şimdi zorlanıyordur. Yine de çabası varsa kızmadan istemeye devam edin. Zamanla alışır o da. Bebeğin ilk zamanları mecburen bakım yükü daha çok annede oluyor haliyle. O sırada ona evdeki işler için daha fazla sorumluluk verebilirsiniz.

Yani çok güzel süpürebilir, çamaşır asıp katlayabilir
Balkon yıkayabilir.
Yemek yapabilir.
Elinden gelmiyorsa gelen işleri yaparak destek olsun.

Ben ille altını bezlemesini istemiyorum mesela.
Ama bazen uykum var deyip emzirip veriyorum.
Gidip 2 saat uyuyorum eşim bakıyor.
Artık oynatır ya da uyutur o kısım onlarda :)

Dinlenme alanınızdan hep verip ona gereksiz konfor sunmayın derim. Bunun dışında çalışıyor ve elbette o da dinlenecek.

Bebek doğduktan sonra eşim 3 hafta izinliydi. Bizimki sarılık da olmuştu ben emziyordum eşim de emzirme bitince siringayla cl cl besliyordu bebegi. İlk ayımız çok zordu.
Şimdi 5 aylık bebeğin beslenmesi hallolduktan sonra tek başına her şeyi yapıyor bez değişimi, gaz çıkarma, uyutma.
Cuma cumartesi gece bebeğin odasinda yatıp ona bakiyor ben de dinleniyorum. Sabah kahvaltısından sonra da o uyuyor ben bakıyorum.
Bunun dışında yemek yapmaz ama mutfağı toplar, temizliğe zaten yardımcı abla geliyor. Bebek büyüdükçe daha çok uyanık bu aralar dolayısıyla bütün akşam oyunlar, ajtiviteler...bence olması gereken bu .

Benimde 3.5 aylik bebegim var eşimden allah razı olsun gerçekten. Gece bebegimle birlikte yatarız bizde 4 5 gibi genelde beslenme saatidir besleyip uyuruz eşim sabah namazına kalktiktan sonra o gelir yanıma yer degistiririz ben baska odaya giderim uyumaya onlar yatak odasinda kalir. uyanırsa oyalar benim uyumami sağlar artık bayağı aciktigi zaman gelir beni uyandirir gider tekrar emziririm. Ben kahvaltıyı hazırlarken yine bakar . Gün içinde tabi yemek temizlik gibi işler bizi bekliyo oluyor sen bebekle ilgilen ben günlük işimi yapayım derim emzirir ona bırakırım işlerimi yaparım hızlı hızlı. Bi de 1.sınıfa giden kızım var onu okuma yaptırırım ödevleri falan idare etmeye çalışıyoruz bi şekilde işte akşam yemeklerini haftada 5 kere ben yaparsam 2 kere de o yapar. Sadece alt değiştirme işini asla yapmaz o iş bendedir. Onun dışında benim uyumami sağlar bebeği oyalar. Kızım çok gazlı genelde o çıkartır gazini masaj falan yapar. O alt değiştirme işini yapamadığı gibi bende masaj işini pek yapamam o daha güzel rahatlatır. Biz bu sekildeyiz..

2 gün önce ev bayağı kirlenmişti baktım açmış süpürgeyi evi süpürüyor

Onun yardım etmesi o kadar iyi oluyo ki butun enerjimi toplayip, sutlenip bebegime daha iyi bakıyorum bu sayede..

Son düzenleme:
bebegin ilk aylarinda bakim islerinin genelde annede olmasi bana normal geliyor, emzirmek gibi bir luks var bizde sukur ki.
adamin gun icindeki is durumuna gore ayri da yatilabilir,
biz hic ayri yatmadik,
ben zaten gece isik falan acmazdim, emzirip geri uyuturdum. Kaka durumu yoksa bezini de degistirmezdim. (tracy Hogg uyku rutini taktikleri :nazar:)

ama ornegin bazi gunler ne yaparsaniz yapin bebek uyumaz, dis cikarma su bu donemleri, ya da cok gazli ise, o zaman nobetlese bakariz,
duruma gore bir gun ben bir gun o seklinde olabilir veya bir seferinde ben digerinde o seklinde olabilir.

sizde de zamanla oturur, birbirinizi dinlendirin, bir kisiye yukun tamamini dusurmeyin, herkes buna dikkat etsin,
amac burada karsindakine is kitlemek degil,
ben mutlu olayim ki seni de mutlu edeyim, cocugumuza da daha iyi bakayim.
Kadin kendini supurge edip sonra 1 bardak cay icmeye bile hali kalmayinca kocasi mutlu oluyorsa zaten o adam merhametsizdir, asla yuz vermeyin boyle kisilere.

Bu biraz yapı biraz alıştırma meselesi. Ama şimdi birden hallolacak bir mesele değil tabi. Ben bunu çok düşündüm çocuk sahibi olmadan. Düşünme sebebim ne annemden ne kayınvalidemden birşey isteyememem, aynı şehirde olmamıza rağmen. Muhtaç olmayı sevmeyen de bir yapım var. Böyle zor bir karakter olunca ben evlendiğim ilk günden beri bildiğim bilmediğim her işi eşimle yaptım. Bilmediklerimizi beraber öğrendik, bildiklerimde bazen o başka kolaylıklar buldu geliştirdik. Zamanla beraber öğrendiklerimizi de tek başına yapabilir oldu. Bu nokta gerçekten önemli. Şimdi 3 aylık bebeğimiz var birimizi muhakkak bebek alıkoyuyor boşta kalanın öyle yürüyüşe gideyim, film izleyeyim lüksü olmuyor. Yemek yapılacak, çamaşır yıkanacak. Başarısızlık eve bir yabancının gelmesi demek. Ne kadar anne de olsalar annem de kayınvalidem de yabancı bize. Gelen muhakkak sıkılıyor, kendi işinin kaldığından yakınıyor üç gün baksa dördüncü gün edilen laflar bana batıyor. Benim karakterim sıkıntılı belki de. Mecbur eşimle dayanışmak zorundayız. Bazen eşim arkadaşıyla da vakit geçirebiliyor tabi. O geç geldiği 1-2 saat bana geçmiyor çünkü o gelmezse ben yemek yiyemiyorum, yemek yapamıyorum, tuvalete giremiyorum, duş alamıyorum. Maalesef yeteneklerinin üzerine çıkmalı eşiniz ama işte bu birden olacak birşey değil. Ama bugün attığınız adımlar yarını rahatlatacaktır. Pes etmeyin.

Babalık anneye bebek bakımında yardım demek değildir dahil olmalı elbette. Bezini bir bağlayamaz iki bağlayamaz üçüncü de akli bi sorunu yoksa bağlar herhalde. Öyle bebeğe bakayım yemek yapayım kocamla film izleyeyim diye kasmayın bırakın yarım yamalak da olsa yapsın. Yapa yapa öğrenecek üstünüze almayın tüm sorumlulukları.

Beceremez diye bir şey yok. Aynı vasıflara sahipsiniz. Ikinizinde kolu bacağı bir beyni var. İki kızım var. İkisini de eşimle büyüttüm. Tek başıma yapamazdım kesinlikle. Yedirmesinden alt değişimine duşuna kadar yaptı hala da yapar. Yapmadığı tek şey emzirmek:)
Hatta birkaç gün ona bırakıp gitmek istediğim yere giderim. O da bakacak. Tek başınıza yapmadınız.

Bebeğimiz olduğunda eşimin çok yoğun çalışma programı vardı. Ayda sadece 2 pazar tatili vardı, sabah7:30 akşam 7 gibi evde oluyordu. İşten gelir duşunu alır hemen bebeği kucağına alırdı. Ben sofrayı kurup toplardım bebek hep ondaydı. Acıkınca emzirmek için alırdım bi. Gazını çıkarır, oynar, uyuturdu. Zaten 2-3 saat görebiliyor tüm gün diye hiç bırakmazdı. Hep öyle devam etti bizde. Çalışmadığı bir döneme denk geldiği için tuvalet eğitiminide babası vermişti kızıma.Hala kızımızla evcilik oynayan, uyumadan önce kitabını okuyup sohbet eden babasıdır. Çok kuvvetli bir bağ var aralarında. Benim iş yükümden ziyade bu bağı, güveni kızıma verebildiği için çok saygı duyuyorum eşime.

Bebeğin ilk sosyal ilişkisi babayladır, 18 aya kadar anneyle kendinin farklı bireyler olduğunu anlamaz. O yüzden erkekler kadınlara yardımcı olmak, çocuğa bakmak için değil çocuğun gelecekteki güven/özgüven duygusunun sağlam olması için çocuklarına bakmalılar. Bunu yardım diye adlandırmak bile öyle saçma geliyorki bana. Çocuğu birlikte yapıyorsak sorumluluğu paylaşmak zorundayız zaten. Eşiniz sizin için değil kendi için, çocuğunuz için vakit ayırmalı.

esınız hıc ılgılenmıyor boyle olmaz
tamam gunduzlerı sız ılgılenıyorsunuz zaten
ama en azından aksam esınız sofra kurma ve tam anlamıyla toplama, bebegın gazını cıkartma alt degıstırme pışpışlama ıslerını goturmelı
aksam en azından gece esınız uyuyana kadar yatıp dınlenebılsenız sutunuz de artar sızde dınlenmıs olacagınızdan sabrınız da artar ve bu kadar halsız bıtkın de olmazsınız hemde bebekle baba vakıt gecırdıgı ıcın ıletısımlerı de artar neye cok emek verılırse o daha cok sevılır benımsenır esınızın bebek bakımında cok daha aktıf olması gerek
gecelerı uyandıgında da yatagından alıp sakınlestırmeye calısabılır veya gece sız emzırdıkten sonra gazını cıkartıp gerı uyutabılır adam baba olmus ama oylece oturuyor kalksın da babalık yapsın bıraz

yatakları nıye ayırdınız kı 4 bucuk aya kadar besıgıyle kızım bızım yanımızdaydı sonra odasını ayırıp bebek telsızı aldık cameralı kı zaten uyku egıtımını de vermeye basladıgımız donemdı

en bastan duzen nasıl alısırsa oyle gıdıyor yenı duzene gecısınız boyle zor olur ve cok ustlenmıssınız

Benim arkadaşım bilerek ev işi ve yemek yapmıyordu bebeği bahane ederek sadece bebeğe bakıyordu eşi işten geldiğinde çocuk hiç durmadı diyordu adamda el mecbur yemek yapıyordu temizlik adama kalıyordu adam iki gün temizlikçi yapmamak için sonra çocuk büyüdü kadın işe girdi çocuğa babaanne baktı eve temizlikçi geldi karı Koca anlaştılar bir gün yemeği eşi bir günde kocası yapıyor gayette mutlular hayatı paylaşıyorlar.

Bebeğin çağlayanla kadar ağladığı bir gece eşim ağır uykusundan uyanamamıştı. Ertesi gün bana hadi ya çok mu ağladı ben hiç duymadım demişti. 😂 gece uyandırmayın bence ertesi gün işe gidecekler sonuçta ama işten geldikten sonra çocuğu oyalasın ve siz uyuyun

At adamın kucağına çik dolaş..mecbur bakacak. Beceremiyor lafını anlamiyorum yani atla deve değil. Bir beceremez iki beceremez üçüncü de becerir yahu. Yüz vermeyin bu kadar. Şu an Bebek filan yok benim eşim sizin eşinizden daha çok iş yapıyor.

Sinir oluyorum bebeği olunca uykusuzum diyen babalara. Onlara ne oluyor ya hu?
Gece sürekli kalkıp emziren sensin gün içinde sürekli bebekle ve evle ilgilenmen gereken yine sensin ama eşler uykusuz? Üstelik senin gün içinde bile uyuman lazım sütün artsın diye.
Çocuk bakmak kolay değil sende anne evinden getirmedin bebeği. Seninle birlikte o da öğrenecek bakımını.

şimdi bebek küçük zaten

eşiniz hep mi evde işe gitmiyor mu

yani meme bebeğinde yapabileceği sınırlı alır kucağında gezdirir bir de altını değiştirir

yemek yapmayı öğrensin

basit basit tarif edin fırın yemeği yapsın vs

altını açtım ama kapatamadım nasıl bir şey

yani açtın sildin iki cırt cırt nasıl kapatamıyor

kapat dersin kapatır

eşim bir kere ters bezlemişti çok gülmüştük cırt cırtlar arkada ne olacak ki

birlikte yıkarsınız vs

ama ağlayan bebeği mutfakta işim var oyala demek 2 ay için erken bebek çevre farkındalığı yaşayınca zaten oyalanması da mümkün olacak

evet şu an o bebek meme istiyor

işinizi bırakıp emzirmeniz lazım

ama bebeği emzirip uyutup bir iki saat bebeğin rutinine göre dışarı kaçabilirsiniz o zaman tüm sorumluluk eşinizde işte ama siz evde iken aman mutfağı sileyim sen oyala diye beklemeniz bebeğin ayı gereği gerçekçi değil

Back
X