Arkadaşlar merhaba,
Benim 4 Mayıs doğumlu bir oğlum var.
Sizler neler yediriyorsunuz bakmak, fikir alışverişinde bulunmak için okudum tüm sayfaları.
Eleştirmek haddim değil belki, bir de âlim olduk diyorsunuz ama yanlış yaptığınız bazı şeyler var.
Mesela kesinlikle tuz koymamalısınız 1 yaşına kadar. Kendi yemeklerinizden vermeyin bu yüzden...
Çorba vs yaparken kesinlikle kavurmayın sebzeleri. Hatta zeytinyağı ya da tereyağı altını kapattıktan sonra katın.
Ek gıda çok alıyorsa bile, mutlaka ya emzirmeye devam edin ya da emmiyorsa günde en az 500 ml mama diye tabir edilen formül süt/ devam sütü verin. 2 yaşına kadar! Yani mama pahalı ya da gereksiz demeyin. Emmiyorsa mutlaka mamaya devam edin. Ek gıda ayrı, anne sütü/ devam sütü ayrı...
Hazır bebe bisküvilerinden vermeyin! Konu sahibi gibi evde, şekersiz olarak yapın.Tatlandımak istiyorsanız, hamurun içine kuru kayısı/ kuru üzüm/ kuru erik vs haşlayıp püresini katın.
Pişecek şeylere pekmez katmayın. 1 yaşına kadar bal ve yumurta beyazı vermeyin.
Beyaz ekmek vermeyin. İlla ekmek olsun diyorsanız tam buğday ekmeği olsun.
Mama kabızlık yapar deyip vermemezlik yapmayın. Mamadan çok pirinç, pirinç unu, muhallebi, patates, havuç, muz gibi besinler kabızlık yapar. Tok tutsun diye muhallebi verirseniz tabi kabız olur bebeğiniz. Muhallebi kilo aldırır ama besleyici değildir, onun yerine kuru meyve püreleri, pekmez, tahin gibi besleyici şeylerle kilo aldırmaya çalışın.
Kabızlık sorunu için çay kaşığıyla zeytinyağı içirin. Kuru kayısı, kuru eriği haşlayıp blenderdan geçirin, yoğurt ya da meyve püresine karıştırın. Hem kansızlık, hem kabızlık için harnup( keçiboynuzu) özü verin. Pekmezi de var ama özü,pekmezinden daha faydalıdır, şeker içermez... Armut da bağırsak çalıştırır...