becerikli hanımlar bi baksa..

birumutturyasamak

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2016
1.667
1.747
83
37
Geçen sene beceremedim, bu sene domatesle olan imtihanımda yardiminizi bekliyorum.. gecen sene 15 kilo dates ekşidi gitti çöpe. . Şimdi sorularım ?
1- menemen yaparken önce yağı sonra biberi sonra domatesi koymuyomuyuz?
Domatesi Rondoda mi cekmeli yoksa rendelemeli mi ??
2- taze fasulye yi nasıl yapmaliyim ?
Konserve mi yoksa buzdolabı poşetine mi atayım. . Pişireyimmi ? İçine et koyayım da kolay olsun mu?
Kafamda deli sorular....

rondo yada rende tercihine kalmis. corbada kullanacaksan rondolarsin, yemek sosu olarak istiyorsan rendelersin.
tabi pisirmen gerekiyor sonra butun suyunu cektirene kadar, biliyorsunudur sanirim.
menemende biberler onde biraz kavrulacak, sonra domatesi ekleyebilirsin.
ben taze fasulyeyi ayiklayip hic pisirmeden koyuyorum, o sekilde de oluyor, ama belki soklayanlar da vardir.

Becerikli değilim ama yine de cevap vereyim. Üç senedir domates atıyorum buzluğa ve sorunsuz kullanıyorum.
Ben domatesleri rendeleyip/doğrayıp çok az zeytinyağı ile suyunu çekene kadar pişiriyorum. Tam pişmemiş oluyorlar bu arada. Soğuyunca buzdolabı poşetleri ile buzluğa atıyorum.

Menemenlik ya da yemeklik olarak yine; az yağda önce biberleri pişirip, diğer tarafta pişirdiğim domatesten ekleyerek paketliyorum.

Fasulyeyi de aynı şekilde az yağla rengi değişene kadar pişiriyorum. Zaten buzluğa atmak için pişirdiğim domateslerden biraz ekleyip poşetliyorum.

Genel olarak bakınca benim sistem şu galiba; bolca domates pişirip; bir kısmınıı pişirdiğim bibere, bir kısmını fasulyeye ekleyerek, bir kısmını da sadece domates olarak buzluğa atmak...

Geçen sene ilk defa konserve domates de yaptım. Buzluğa attığım domateslerden biraz daha fazla pişirdim. Sıcak sıcak kavanozlara doldurdum, kapaklarını kapatıp ters çevirdim. Soğuyunca serin bir yere aldım. Onları da sorunsuz kullandım.

bende dun dondurucuya fasulye koydum.yas fasulyeyi dograyip yikadiktan sonra tencereye koyuyorum.ocagin altini yakip biraz kisarak arada karistiriyorum.fasulyeler biraz kavrulup sararana kadar.sonra kapatip soguduktan sonra posete koyuyorum.uzerinede bir orta buyuklukteki domatesin kabugunu soyup yemeklik dograyip koyuyorum.agzini havasini aldirtiktan sonra baglayip dolaba atiyorum.

1- Ben domatesleri baya suyunu çekene kadar pişiriyorum başka bir yerde biberleri hafif yagda öldürüp içine karıştırıyorum.
2. bi tencereye sıcak su koyup içine domatesleri atıyorum biraz tutup çıkarım sonra kabukalrı kolayca soyuluyor ikiye bölüp rondodan geçiriyorum.
3. fasulyeleri ayıklıyorum, yıkıyorum üzerine domates ve soğan doğrayıp düdüklüde biraz haşlayıp buzdolabı poşetine koyuyorum soğuyunca da buzluğa :)

Not: melemenlikleride birer pişirimlik poşetleyip buzluğa koyuyorum.

kolay gelsin afiyetle yersiniz inşallah :)

domatesi de kabugunu soyup ince yemeklik dograyip tencereye koyuyorum tuzunuda ekliyorum iyice kaynatiyorum.sonra sicak sicak kavonaza koyup agzini iyice kapatiyorum.ters cevirip bekletiyorum.hic bozulmadi da benim..
ancak bunun icin her sene yeni kavonaz kapagi alip kullaniyorum.daha once kullandiklarimi kullanmiyorum.kapatmayi hatta ben yapiyorum esime bile yaptirmiyorum.

ben domatese biber katmıyorum tadını değiştirdiğini düşünüyorum.o yüzden sadece domatesleri suyunu çekene kadar kaynatıp sıcak kavanozlara doldurup ters çevirip bir gece bekletiyorum klasik.biberleride çiğden ince doğrayıp buzluğa atıyorum yani kışın menemen yapacağım zaman çiğ biberleri çıkarıp yağda kavurup domatesleri öle atıyorum kavanozdan boşaltıp.

Tembel, biraz da pimpirikli biri olarak, herşeyi mevsiminde yiyin dicem de, kimse beni kale almaz sanırım. :KK66:

Plastik için ha ısıtmışsın ha dondurmuşsun, aynı derece sağlığa zararlı diyorlar.

Son düzenleme:
ben domatese biber katmıyorum tadını değiştirdiğini düşünüyorum.o yüzden sadece domatesleri suyunu çekene kadar kaynatıp sıcak kavanozlara doldurup ters çevirip bir gece bekletiyorum klasik.biberleride çiğden ince doğrayıp buzluğa atıyorum yani kışın menemen yapacağım zaman çiğ biberleri çıkarıp yağda kavurup domatesleri öle atıyorum kavanozdan boşaltıp.
evet bendr oyle yapiyorum cigden biber dograyip koyuyorum.kisinda sogan zaten oluyor.ama fasulye cigden koydum gecen yil denemek icin ne kadar pisse de yine iyice pismiyor.

Tembel, biraz da pimpirikli biri olarak, herşeyi mevsiminde yiyin dicem de, kimse beni kale almaz sanırım. :KK66:

Plastik için ha ısıtmışsın ha dondurmuşsın, aynı derece sağlığa zararlı diyorlar.
eskiden bende böle düşünürdüm ama çoluk çocuk büyüyp yemek yetiştiremeyince bu tür etkinlikler gerekli oluyor.

Plastik için ha ısıtmışsın ha dondurmuşsın, aynı derece sağlığa zararlı diyorlar.

ben alırım çünkü tembel deyince bana seslendin sandım :))))

Ben domatesleri kabuklarıyla doğrayıp iyice pişiriyorum. Biberli olacaklarda önden biber kavuruyorum.

10 dk kadar kaynattıktan sonra kavanozlara ağzına kadar dolduruyorum.

Kapağını sıkıca kapatıp ayrı bir yerde kaynar suyun içine ters vaziyette koyuyorum.

2 dk kadar sonra alıyorum bir bezin üstüne ters koyup en az 2 saat bekletiyorum sonra serin ve karanlık bir yere kaldırıyorum.

Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Neredeyse 1 sene dayanıyor.

Geçen sene beceremedim, bu sene domatesle olan imtihanımda yardiminizi bekliyorum.. gecen sene 15 kilo dates ekşidi gitti çöpe. . Şimdi sorularım ?
1- menemen yaparken önce yağı sonra biberi sonra domatesi koymuyomuyuz?
Domatesi Rondoda mi cekmeli yoksa rendelemeli mi ??
2- taze fasulye yi nasıl yapmaliyim ?
Konserve mi yoksa buzdolabı poşetine mi atayım. . Pişireyimmi ? İçine et koyayım da kolay olsun mu?
Kafamda deli sorular....

1 - Ben domatesi menemen olarak yapmıyorum, sos gibi oluyor her şeye kullanıyorum(az salça tüketmeye çalıştığım için) ; biberleri doğrayıp buzluğa atıyorum, domatesleri pişiriyorum, 5 kilo domatese 1 çay kaşığı tuz+1 çay kaşığı şeker koyuyorum, suyunu çekince kavanozlara koyup kapatıyorum, kapatırken kapakları (her yapışımda yeni kapak alıyorum) ve kavanozu kağıt havlu ile kuruluyorum, doldururken ocağın altını da kapatmıyorum ısı kaybı olmasın diye, sonra kavanozları ters çevirip battaniyeye sarıyorum, bir gün duruyorlar, yıllardır yaparım tek bir kavanozum bile bozulmadı, rondo kullanıyorum bu arada.
2 - Taze fasulyeyi 3 çeşit yapıyorum :
a )Fasulyeyi ayıklıyorum, 1 kilo fasulyeye 4-5 iri domates rondodan geçiriyorum, domatesleri pişiriyorum suyunu biraz çekince fasulyeleri de atıyorum, 5 dk rengi değişene kadar öldürüp, tepsiye döküyorum, soğuyunca buzluk poşetleri ile dolaba atıyorum bunu yemek için kullanıyorum, pişirirken etli ya da zeytinyağlı canım nasıl isterse

b)Taze fasulyeden diblelik de yaparım, ayıklayıp küçük küçük doğrarım, kaynayan suya atıp 5 dk. yumuşatırım, yine soğuyunca buzluğa

c) 1 kg taze fasulyeyi ayıklayıp, doğrayıp hiç bir şey yapmadan 4 e bölerek (paket başı 250 gr.oluyor) buzluğa atıyorum, bunu da türlülere kullanıyorum.

Eti kavurma olarak pişirip buzluğa koyuyorum, sebzelerin içine karıştırmıyorum, çünkü bazen sebzeleri zeytinyağlı olarak da pişiriyorum. Et bu şekilde daha kullanışlı oluyor, kolay gelsin

storyt: 47608753 .!.:
Becerikli değilim ama yine de cevap vereyim. Üç senedir domates atıyorum buzluğa ve sorunsuz kullanıyorum.
Ben domatesleri rendeleyip/doğrayıp çok az zeytinyağı ile suyunu çekene kadar pişiriyorum. Tam pişmemiş oluyorlar bu arada. Soğuyunca buzdolabı poşetleri ile buzluğa atıyorum.

Menemenlik ya da yemeklik olarak yine; az yağda önce biberleri pişirip, diğer tarafta pişirdiğim domatesten ekleyerek paketliyorum.

Fasulyeyi de aynı şekilde az yağla rengi değişene kadar pişiriyorum. Zaten buzluğa atmak için pişirdiğim domateslerden biraz ekleyip poşetliyorum.

Genel olarak bakınca benim sistem şu galiba; bolca domates pişirip; bir kısmınıı pişirdiğim bibere, bir kısmını fasulyeye ekleyerek, bir kısmını da sadece domates olarak buzluğa atmak...

Geçen sene ilk defa konserve domates de yaptım. Buzluğa attığım domateslerden biraz daha fazla pişirdim. Sıcak sıcak kavanozlara doldurdum, kapaklarını kapatıp ters çevirdim. Soğuyunca serin bir yere aldım. Onları da sorunsuz kullandım.
Yazacaklarımı yazmışsınız :kahve: aynen yapıyorum.taze biber olarak kırmızı hafif acı tercih ediyorum.domates biber ayırdığıma yumurta kırıyorum misss gibi menemen :kk77: soğuk kış günleri iyi oluyor.

Domatesleri iri iri dogruyorum tencereye alıyorum kaç kiloysa pişiyor güzelce blendırdan geçiyorum kabuklarıda israf olmuyor.Biberde koymak istiyorsanız minicik dograyıp en son üzerine ilave edip bir taşım kaynatın.soguyunca poşetleyip tek kullanımlık ,donduruyorum çok güzel oluyor.
Yeşil fasülyeleri temizleyip, ikiye bölüp zeytinyagda kavuruyorum güzelce en son üzerine domates rende ekliyorum hazır oluyor donmak için.

Back
X