Geçen sene beceremedim, bu sene domatesle olan imtihanımda yardiminizi bekliyorum.. gecen sene 15 kilo dates ekşidi gitti çöpe. . Şimdi sorularım ?
1- menemen yaparken önce yağı sonra biberi sonra domatesi koymuyomuyuz?
Domatesi Rondoda mi cekmeli yoksa rendelemeli mi ??
2- taze fasulye yi nasıl yapmaliyim ?
Konserve mi yoksa buzdolabı poşetine mi atayım. . Pişireyimmi ? İçine et koyayım da kolay olsun mu?
Kafamda deli sorular....
1 - Ben domatesi menemen olarak yapmıyorum, sos gibi oluyor her şeye kullanıyorum(az salça tüketmeye çalıştığım için) ; biberleri doğrayıp buzluğa atıyorum, domatesleri pişiriyorum, 5 kilo domatese 1 çay kaşığı tuz+1 çay kaşığı şeker koyuyorum, suyunu çekince kavanozlara koyup kapatıyorum, kapatırken kapakları (her yapışımda yeni kapak alıyorum) ve kavanozu kağıt havlu ile kuruluyorum, doldururken ocağın altını da kapatmıyorum ısı kaybı olmasın diye, sonra kavanozları ters çevirip battaniyeye sarıyorum, bir gün duruyorlar, yıllardır yaparım tek bir kavanozum bile bozulmadı, rondo kullanıyorum bu arada.
2 - Taze fasulyeyi 3 çeşit yapıyorum :
a )Fasulyeyi ayıklıyorum, 1 kilo fasulyeye 4-5 iri domates rondodan geçiriyorum, domatesleri pişiriyorum suyunu biraz çekince fasulyeleri de atıyorum, 5 dk rengi değişene kadar öldürüp, tepsiye döküyorum, soğuyunca buzluk poşetleri ile dolaba atıyorum bunu yemek için kullanıyorum, pişirirken etli ya da zeytinyağlı canım nasıl isterse
b)Taze fasulyeden diblelik de yaparım, ayıklayıp küçük küçük doğrarım, kaynayan suya atıp 5 dk. yumuşatırım, yine soğuyunca buzluğa
c) 1 kg taze fasulyeyi ayıklayıp, doğrayıp hiç bir şey yapmadan 4 e bölerek (paket başı 250 gr.oluyor) buzluğa atıyorum, bunu da türlülere kullanıyorum.
Eti kavurma olarak pişirip buzluğa koyuyorum, sebzelerin içine karıştırmıyorum, çünkü bazen sebzeleri zeytinyağlı olarak da pişiriyorum. Et bu şekilde daha kullanışlı oluyor, kolay gelsin