bekarken birikim yapmak mı yoksa gönlünce harcamak mı?

keşke bekarken o kadar harcamasaydım 1 asgari ücret kadar dışarıda harcıyordum yaklaşık 5 yıl bekar olarak çalıştım sanırım 1+1 ev sahibi olabilirdim en büyük pişmanlıklarımdan biri

Bekar değilim ama şimdiden birikim yaparsan evlilik arefesinde çok işine yarar. Harca harca nereye kadar, sonu yok ki.

ben de öyle düşünüyorum. ama işte bazen bir mağazada gezerken çok güzel şeyler görüyorum, diyorum ki şimdi bunu alsam kombinleyecek güzel bir parça yok. o zaman bunu da lamam lazım, sonra bunu da şunu da:)) bakıyorum ki isteklerin sonu gelmez..
Biriktirsen kimsenin garantisi yok ki yarına gönlüne göre takıl derim.
Ama ne olacağımız da belli değil,mümkünse biriktirmen hayrına olur.
Al sana iki ucu çoklu denklem yine :)
Canın nasıl istiyorsa öyle yap.

peki:))

Bekarken ve çalışıyorken bu dediğinizin ikisini de dengeli olarak yapıyordum.

Köşeye koyuyorum dediğiniz miktarı azaltarak istediğiniz şeyleri alabilirsiniz belki. Bir ayda olmasa da 2 ayda.

Çok sıkmaya, kasmaya lüzum yok. Ama dediğiniz gibi ileride evlilik söz konusu olunca bu kez, şu an aklınızda kalan palto gibi, bir koltuk takımı aklınızda kalabilir. Keşke bekarken daha çok biriktirip o takımı alsaydım diyebilirsiniz.

Dengeli olabilmek önemli.

:KK52:

hem birikim hemde hayatını yaşa desek asgari ücretle elbetteki zor. . Ama çok istediğiniz şeyleri fazlada ertelemeyin. .
Çok beğendiyseniz bu ay onu al. .Bir sonraki ay birikim için ayırdığın paranın üzerine botun yarı fiyatını daha ekle. .

Dengeyi sağlamak sizin elinizde

evet iyi bir fikir:)

İlk iki üç ay harca tadını çıkar:) sonra artık biriktir bence

hepsini harcarsam da sanki boşa çalışmışım onca zaman gibi gelecek:)

ortasını bul. biraz biriktir biraz ye. kasma

doğru.

Bekarken, henüz stajyerdim. Aldığım para 1500 tlydi. Hem gönlümce harcıyor hem de, birikim yapıyordum. Bence çok zor değil. O paltoyu 5 taksit yaptırıp alın mesela? Taksit cidden kullanışlı bir şey.

artık kış da geçti, palto başka bahara :))
300 liraya bot alıcagına 100 liraya al 300 e almıs gibi 200u kenara koy bu sekilde yaparak hem istediklerini uygun fiuaya alırsın hemde birikim yaparsın
ama işte o botu çok beğemiştim, çok zarifti. ama süetti mesela. yağmurda giyilmez. yağmurda giymeyeceğim bişeye 300 vermek aslında hiç akıllıca değil.
Ben de geçen sene 1200 ve 1500 e çalışıyordum ama Ankarada olduğum için galiba su gibi gidiyordu para çok bişey almasam bile
O yüzden dedim ilk bikaç ay harcasın tadını çıkarsın hevesi bitsin:) sonra da oturduğu kafede yemek yemeyecek kadar para biriktirsin bence:)) çünkü cafelerde o pis yapılan yemeklere onca para vermek kadar saçma bişey yok onu farkettim son zamanlarda söylemeden geçemicen

ben de dışarda çok çok az yiyorum, kırk yılda bir. zaten biraz yemeye başla işin ucu kaçıyor.

ilk defa duydum single tur:KK57::KK48: ben bu tatil acentalarının kültür turlarıyla gitmek istiyodum bi yere ama tek başıma öyle sap gibi etrafı nasıl gezicem dedim. karadeniz turu istiyorum ve en basiti otobüste yanıma oturcak insanla bakalım onca yolu nasl geçiricem. ama yanımda arkadaşım olsa nasıl da keyifli olurdu:KK43:

Ben 2 sene once toplam 5 bin liraya 15 gun tum avrupayi tek basima turla gezdim.Ne demek yalniz cikilmaz :) Gayette guzeldi.Hatta cok yakin arkadasla gelenlerin aralari acildi bu surecte.Hatta bu yaz da ispanya-endulus yapmayi dusunuyorum yine tek basima.Yani yeter ki iste :)

Genclik kac kere geliyor insanin basina? Insan saglikliyken, heyecanliyken, coskuluyken harcama yapmayacak da ne zaman yapacak?

Hem harcayin, hem de biriktirin. Hayat kisa ama yarinin da garantisi yok. Bu nedenle dengeyi kurmak onemli.

Bende öğrenciyim mezun oluyorum bu sene nolur nolmaz iş bulamasam bile beni bi kaç ay idare edecek şekilde para biriktirmeye çalışıyorum
Çalışınca da nolur nolmaz yarın öbürgün lazım olur diye biriktiririm,evlilik için biriktirmem kredi çeker beraber öderiz önceden ne diye kolaylık sağlayayım manyak mıyım:KK45::KK45::KK45::KK45:

Ben 2 sene once toplam 5 bin liraya 15 gun tum avrupayi tek basima turla gezdim.Ne demek yalniz cikilmaz :) Gayette guzeldi.Hatta cok yakin arkadasla gelenlerin aralari acildi bu surecte.Hatta bu yaz da ispanya-endulus yapmayi dusunuyorum yine tek basima.Yani yeter ki iste :)
Zevkli oluyor mu ya?
Bende çalışmaya başlayınca gezmeli görmeli mükemmel bir bekar hayatı yaşamayı planlıyorum,hayatın tadına varmak:KK45:
Çalışıp para kazanınca kapınızı çalar yardım alırım:KK23:

Ben 21 yasindayim ve " bu ay bisey almiycam, parayi yetirmem gerek" diye dusunsemde yine basaramiyorum.
Tabi egerki bankamda para bitmisse zamaninda biriktirdgim parayada hucum etmiyorum. Bu ay maaslarda sorun oldu butun ayimi bankamda kalan 6 euroyla geciremiycegimi dusunurken tamam az alicam kenardaki birikimden.
Ama genelde yapmam oyle bisey.

Kenarda bi 3 bin euroya yakin birikmis param var sukur, ama ehliyete cok fena para gidiyor.
Kendi keyfimden kismam, yer icerim.
Ama 300 tl lik bi ayakkabi almayi hic dusunmedim. Luks seyler almak yerine daha hesapli( kaliteyide degerlendirirm) olan seyler alirim. Ornegin şal. 30 euroya bi armani şal alicagima, giderim 10 euroya baska bi şal alirim ve 3 tane alrim, cesit cesit giyerim.

Ne bileyim cesaret edemedim :( bi de uzun yol, yanima kim dusecek yemek vakitlerinde sap gibi mi yiycem falan diye dusundukce gitmekten vazgectim.valla seni de takdir ettim, tek basina avrupa turu:))

ben maaşımın %80'ini biriktiriyorum
geri kalanı da harcıyorum
ama istediğim çoğu şeyi para biriktiricem diye alamıyorum
para harcarım diye dışarı çıkmaya korkar oldum
bu durum benim de canımı sıkmaya başladı
sanırım köşeye az az koymak
geri kalanı da gönlümüzce harcamak gerek.
Ben de o noktaya gelir gibi oldum o yuzden mutsuzlastim. Hayatimda biri olsa melesa hepten tukenirim herhalde:)) ustume basima giycek ahim sahim biseyim yok.

Bekarım. Biriktirmeyi de biliyorum, harcamayı da. Bankada hatrı sayılır miktar birikimim var, bugün işten çıksam, kirada otursam, yine 2 sene işsiz idare ederim.

İnsan tabii ki bir şeyler almak istiyor. Zaten biriktirmek demek, illa hiç harcamadan ölümüne biriktirmek değil. Valla ne yediğimden, ne giydiğimden, ne tatilimden geri kalıyorum, ama biriktiriyorum da tabii. Birkaç avantajım var söyleyeyim. Alışveriş sevmem. O mağazalar, kıyafetler boğuyor beni. İhtiyaç oldukça veya arada kafama eserse kıyafet alırım. Çok pahalı markalardan uzak duruyorum. Bir ayakkabıya, çantaya bilmemkaç yüz lira vermem yani. O kadar pahalılık beni o maldan da soğutuyor. Sigara kullanmıyorum, öyle bir masrafım yok. Kozmetik akışverişim de çok az, fazla makyaj yapmam zaten.

Asla günübirlik yaşayamam ben, kenarda illa ki bir birikimim olmalı. Kendimi daha güvende hissediyorum. Tavsiye de ederim. Ha biriktirsene ne olcak, yarının belli mi filan diye günü birlik yaşamayı öneren de olmuş, ama mantıklı bulmadım. Yarınım belli değil diye kenara 3 5 kuruş atmak daha mantıklı bence. Sen elinden geleni yap da, sonra yine kaderde ne varsa olur. Kimisi Allah'a emanet yaşıyor. Başına iş gelse kalacak ortada. Kesinlikle benlik değil. Size de birikim tavsiye ederim.

Ber her ikisini de yapıyorum. Çalışmaya başladığım ilk aydan beri belli bir kısmını ayırıyorum, gerisini neye istiyorsam ona harcıyorum. İyi ki de öyle yapmışım. İşe başladığımda yalnizdim, evlilik düşüncem yoktu. Şimdi o yolda giden bir ilişkim var. Biriktirdiğim para çok işe yarayacak.
Ama gelirim her ikisini de yapabilecek düzeyde olmasaydı muhtemelen gonlumce harcamayı tercih ederdim. En azından ilk bir iki sene.

Zevkli oluyor mu ya?
Bende çalışmaya başlayınca gezmeli görmeli mükemmel bir bekar hayatı yaşamayı planlıyorum,hayatın tadına varmak:KK45:
Çalışıp para kazanınca kapınızı çalar yardım alırım:KK23:

Ya olmaz mi ? Harika bir duygu.Pesinden surukleyenin yok.Ya onu istemiyorum,oraya gitmeyelim ,bunu yapmayalim diye seni kisitlayan yok.Sen ne istiyorsan o.Ben cok keyifli geciriyorum bu zamanlarimi.Tabiki istedigin zaman yardimci olabilirim :)

Ne bileyim cesaret edemedim :KK43: bi de uzun yol, yanima kim dusecek yemek vakitlerinde sap gibi mi yiycem falan diye dusundukce gitmekten vazgectim.valla seni de takdir ettim, tek basina avrupa turu:))

Yalniz yasiyorsan disarida yalniz yemege,yaninda tanimadigin birilerinin olmasina alismalisin :) Benim omrum lokantalarda geciyor..Cogu isimi arkadaslarimdan arta kalan zamanlarda kendim yaparim.Tek basima dolasmayi severim.Bir de bir topluluga girdigimde alismam kolay oluyor.Bu konuda sikinti yasamiyorsan, biraz kenara para atarak ( ki ben gidip kredi cekmistim tatil icin ) bunu yapmani tavsiye ederim.He yurtdisi beni asar dersen yurticinde de gezilecek gorulecek muazzam yerler var.

Sonucta kira, fatura gibi giderlerin yok. O yuzden 3te 2sini biriktirip geri kalanini harcayabilirsin. Birikimini illa evlenirken harcayacaksin diye birsey yok insanin gonlu telefonada, bilgisayarada kayiyor mesela. Biriktirip begendiin pahali seyleride alabilirsin

Bugünün yarınıda var.evlilik düşünüyorsanız birikim şart.12bin tl çeyiz için harcadım.eger biriktirmeseydim ailem bu kadar harcama yapamazdı cogu seyim eksik olurdu ya da kaliteli olanı alamazdım.
Tabiki ihtiyacın olanı al ama 300 tl ye değil 100 al 200 e al kenara 100 tl de atsan kardır.
Dışarda çok yeme mesela ay da iki veya üç olsun.montum var demişsin.evlendiğimden beri aynı montu giyiyorum bekarken aldıgım 3 yıllık mont yepyeni duruyor.yenisini almak bana gore fuzili masraf,israf..
Aylık kişisel masrafların için bi tutar ayır geri kalanı yokmus gibi say.
Excelde falanda harcamalarını mutlaka yaz toplam biriken parayıda böylece daha azimli olacaksın.
Zamanı geldiğinde de deriiin bi oh çekersin

Ben parayı biriktirmek yerine neredeyse tüm çeyizimi ara ara 2 yılda aldım. Şu an çeyiz derdim yok yani.. Onları alıp taksitlerini ödüyordum, geri kalanıyla da zaten gönlümce ne istersem aldım, aileme de aldım. Para olarak birikince o kenarda fazlalık geliyor harcamak istiyorum :) O yüzden çeyize başlamıştım. Şimdi kafam çok rahat o konuda..

hem birikim hemde hayatını yaşa desek asgari ücretle elbetteki zor. . Ama çok istediğiniz şeyleri fazlada ertelemeyin. .
Çok beğendiyseniz bu ay onu al. .Bir sonraki ay birikim için ayırdığın paranın üzerine botun yarı fiyatını daha ekle. .

Dengeyi sağlamak sizin elinizde
aynısını yazacaktım
para işlerinde denge önemli bence de bir ay açıldıysan bir ay kemer sıkmak gerektiriyor

insan çalışınca yılda bir iki hafta tatil olmalı yada bir iki ayda bir hafta sonu bir yerlere gidebilmeli
ama biraz para da biriktirmeli asgari ücretle zor
ama hani diyette bir hafta diyet yapınca kendinizi bir dilim pastayla ödüllendirin demeleri gibi bir hafta hesabı kitabı bildiysen böyle küçük şeylerde alınabilir

Aldıklarınızın hepsini güle güle kullanın, güzel günlerde, sağlıkla kullanın.

Herkes gelirine göre harcama planlıyor, bu çok normal.

Benim köyde yaşayan amcamın kızına göre de sizin 70 TL'lik parfümünüz pahalı olabilir, ya da bir çantaya 100 TL dediğimde gözleri pörtleyebilir. :confused:

Önemli olan sizi mutlu edecek şeyi kendinize zarar gelmeden yapabilmek.

Öğle tatilinde pazara gidip avondan vücut spreyi aldım mesela 7,5 TL. 3 TL'ye de roll on aldım. Benim hayatım da şişesi 300-500 TL'lik parfümlerle geçmiyor yani :KK70:

Ama genel prensibim kaliteli alıp uzun süre kullanmak. Her sene 30 TL'ye 3 kazak almak yerine senede bir 90 TL'lik kazak alırım mesela.
Ucuza aldığım şeyler ya tüyleniyor ya sünüyor. Değişik değişik giyineyim, kullanayım hevesim olsaydı o zaman 30 TL'likten 3 tane alırdım. Tercih meselesi.
Allahım bu kadının aklından banada ver.AMİN:)

Bekarım. Biriktirmeyi de biliyorum, harcamayı da. Bankada hatrı sayılır miktar birikimim var, bugün işten çıksam, kirada otursam, yine 2 sene işsiz idare ederim.

İnsan tabii ki bir şeyler almak istiyor. Zaten biriktirmek demek, illa hiç harcamadan ölümüne biriktirmek değil. Valla ne yediğimden, ne giydiğimden, ne tatilimden geri kalıyorum, ama biriktiriyorum da tabii. Birkaç avantajım var söyleyeyim. Alışveriş sevmem. O mağazalar, kıyafetler boğuyor beni. İhtiyaç oldukça veya arada kafama eserse kıyafet alırım. Çok pahalı markalardan uzak duruyorum. Bir ayakkabıya, çantaya bilmemkaç yüz lira vermem yani. O kadar pahalılık beni o maldan da soğutuyor. Sigara kullanmıyorum, öyle bir masrafım yok. Kozmetik akışverişim de çok az, fazla makyaj yapmam zaten.

Asla günübirlik yaşayamam ben, kenarda illa ki bir birikimim olmalı. Kendimi daha güvende hissediyorum. Tavsiye de ederim. Ha biriktirsene ne olcak, yarının belli mi filan diye günü birlik yaşamayı öneren de olmuş, ama mantıklı bulmadım. Yarınım belli değil diye kenara 3 5 kuruş atmak daha mantıklı bence. Sen elinden geleni yap da, sonra yine kaderde ne varsa olur. Kimisi Allah'a emanet yaşıyor. Başına iş gelse kalacak ortada. Kesinlikle benlik değil. Size de birikim tavsiye ederim.
Baya biriktirmissiniz demek ki, tebrik ederim:) benim mebla cok kucuk oldugu icin anca kaplumbaga gibi birikir:)) ama insanin kenarda uc kurusu olunca kendini guvende hissediyor.

aynısını yazacaktım
para işlerinde denge önemli bence de bir ay açıldıysan bir ay kemer sıkmak gerektiriyor

insan çalışınca yılda bir iki hafta tatil olmalı yada bir iki ayda bir hafta sonu bir yerlere gidebilmeli
ama biraz para da biriktirmeli asgari ücretle zor
ama hani diyette bir hafta diyet yapınca kendinizi bir dilim pastayla ödüllendirin demeleri gibi bir hafta hesabı kitabı bildiysen böyle küçük şeylerde alınabilir
Kesinlikle haklisiniz. En azindan senede 1 hafta tatil bile insani motive eder.

Back
X