bekarken birikim yapmak mı yoksa gönlünce harcamak mı?

lisabel

Üye
Kayıtlı Üye
25 Mart 2016
946
953
18
herkese merhaba. benim merak ettiğim bekar ve çalışan arkadaşlar paralarını nasıl degerlendiriyor? bu da bir dert mi demeyin:) bana da fikir olması açısından soruyorum. 31 yaşındayım, ailemin yanında yaşıyorum, asgari ücretli bir işte çalışıyorum. çalışmaya yeni yeni başladım, o yüzden birikimim yok denecek kadar az. her ay paramın bir miktarını köşeye koyuyorum, geri kalanla ay sonunu zor getiriyorum. ama bu beni mutsuz etmeye başladı. sanki hayatın güzelliklerini yaşayamıyormuşum gibi geliyor.

geçenlerde bir bot beğendim, 300 liraydı almadım. ya da örneğin bir palto görüyorum ama giyecek montlarım var, almaktan vazgeçiyorum ama aklımda da kalıyor. bir yanım diyor ki bekarsın, ev geçindirme derdin yok, gönlünce harca, diğer yanım da diyor ki şimdi az da olsa kazanıyorken köşeye koy. yarın öbürgün evlilik olur ya da başka şey için gerekli olur, çarçur etme. hayatımda kimse yok bu arada.

siz nasıl yapıyorsunuz, ya da ne önerirsiniz banao_O

Biriktirsen kimsenin garantisi yok ki yarına gönlüne göre takıl derim.
Ama ne olacağımız da belli değil,mümkünse biriktirmen hayrına olur.
Al sana iki ucu çoklu denklem yine :)
Canın nasıl istiyorsa öyle yap.

Bekarken ve çalışıyorken bu dediğinizin ikisini de dengeli olarak yapıyordum.

Köşeye koyuyorum dediğiniz miktarı azaltarak istediğiniz şeyleri alabilirsiniz belki. Bir ayda olmasa da 2 ayda.

Çok sıkmaya, kasmaya lüzum yok. Ama dediğiniz gibi ileride evlilik söz konusu olunca bu kez, şu an aklınızda kalan palto gibi, bir koltuk takımı aklınızda kalabilir. Keşke bekarken daha çok biriktirip o takımı alsaydım diyebilirsiniz.

Dengeli olabilmek önemli.

hem birikim hemde hayatını yaşa desek asgari ücretle elbetteki zor. . Ama çok istediğiniz şeyleri fazlada ertelemeyin. .
Çok beğendiyseniz bu ay onu al. .Bir sonraki ay birikim için ayırdığın paranın üzerine botun yarı fiyatını daha ekle. .

Dengeyi sağlamak sizin elinizde

İlk iki üç ay harca tadını çıkar:) sonra artık biriktir bence

300 liraya bot alıcagına 100 liraya al 300 e almıs gibi 200u kenara koy bu sekilde yaparak hem istediklerini uygun fiuaya alırsın hemde birikim yaparsın

Bekarken, henüz stajyerdim. Aldığım para 1500 tlydi. Hem gönlümce harcıyor hem de, birikim yapıyordum. Bence çok zor değil. O paltoyu 5 taksit yaptırıp alın mesela? Taksit cidden kullanışlı bir şey.

Ben de geçen sene 1200 ve 1500 e çalışıyordum ama Ankarada olduğum için galiba su gibi gidiyordu para çok bişey almasam bile
O yüzden dedim ilk bikaç ay harcasın tadını çıkarsın hevesi bitsin:) sonra da oturduğu kafede yemek yemeyecek kadar para biriktirsin bence:)) çünkü cafelerde o pis yapılan yemeklere onca para vermek kadar saçma bişey yok onu farkettim son zamanlarda söylemeden geçemicen

Ben bir kuruş biriktirmedim evlenen kadar. 5 senelik çalışıyordum evlendiğimde, yaptığım tek şey ailemin araba almasına katkıda bulunmak oldu o kadar. Har vurup harman savurdum tabiri caizse. Pişman da değilim çünkü evlenince yeterince borç içinde yüzüyorsun.

ben maaşımın %80'ini biriktiriyorum
geri kalanı da harcıyorum
ama istediğim çoğu şeyi para biriktiricem diye alamıyorum
para harcarım diye dışarı çıkmaya korkar oldum
bu durum benim de canımı sıkmaya başladı
sanırım köşeye az az koymak
geri kalanı da gönlümüzce harcamak gerek.

Ben de geçen sene 1200 ve 1500 e çalışıyordum ama Ankarada olduğum için galiba su gibi gidiyordu para çok bişey almasam bile
O yüzden dedim ilk bikaç ay harcasın tadını çıkarsın hevesi bitsin:) sonra da oturduğu kafede yemek yemeyecek kadar para biriktirsin bence:)) çünkü cafelerde o pis yapılan yemeklere onca para vermek kadar saçma bişey yok onu farkettim son zamanlarda söylemeden geçemicen
Evet son cümlede gerçekten çok haklısınız.

herkese merhaba. benim merak ettiğim bekar ve çalışan arkadaşlar paralarını nasıl degerlendiriyor? bu da bir dert mi demeyin:) bana da fikir olması açısından soruyorum. 31 yaşındayım, ailemin yanında yaşıyorum, asgari ücretli bir işte çalışıyorum. çalışmaya yeni yeni başladım, o yüzden birikimim yok denecek kadar az. her ay paramın bir miktarını köşeye koyuyorum, geri kalanla ay sonunu zor getiriyorum. ama bu beni mutsuz etmeye başladı. sanki hayatın güzelliklerini yaşayamıyormuşum gibi geliyor.

geçenlerde bir bot beğendim, 300 liraydı almadım. ya da örneğin bir palto görüyorum ama giyecek montlarım var, almaktan vazgeçiyorum ama aklımda da kalıyor. bir yanım diyor ki bekarsın, ev geçindirme derdin yok, gönlünce harca, diğer yanım da diyor ki şimdi az da olsa kazanıyorken köşeye koy. yarın öbürgün evlilik olur ya da başka şey için gerekli olur, çarçur etme. hayatımda kimse yok bu arada.

siz nasıl yapıyorsunuz, ya da ne önerirsiniz banao_O
Bekarım...hem de uzatmalısından. Çok lüzumsuz alışveriş yapmam, ama yediğime, içtiğime, gezdiğime harcadığım paraya hiç vah tüh demiyorum. Kalan birikir. Ne kadar yaşayacağımın garantisi mi var ki zula yapayım modundayım.
En kötü ihtimal emekli maaşımı bir huzur evine bağlarım gibi geliyor...o günleri görürsek.

30 yasindayim.7 yildir calisiyorum.6 yilim yurtici/yurtdisi gezip tozmakla,yiyip icmekle gecti ve geciyor.Yaza tatil planlarim bile hazir Allah izin verirse.Bu sene daha yeni az bucuk kenara 300-500 atmaya basladim ki tek yasiyorum evin her turlu giderleri var uzerimde.Su gune kadar yiyip,giyinip gezdigim icin hic pisman degilim.Bu biraz anlayis meselesi.Paraya cok kiymet veren biri hic olamadim.
Ihtiyac oldugunda,kotu gunde elbet para bulunur mantigindayim.Sagligimda ve gencligimde harcamayacagim da ne zaman harcayacagim ki meslegimden dolayi atandigimdan beri senelerim koylerde geciyor...
Bence yiyiniz,geziniz,keyfinize bakiniz.:KK52:

ben 5 yıldır çalışıyorum bir yandan birikim yaptım bir yandan harcadım çok pişmanım birçok arkadaş görüşmesine sırf masrafım olmasın bu ay lazım olur diye gitmedim ailemin durumu orta halli ama aileme gitti yine küçük birşeyler biriktirmiş (çünkü maaşımdan sadece harçlık alıyorum) şimdi çok pişmanım
çünkü hiç tatile gitmedim
çünkü arkadaş çevrem yok denecek kadar az
bu sene kendime bakmaya karar verdim inşallah tatile gideceğim
(not: babam asla para vermez hatta tatile gidiyorum desem elimde olandan fazlasını vermem için barbarlık yapar)

ailene para vermiyorsan kendin hem küçük de olsa birşeyler yapmaya(biriktirmeye) çalış hemde gezmeye çalış ben kıyafetlere çok para harcanmasına karşıyım (amakabana 200-300 verilmesi normal çünkü önemli olan yağmur geçirmemesi sıcak tutması ve güzel görünmesi, ama bir eteğe 50 TL den fazla asla vermem, bir üste 50 TL den fazla vermem)

aylık kendi kendinize 50 euro gün yapın mesela(TL olunca harcanıyor tecrübeyle sabit) kalanı gezmeye kıyafete harcayın yanlız biryerden sonra alışkanlık oluyor dikkat edin mesela ben kıyafetten çok yemeğe harcadım her daim çok pişmanım kız kardeşim tam tersi... onun dolabı ağzına kadar dopdolu benimki yarısı kadar ancak... arkdaş çevresi de çok çünkü uzak falan demez gider görüşmelere hepsi de sonra kanka olur

1300 lira asgari ücret yarı yarıya yapmak senin için en mantıklısı.

650 bankaya koy 650 kendin için ayır kendine ayırdığın paradan da artanı yine bankaya koyarsın.

Ben kendimi bildim bileli birikim yaparım ailemin yönlendirmesiyle. Cok az az oluyor tabi bayram harclıgı falan diye baslamıstım. Simdi su yasımda orta halli bi araba alacak kadar param var. Ki henüz okuyorum çalışmıyorum hiç, ailemin harclıklarndan falan biriktirmeye çalışıyorum hala üç beş. Bu bende bi güven yaratıyor doğrusu gelecekle ilgili.

Siz de başlayın derim bundan bikaç yıl sonra elinizde olacak olan para sizi rahat hissettirecektir.

Back
X