Ben kimim?!

Çok yüzeysel bakmamak lazım aslında. Çocuklar doktor hemşire gördüğünde bile ağlıyorlar. Kaldı ki bu arkadaşımızın kolunu çekiştirip bakacak hali yok. o çocuk hastaneye nasıl geldi mesela? doğru bir yöntemle sarsmadan getirildi mi? anne belki bilmeden de zarar verdi o çocuğa? bu arkadaşın yapmak istediği basit bir palpasyon sadece. Anneleri de anlıyoruz ama bu kadar ortalığı ayaklandırmasalar sağlıkçıların işide çok kolaylaşacak.

Aynen öyle sanki tutup çocuun koluna asılacakmışım gibi.. Evet ilk yardımın asıl maddesi kendinin ve hastanın çevre güvenliğini sağlamaktır. Ama biz kendi güvenliğimizi hiçe sayıyoruz. Yinede sağlık olsun,umarım çocuğuna birşey olmamıştır ne diyeyim artık.

Gitgide insanların saygısı azalıyor. Doktor bakabilir mi siz dokunmasanız endişeliyim dese bitecek ama olmaz

hayatında doğru düzgün saygı değer görmemiş insanlar söz sahibi olabildiği yerlerde kendilerini böyle tatmin

ediyorlar. Sen boşver takma o onun terbiyesizliği. İnan bunlardan çok var ve her geçen gün artıyor.

Bizim çocukluğumuzda fakir, cahil, profösör , ev kadını , sokaktaki çocuk herkesin bir adabı ve saygısı vardı.

(Bu arada ben de 80 yaşında değilim)Yozlaşma ve değişim çok hızlı oldu olmaya devam ediyor

Anladigim kadariyla hemşirelik öğrencisinin. Sanirim kadın bu yüzden Fevri davranmis. Zaten bu tür müdahaleleri hemşireler yapmaz doktorlar yapar.
Tabiki kadının tepkisi çok ağır olmuş.

Tamam işte bak kendin söylüyorsun , kırık olduğunu bilmiyoruz diye.
Bilmediğin bir şeye müdahale edemezsin, çocuğa balon vereceğinize , anneyi muhattap alıp kazayla ilgili sağlıklı bilgi toplamak daha mantıklı değil mi?
İlk yardımın temel kuralı nedir sen daha iyi bilirsin, faydan olmayacaksa zarar da verme!
Palpasyon da muayenede ilk yöntemlerden biridir. Vahiy yoluyla mı anlayacak acaba? Önce bir bakılır dokunulduğunda acı ağrı var mı, şekil bozukluğu morluk var mı oynatabiliyor mu kırıldıysa kırık kemiklerden ses geliyor mu? o an doktor gelene kadar yapılacak birşey olabilirdi belki. paldır küldür kimse röntgene atılmıyor ki. ilk yardım ilk yardım diyip duruyorsunuz ama şu yukarıdaki anlattıklarım kırıklarda ilk yardımdır. ilk yardımın temel kurallarından biri de kötüleşmeyi önlemektir :)

Ögretmenim.cocuklar bahcede sınıfta oynarken düşüp bi yerlerini kırıyorlar. Kesinlikle dokunulmayacagini biliyorum. Durumu daha da kotulestirebilir. Arabayla bile goturmeyiz ambulans cagiririz bu durumlarda.
Bir de yanlış anlamayin ama kızımı acile goturdugumde yeni atanmış bir kiz belli. Kızımın cigerini sirtini acmadan montun üstünden dinledi abartmiyorum !!!röntgen çekilecek dedi önce sonra hemen ardindan hocasını aradı ve ne yapacağını hangi ilaci verecegini sordu.rontgen şart mı dediğimde beni tersleyerek cahil cuhelaymisim gibi" é nasıl anlayacağım ben bu çocuğun hastalığını "dedi...hayır 3 yıldır kendi doktorumuz nasıl anlamış acaba.... Bunu duyduğum an ne röntgen çektirdim ne bişe dedim.aldim cocuğumu çıktım. Sacini basini yolmadigima dua etsin.ne yapacagini bilmeyen birine guvenemedim.Benim çocuğum deneme tahtası değil. Ki O çocuğun röntgenlik olmadığını ben bile biliyorum. ....

Bazen stajyer doktorlar; yeni mezunlar kahramanlık yapmak istiyorlar galiba. Kadın daha önce böyle birileriyle karşılaşmış olabilir. Bazen alaninda uzman doktora bile tepki verilebiliyor konu cocuk olunca.

Ama siz dediklerimi üstünuze alinmayin:) sizin niyetiniz iyiymiş. Daha ne hastalar; yakınları hastane idaresi; seni kaale almayan deneyimli hemşirelerle karşılaşırsin. Hiç sıkma canını sizler bize lazimsiniz.

Gitgide insanların saygısı azalıyor. Doktor bakabilir mi siz dokunmasanız endişeliyim dese bitecek ama olmaz

hayatında doğru düzgün saygı değer görmemiş insanlar söz sahibi olabildiği yerlerde kendilerini böyle tatmin

ediyorlar. Sen boşver takma o onun terbiyesizliği. İnan bunlardan çok var ve her geçen gün artıyor.

Bizim çocukluğumuzda fakir, cahil, profösör , ev kadını , sokaktaki çocuk herkesin bir adabı ve saygısı vardı.

(Bu arada ben de 80 yaşında değilim)Yozlaşma ve değişim çok hızlı oldu olmaya devam ediyor

Annemde öyle diyor, 48 yaşında bizim zamanımızda yoktu diyor. Ki ben bu eve kaç tane hasta için göz yaşı dökerek geldim, dediğiniz gibi bana acaba daha yetkili biri gelebilirmi dese tamam,ki diyen çok insan var anlıyorum da ama bu bana kötü konuşmasını sağlamıyor.. Dediğim gibi umarım annelikten olmuştur gerçek hayatta böyle biri değildir..

Aynen öyle sanki tutup çocuun koluna asılacakmışım gibi.. Evet ilk yardımın asıl maddesi kendinin ve hastanın çevre güvenliğini sağlamaktır. Ama biz kendi güvenliğimizi hiçe sayıyoruz. Yinede sağlık olsun,umarım çocuğuna birşey olmamıştır ne diyeyim artık.
boşver gece gece sinirlendim bırak işi hasta yakınları yapsın daha iyi biliyorlar :) iyi geceler tatlım.

Palpasyon da muayenede ilk yöntemlerden biridir. Vahiy yoluyla mı anlayacak acaba? Önce bir bakılır dokunulduğunda acı ağrı var mı, şekil bozukluğu morluk var mı oynatabiliyor mu kırıldıysa kırık kemiklerden ses geliyor mu? o an doktor gelene kadar yapılacak birşey olabilirdi belki. paldır küldür kimse röntgene atılmıyor ki. ilk yardım ilk yardım diyip duruyorsunuz ama şu yukarıdaki anlattıklarım kırıklarda ilk yardımdır. ilk yardımın temel kurallarından biri de kötüleşmeyi önlemektir :)

Anlıyosunuzdur, görünüşte bir deforme veya morarma kızarma tarzında birşey olmadığı için ha diye kırık diyemedik. Belki doktor gelene kadar hareket kısıtlaması için atel uygulaması gerekecek değilmi? Çok güzel bir çocuktu Allah korumuştur inşallah ne diyeyim..

Anlatamıyorum sanırım. Ben görmeden annenin anlattığı bilgiyle nereye varabilirim??? Bi göreyim değilmi. Ayrıca benim sorduğum konu benim müdahalem hakkında ne düşünüyorsunuz değil. Dikkat ettiyseniz ben hanımefendiye bana hakaret ettiği için kızıyorum. Neyse yorumlarınız için sağolun herkesin kendi düşüncesi..
Güzel kardeşim ben seni çok iyi anlıyorum , emin ol.
Amacım da asla seni yermek değil , objektif bakabilmelisin sadece.
Ben anne bebek duygusallığına bile girmedim dikkat edersen, hasta ve hasta yakınını göz ardı etmemeliyiz dedim.
Hasta yakınına o güveni verebilirsen, meslek hayatında başarılı ve mutlu olursun.
Yine söylüyorum, hasta yakınından izin almadan dokunmamalıydın.

Ögretmenim.cocuklar bahcede sınıfta oynarken düşüp bi yerlerini kırıyorlar. Kesinlikle dokunulmayacagini biliyorum. Durumu daha da kotulestirebilir. Arabayla bile goturmeyiz ambulans cagiririz bu durumlarda.
Bir de yanlış anlamayin ama kızımı acile goturdugumde yeni atanmış bir kiz belli. Kızımın cigerini sirtini acmadan montun üstünden dinledi abartmiyorum !!!röntgen çekilecek dedi önce sonra hemen ardindan hocasını aradı ve ne yapacağını hangi ilaci verecegini sordu.rontgen şart mı dediğimde beni tersleyerek cahil cuhelaymisim gibi" é nasıl anlayacağım ben bu çocuğun hastalığını "dedi...hayır 3 yıldır kendi doktorumuz nasıl anlamış acaba.... Bunu duyduğum an ne röntgen çektirdim ne bişe dedim.aldim cocuğumu çıktım. Sacini basini yolmadigima dua etsin.ne yapacagini bilmeyen birine guvenemedim.Benim çocuğum deneme tahtası değil. Ki O çocuğun röntgenlik olmadığını ben bile biliyorum. ....

Bazen stajyer doktorlar; yeni mezunlar kahramanlık yapmak istiyorlar galiba. Kadın daha önce böyle birileriyle karşılaşmış olabilir. Bazen alaninda uzman doktora bile tepki verilebiliyor konu cocuk olunca.

Ama siz dediklerimi üstünuze alinmayin:) sizin niyetiniz iyiymiş. Daha ne hastalar; yakınları hastane idaresi; seni kaale almayan deneyimli hemşirelerle karşılaşırsin. Hiç sıkma canını sizler bize lazimsiniz.

Dimi onu diyorum işte bize kaç kere anne çocuğunu getirip kolu kırıldı dediği zaman burkulma çıkıyor. O yüzden her gelen hastayı filme yollamıyoruz. Yazıktır günahtır boşuna radyasyon. Evet var öyle stajyerler fakat reçete yazması imkansızdır. Hani gelip tatlı dille dese ki, Doktor gelip baksa anlayacağım zaten. Ama işte ..

Güzel kardeşim ben seni çok iyi anlıyorum , emin ol.
Amacım da asla seni yermek değil , objektif bakabilmelisin sadece.
Ben anne bebek duygusallığına bile girmedim dikkat edersen, hasta ve hasta yakınını göz ardı etmemeliyiz dedim.
Hasta yakınına o güveni verebilirsen, meslek hayatında başarılı ve mutlu olursun.
Yine söylüyorum, hasta yakınından izin almadan dokunmamalıydın.

Tamamdır teşekkürler..

Arkadasim insanlara ve olaylara bu kadar anlam yukleme.
Sen yardimci olmaya calismissin kadin cirkef cikmis bu onun karakteri hadi sen onu bir daha gormeyeceksin ya cevresinde yasayanlar;)

C
Dimi onu diyorum işte bize kaç kere anne çocuğunu getirip kolu kırıldı dediği zaman burkulma çıkıyor. O yüzden her gelen hastayı filme yollamıyoruz. Yazıktır günahtır boşuna radyasyon. Evet var öyle stajyerler fakat reçete yazması imkansızdır. Hani gelip tatlı dille dese ki, Doktor gelip baksa anlayacağım zaten. Ama işte ..

Kızımın burnu akıyordu gece ateslendi.korktum götürdüm. kırık çıkık bile değil. Ne yazıkki bu dediğim kişi bir ilçede sadece devlet hastanesi ve saglik ocaklari olan bir ilçede acile atanan bir doktor. Cocuk doktoru var ama gecenin bir yarisi belki yine bu kıza mahkum olacağım. Allah korusun.

Anladigim kadariyla hemşirelik öğrencisinin. Sanirim kadın bu yüzden Fevri davranmis. Zaten bu tür müdahaleleri hemşireler yapmaz doktorlar yapar.
Tabiki kadının tepkisi çok ağır olmuş.

Hemşire değilim, Ortopedik Protez ve Ortez öğrenciyisim. Bayanın geldiği acilde ortopedi servisiydi. Doğru diyorsunuz hemşireler kırıklarla ilgilenemez ama biz kırık,çıkık,kemiklerle yakından ilgilendiğimiz için daha çok görüyoruz bu tür vakaları.. Benimde derdim kadının verdiği tepkiydi zaten.. Teşekkürler :)

C

Kızımın burnu akıyordu gece ateslendi.korktum götürdüm. kırık çıkık bile değil. Ne yazıkki bu dediğim kişi bir ilçede sadece devlet hastanesi ve saglik ocaklari olan bir ilçede acile atanan bir doktor. Cocuk doktoru var ama gecenin bir yarisi belki yine bu kıza mahkum olacağım. Allah korusun.

Ben öyle ne yetkililer gördüm verdiği ilacı yanındaki kitap açıp ordan bulup veren :) O zaman daha yetkili biriyle görüşmek isteyebilirsiniz bu sizin en doğal hakkınızdır.. :) Umarım karşılaşmazsınız..

Arkadasim insanlara ve olaylara bu kadar anlam yukleme.
Sen yardimci olmaya calismissin kadin cirkef cikmis bu onun karakteri hadi sen onu bir daha gormeyeceksin ya cevresinde yasayanlar:KK66:

:)) Diyorum ya umarım sadece canı yandığı içindir o tepki, gerçek hayatta öyle biri değildir inşallah :)

:)) Diyorum ya umarım sadece canı yandığı içindir o tepki, gerçek hayatta öyle biri değildir inşallah :)
Oyledir insanlarin gercek karakteri sohbet ederken dwil kavgada ortaya cikar cirkef bildigin;)
Salla gitsin vaska derdinmi yok.benzer durum yasarsanda direk guvenloge haber ver.basarilar;)

Seni o kadar iyi anlıyorum ki neden ben de bir sağlıkçı adayıyım.
Ama ben ameliyathane kısmındayım. Hasta yakınlarından azar yemiyoruz ama biz de stajyer olmamızdan kaynaklı azarı işitiyoruz.
Bence hiç canınızı sıkmayın. Keşke saygı duyabilseler veyahut anlayış gösterebilseler. Ama ne yazıkki..

Herkes stajyerlere önyargılı ama o uzman kişilerin de önceden bir stajyer oldugunu unutuyorlar.

Back
X