Ben ne yapıcam ?

GCos

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2017
656
538
103
Arkadaşlar Mimarlık sektöründeyim,1.5 ay önce istifa etmek zorunda kaldım.Sorunlar olarak şöyle ki: Sigorta konusunda sıkıntılar geç başlatma,girdi çıktı yapması, kullandığım programların lisanslarını alamadıkları İçin internetsiz çalışma - tasarımcı olmama rağmen- uzun süre mesai yapma, asgariye yakın düşük ücret vs vardı.Üstelik dedikodu,kuyu kazma gırlaydı ve tam olarak işimi yapamıyordum. Bunları yazdım çünkü genel Mimarlık firmalarının yaşattıkları sorunlar benzer.Neyse,şimdi tekrar iş bakıyorum 9-10 yıl tecrübem var ama artık hangi sıkıntıları çekeceğimi bildiğimden aşırı korkak yaklaşıyorum her işe.Bir kaç firma aradı bazısı geri dönmedi ama geçen bir işe kabul edildim fakat dışardan iyi gibi görünen benzer bir firmaydı bu firma da, üstelik yöneticiye 10 dk da bir ekran görüntüsü atan bir takip programı kullanıyordu time doktor diye.Artı olarak covidden dolayı 2 ay deneme süresince Sigorta yapmıyormuş, vereceği iş de verdiği paranın işi değildi, 2 ay sonra işi alacağım garanti değildi vs bunları duyunca bende işi istemedim aynı sıkıntıları yaşayacakmışım ve uzun soluklu olmayacakmış gibi geldi içime sinmedi reddettim.Ama pişman olmaktan da çok korkuyorum,2 ay sonra çıkarılsam yine aynı sorunları yasamak istemiyorum.Mimarlık sektöründe olanlar bilir inanılmaz fazla aday var ve işlerimiz çok yorucu uzun süren mesailer bir de ekrandan takip edilmek çalışanın sırtındaki kırbaç gibi geliyor bana.Yeni mezun iken geleni kabul edip kendimi işin içinde bulurdum, hep de güzel işler denk geldi.Ama ben bir kaç senedir seçme hakkımı kullandıkça huzursuz ve mutsuz oluyorum.Seçmediğim yer de kısa sürüyor uzun vadeli huzurlu olduğum bir yer istiyorum, Özgüvenim de aşırı düştü sektörün eleştirel tavrından dolayı.Bildiğim işi bilmiyormuşum gibi hiisediyorum.Bu iş arama süreci aşırı yıpratıcı ve yorucu,tükendiğimi hissediyorum Dinlenmeye de ihtiyacım var ama insanın parası yokken,kafası rahat değilken,Düzeni yokken kendini dinlemeye bile alamıyor.Neler yapabilirim neler önerirsiniz ? Bu tükenmişlik, özgüvensizlik nasıl geçer ? İş bulma sürecini en az hasarla nasıl atlatırım ? Kendime uygun işi nasıl bulurum ? Kafamda deli sorular...

Up

Bence kendinizi dinleyin ve özgüveninizi toparlamaya çalışın. Üst üste kötü tecrübeler edinebilirsiniz ama belki yeni işiniz en güzeli olucak. Hayat hep bişeyler öğretir ve ödüller verir. Belki yeni işiniz bir ödüldür size.
Pandemi dönemi pek iş seçmeye bakmayın. Kazancı iyi olanı seçin 2 ay sonra karşılıklı memnun kalır devam edersiniz beraber. Olumlu bakalım olumlu olsun umarım. Başarılar dilerim.

Mimarlik hakkinda bir sey diyemem. Ancak doktor da olsaniz ozel sektor iyiye denk gelmedikce kan emici.
Cunku yasal olarak haklarimiz bence kati degil.
Ayrica aslinda sunu demeye geldim.
Ozel sektordeki deneme surecindeki sigortasiz calisma somurusunu hic anlamiyorum emegimi kullaniyosun. Peki kabul edildigimde o iki aylik sgk parami elime sayacak misin.
Hayir saymayacak. .

Kurumsal sirketler tavsiye ederim size.

Ah bu özel sektör.. Bu kadar insanın hakkını yiyip nasıl hesap verecekler acaba.. Merak etmeyin sadece mimarlık değil özel olan her mesleğin %98i böyledir herhalde. Bende şimdi buldum güç bela evden online ders veriyorum diye (10:00-16:00 cumartesi dahil) sigorta yok 1600₺. Yani özel sektör olunca uzun vadede huzur hele ki şu dönemde biraz zor gibi. Umarım çalışanına değer veren bi şirket bulursunuz

Ah ah keşke dediğiniz gibi ödül olur artık

Amin inşallah sizde bulursunuz umarım.Çok şey istemiyorum aslında ama sürekli ekranınızın izlenmesi vs cidden insanı uzun vadede bezdirecek şeyler orayı kendi işiniz gibi sevmeniz imkansız bir hal alır, şımarık iş beğenmez gibi de olmak istemiyorum ama içime sinmesi en çok istediğim şey

İnşallah valla tek dileğim

özel zordur her zaman.
kurumsalda olsanız ekran izleme programı olmaz ama IT hangi siteye girdiniz, kaç saat gezdiniz oralarda çok rahat bulur. yani aslında hepimiz izleniyoruz.
ben güya kurumsal hatta global firmadayım, 2 sene önce internet kullanımlarını takip edip kişi bazlı liste çıkarmışlardı, en çok kim kullanıyor diye.
belki bu adam malum mimarlar dışarıdan da iş alabiliyor, kendince suistimal edilmemek için bu yöntemi bulmuştur. ama doğru mu ? değil bence.

emin olun hele de bu pandemi sürecinde her özel sektör firması sapıttı.
kurumsalda evet sigrotanızın günü şaşmaz, şaşamaz çünkü. deli gibi denetleniyorlar. belki ufak tefek yan haklarınız da olur. ama ne maaşlar mükemmel ne de insan davranışları.

bize de geçen aralık ayında, şirketin belirlediği covid kurallarına uymazsam disipline cezası almayı ve gerekirse sözleşmemin şirket tarafından feshini kabul ediyorum diye kağıt imzalattılar.
kimse de sesini çıkaramadı, paşa paşa imzaladık. biraz direnecek gibi olanları 1-2 müdür ikna! etti.

her yer kötü yani bence. kötünün iyisini bulmaya çalışıyoruz sadece.

eminim tez zamanda gönlünüze göre bir yer çıkar.

Mesela Daha önce bi kurumsal 2 yıl çalıştım o firmada bu şekilde IT izliyordu ama tabiki korkacak birşeyimiz yoktu 10 saat çalışmama rağmen müzik bile açmazdım.Sadece tasarım İçin mimari araştırmalar belki oda Google’da.Ama bu adam kötü bir pskoloji yaratıp 10 dk da bir ekran görüntüsü alıp insanları resmen köle gibi kırbaçlıyor.Ben girdiğim yerde artık uzun durmak istiyorum bu şekilde olunca insanın gözü hep dışarda olur o yüzden bende hayır dedim onlara üstelik birde üstüne deneme süresince Sigorta yapmadıkları için.iyi dilekleriniz için teşekkür ederim Rabbim herkesin gönlündeki güzel işi nasip etsin, gönlüne razı etsin ve hayırlı kılsın

Dil öğrenip yurtdışını düşünebilirsiniz. Ben mimar olsam direkt bunun için çalışırdım. Özellikle Almanya için.

Deneme süresinde maaş ödenmek, sigorta yapılmak zorunda.

Ben de inşaat sektöründeyim, durum içler acısı farkındayım ama acil paraya ihtiyacınız yoksa içinize sinmeyen işi kabul etmeyin bence.
İnsan kullanan firmalar bunun için çok rahat şekilde yeni mezun bulabiliyor maalesef. Emek sömürüsünden başka bir şey yapmıyorlar. Size bir şey de katmıyorlar. Kendinizi kullandırdığınızla kalıyorsunuz.
Mimar mısınız, tekniker misiniz bilmiyorum ama sonuçta o kadar senelik tecrübeniz var. Eminim içinize sinen bir yer çıkar.

İç mimarlık mezunuyum umarım dediğiniz gibi olur bulmasına buldum iş ama dediğimiz gibi bir çok sorun oluyor.Tecrübe derseniz evde körelmek beni korkutuyor 10 yıllık tecrübe de olsa yeni mezun gibi yetersiz gibi hissediyorum bunu nasıl aşacağım bilmiyorum

aslında uzun zamandır da bu sektördesin hala asgariye yakın düşük ücrete çalışmanın sebebi nedir

aslında uzun zamandır da bu sektördesin hala asgariye yakın düşük ücrete çalışmanın sebebi nedir
Vermiyorlar ki Mimarlık firmaları 3000-5000 bandında hep ücretler.İyi bir yere denk gelmeyince böyle oluyor maalesef

kendi ofisinizi açmayı düşündünüz mü hiç mümkün mü zorlayınca falan
Hadi bi iki geldi ama öyle gelmez ki iş, ancak freelance görselleştirme gelirse belki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…