Beslenme Hataları

tulipbs

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2007
378
2
1. Kahvaltı:

Çoğu kadın bir bardak kahve ya da bir çayla kahvaltıyı geçiştirmeye çalışır. Kahvedeki kafein bir kaç saat içerisinde kan şekerinizi düşürür. Halbuki kahvaltı günün en önemli beslenme zamanıdır ve metabolizmanızı %8 artırarak kalori harcamanızı sağlar. Aceleniz varsa ya bir meyva yiyin ya da yağsız süt ile bir tabak corn flakes. Bu yiyecekler güne sağlıklı ve enerjik başlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca besin atladığınız günler ya da yeterli beslenemediğiniz zamanlar olacağından mutlaka günlük vitamin almanız tavsiye edilir.

2. Öğle yemeği:

Salata yediğinizde yeterli mineralleri ve vitaminleri alıyorsunuz ama aynı zamanda yağ ile yüklü sosu da yemiş oluyorsunuz. Bu salata sizi akşama kadar tutmayacağı gibi eve gittiğinizde bir kurt gibi acıkmış olacak ve iki kişilik yemek yiyeceksiniz. Salata yerine sizi tok tutacak bir hindili ve salatalı sandviç seçebilirsiniz. Bundaki yağ oranı hem daha az olacak hem de proteinin sindirimi güç olacağından kan şekeriniz uzun süre aynı seviyede kalacaktır.

3. Atıştırmak

Çoğu zaman hepimiz 11:00-11:30 arası ya da akşamüstü acıkırız. Bu durumlar için yanınızda sürekli birşeyler bulundurmaya çalışın. Eğer yanınızda birşey yoksa sağlıksız ve yağlı besinler tüketmeye mahkum olacaksınız demektir. Poğaça, tatlı kurabiyeler size boş yere kilo aldıracak hem de dengesiz beslenmiş olacaksınız.

4. Hızlı yemek:

Kadınlar birden fazla işi bir arada yapmakta ustadırlar. Ama siz çok hızlı yemek yediğinizde ne doyma hissini, ne de tat alma hissini yaşıyorsunuz. Dikkatiniz başka bir yerdeyken ne kadar yediğinizi de kontrol edemiyorsunuz. Yemek zamanınızı masanızdan başka bir yere giderek ve sadece yemek yiyerek geçirin. Böylelikle hem doyma hissine çabuk ulaşacak hem de fazla yemek yememiş olacaksınız.

5. Erkek gibi yemek yemek:

Bu çok yanlış bir tutum çünkü kadınların erkeklere oranla 1/3 daha az kaloriye ihtiyaçları vardır. Çoğu restoranda büyük porsiyonlar servis ediliyor ve bunların yarısı bir kadının doyması ve günlük kalori ihtiyacını karşılaması için yeterli oluyor. Akıllıca sipariş verin, gerektiği yerlerde yemeğinizi bir başka arkadaşınızla paylaşın.

Daha iyi beslenmek sizin yararınıza olacaktır. ışinizde daha iyi olabilmek için yeterli enerjiye ihtiyacınız olduğu kadar, fazla yemek yediğinizdeki rahatsızlıktan da kaçınmalısınız. Hergün doğru beslenmek zihninizi açtığı gibi sizi fiziksel açıdan da mükemmel kılar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tatlı yiyip tatlı yaşanmıyor

Tatlı yiyip maalesef tatlı yaşanmıyor. Şeker ve şekerli besinlerin tüketimi, ciddi beslenme hatalarından kabul ediliyor

Ruhsal dengesizlik, baş ağrısı, açlık ve kriz atakları geçiriyor, sürekli yağlanıyor ve hızla yaşlanıyorsanız nedeni, damak zevkinize hitap eden şekerli besinler olabilir. Çünkü bir çok insanın severek tükettiği şeker, “tatlı yiyip tatlı yaşamaya” izin vermiyor. “Bu kadar tatlı bir besin nasıl olur da bu kadar acı sonuçlar doğurur, şaşırmayın. Negatif sonuçları bilin ve buna göre siper alın” diyen Diyetisyen Berrin Yiğit, şekerden uzak durmak için 10 neden sıralıyor.

KAN ŞEKERıNDE ANı YÜKSELıŞ VE DÜŞÜŞLERE NEDEN OLUR

Kan şekerinin ani iniş çıkışlara uğramasının ruhsal dengesizliklere, baş ağrısına, tatlı ve acıkma krizlerine yol açtığını söyleyen Berrin Yiğit, kısır bir döngü gibi yedikçe daha çok istenen şeker ve şekerli besinleri ‘Bitmeyen senfoni’ye benzetiyor ve kriz ataklarının birbirini izleyeceğini belirtiyor. “Bunun için şekeri, sigarayı bırakır gibi bir anda kesmelisiniz.”

DıYABET, KALP HASTALIKLARI VE KANSER RıSKıNı ARTIRIR

“Kan şekerini ani yükselten ve glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenenler daha kolay şişmanlar. Araştırmalar bu kişilerin kalp ve şeker hastalığına yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Son araştırmalarla da yüksek glisemik indekse sahip diyetlerin kanser riskini artırdığı ortaya çıktı.”

BAĞIŞIKLIK SıSTEMıNı ÇÖKERTEBıLıR

“ınsanlar üzerinde şeker ve bağışıklık sistemi ilişkisini inceleyen çalışmalara az rastlansa da hayvan deneyleri şekerin bağışıklık sistemini baskıladığını gösteriyor. Mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte şekerli besinlerdeki şeker ve mayanın metabolizmada fazlaca yer alması, vücudun enfeksiyonlara daha açık olmasına neden olur.”

KROM YETERSıZLıĞıNE NEDEN OLABıLıR

“Metabolizmadaki temel görevi kan şekerini dengelemek olan krom minerali, beslenme alışkanlıklarında fazlaca rafine karbonhidrat ve şeker olanlarda eksikliğe uğrar. Amerikan halkı üzerinde yapılan analizler nüfusun % 90’ının kromdan yetersiz beslendiğini gösteriyor.”

YAŞLANDIRIR

Anti-aging çabasının aksine çalışan şeker ve şekerli besinlerin vücutta yarattığı tahribat gözardı edilemeyecek kadar önemli. Kana karışan şeker, ortamdaki protein ile birleşerek yeni moleküler yapılar oluşturur ve bu yapılar, dokuların deri elastikiyetini azaltır. Öte yandan kan şekerindeki yükselişle insülin seviyelerindeki artışa bağlı olarak da yaşlanmayı hızlandırır.

YAĞLANDIRIR

“ınsülin hormonunun asıl görevi kandaki şekeri enerji olarak kullanılmak üzere hücre içine sokmaktır. Ancak yanlış beslenme, kan şekerinde büyük dalgalanmalar insülinin aşırı salgılanmasına neden olabilir ve vücudun gereğinden fazla yağlanmasına neden olabilir. ınsüline karşı bedenin direnç kazanması durumlarında da oluşabilen benzer tablo kalori bombardımanlarının kaçınılmaz sonudur.”

DıŞ ÇÜRÜMELERıNE NEDEN OLUR

“Şeker ve şekerli besinler, diş çürümelerine en fazla neden olan besinler arasında yer alıyor. Diş ve diş etlerindeki kronik enfeksiyonların, koroner arter hastalıklara yatkınlığı artırdığı her geçen gün açıklanan çalışmalarla destekleniyor.”

ÇOCUK GELıŞıMıNı ETKıLER

Renkli, katkı maddeli şeker ve şekerli besinlerin tüketimi özellikle hiperaktif çocuklarda belirtileri artırabiliyor. Şekerli besinlerin tüketimine bağlı olarak gıda alımını azaltabilen dolayısıyla besin yetersizliklerine neden olabilen bir beslenme alışkanlığı, çocuk gelişimini sekteye uğratabileceği gibi, kan şekerindeki ani dalgalanmalar davranışsal kontrolsüzlüklere neden olabiliyor.”

STRESı ARTIRIR

Strese girdiğimiz anda vücudun koruma içgüdüsüyle salgıladığı stres hormonları acil durumlar dışında kan şekerinin çok düştüğü durumlarda da salgılanmakta. Örneğin bir dilim çikolatalı pasta yedikten sonra kan şekerindeki ani yükseliş akabindeki düşüşe bağlı olarak salgılanan adrenalin, epinefrin ve kortisol kişilerin kendilerini tedirgin, huzursuz ve titrek hissetmelerine neden olur.”

BESıN YETERSıZLıKLERıNE NEDEN OLABıLıR

Çalışmalara göre fazla şeker tüketenlerde A, C, B 12 ve folat vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demirin eksikliği gözleniyor. Şeker ve şekerli besinleri en çok tüketen yaş gruplarının çocuklar olduğunu düşünürsek gelişim anlamında ne büyük tehdit oluştuğunu görebiliriz.”

Berrin yiğit, şekeri hayatımızdan çıkarırken tatlı krizlerine girmemek için glisemik indeksi düşük beslenme alışkanlığının geliştirilmesini, az az sık sık beslenmeyi, egzersiz yapmayı, sebze ve meyvelere ağırlık vererek light süt ve tatlandırıcı ile hazırlanan masum sütlü tatlıları tercih etmeyi öneriyor.

Kaynak: Haber Sağlık
 
Son düzenleyen: Moderatör:
doğru ben artık kalorisi yüksek besinleri tadımlik yiyorum arada bir
bir yerde bir yazı okumuştum %100 katılıyorum
kilo aldıran besinler değil onların miktarları
eğer kalorilerini dikkate alıp yüksek kalorilerin tadına bakıp karnımızı sağlıklı besinlerle doyurursak bunu alışkanlık haline getirirsek kilo sorununu zamanla çözmüş oluruz
 
1. Kahvaltı: Çoğu kadın bir bardak kahve .........Hergün doğru beslenmek zihninizi açtığı gibi sizi fiziksel açıdan da mükemmel kılar.
Ellerine sağlık tulipbs, bilgilendirici bir yazı olmuş. Özellikle 1. madde, bana bunca yıldır yaptığım hatayı bir kez daha hatırlattı. Neyse ki artık güne kahvaltı yaparak başlamayı öğrendim. Zararın neresinden dönsem kardır diyerek avutuyorum kendime ama bu kızgınlığıma tesir etmiyor. Hatalarla dolu bir beslenme şekli ve sonrasında üst üst binen yağlar..
Yağlarıma karşı başlattığım bu mücadele döneminde, eklediğin yazı ayrıca hoşuma gitti. Yaptığım hataları unutmamam da fayda var.. a.s

Tekrar teşekkürler a.s.
 
Ellerine sağlık tulipbs, bilgilendirici bir yazı olmuş. Özellikle 1. madde, bana bunca yıldır yaptığım hatayı bir kez daha hatırlattı. Neyse ki artık güne kahvaltı yaparak başlamayı öğrendim. Zararın neresinden dönsem kardır diyerek avutuyorum kendime ama bu kızgınlığıma tesir etmiyor. Hatalarla dolu bir beslenme şekli ve sonrasında üst üst binen yağlar..
Yağlarıma karşı başlattığım bu mücadele döneminde, eklediğin yazı ayrıca hoşuma gitti. Yaptığım hataları unutmamam da fayda var.. a.s

Tekrar teşekkürler a.s.

rica ederim canım
kahvaltı konusunda hatayı bende çok uzun bir süre yaptım ve senin gibi sonunda doğru yolu buldum,şimdi kahvaltıyı atlamamaya çalışıyorum hatta küçük saklama kaplarında çalıştığım yere dilimlenmiş saklatalık domates peynir birkaç yeşil zeytin götürüyorum ve bitki veya yeşil çay içmeyi tercih ediyorum inanın çok faydasını gördüm
herkese tavsiye ediyorum gerçekten kahvaltı çok önemli
 
X