konuya tam hakimiyet.-cok kitap okumak-pratik yapmak.Üniversite öğrencisiyim.Bazen sınavlarda kompozisyon yazmamız gerekiyor.Ama ben sadece bir paragraf yazıyorum.Konuya çok hakim olmadığım için de böyle oluyor olabilir.Ayrıca süre sınırlı olduğu için elim ayağıma dolanıyor.Son birkaç sınavda, yazmaya başlamadan önce konuyla ilgili anahtar kelimeleri sayfanın bir köşesine yazıyorum.Bu,işimi biraz kolaylaştırıyor.Aslında benim asıl derdim kompozisyon yazmayı bilip de yazamamak.Hem de birkaç kez üst üste.Sınavlar ve sunumların hepsi üst üste geldi.Bir de şu bilip de yapamamak durumu moralimi iyice bozdu.
Sınavlarda heyecanımı nasıl kontrol edebilirim? Kısa sürede güzel bir kompozisyon nasıl yazabilirim? Sadece moral de verebilirsiniz.:) Şu günlerde en çok ihtiyacım olan şey bu.
Mesela realizm ve realist eserlerle ilgili bir kompozisyon yazmamız isteniyor.Hocalar bizim yorumlamamızı istiyor.Başkalarının düşüncelerini yazmamızı istemiyor.Ne tür bir plan yapıyorsunuz?Biraz daha açıklar mısınız?Ben de zorlanmıştım ilk yılımda, bir de ana dilim olmayan bir dilde kendimi ifade etmeye çalışmak çok zorlamıştı o dile ne kadar hakim olsam da... Bu problemi çok okuyarak çözebilirsin bence, tam olarak ne konularda yazman isteniyor bilmiyorum ama okuyabildiğin kadar makale, deneme, köşe yazısı oku o konularda. Farklı perspektiflerden insanların fikirlerini okudukça yazarken farklı yönlerden bakarak yapabildiğini fark edeceksin. Bir de ben yazma sınavlarında başlamadan önce anahtar kelime yazmak yerine tamamen bir plan hazırlardım en fazla on dakikanı alır ama baya faydasını gördüm.
Zaten intihal yapın anlamında demedim. Başkalarının görüşlerini öğrenin ki kendi argümanınızı onlarla destekleyin. Genel görüş nedir, siz o görüşe uyuyor musunuz uymuyor musunuz gibi. Benim cinsiyet eşitliği ile ilgili bir yazı yazmam gerekmişti, oturup feminist yazarlardan tut kadını ikinci sınıf gören yazarlara kadar bir çok görüş okudum. Ben ne düşünüyorum, kendimi böyle düşünenlere karşı hangi cümlelerle anlatabilirim diye düşünmeme yardımcı oldu.Mesela realizm ve realist eserlerle ilgili bir kompozisyon yazmamız isteniyor.Hocalar bizim yorumlamamızı istiyor.Başkalarının düşüncelerini yazmamızı istemiyor.Ne tür bir plan yapıyorsunuz?Biraz daha açıklar mısınız?
Süre değişebiliyor derse göre.Bazen 1,5 saatte bir veya daha fazla kompozisyon yazmamız isteniyor.Bazen 1 saatte hem soruları cevaplıyoruz hem de kompozisyon yazıyoruz.Aslında süre yeterli ama ben de yetiştirememe kaygısı oluyor.Bu kaygının olması büyük bir sorun benim için.Süre kısıtlı dediğiniz ne kadar
Örneğin ben iki kağıt doldurup çıktığımda yanımdaki bir paragraf yazmış oluyor
Süre daha devam ediyor ama
Süre 1,5 saat.:) Aslında süre yeterli ama ben de yetiştirememe kaygısı oluyor.Bu kaygının olması büyük bir sorun benim için.
1,5 saat gayet yeterli aslında ama konuya başlarken de belirttiğiniz gibi kompozisyon yazmanız istenen konuya hakim olmamak yazmanızı zorlaştırır, fikir sahibi olmadığınız bir konu da ne kadar yazabilirsiniz ki, arkadaşlar çok güzel tavsiyeler vermişler, çok okuyun ve çok kompozisyon çalışmaları yapın, illa kitapta değil okumaktan kastım, örneğin felsefi akımlar üzerinize bir kompozisyon yazmanız gerektiğinde bu akımlar için neler yazılmış çizilmiş, ne gibi araştırmalar yapılmış incelerseniz konu hakkında bir fikir sahibi olur kompozisyonunuzun taslağını kafanızda oluşturabilirsiniz.Süre değişebiliyor derse göre.Bazen 1,5 saatte bir veya daha fazla kompozisyon yazmamız isteniyor.Bazen 1 saatte hem soruları cevaplıyoruz hem de kompozisyon yazıyoruz.Aslında süre yeterli ama ben de yetiştirememe kaygısı oluyor.Bu kaygının olması büyük bir sorun benim için.
Evet,haklısınız.Tarzımın ne olduğunu anlamak için pratik yapmam lazım.Kompozisyon ödevimiz olmuyor.Hiç evde kompozisyon ödevi yapıyor musunuz? Tarzınızı bulmanız da önemli, kimisi hızlıca yazar sonra düzeltmeleri yapar, kimisi son on dakikaya kadar düşünür, kafasında oturtur, sonra hızlıca kağıda döker, düzenleme yapmadan verir. Paragraf paragraf düşünüp yazan da vardır belki.
Kendi tarzınızı oturtursanız süre konusunda paniklemezsiniz belki.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?