Çocuklarla ilgili konularda aklıma ilk siz geliyorsunuz.Günaydın
Öncelikle konuyu,okul psikoloğuna aksettirmenizi tavsiye ederim.
Kızınız ilkokul bünyesindeki bir anasınıfına devam ediyor sanırım.
Müstakil anaokullarında bu konulara daha yüzeysel ve oyun yoluyla değiniyoruz,
yoğun bir tatbikat-uygulama sürecine maruz bırakmıyoruz.
Kızınızın yaşadığı endişe,
muhtemelen kaygıya dönüşmüş veya dönüşmek üzere.
Bunu aşmak için konuyla ilgili oyun oynamalısınız.
Çocuk içindeki kaygıyı dışarı atmalı ve sağaltmalı.
Size bir kitap tavsiye edeceğim.
Ey Travma Bizden Uzak Dur.
Bu kitapta işinize yarayacak bilgiler ve uygulama örnekleri bulacaksınız.
İtfaiye,hastane,ilkyardım temalı kitaplar alıp birlikte okumanız ve üzerinde sohbet etmeniz faydalı olur.
Birlikte konuyla ilgili resim yapın,
resmettikleri üzerinde konuşun.
Açık uçlu sorular ile iç dünyasını dışarı yansıtmasını sağlayın.
Su,kum ve oyun hamuru ile oynamak da kızınızı rahatlatır.
Eşinizin fikrine katılıyorum,çocukları sürekli koruyup,kollamak,çocukların,hayatın gerçeklerinden uzak kalmasına ve gerçek dünyada daha fazla yıpranmasına neden oluyor.
Bununla birlikte çocuklara hayatın gerçeklerini öğretirken veya deneyimletirken de yetişkinlerin özellikle de eğitimcilerin daha dikkatli ve hassas olmasında fayda var.
Açıkcası sizin gibi,yazdıklarımdan faydalandığını söyleyen arkadaşların yorumları, beni,çocuklarla ilgili konulara yorum yapmada motive ediyor.Çocuklarla ilgili konularda aklıma ilk siz geliyorsunuz.derin sularda gelse de bir şeyler yazsa, okusam diye bekliyorum. Bu kitabı kendime not ettim.
Fikirlerinizi onemsiyorum. Tesekkur ederim. Hemen alacagim bu kitabi.Günaydın
Öncelikle konuyu,okul psikoloğuna aksettirmenizi tavsiye ederim.
Kızınız ilkokul bünyesindeki bir anasınıfına devam ediyor sanırım.
Müstakil anaokullarında bu konulara daha yüzeysel ve oyun yoluyla değiniyoruz,
yoğun bir tatbikat-uygulama sürecine maruz bırakmıyoruz çocukları.
Kızınızın yaşadığı endişe,
muhtemelen kaygıya dönüşmüş veya dönüşmek üzere.
Bunu aşmak için konuyla ilgili oyun oynamalısınız.
Çocuk içindeki kaygıyı dışarı atmalı ve sağaltmalı.
Size bir kitap tavsiye edeceğim.
Ey Travma Bizden Uzak Dur.
Bu kitapta işinize yarayacak bilgiler ve uygulama örnekleri bulacaksınız.
İtfaiye,hastane,ilkyardım temalı kitaplar alıp birlikte okumanız ve üzerinde sohbet etmeniz faydalı olur.
Birlikte konuyla ilgili resim yapın,
resmettikleri üzerinde konuşun.
Açık uçlu sorular ile iç dünyasını dışarı yansıtmasını sağlayın.
Su,kum ve oyun hamuru ile oynamak da kızınızı rahatlatır.
Eşinizin fikrine katılıyorum,çocukları sürekli koruyup,kollamak,çocukların,hayatın gerçeklerinden uzak kalmasına ve gerçek dünyada daha fazla yıpranmasına neden oluyor.
Bununla birlikte çocuklara hayatın gerçeklerini öğretirken veya deneyimletirken de yetişkinlerin özellikle de eğitimcilerin daha dikkatli ve hassas olmasında fayda var.
İşin bu noktaya gelmesinde şu unsurların etkili olduğunu düşünüyorum.Fikirlerinizi onemsiyorum. Tesekkur ederim. Hemen alacagim bu kitabi.
Ben kendimi de elestiriyorum bu tip seyleri yeterince acik anlatmiyor muyum diye ama okulda da cok ust uste geldi tatbikat, deprem tiri, itfaiye gezisi ve sunumlar.
Şahsen yazdıklarınızdan oldukça faydalanıyorum. Bu kitap tam da şu ara ihtiyacım olan şeylerden biri gibi görünüyor. Zira benim 3 yaşındaki yavrucak, bugünlerde ölümü fark etmeye ve sorgulamaya başladı. Sokakta bir martının ölü bir güvercini yediğine şahit oldu da. Önce canının yandığını düşündü. Somut ve basit anlatıyoruz her şeyi. Anlattık, canı acımıyor, çünkü ölmüş vs. Ama bir yandan da acayip yetersiz hissettim kendimi. Bu konuda kaynak arıyordum, isabet oldu. Teşekkürler.Açıkcası sizin gibi,yazdıklarımdan faydalandığını söyleyen arkadaşların yorumları, beni,çocuklarla ilgili konulara yorum yapmada motive ediyor.
Çocuk (insan) yetiştirmenin dünyadaki en önemli iş olduğuna inanıyorum.
Elimden geldiğince,dilim döndüğünce,
bilgim dahilinde zorda kalan,sıkıntı yaşayan arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bunu hem insani,hem de mesleki anlamda bir vazife kabul ediyorum.
Dünyanın,bilgi dahil sahip olduklarımızı paylaştıkça,daha güzel bir yer olacağını düşünüyorum.
Kendim de,bu forumda,herkesten bir şeyler öğrenip,farklı bakış açılarını görüyorum.
Kitaba gelince,keşke tüm ebeveynlerin ve eğitimcilerin okuma imkanı olsa...
Kaygılı ve hassas bir çocuk demekki. Benim oglumda 6 yaşında her gece ama her gece ölümü sorguluyor. Allah kötüleri neden yarattı diyor, madem oldurecek insanları hiç yaratmasa olmaz mıydi diyor, bizi Allah yaratti, peki Allah'i kim yaratti diyor. Her gece beynim yanıyor sorularından
Ben bas edemedim, bugün psikolog randevumuz var, ne soracaksan ona sor, o bu konuları çok iyi biliyor dedim :) Bakalım normal çocuklar gibi hayatı sorgulamak yerine, atlayıp ziplamayi öğrenebilecek mi
Tabiki paylaşırım, aslında bende kısa ve net cevaplar veriyorum sorularına, ama tatmin olmuyor, kurcalayıp duruyor, didik didik ediyor. Ha öyleyse tamam demiyor yani. En son tıkanıp kalıyorum ve kiziyorum uyu ve sadece oyun, çiçek, bocek düşün diyorum. Ben kucukken bana ne deseler kabul ederdim, bu ne yaa :))Ah size de kolayliklar dilerim. Bu tip konulari bazen birileri detaya girerek aktariyor cocuga sonra ayikla pirincin tasini. Ya da film vs izliyor goruyor.
Kizima babaannesi anlatmis boyle metafizik olaylari kendince. Epey bir ugrasmistim ben de. Sonra unuttu neyse.
Cocugun icinde bulundugu yas donemi gozetilerek olabildigince net ve kisa anlatilmali bence. Ayrintilarda boguluyorlar.
Gorusmenizin sonucunu paylasirsaniz sevinirim.
Cok tesekkur ederim cevaplariniz icin. Kizimi birazdan okula goturecegim ve rehberlik birimiyle gorusecegim.
Kizim hassas bir cocuk biz haberleri izlemeyiz mesela. Babaannesinde izledi bir gun. Kadin bebegini cope atmis. O kadar uzuldu ki bir sure sonra unuttu tabi.
Yangin sunumunda ogretmenin gonderdigi fotografta gercek goruntuler vardi. Kaygilanmasi normal belki, dediginiz gibi gercekten yasayan cocuklar ne yapsin. Allah korusun.
Keske cocuklarin o masum dunyasina hic ugramasa bu felaketler ne hayali ne gercegi.
Alys ayni fikirdeyim. Cocugumu pamuklara sarip buyutmuyorum elbet ama siradisi durumlarda saf realizmi bazilari kolay kabullenemiyor.
Cocuklugun kendine ozel bir gerceklik algisi var. Mumkun mertebe onu sarsmadan degistirmek gerekiyor. Yumusak bir gecis. Sunumda gercek fotograflar yerine ilk etapta cizgi film kullanilabilir. Dramayla anlatilabilir. Ne bileyim benim bile yuregim kaldirmiyor o afetlerdeki aciyi yansitan gorselleri.
benim anlattigim meselede, diger cocuklar etkilenmedigi icin ben maalesef bir sey yapamadim,
2 hafta oyle gece travmasi yasadik.
Siz de velilerle iletisimde iseniz, diger cocuklarin durumunu ogrenin,
eger benzer sorunlar yasanmissa okulla gorusun,
ama yok sadece sizin cocugunuz ise belki bu tarz zamanlarda ogretmeninden sizi bilgilendirmesini isteyebilirsiniz,
o gun okula gondermezsiniz veya cocugunuzu duruma hazirlarsiniz ve oyle gonderirsiniz.
Ben ogretmenlerine hassas oldugunu ve korkulari oldugunu soyluyorum,
ve ben kendim zorlamiyorum, onlardan da bu konuda zorlamamalarini rica ediyorum,
katilmak istemiyorsa o etkinlige katilmasin,
eksik kalsin, sonra tamamlanir eksik, dert degil.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?