Bipolar olabilir mi :( Lütfen bir bakın :(

Yani şöyle soyleyeyim aşırı uçlarda değil.
Daha çok bazen çok durgun bazen çok hareketli. Yani düşünce yapısı çok değişkenlik göstermiyor.
Hareketlilik durumu değişkenlik gösteriyor
Bu anlattığınız border Line bozuklukta da olabiliyor. Kaybetme duygusu, aşırı ilgi vs bir anda inanılmaz patlama vs oluyor mu? Örneğin sizi kıskanma, sizin onu terk edeceğinizi düşünme ile tetiklenen ilgi isteği ile dolup bir anda size öfke kusup suçlaması gibi. Borderline’da depresyon olduğunda günler aylar süren bir dönem olur, mani atakları da aynı gün içerisinde olmaz. Mani olduğunda mesela çok konuşkan, enerjik olup aşırı harcamalar yapıp, gece uykusu olmadan günlerce enerjik olurlar. Bunlardaki süre borderlineda kısa olur. Evlilik olayına mümkünse hemen girmeyin derim. İkisi için de çekilecek dert değil kesinlikle. Siz çok yıpranırsınız. Bir de narsistik kişilik bozukluğu olanlarda da bu duygu durum bozukluğu olabilir, manipülasyon öndedir. İlk tanışma balayı evresi gibi harikadır. Size inanılmaz ilgi gösterir ve her şeyle ilgilenirler ama sizin artık ona teslim olduğunuz anda bu sürekli saçma sapan ilgi oynamalarına başlarlar. Sürekli bir neden bulup sizi suçlarlar, farkında olmadan bildiğiniz siz kendinizi suçlaya suçlaya manyak gibi olursunuz. Genelde Narsistlerle beraber olanlarda anksiyete vs sık görülür.

Sonuçta sizin sorgulamanız ve dışardan bakmanız gereken çok şey var. Duygusal yaklaşmayın, sevgi vs hepsini bir kenara bırakın ve sizdeki bu oluşan sorgu işaretlerinin nedenine bakın. Narsistler iş hayatında ve komşu vs gibi insanlara inanılmaz harika insan görünümünü sergileyebilirler ama altında çalışan birileri bunun diğer yüzünü rahatlıkla görür. Eğer İngilizce anlayabilirseniz size YouTube’da psikiyatrist bir bayan var. Soru ç, cevap ve örnekle bunları tek tek açıklıyor.

Eğer bir sey yapmadan once on kere düşünüyorsa ve cinselliğe aşırı düşkün değilse bipolar degildir.

Bir sey yapmadan once on kere düşünüyorsa bipolar değilmiş? Aadhasjkdhadjh :D
Bunda dalga geçecek ne var anlayamadım. Bipolar bozukluga sahip bireyler dürtüsel davranırlar. Bu bilimsel bir sey. Yani oyle biseyi iyice detaylıca düşünmeden hareket etmeleri sık rastlanan bir durumdur.

Yanlış bilgi vermek istemiyorum ama bildiğim kadarıyla bipolar bozukluk mevsim geçişlerinde tavan yapıyor.

Bunda dalga geçecek ne var anlayamadım. Bipolar bozukluga sahip bireyler dürtüsel davranırlar. Bu bilimsel bir sey. Yani oyle biseyi iyice detaylıca düşünmeden hareket etmeleri sık rastlanan bir durumdur.

Düşünmeden? İşte bu kısma gülüyorum.
Hastalığın handikapı ataklarda "Önlenemeyen düşünce, fikir, plan akışı" dır.
Hasta, art arda gelen düşünceleri-yeni fikirleri-akışı engelleyemez, uykuya dalamaz, yemek yemek de dahil bir noktadan sonra tüm insani ihtiyaçlarını unutur. Gerçeklik algısı bozulana kadar düşünür, düşünce istilasına uğrar.

Düşünmeden hareket etmezler işte, aşırı düşünmeden-sürüklenmeden iç görüyü ve dolayısı ile bir noktadan sonra kontrolü kaybederler, mantıktan sapma, kopmalar düşüncelerin sürekli akışı sonucu gerçekleşir, hakimiyet kaybolur.
Komik olan sizin "On kere düşünmeden" demeniz. :)
Sizin düşündüğünüz çeşitte ve aralıkta düşünmemeleri, düşünmedikleri anlamına gelmiyor yani.

Düşünmeden? İşte bu kısma gülüyorum.
Hastalığın handikapı ataklarda "Önlenemeyen düşünce, fikir, plan akışı" dır.
Hasta, art arda gelen düşünceleri-yeni fikirleri-akışı engelleyemez, uykuya dalamaz, yemek yemek de dahil bir noktadan sonra tüm insani ihtiyaçlarını unutur. Gerçeklik algısı bozulana kadar düşünür, düşünce istilasına uğrar.

Düşünmeden hareket etmezler işte, aşırı düşünmeden-sürüklenmeden iç görüyü ve dolayısı ile bir noktadan sonra kontrolü kaybederler, mantıktan sapma, kopmalar düşüncelerin sürekli akışı sonucu gerçekleşir, hakimiyet kaybolur.
Komik olan sizin "On kere düşünmeden" demeniz. :)
Sizin düşündüğünüz çeşitte ve aralıkta düşünmemeleri, düşünmedikleri anlamına gelmiyor yani.
Konu sahibi bir şeyi yapmadan önce on kere düşünür demis. Ona istinaden o lafı kullandım. Hiç düşünmezler demiyorum ama özellikle manik dönemlerinde tamamen düşünmeden harcama yaparlar, anlık karar verirler. Bi anda büyük bi borca kendilerini sokabilirler ya da ani evlenme karari alabilirler vs. Bu tür o an içlerindeki dürtü neyse onu yasarlar. Dürtüsel davranma diye geçer zaten.

Konu sahibi bir şeyi yapmadan önce on kere düşünür demis. Ona istinaden o lafı kullandım. Hiç düşünmezler demiyorum ama özellikle manik dönemlerinde tamamen düşünmeden harcama yaparlar, anlık karar verirler. Bi anda büyük bi borca kendilerini sokabilirler ya da ani evlenme karari alabilirler vs. Bu tür o an içlerindeki dürtü neyse onu yasarlar. Dürtüsel davranma diye geçer zaten.

Hayır, "Normal insanların kabul ettiği normal aralıkta" düşünmüyorlar.
"Durulmayan bir kafa" adlı kitabı okuyabilirsiniz, eğer merakınız varsa bu tarz rahatsızlıklara, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Mani atağında yapılan şey harcama olsun, gidip "Uçabiliyorum, bakın" diye apartmanın en üst katından atlayan bipolar hastaları var. Düşünmüyor değiller, gerçeklikten kopacak kadar "Uç" düşünmeye/hissetmeye başlıyorlar, bunu engelleyemiyorlar çünkü genlerinde, beyinlerinde, hormonlarında, enzimlerinde bu var. Sizin gerçeğinizle onların gerçeği farklı oluyor. Sizin için "Bir anlık" olan şey, bipolar mani atağında "Anlık" değil, zaten atıyorum 32907548. düşünceden (Sağlıklı-sağlıksız, mantıklı-mantıksız ayıklanamıyor, yetişemiyor çünkü o ayıklamaya beyin) 3 dakikada geçilip yapılmış bir şey.

Bir roller coaster ile yolcu trenini kıyaslayacaksak, öncelikle birinin lunaparkta olduğunu görmek lazım.
Demek istediğim bu.

Son düzenleme:
Ay ben hem ikizler burcuyum hemde maalesef bipolarım

Eğer bir sey yapmadan once on kere düşünüyorsa ve cinselliğe aşırı düşkün değilse bipolar degildir.
bipolar biri de bir şeyi yaparken 10 kere düşünür, cinselliğe aşırı düşkün de değiller. mani dönemlerinde yaşanabilir. o da hastadan hastaya çok değişkenlik gösterir. mani döneminde bile bunları hiç yaşamayan çok kişi var.

bipolar biri de bir şeyi yaparken 10 kere düşünür, cinselliğe aşırı düşkün de değiller. mani dönemlerinde yaşanabilir. o da hastadan hastaya çok değişkenlik gösterir. mani döneminde bile bunları hiç yaşamayan çok kişi var.

Bir de bu var evet, karaktere, kişinin iç görü üzerine kendini ne kadar geliştirdiğine, alışkanlıklarına, bilgi birikimine, yaşına, inançlarına/kutsalı saydıklarına kadar fark gösterir.

"Manide önlenemez cinsel istek" deniyor mesela, manide değil zaten, erotomani evresinde başlar bu artış ve fakat herkeste aynı şekilde tezahür etmez. Birinde "Aşırı dini düşünce, aşırı dini sorgu, aşırı günah korkusu" olarak çıkar misal. Bu kişi gider seks mi yapar? Hayır, atıyorum kendi eşiyle nikahı dahil sorgulamaya başlar, nikahlarını kıyanların dini yeterliliklerini sorgulamaya başlar, oradan amel defterlerini açar derken kendini fark etmezse geçmiş olsun. Kendi eşiyle dahi ilişkiye giremez.

Bunlar farklı farklı arkadaşlar, "En bilinen, en sık rastlanan belirtiler" olarak ele alınıyor.
Mesela en genel belirti cinsellikten önce, aşırı konuşmaktır, o düşünceler aktıkça ağız durmaksızın anlatmaya başlar, bu hemen hemen her bipolar için maniye giden yolda şaşmaz belirtidir.
İştah değişimi başlar, bu her bipolar için hemen hemen benzerdir.
Uykuya dalamama-uyuyamama, bu her bipolar için ortaktır.
Tükenmeyen enerji-hareket hali-hareket etme istemi-yorulmama.
Gerginlik/öfke
Aşırı özgüven
Aşırı rahatlık ya da kendini aşırı sıkma
Bunlar maninin ana belirtileridir.

Çok para harcama/her şeyi hediye etmeye başlama/dağıtma/millete kefil oluverme vb. , cinsellikteki artış/farklı cinsel yönelimleri deneyimleme istemi, aniden her yeri temizlemeye-dezenfekte etmeye çalışmak, sanatsal faaliyetlerde-üretkenlikte artış, dini sorgu/cübbeli hocaya bağlama/aniden dine düşkünlük/kendini türlü türlü ibadete vurmalar, bir anda küfürler veya tam tersine aşırı kibarlaşma/kibarlıktan kırılma vs vs... Bunlar da belirtiler arasındadır ve fakat bir tık daha spesifik-karakteristik kalır, yine genel belirtiler içinde ele alınabilir ancak bu kısmın her bipolar hastasında aynı şekilde ortaya çıkmadığını bilmekte fayda var.

Son düzenleme:
Bir de bu var evet, karaktere, kişinin iç görü üzerine kendini ne kadar geliştirdiğine, alışkanlıklarına, bilgi birikimine, yaşına, inançlarına/kutsalı saydıklarına kadar fark gösterir.

"Manide önlenemez cinsel istek" deniyor mesela, manide değil zaten, erotomani evresinde başlar bu artış ve fakat herkeste aynı şekilde tezahür etmez. Birinde "Aşırı dini düşünce, aşırı dini sorgu, aşırı günah korkusu" olarak çıkar misal. Bu kişi gider seks mi yapar? Hayır, atıyorum kendi eşiyle nikahı dahil sorgulamaya başlar, nikahlarını kıyanların dini yeterliliklerini sorgulamaya başlar, oradan amel defterlerini açar derken kendini fark etmezse geçmiş olsun. Kendi eşiyle dahi ilişkiye giremez.

Bunlar farklı farklı arkadaşlar, "En bilinen, en sık rastlanan belirtiler" olarak ele alınıyor.
Mesela en genel belirti cinsellikten önce, aşırı konuşmaktır, o düşünceler aktıkça ağız durmaksızın anlatmaya başlar, bu hemen hemen her bipolar için maniye giden yolda şaşmaz belirtidir.
Gerginlik/öfke
Aşırı özgüven

Çok para harcama/her şeyi hediye etmeye başlama/dağıtma/millete kefil oluverme vb. , cinsellikteki artış/farklı cinsel yönelimleri deneyimleme istemi, aniden her yeri temizlemeye-dezenfekte etmeye çalışmak, sanatsal faaliyetlerde-üretkenlikte artış, dini sorgu/cübbeli hocaya bağlama/aniden dine düşkünlük/kendini türlü türlü ibadete vurmalar, bir anda küfürler veya tam tersine aşırı kibarlaşma/kibarlıktan kırılma vs vs... Bunlar da belirtiler arasındadır ve fakat bir tık daha spesifik-karakteristik kalır, yine genel belirtiler içinde ele alınabilir ancak bu kısmın her bipolar hastasında aynı şekilde ortaya çıkmadığını bilmekte fayda var.
👏👏 daha fazla katılamazdım bir yoruma. Gerçekten çok güzel açıklamışsınız.

Aynen maninin bir şaşmazları, bir de değişkenleri var. Kişinin karakteri ve bilinci çok önemli. Bipolar tip 1 mi, 2 mi önemli.

Her gel gitli insan bipolar değildir ama bir bipolar hastası normal bir insana göre çok daha mutedil, düzgün bir hayat da sürebilir, kendini bırakıp sürdüremeye de bilir. Yani koşarak kaçmaya gerek yok illaki. Gayet şefkatli, ilgili bir insan da olabilir .

Bilinçli bir hasta kendini bilir. manide mi depresyonda mı, hızlı döngüde ya da mix dönemde mi; söylediğiniz belirtilerden erken Farkına varıp, ona göre önlemini alır, daha hafif atlatır. Doktoruna gider, ilaçlarını ayarlar, uyku düzenine özellikle dikkat eder, iç görüyü kaybetmediği sürece.

Bipolar olup, bir şirkette CEO da olabilir. Hatta sanırım, kendisi bipolar Olup, bu konuda tıp dünyasına büyük katkıları olan doktor ve yazarlar da var. Normal bir hayat da yaşayabilir.

Ya da bipolarla hayatı da kayabilir, ama sanırım bilinç ve zekanın ve hastalık seyrinin büyük etkisi var. Bir de teşhisi önemli tabii, düzenli bir doktor ve ilaç takibi gerekli. Hastalığını bilmeden, çok yanlış kararlar alıp, dediğiniz gibi ailesinden, eşinden kaçıp, kendini tekkeye kapatan tanıdıklarım var. doktora gidip ilaca başlayınca bitti o haller.

Gerginlik/öfke
Aşırı özgüven

Bu arada bilmeden sizin tavsiye ettiğiniz kitabın yazarından örnek vermişim. Yazar doktor derken Kay Redfield Jamison’dan bahsediyordum ama kitabını okumamıştım. En kısa zamanda okuyacağım inşallah.

👏👏 daha fazla katılamazdım bir yoruma. Gerçekten çok güzel açıklamışsınız.

Aynen maninin bir şaşmazları, bir de değişkenleri var. Kişinin karakteri ve bilinci çok önemli. Bipolar tip 1 mi, 2 mi önemli.

Her gel gitli insan bipolar değildir ama bir bipolar hastası normal bir insana göre çok daha mutedil, düzgün bir hayat da sürebilir, kendini bırakıp sürdüremeye de bilir. Yani koşarak kaçmaya gerek yok illaki. Gayet şefkatli, ilgili bir insan da olabilir .

Bilinçli bir hasta kendini bilir. manide mi depresyonda mı, hızlı döngüde ya da mix dönemde mi; söylediğiniz belirtilerden erken Farkına varıp, ona göre önlemini alır, daha hafif atlatır. Doktoruna gider, ilaçlarını ayarlar, uyku düzenine özellikle dikkat eder, iç görüyü kaybetmediği sürece.

Bipolar olup, bir şirkette CEO da olabilir. Hatta sanırım, kendisi bipolar Olup, bu konuda tıp dünyasına büyük katkıları olan doktor ve yazarlar da var. Normal bir hayat da yaşayabilir.

Ya da bipolarla hayatı da kayabilir, ama sanırım bilinç ve zekanın ve hastalık seyrinin büyük etkisi var. Bir de teşhisi önemli tabii, düzenli bir doktor ve ilaç takibi gerekli. Hastalığını bilmeden, çok yanlış kararlar alıp, dediğiniz gibi ailesinden, eşinden kaçıp, kendini tekkeye kapatan tanıdıklarım var. doktora gidip ilaca başlayınca bitti o haller.

Öyle tabi ki, bu insanları sadece hastanelerin psikiyatr servislerinde hasta olan tarafta ve bundan ibaret zannedenler oluyor, yıl 2020 ve insanlar hala ötekileştirme-ayrıştırma-damgalama cümleleri kullanabiliyor.
Doktor, öğretmen, yazar, sanatçı, mühendis, gazeteci vb. pek çok alanda varlar.

Her hasta, erken teşhisi, gayreti, kabulü, farkındalığı, bilinci, ne kadar önemsediği, umut ettiği ile tedavide yolunu alıyor.
Hatta sağlıklı(!) denilen pek çok insandan, (kendilerinin farkında oldukları için) psikolojik olarak daha kontrollü davranmayı da başarabiliyorlar.

Şunu da hep eklerim:

Altındaki yorumlardan da eklemek isterim:

Anlaşılabildiğimiz...desteklendiğimiz...ötekileştirilmeden yaşayabileceğimiz günlerin yakın olması dileğiyle

En yakın arkadaşım tarafından bile yadırgandım. İnsanlar pisler... Çok pisler...

Herşeye rağmen hayatınızı sürdürmeye devam edin!.. Hep birlikte el ele verip bu hastalığı yenelim..

Ben yıkılmadım ayaktayım ben bunu yaşarken aılem dısında Kımse olmadı o yuzden ne arkadas ne akraba kımseyle konusmuyorum Sımdı konservatuar Icın hazırlanıyorum ben sınavları bu yuzden kazanamadığım Icın herkes bana laf vuruyordu ben başarıcam sahneye cıkıcam !

Bence o asansördeki kişi asıl psikolojik sorunlu ve hastaymış, sen değil.

Kalbimiz,düşünebilseydi Atmaktan vazgeçerdi,vücudumuzun kollar bacaklar gibi uzuvlardan oluşsa hayata katlanmamızda kolay olurdu ne yazık ki içimizde kalp adını verdiğimiz o küçük organıda barındırırız...hissetmek bu kadar net ve acı olmamalıydı

Bu hastalığı bende yaşıyorum hayatım mahvoldu hiçbir işi tamamlayamıyorum bir insanı bir gün çok seviyorken ikinci gün nefret ediyorum beynimin içinde sürekli düşünceler var kimseyle arkadaş olamıyorum bıktım bu hastalıktan artık bıktım bu dengesizlikten

Güzel insanlar sizleri seviyoruz, üzülmeyin,umudunuzu kaybetmeyin, ilaç tedavisi alın. Allah sizinle olsun.

bende bu videoda olmak isterdim inanin anlatacak çok şeyim var

Bizim psikiyatri hocamız Bipolar doktor arkadaşlarının olduğunu bile söylemişti. Yani tedavi edildiği sürece hayatını gayet normal sürdürebilir.

İnanın, çabalayın, kontrol altına alın, dr u aksatmayın ilacı aksatmayın. Oluyor.

anlamıyorlar uzak duruyorlar dışlıyorlar yaftalıyorlar sıkıldım yoruldum tükendim.

Bu öyle bir şey ki ufacık bir dokunuş bile paramparça ediyor.

hem psikoloji öğrencisi olup hem bipolar olmak beni çok ama çok yoruyor

Anlatmakla olmuyor ki sevgi lazım anlayış lazım destek lazım

Ben 6 senedir bu hastalığı yaşıyorum ama hala nasıl başa edeceğimi bilmiyorum ailem beni anlamıyor şımarık oldugumu dusunuyorlar

Benim kimsem yok ben kimle atlatirim ? Duvarlar? Aynalar ? Mısralar?

Herkezin ki ayri kimseninki ayni degil hastaneye yattiktan sonra ogrendim

Anlamadığım bir şey var Bipolar normal insan gibi görünüyor, gayet sağlıklılar Onlar hastaysa biz neyiz anlamadım

Benim babam doktor. O da bipolar.

Anlattığınız durum spektrum gibi bir şey, çok hafif olan ve hayatına devam eden, aşırı yoğun duygu durum bozukluğu olan ve hastaneye yatan var. Cinsel istekten bahsetmişsiniz bir kere aldıkları ilaçların bazıları impotans yapıyor. Yani bu ilaçları da herkese şablon şeklinde yazılmıyor, kişiden kişiye değişiyor

Öyle tabi ki, bu insanları sadece hastanelerin psikiyatr servislerinde hasta olan tarafta ve bundan ibaret zannedenler oluyor, yıl 2020 ve insanlar hala ötekileştirme-ayrıştırma-damgalama cümleleri kullanabiliyor.
Doktor, öğretmen, yazar, sanatçı, mühendis, gazeteci vb. pek çok alanda varlar.

Her hasta, erken teşhisi, gayreti, kabulü, farkındalığı, bilinci, ne kadar önemsediği, umut ettiği ile tedavide yolunu alıyor.
Hatta sağlıklı(!) denilen pek çok insandan, (kendilerinin farkında oldukları için) psikolojik olarak daha kontrollü davranmayı da başarabiliyorlar.

Şunu da hep eklerim:

Altındaki yorumlardan da eklemek isterim:

Anlaşılabildiğimiz...desteklendiğimiz...ötekileştirilmeden yaşayabileceğimiz günlerin yakın olması dileğiyle

En yakın arkadaşım tarafından bile yadırgandım. İnsanlar pisler... Çok pisler...

Herşeye rağmen hayatınızı sürdürmeye devam edin!.. Hep birlikte el ele verip bu hastalığı yenelim..

Ben yıkılmadım ayaktayım ben bunu yaşarken aılem dısında Kımse olmadı o yuzden ne arkadas ne akraba kımseyle konusmuyorum Sımdı konservatuar Icın hazırlanıyorum ben sınavları bu yuzden kazanamadığım Icın herkes bana laf vuruyordu ben başarıcam sahneye cıkıcam !

Bence o asansördeki kişi asıl psikolojik sorunlu ve hastaymış, sen değil.

Kalbimiz,düşünebilseydi Atmaktan vazgeçerdi,vücudumuzun kollar bacaklar gibi uzuvlardan oluşsa hayata katlanmamızda kolay olurdu ne yazık ki içimizde kalp adını verdiğimiz o küçük organıda barındırırız...hissetmek bu kadar net ve acı olmamalıydı

Bu hastalığı bende yaşıyorum hayatım mahvoldu hiçbir işi tamamlayamıyorum bir insanı bir gün çok seviyorken ikinci gün nefret ediyorum beynimin içinde sürekli düşünceler var kimseyle arkadaş olamıyorum bıktım bu hastalıktan artık bıktım bu dengesizlikten

Güzel insanlar sizleri seviyoruz, üzülmeyin,umudunuzu kaybetmeyin, ilaç tedavisi alın. Allah sizinle olsun.

bende bu videoda olmak isterdim inanin anlatacak çok şeyim var

Bizim psikiyatri hocamız Bipolar doktor arkadaşlarının olduğunu bile söylemişti. Yani tedavi edildiği sürece hayatını gayet normal sürdürebilir.

İnanın, çabalayın, kontrol altına alın, dr u aksatmayın ilacı aksatmayın. Oluyor.

anlamıyorlar uzak duruyorlar dışlıyorlar yaftalıyorlar sıkıldım yoruldum tükendim.

Bu öyle bir şey ki ufacık bir dokunuş bile paramparça ediyor.

hem psikoloji öğrencisi olup hem bipolar olmak beni çok ama çok yoruyor

Anlatmakla olmuyor ki sevgi lazım anlayış lazım destek lazım

Ben 6 senedir bu hastalığı yaşıyorum ama hala nasıl başa edeceğimi bilmiyorum ailem beni anlamıyor şımarık oldugumu dusunuyorlar

Benim kimsem yok ben kimle atlatirim ? Duvarlar? Aynalar ? Mısralar?

Herkezin ki ayri kimseninki ayni degil hastaneye yattiktan sonra ogrendim

Anlamadığım bir şey var Bipolar normal insan gibi görünüyor, gayet sağlıklılar Onlar hastaysa biz neyiz anlamadım

Benim babam doktor. O da bipolar.

Harika anlatmışsınız, içinden biri olarak paylaşmanız bizim için de şans oldu. Benim yakın arkadaşlarımdan etkilenen olmuştu, kuzenim tanı aldı ve hayatlarına ilaçsız normal devam edebildiler. Ara ara düşünce atakları, panik oluyor ama mindfulnesss denilen bir meditasyon tekniği öğrendi kuzenim ve onunla kendi düşüncelerinden biraz olsun kurtulabiliyor. Eşi ile beraberken tanı konuldu. Burada soru sahibinin nişanlısı bipolar gibi gelmedi bana. Nişanlısını o istemediği sürece, kendi farkında olmadığı sürece de işi biraz zor geliyor. Umarım herkes için hayırlısı olur.

Harika anlatmışsınız, içinden biri olarak paylaşmanız bizim için de şans oldu. Benim yakın arkadaşlarımdan etkilenen olmuştu, kuzenim tanı aldı ve hayatlarına ilaçsız normal devam edebildiler. Ara ara düşünce atakları, panik oluyor ama mindfulnesss denilen bir meditasyon tekniği öğrendi kuzenim ve onunla kendi düşüncelerinden biraz olsun kurtulabiliyor. Eşi ile beraberken tanı konuldu. Burada soru sahibinin nişanlısı bipolar gibi gelmedi bana. Nişanlısını o istemediği sürece, kendi farkında olmadığı sürece de işi biraz zor geliyor. Umarım herkes için hayırlısı olur.

Teşekkür ederim, est.
Anlatımdan bana da bipolarmış gibi gelmedi.
Evet, çeşitli meditasyon, nefes teknikleri-yoga vb. bunlar da tedaviyi destekleyici yöntemler olarak önerilebiliyor, çeşitli uğraşılar, "Tatmin" hissini sağlıklı yaşayabileceği hobiler vb. Esasen zihnen sağlıklı kalmak için bir insana ne önerilebilirse işte, onlar öneriliyor; düzenli uyku, daha az stresli ortam, mümkünse doğa yürüyüşleri/spor, çeşitli öfke kontrol yöntemleri...

Tabi bir bipolar hastasının ilaçları konusunda hassas davranması gerekiyor, pek ihmale gelmez diyelim, nasıl ki diyabet hastası birinin ekstra yediklerine dikkat etmesi gerektiği kadar bazı ilaçlarını da alması gerekir, bu da biraz o hesap.

Bir de insanlar bilgiyi alırken de bazen yanlış alabiliyor.
Yeniden yorum yazmışken ilave edeyim, "Lityum ölçümü yapılmadan bipolar denemez" denilmiş. Yanlış.
Düzeltelim:
Lityum vücutta atıyorum (Değerleri tam anımsayamayacağım şimdi) 0.5 ila 1.0 mg arası olmalı, ama bu bipolar tedavisi için vücuda takviye ile sağlanan stabil bölge. Yani vücutta bu değer arası olacak düzeyde lityum kullanır ki bu kişi, hastalığı baskılansın. Vücutta olup da eksikliği-fazlalığı görülen bir şey değil yani, suni olarak hastalığı baskılamak için oluşturuyor o lityum değeri diyeyim daha anlaşılır olsun. :))

Testler de tedavi aşamasında yapılır, takdir edersiniz ki herkesin metabolizması bir değil, vücuttan çabuk atılır-etkinlik dozunun altına düşerse fayda sağlamaz yeniden risk oluşur, buna göre doz arttırılır. Ya da hasta unutabilir ilacı aldığını, art arda almıştır, az su içmiştir-az hareket etmiştir, belli bir değer üzerine çıkmaya başlar... Hal böyle olunca zehirlenme yaşanabilir, bu yüzden bu ölçümler yapılır, doz ayarlamaları yeniden belirlenir, bu bir "Bipolar mısın bakalım? Hmm" testi değil, "Tedavide dozumuz hastalığı baskılayacak aralıkta mı kontrol edelim" testidir ve her 20 günde bir istenir.

Back
X