daha fazla katılamazdım bir yoruma. Gerçekten çok güzel açıklamışsınız.
Aynen maninin bir şaşmazları, bir de değişkenleri var. Kişinin karakteri ve bilinci çok önemli. Bipolar tip 1 mi, 2 mi önemli.
Her gel gitli insan bipolar değildir ama bir bipolar hastası normal bir insana göre çok daha mutedil, düzgün bir hayat da sürebilir, kendini bırakıp sürdüremeye de bilir. Yani koşarak kaçmaya gerek yok illaki. Gayet şefkatli, ilgili bir insan da olabilir .
Bilinçli bir hasta kendini bilir. manide mi depresyonda mı, hızlı döngüde ya da mix dönemde mi; söylediğiniz belirtilerden erken Farkına varıp, ona göre önlemini alır, daha hafif atlatır. Doktoruna gider, ilaçlarını ayarlar, uyku düzenine özellikle dikkat eder, iç görüyü kaybetmediği sürece.
Bipolar olup, bir şirkette CEO da olabilir. Hatta sanırım, kendisi bipolar Olup, bu konuda tıp dünyasına büyük katkıları olan doktor ve yazarlar da var. Normal bir hayat da yaşayabilir.
Ya da bipolarla hayatı da kayabilir, ama sanırım bilinç ve zekanın ve hastalık seyrinin büyük etkisi var. Bir de teşhisi önemli tabii, düzenli bir doktor ve ilaç takibi gerekli. Hastalığını bilmeden, çok yanlış kararlar alıp, dediğiniz gibi ailesinden, eşinden kaçıp, kendini tekkeye kapatan tanıdıklarım var. doktora gidip ilaca başlayınca bitti o haller.
Öyle tabi ki, bu insanları sadece hastanelerin psikiyatr servislerinde hasta olan tarafta ve bundan ibaret zannedenler oluyor, yıl 2020 ve insanlar hala ötekileştirme-ayrıştırma-damgalama cümleleri kullanabiliyor.
Doktor, öğretmen, yazar, sanatçı, mühendis, gazeteci vb. pek çok alanda varlar.
Her hasta, erken teşhisi, gayreti, kabulü, farkındalığı, bilinci, ne kadar önemsediği, umut ettiği ile tedavide yolunu alıyor.
Hatta sağlıklı(!) denilen pek çok insandan, (kendilerinin farkında oldukları için) psikolojik olarak daha kontrollü davranmayı da başarabiliyorlar.
Şunu da hep eklerim:
Altındaki yorumlardan da eklemek isterim:
Anlaşılabildiğimiz...desteklendiğimiz...ötekileştirilmeden yaşayabileceğimiz günlerin yakın olması dileğiyle
En yakın arkadaşım tarafından bile yadırgandım. İnsanlar pisler... Çok pisler...
Herşeye rağmen hayatınızı sürdürmeye devam edin!.. Hep birlikte el ele verip bu hastalığı yenelim..
Ben yıkılmadım ayaktayım ben bunu yaşarken aılem dısında Kımse olmadı o yuzden ne arkadas ne akraba kımseyle konusmuyorum Sımdı konservatuar Icın hazırlanıyorum ben sınavları bu yuzden kazanamadığım Icın herkes bana laf vuruyordu ben başarıcam sahneye cıkıcam !
Bence o asansördeki kişi asıl psikolojik sorunlu ve hastaymış, sen değil.
Kalbimiz,düşünebilseydi Atmaktan vazgeçerdi,vücudumuzun kollar bacaklar gibi uzuvlardan oluşsa hayata katlanmamızda kolay olurdu ne yazık ki içimizde kalp adını verdiğimiz o küçük organıda barındırırız...hissetmek bu kadar net ve acı olmamalıydı
Bu hastalığı bende yaşıyorum hayatım mahvoldu hiçbir işi tamamlayamıyorum bir insanı bir gün çok seviyorken ikinci gün nefret ediyorum beynimin içinde sürekli düşünceler var kimseyle arkadaş olamıyorum bıktım bu hastalıktan artık bıktım bu dengesizlikten
Güzel insanlar sizleri seviyoruz, üzülmeyin,umudunuzu kaybetmeyin, ilaç tedavisi alın. Allah sizinle olsun.
bende bu videoda olmak isterdim inanin anlatacak çok şeyim var
Bizim psikiyatri hocamız Bipolar doktor arkadaşlarının olduğunu bile söylemişti. Yani tedavi edildiği sürece hayatını gayet normal sürdürebilir.
İnanın, çabalayın, kontrol altına alın, dr u aksatmayın ilacı aksatmayın. Oluyor.
anlamıyorlar uzak duruyorlar dışlıyorlar yaftalıyorlar sıkıldım yoruldum tükendim.
Bu öyle bir şey ki ufacık bir dokunuş bile paramparça ediyor.
hem psikoloji öğrencisi olup hem bipolar olmak beni çok ama çok yoruyor
Anlatmakla olmuyor ki sevgi lazım anlayış lazım destek lazım
Ben 6 senedir bu hastalığı yaşıyorum ama hala nasıl başa edeceğimi bilmiyorum ailem beni anlamıyor şımarık oldugumu dusunuyorlar
Benim kimsem yok ben kimle atlatirim ? Duvarlar? Aynalar ? Mısralar?
Herkezin ki ayri kimseninki ayni degil hastaneye yattiktan sonra ogrendim
Anlamadığım bir şey var Bipolar normal insan gibi görünüyor, gayet sağlıklılar Onlar hastaysa biz neyiz anlamadım
Benim babam doktor. O da bipolar.