bir arkadasim var babasi turkiyenin en taninmis avukatlarindan biri buyuk ihtimalle, arkadasim da hukuk okudu daha sonra yurt disina cikti, egitimini tamamladi baro sinavini kazandi, yurt disinda avukatlik yapmaya basladi. ilk yili daha. bana cok yakin bir yerde, bir iki hafta once gorustuk tekrar turkiyeye donecegim boyle olmuyor diye agladi. cok yogun calisiyormus, kendine vakit ayiramiyormus.
diyemedim tabi turkiyeye gidince babanin yaninda rahat edeceksin ama bir de babanin yaninda calisanlara sor, new yorku mu secerler ankarayi mi diye.
bana kalirsa ozellikle patron degil calisan oldugunuz surece avukatlik her zaman zor. bilkent hukuk bitiren arkadaslarimin hepsi keske bunu okuyacagima uluslararasi iliskiler okusaydim diyor, biri gecen sene turkiyedeki isini birakip amerikaya gitti apple genius oldu hic gocunmuyor.
aslında bu garip bir handikap
bir dönem bizim patronun oğlu da aynen dediklerini yaptı sonra döndü
zira babasının yaşadığı rahata kavuşmak istedi, onun gördüğünde babası şehrin en büyük ofisinin sahibi idi
oysa babası da başladığı zamanı anlatıyordu neler çekmişti
maalesef mesleklerin başlangıcı meşakkatli
hukuktaki sorun mesai kavramının olmaması
yani yapılacak işin bir ortalama süresi de yok
mesela dava dilekçesi adı
ama kimini dakikada yazarsın kimini 5 günde
hatta iki farklı kişi iki farklı sürede yazar vs vs
patron der ki X, Y ve Z senin işin
o dosyaları yapman lazım ama işler sürelidir, süreyi kaçırırsan ağır cezada yargılanır ceza alırsın
bu da senin zamansız çalışmaya yönlendirir, sonra bunu olağan görmeye başlarsın
sonra yeni başlayanlar gelir onlar senin 2 saatte yaptığın işi 8 saatte yapar çünkü yeni olmak öyle bir şey
ama sen yine de onlara da benzer miktarda iş verirsin bu sefer onlar fazla mesai yapar
garip bir kısır döngü
bir diğer sorun da işi sadece yapmak ve çıkacak sonucu hiç bir zaman bilememek
mesela bir kod yazarsın sonra denersin ya da oyun yazarsın sonra oynarsın vs
ama burada öyle bir şey yok
bir cümle söylersin bir duruşmada tüm dosyanın içeriği değişir iyiye mi değişir kötüye mi bilemezsin
sen işe başlarsın ama yıllar sonra çok farklı bir sonuç eline gelir