Bir deliye bir muska yeter ne demek

Yenidenbashlasin

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2023
782
1.206
33
Merhaba arkadaşlar benimkisi dert değil ama aklıma takıldığı için sormak istedim ben burdurluyum eşim Muğlalı.biz evlenmek istediğimizde iki taraf pek istemedi arada mesafe var diye.gecen annemle görüşürken konu gorumceme geldi düğün zamanı eşim tarafı burdura geldignde bizim akrabalar kaynım için eee artık gelmisken ona da buradan kız alırsınız demişler o da diyenlere bir deliye bir muska yeter diye cevap vermiş duyunca üzüldüm acaba ne maksatla öyle dedi

Deli kayınvalde heralde muska siz. Sizmi akıllandircaksınız onu . Cok ilginç bir grlin yeter demek istemis cünkü. Öyle anladım. Takılmayın aman 3 günlük dünya ona takıl buna takıl hep mutsuz olan biz oluyoruz.

Ben de ona yorumladim ama kullandığı tabir hoş değil
yöresel birçok tabir var. Mesela bunun bir benzerini de bir arkadaştan duymuştum o ne be demiştim. Malatyada böyle derler dilim alışmış demişti.
Oğlu çok hiperaktif ve birazda yaramazdı diğer arkadaşta “çocuğu ziyaretlere falan götür oku akıllanır” tarzı bişey demişti. Oda kendi oğlu için aman “yerli deliye gorucuk nedsin” dedi.

kadın Malatyalıymış ve orda bir türbe varmış meşhur. Orayla ilgili bir hikaye gereği çıkmış bir sözmüş bu.
Sizinkide öyle bişeydir.

Hikayeyide buldum merak eden olur diye

Gorucuha ziyarete gidenler, yol yordam öğrenmek için yatırın bekçisine danışırmış. Gorucuhtaki o yatırın bekçisi aynı zamanda koyun besicisiymiş. Ama kimseye çaktırmazmış. Ziyarete gelenlere bir adamı aracılığıyla koyun satar, hemen orada keser, hasta yarım saatte iyileşmediyse ve gelenin ensesi kalın ise bir daha bir daha kestirirmiş. Üstelik adak etinin yenmeyeceği inancı ile koyun da kendisine kalırmış. Birgün bir adam hastası için 3 koyun kestirmiş ama, hastada hala bir şifa belirtisi yok.. Bekçi sormuş, Sen nerelisin? diye. O da Adafılıyım (Malatyanın bir semti) demiş. Bekçi üzgün ve kızgın bir sesle cevap vermiş:

-Be amca, söylesene önceden. Bu yatır yerli delilere iyi gelmiyor.

Ay ne çirkin laf. Ne maksatla söylemiş ki bunu? O zaman kendi annesini de deli yerine koyuyor?
Evet işte tam olarak bu
Kötü maksatla dememiştir yöresel bir tabir işte… yoksa muskayı kendileri deli diye konu sahibini kastederdi
Gereksiz bişey ama napcan işte söylemiş
Çokta takılma konu sahibi

Evet işte tam olarak bu
Kötü maksatla dememiştir yöresel bir tabir işte… yoksa muskayı kendileri deli diye konu sahibini kastederdi
Gereksiz bişey ama napcan işte söylemiş
Çokta takılma konu sahibi
Annem çok üzülmüş şimdi o kaynima daha da uzak yerden kız aldılar kız üstelik kayinvalidemlere gitmek istemiyormus kayınvalidem söyledi her tatil dönüşü kaynimin burnundan getiriyormus işte agzindan çıkana dikkat edeceksin.laf benim eltiden çıkınca annem zamanında görümcen böyle demisti sen üzülme diye dememistim o zaman dedi

Sizin akrabalar da ne meraklıymış kaynınıza, lafı da işitip otururlar öyle. Resmen kaynananızın ağzına lafı vermişler.

Başlıktaki cümleyi kurana kadar bu meramı anlatacak binbir cümle kurulur. Söz yöresel mi bilmiyorum, öyleyse yadırgamam. Kuzenim bekarken bir akrabanın gelininin kız kardeşini hatırlatmışlardı. Halam da bir aileden bir kız yeter demişti. Kayınvaliden de bütün gelinleri Burdur’dan mı alacağız deseydi daha normal olurdu deliyi muskayı karıştırmak hoş olmamış

Yani bir deliye bir muska yeter yerine daha usturuplu soylenebilirmis

Benim kayinvalidem de surekli eski sozler kullanir ve anlamlarini hic de bilmez. Eskiler söylüyor iyidir diye düşünüyor sanirim, sacma sapan azcik lafin uyacagi yere yapistirir. Nasilsiniz diyene ic guveysinden hallice der guler felan. Sirf kiz almakla alakali diye yapistirmistir sizinki de o lafi pat diye benim kv gibi. Takilmayin

Maksat gayet açık bir tane burdurlu yeter ben başka yerden alcam demek istemiş

Bı eve bı tane burdurlu yeter anlamında söylemiş olabilir. Memnun kalmamakla ilgili olabileceğini düşündüm. Tabi akrabaların memnuyetinin ne kadar önemi var tartışılır şimdi mi akıllarına gelmiş sizde zamanı geldiğinde lafinizi soylersiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…