Bir mühendis ne yapar? Boşuna mı okuyorum ben?!

[QUOT_claudel, post: 38798725, member: 372547"]Kizlar bide ben soyle dusunuyorum; bundan yuz- yuzelli yil onceki muhendisler mesela bizden daha zekiydi daha uretkendi. Simdi bizler onlarin icatlarini nasil daha iyi konuma getiririz nasil daha cok verim aliriz diye ugrasiyoruz gibi. İlk arabayi ilk motoru icat etmek bulmak baska onu gelistirmek baska diye dusunuyorum. İlk ucagi kuslarin kanatlarini inceleyerek bulan muhendis kardesler simdiki bizler baskayiz diye dusunuyorum. Yaniliyor muyum sizce?

Staj yaparken bir mak. Muh. Bunu soyledigimde beni dovcekti nerdeyse:)[/QUOTE]

Ben dediğinize katılmıyorum. Şu anda teknoloji baş döndürücü bir hızda ilerliyor. 3 boyutlu yazıcı, nanoteknoloji, elektrikli arabalar vs vs o kadar çok şey üretiliyor ki farkında değiliz.
Çok değil birkaç sene önce takoz gibi olan telefonlar nerdeyse kâğıt inceliginde aynı şekilde bilgisayar da. İçinde yaşadığımız için farkında olmadığımızı düşünüyorum. Bunları üretip geliştirilmesinde rol oynayan binlerce zeki, çalışkan mühendis var, doğal olarak yer çekimini Newton buldu demek gibi ilgi çekmiyor.

Tatlim biz seckin hocalardan bahsetmiyoruz sadece lisans ogreniminden bahsediyoruz. Bransinda uzmanlasmis bilirkisilik ve danismanlik yapan hocalar ve yillar sonra deneyimleriyle bu noktaya gelenler baska. Lisans ogrenimi sadece teorik.. Motorlar dersinden Aa ile gectim bir motor gormedim mesela.. Bunu okul bitip is hayatina atilinca tum muhendis arkadaşlar anlayacaktir

Ben de endüstri mühendisiyim. Bir hocanızın söylediği "Biz size yaklaşım geliştirmeyi öğretiyoruz" ifadesinin haklılığı çok büyük. Üniversitede öğrendiğim şeylerin neredeyse hiçbirini işimde kullanmıyorum ama bana kattığı yaklaşım biçimi olmasa bu işi yapamazdım. Tabii bu her iş için geçerli değil; illa ki akademik yeterliliğin şart olduğu işler ve meslekler var. Endüstri mühendisliğinde de var. Geçen gün okulun mezun ağından Amazon websitesi ile ilgili bir ilân geldi; doktora öğrencilerine açıktı mesela. Demem o ki, bu analist pozisyonunda akademik yeterlilik şart belli ki.

Evet, geçmişin üzerinde iyileştirmeler yapıyoruz ama kümülatif bilgi dediğimiz şey budur zaten. Her mühendis tekerleği yeniden icat etse nereye varabiliriz?

Ayrıca, çağın yeni teknolojileri de var yukarıda bir arkadaşın bahsettiği gibi. Örneğin 3D yazıcılar geliştiriliyor ve NASA'nın uzaya bina inşa edecek yazıcı gönderme gibi 'çılgın' fikirleri var. Yani aslında sadece eniyileme yapmıyoruz insanlık olarak.

Not: Bir endüstri mühendisi olarak sürecin içindeki yerimiz illa ki analiz, planlama, vb. olur. Eğer 'uçak yapmak' istiyorsanız, parça tasarlayacaksanız, yani böyle istekleriniz varsa endüstri mühendisliği eğitiminin size ne kadar uyduğu bir soru işaretidir. Tabii bir endüstri mühendisi olarak teknik tasarımcı olmak duyulmamış şey değil ama bu noktada da okulda öğrendiğiniz optimizasyon yaklaşımlarını, stokastik modellemeyi çöpe atmış olursunuz. Yani lisansınızın size yine aman aman bir faydası olmaz.

canım ben de mühendisim hatta şu an doktora yapan bir mühendisim Türkiye'deki en iyi teknik okulların birinden mezunum yurtdışında da okudum ve evet okulda öğrendiklerin dersler vs sana sadece temel sağlıyor. Sana günlük hayatta karşılaştığın problemlere nasıl yaklaşman gerektiğine dair zemin hazırlıyor ki olması gereken de bu. Ezberlerken bir nevi öğreniyorsun da ama öğrenmiş olduğunu yıllar sonra gerçek bir sorunla karşılaştığında ve o bilgi aklına geldiğinde anlayacaksın. (ezberi savunmuyorum öğrenmek/ezberlemek biraz iç içe benim bakış açıma göre) Ayrıca sözlerinde İtü'yü biraz küçümseme sezinledim, Türk hocalar nasıldır vs diye, kötüsü yok demiyorum ama İtü Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden biriyse, dünyada gittiğim yerlerde İtü dediğimde hocasından öğrencisine tanınıp bilindiğini gördüysem, demek ki doğru olan bir şeyler var. Bu kadar üstünkörü eleştirmemek lazım.

Ben kendimi yanlis ifade ettigimden oturu sanirim. Asla kucumsemek gibi bir niyetim yok, hatta Turkiyede cok seckin unilerin oldugunun farkindayim. Bizim matematik dersimize giren profesor bizzat İTÜ den mezun bir elektrik müh. Kendisi yurtdisina gelip cok farkli bir dil ogrenip uzerinede bir cok bilimsel arastirma yapabilmis bir insan:) bu yuzden kucumsemek yapabilecegim en son sey olur sanirim:)kendimi yanlis ifade ettiysem kirdiysam sizi ozur dilerim.

Bu arada gecmisle gunumuz arasindaki farki cok iyi anlatmissiniz. Bana gore sadce birseyi yoktan var etmek, icat etmek daha zor daha mucizevi geliyo. Bunu anlatmak istemistim, birde kitaplarin kaynaklarin overek anlatmasindan kaynakli sanirim.

Bilgisayar mühendisliği okumadım ama eşim olduğu için biliyorum, teorik bilgileri hep kitapta kaldı, devamlı kendini yenileyen bir sektör olduğu için; okuldaki öğrendiği kod yazma vs. işleri tamamen demode olmuştu, okulda pyton nedir? Ne işimize yarar?? Eskiden oda kadar bilgisayarlar vardı fakat şimdi mauslarımız küçüldü!! diye öğreniyordu, mezun olduğunda çoğu bilgiler piyasada kalmamıştı bile. Okula başlarken android yaygınlaşmamıştı vs.

Ama işine başladıktan sonra bu sefer, müşterinin isteğine göre kod yazmayı, okulda öğretilen "yaklaşımla" kendi yeteneğini birleştirmeyi öğrendi, daha fazla insanlı çok bilinmeyen denklemler çözmeye başladı, kağıt üzerinde denklem çözmek gibi değil bu, çünkü bu sefer değişkenlerden biri parayı veriyor, diğeri devamlı beklenti belirtiyor, iş arkadaşlarınla olan takım çalışman önemli, bir nevi mağarandan/bireyselliğinden çıkmış gibi oluyorsun iş hayatıyla. Bu dersten kalırsam seneye alırım diyemiyorsun, o projenin en az sorunla tam vaktinde yetiştirebilmesi için çalışıyorsun, bir yandan da stresle ne kadar başa çıkabilirsen de o kadar öne geçiyorsun.

anladgm kadariyla mezun olunca kamuda degil ozelde dusunuyorsun.ozaman kesinlikle teorik bilgilerini iyi ogren takma hocalarini ve kesinlikle kendni gelistirebildgn kadar bolumnle alakali seminerlere katil ,haftasonu yada bos zamanlarnda uygun bir sirkete gidip gor gez,daha genis bos vakitlernde ise bolumunn alt kademesnden en ustune kadr calisarak kendni gelistir ki mezun oldgunda sifirdan baslayip kucuk ucretler alarak seni somurmelerine izn vermezsn.ogrenciyken bunlari yap mezn olunca iyi bir pozisyonda gercek muhendislik yaparsin..

makinada master yaptıgınızda yine bir mak.müh. gibi calısacagınız bir pozsiyonda olacagınızı sanmıyorum.
yanlıs anlasılmasın herkes ancak okudugu alanda meslek sahibi olur demiyorum,
hangi alanda calısırsanız calısın işinizde kullanacagız bilgiler egitimini aldıgınız bilgilere dayanacak.

ortak dersleriniz az ve diger dersler gozunu korkuttuysa yıllaaaar sonra tekrar başa sarmak zor gelmeyecek mi? bunun yerine yol yakınken gecis yapmak da su an tercih edebileceginiz seyler arasında.

en azından yan dal icin zorlayın, ne kadar yakın da olsa farklı bir disipline dair bilgi edinmiş olursunuz, belki tumuyle dusunceleriniz degisir...? ya da univeristeniz havacılık/makina kürüsülerine gidin o hocalarla konusun.

muhendislerin sadece yaptıgı icatlardan bahsetmissiniz de herbiri kendi donemi icin bircok alanın öncüsü; tasarımcı, fizikçi, kimyager, mimar, inşaat müh, mak müh, elektrik müh...
demek istedigim gecmiste alanlar cok birbirinin içinde ancak günümüzde degil. o yuzden cogu muhendis -tabi ki pozisyona baglı olarak- parca-bütün ilişkisi icinde analizlerini kendisinin yaptıgı, geliştirmeye ugrastıgı parcalar haricinde genel olarak yaptıgı işten bir o kadar kopuk calısabiliyor.
endustri muhendisi olarak sunacagınız katkının sizi tatmin etmeyecegini düsünüyorsanız başta dedigim gibi bu konuyu uzun uzun dusunun...

Uzun uzun dusunup yazmissin benim icin tesekkur ederim.

Nerden baslasam bilemedim kafamda okadar cok sey varki. Ben end. Muh. Okumaya baslamadan mimarlik, ins. Muh. , cevre muh. Ve makine muh. Bolumlerinede kabul edildim. Aslina bakarsak mak. Muh. Haric elimden gelse hepsini okumak istiyodum. Ki bu hala oyle.

Ancak icine girdigimde teknk dersler okadar hosuma gittiki keske mak. Muh. Gecseymisim dedim. Bi kac ay oncesine kadarda bu hala oyleydi. Ama yatay gecis gibi bisey soz konusu dgilmis maalesef. Kafamda birsuru tilkiyle dolasirken bitaraftanda arastirdim. En sonunda kendime gore mantikli kararida verdim. Turkiyede prosedur nasil isliyo bilemiyorum ama burda yuksek lisansi mak. Muh. Uzerine yaparsam baslar baslamaz tum bir end. Muh. Gosterilmeyen ama mak. Mu icin zorunluluk olan dersleri aldiracaklar. Yani bi nevi hem end. Hem mak. Muh onlisansi yapmis olucam. Ayrica onumuzdeki somestirda secmeli derslerimiz olacak yavas yavas branslar belli olmaya baslicak. Bu sekildede teknik tarafa yonelip yuksek lisansa onhazirlik yapabilrim.

Ayrica temel dersler alindiktan sonra istedigimiz bolumden extra dersler alabiliyoruz. Yani mak. De olupta bizde olmayanlari yine tamamlayip kendimi gelistirme firsatim olabilir.

Bu sekilde ayni yollardan gecmis insanlarida tanidim. İmkansiz degil ama cogu kisi yapmadigindan az duyuluyo sanirim.

Sonradan baslamak gibi bi sansimda var evet zor olucak ama yaparim. Zaten bu bolumu okumasamda ileride zaten jeodezi yada matematik okumayi dusunuyorum. O bransta calisma gibi bi gayem yok sirf ogrenmek mutlu olmak icin okumak istiyorum. İsim ne kadar karisik degil mi:)

Herkonumda bana mantikli cvplar verdigin icin zaman harcayip cvap yazdigin icin tsk ederim asude:)

İsimleri karistirmisim coook pardon daha uyanamadim sanirim((

Her bilgiyi bilmek,iyi bir mühendist olmak için yeterli olmaz.Teknik farklıdır uygulama farklı.O yüzden hocalar herşeyi kabataslak gösteriyordur ama işinize yarayacak şeyleri seçiyor,dikkatinizi oraya yönlendiriyordur.

Bu fikri az cok sindirebildimde, su okulda degil ise basladiginda ogreneceksin lafini anlayamiyorum. Tutup sokaktan herhangi birini bir muhendisin pozisyonuna gecirsek, bes sene sonra gercek bir muhendis gorur muyuz?

Bu fikri az cok sindirebildimde, su okulda degil ise basladiginda ogreneceksin lafini anlayamiyorum. Tutup sokaktan herhangi birini bir muhendisin pozisyonuna gecirsek, bes sene sonra gercek bir muhendis gorur muyuz?
Şimdi şöyle düşün.Futbolculara tahtaya çizip teorik maçta şöyle olursa şöyle olur diye bilgi verseler.Ama hiç maça çıkmadan o bilgiler doldurulmuş ezberden ibaret olur.Teori farklı uygulama farklı.
Üniversitede harikalar yaratıp,ezberden sadece kitabı çalışarak bitirenler,işin içine girince öyle kalabilirlerde.Tecrübe burda devreye girer işte.Bir işe bile girsen sadece diploma bir işe yaramaz.Tecrübe de gerektirir.O yüzden ilerisi için kaygılanma.

endüstri mühendisliği mezun olduktan sonra derste öğrendiklerini kullanır mı kullanmaz mı bilmem ben kendi mesleğim için söylüyorum okulda a öğretiyorlarsa piyasada b yapmak zorundasın yani piyasa ve okulun uzaktan yakından alakası yok öğrendiğim neredeyse hiçbirşeyi kulanamadım mezun olduktan sonra ha ama ne olur yüksek lisans yapacak olursan tabiki bu bilgilerini kullanacaksın malesef bilgi hamallığı yapıyoruz ama öğrenmekten asla zarar gelmez

Mühendislik okumak analitik, pratik düşünmeyi öğretir vizyonunuzu geliştirir.
Is hayatında karşılaştığınız her sorunda hımm bir dakika bunu okulda ogrenmistik cevabı şudur diyemezsin.
Bir muhendış gibi düşünmeyi ogrendiginde, karşılaştığın sorunlarda okuldan gelen teorik bilgi ile farketmeden pratiğe dokeceksin.
ben bir inşaat mühendisi olarak dusunduklerimi yazdım umarım yardimci olabilmisimdir.

nazlideniz futbol ornegi biraz daha kafama yatti. Beni hasta eden sey cevremdeki muhendislerden(!) duydugum"bosuna kasma, ise basladiginda bambaska seyler yapacaksin" demeleri :) hayir bu bolumden mezun olup ogretmen, doktor olmucamki sonucta yine okulda ogrendikleriminde yardimiyla isimi yapicam. Die dusunuyorum:)

minnakmimar a ogrenip be ypicam ama b yi yaparkende a yi yaparkenki edindigim tecrube yardimiyla yapicam diye dusunuyorum:)

Endüstri mühendisleri ne yapar ben de merak ediyorum işin doğrusu

Bunu okadar cok insan soruyoki:) ne is olsa yapariz abi muh. Diyede geciyo literaturumuzde:)

Bide kuguya benzetiliyo, ne bir kus gibi ucabilir nede bir ordek gibi yuzebilir. Ama ikisindende cok guzeldir. İlk dersimizde hocamiz soylemisti:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…