- Konu Sahibi Camille_claudel
-
Tatlim biz seckin hocalardan bahsetmiyoruz sadece lisans ogreniminden bahsediyoruz. Bransinda uzmanlasmis bilirkisilik ve danismanlik yapan hocalar ve yillar sonra deneyimleriyle bu noktaya gelenler baska. Lisans ogrenimi sadece teorik.. Motorlar dersinden Aa ile gectim bir motor gormedim mesela.. Bunu okul bitip is hayatina atilinca tum muhendis arkadaşlar anlayacaktirBen size pek katılmıyorum. Mesela elektronik müh de teorik bilgi gerekli.
Tanıdığım bir endüstri müh. hocası, seçkin bir mühendis, doktorası matematiik.Bütün bankalar danışmanlık versin diye peşinde koşuyor.
Benim olduğum dalda , yaratıcı ve nitelikli iş yapmak için teorik bilgi şart.Benim yaptığım işte ,yaptığımız şeyi neden o şekilde yaptığımızı anlayabilmek için mutlaka temel gerekiyor.Genel anlamda neyi, niye yaptığını bilmek çok önemli bence.
canım ben de mühendisim hatta şu an doktora yapan bir mühendisim Türkiye'deki en iyi teknik okulların birinden mezunum yurtdışında da okudum ve evet okulda öğrendiklerin dersler vs sana sadece temel sağlıyor. Sana günlük hayatta karşılaştığın problemlere nasıl yaklaşman gerektiğine dair zemin hazırlıyor ki olması gereken de bu. Ezberlerken bir nevi öğreniyorsun da ama öğrenmiş olduğunu yıllar sonra gerçek bir sorunla karşılaştığında ve o bilgi aklına geldiğinde anlayacaksın. (ezberi savunmuyorum öğrenmek/ezberlemek biraz iç içe benim bakış açıma göre) Ayrıca sözlerinde İtü'yü biraz küçümseme sezinledim, Türk hocalar nasıldır vs diye, kötüsü yok demiyorum ama İtü Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden biriyse, dünyada gittiğim yerlerde İtü dediğimde hocasından öğrencisine tanınıp bilindiğini gördüysem, demek ki doğru olan bir şeyler var. Bu kadar üstünkörü eleştirmemek lazım.
Benim anlamadigim kisim bir insan muhendisligi nasil is hayati basladiginda ogreniyo? Yani bana gore bu gordugumuz dersler egitim zorunlu. Yoksa sokaktan buldugum herhangi birini gcirelim bi muhendisin pozisyonuna iki sene sonra gercek bir muhendis olarak geri alabilir miyiz? :)
Birde bi hocamizin soyledigi sey suydu: biz size burda bir muhendis gibi cozum bulmayi, düsünmeyi, sorun saptamayi ögretiyoruz demisti. Bu biraz aklima yatti ama ben nasil is hayatinda ogrenicem kavrayamiyorum.
@asude_bahar ucaklara bayiliyorum. Bir ara endustri muh. Den makineye gecis yapmak istedim ama sifirdan baslarsin dediler korktum:) ama masteri makine muhendisligi uzerine yapip tatmin olmazsam, yeniden makine muhendisliginde onlisans yapmak istiyorum. Bi ara evlenip cocuk sahibi olmakta istiyorum tabi
makinada master yaptıgınızda yine bir mak.müh. gibi calısacagınız bir pozsiyonda olacagınızı sanmıyorum.
yanlıs anlasılmasın herkes ancak okudugu alanda meslek sahibi olur demiyorum,
hangi alanda calısırsanız calısın işinizde kullanacagız bilgiler egitimini aldıgınız bilgilere dayanacak.
ortak dersleriniz az ve diger dersler gozunu korkuttuysa yıllaaaar sonra tekrar başa sarmak zor gelmeyecek mi? bunun yerine yol yakınken gecis yapmak da su an tercih edebileceginiz seyler arasında.
en azından yan dal icin zorlayın, ne kadar yakın da olsa farklı bir disipline dair bilgi edinmiş olursunuz, belki tumuyle dusunceleriniz degisir...? ya da univeristeniz havacılık/makina kürüsülerine gidin o hocalarla konusun.
muhendislerin sadece yaptıgı icatlardan bahsetmissiniz de herbiri kendi donemi icin bircok alanın öncüsü; tasarımcı, fizikçi, kimyager, mimar, inşaat müh, mak müh, elektrik müh...
demek istedigim gecmiste alanlar cok birbirinin içinde ancak günümüzde degil. o yuzden cogu muhendis -tabi ki pozisyona baglı olarak- parca-bütün ilişkisi icinde analizlerini kendisinin yaptıgı, geliştirmeye ugrastıgı parcalar haricinde genel olarak yaptıgı işten bir o kadar kopuk calısabiliyor.
endustri muhendisi olarak sunacagınız katkının sizi tatmin etmeyecegini düsünüyorsanız başta dedigim gibi bu konuyu uzun uzun dusunun...
Uzun uzun dusunup yazmissin benim icin tesekkur ederim.
Nerden baslasam bilemedim kafamda okadar cok sey varki. Ben end. Muh. Okumaya baslamadan mimarlik, ins. Muh. , cevre muh. Ve makine muh. Bolumlerinede kabul edildim. Aslina bakarsak mak. Muh. Haric elimden gelse hepsini okumak istiyodum. Ki bu hala oyle.
Ancak icine girdigimde teknk dersler okadar hosuma gittiki keske mak. Muh. Gecseymisim dedim. Bi kac ay oncesine kadarda bu hala oyleydi. Ama yatay gecis gibi bisey soz konusu dgilmis maalesef. Kafamda birsuru tilkiyle dolasirken bitaraftanda arastirdim. En sonunda kendime gore mantikli kararida verdim. Turkiyede prosedur nasil isliyo bilemiyorum ama burda yuksek lisansi mak. Muh. Uzerine yaparsam baslar baslamaz tum bir end. Muh. Gosterilmeyen ama mak. Mu icin zorunluluk olan dersleri aldiracaklar. Yani bi nevi hem end. Hem mak. Muh onlisansi yapmis olucam. Ayrica onumuzdeki somestirda secmeli derslerimiz olacak yavas yavas branslar belli olmaya baslicak. Bu sekildede teknik tarafa yonelip yuksek lisansa onhazirlik yapabilrim.
Ayrica temel dersler alindiktan sonra istedigimiz bolumden extra dersler alabiliyoruz. Yani mak. De olupta bizde olmayanlari yine tamamlayip kendimi gelistirme firsatim olabilir.
Bu sekilde ayni yollardan gecmis insanlarida tanidim. İmkansiz degil ama cogu kisi yapmadigindan az duyuluyo sanirim.
Sonradan baslamak gibi bi sansimda var evet zor olucak ama yaparim. Zaten bu bolumu okumasamda ileride zaten jeodezi yada matematik okumayi dusunuyorum. O bransta calisma gibi bi gayem yok sirf ogrenmek mutlu olmak icin okumak istiyorum. İsim ne kadar karisik degil mi:)
Herkonumda bana mantikli cvplar verdigin icin zaman harcayip cvap yazdigin icin tsk ederim asude:)
Her bilgiyi bilmek,iyi bir mühendist olmak için yeterli olmaz.Teknik farklıdır uygulama farklı.O yüzden hocalar herşeyi kabataslak gösteriyordur ama işinize yarayacak şeyleri seçiyor,dikkatinizi oraya yönlendiriyordur.İyi aksamlar kizlar, herkese mutlu bir yeni yil dileyip derdime geciyorum.
Ben endüstri mühendisligi ögrencisiyim bölümümden derslerimden memnunum, orda bir sorun yok ama bazi kisilerin ve hocalarin tutumu cok canımı sıkıyo. Şöyleki ben gördügüm derslerin gerekli oldugunu düsünüp ezberlemekten çok ögrenerek geçmeye ugrasiyorum ama kimi hocalar bosverin su su bolumleri ezberleyip gelin yarin iste kimse sormaz bunlari size diyor resmen!
Benim anlamadigim-ki bu hemen hemen tum dersler icin gecerli- bunlar ileride benim isime yaramiyacaksa ben neden okula gidiyorum neden muhendislik bolumu var? Bu bilgiler isime yaramiyacaksa ben isimde ne yapicambolumun en iyilerinden biri oldugum halde kendimi bir bucuk yil sonra muhendis olarak dusunemiyorum. Aranizda tecrube sahibi olanlar beni aydinlatirsa cok sevinirim. Benim icin gercekten bir dert suanda.
Her bilgiyi bilmek,iyi bir mühendist olmak için yeterli olmaz.Teknik farklıdır uygulama farklı.O yüzden hocalar herşeyi kabataslak gösteriyordur ama işinize yarayacak şeyleri seçiyor,dikkatinizi oraya yönlendiriyordur.
Şimdi şöyle düşün.Futbolculara tahtaya çizip teorik maçta şöyle olursa şöyle olur diye bilgi verseler.Ama hiç maça çıkmadan o bilgiler doldurulmuş ezberden ibaret olur.Teori farklı uygulama farklı.Bu fikri az cok sindirebildimde, su okulda degil ise basladiginda ogreneceksin lafini anlayamiyorum. Tutup sokaktan herhangi birini bir muhendisin pozisyonuna gecirsek, bes sene sonra gercek bir muhendis gorur muyuz?
endüstri mühendisliği mezun olduktan sonra derste öğrendiklerini kullanır mı kullanmaz mı bilmem ben kendi mesleğim için söylüyorum okulda a öğretiyorlarsa piyasada b yapmak zorundasın yani piyasa ve okulun uzaktan yakından alakası yok öğrendiğim neredeyse hiçbirşeyi kulanamadım mezun olduktan sonra ha ama ne olur yüksek lisans yapacak olursan tabiki bu bilgilerini kullanacaksın malesef bilgi hamallığı yapıyoruz ama öğrenmekten asla zarar gelmezİyi aksamlar kizlar, herkese mutlu bir yeni yil dileyip derdime geciyorum.
Ben endüstri mühendisligi ögrencisiyim bölümümden derslerimden memnunum, orda bir sorun yok ama bazi kisilerin ve hocalarin tutumu cok canımı sıkıyo. Şöyleki ben gördügüm derslerin gerekli oldugunu düsünüp ezberlemekten çok ögrenerek geçmeye ugrasiyorum ama kimi hocalar bosverin su su bolumleri ezberleyip gelin yarin iste kimse sormaz bunlari size diyor resmen!
Benim anlamadigim-ki bu hemen hemen tum dersler icin gecerli- bunlar ileride benim isime yaramiyacaksa ben neden okula gidiyorum neden muhendislik bolumu var? Bu bilgiler isime yaramiyacaksa ben isimde ne yapicambolumun en iyilerinden biri oldugum halde kendimi bir bucuk yil sonra muhendis olarak dusunemiyorum. Aranizda tecrube sahibi olanlar beni aydinlatirsa cok sevinirim. Benim icin gercekten bir dert suanda.
Endüstri mühendisleri ne yapar ben de merak ediyorum işin doğrusu
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?