Ayy o kadar katılıyorum ki.10 bin ya kalıyor ya kalmıyor.o da bazı aylar.millet de hâlâ parayı ne yapıyorsun desin.
ben bu ay kurban kestiğim için ekstra o vardı, gelecek ay da tatil param olur. her ay bişey çıkar.
2 ayda bir ailemin yanına gidiyorum ortalamada, sağlık kontrollerim de ailemin olduğu şehirde benim her gittiğimde bi rapor alma MR çektirme illa bir hastane işim oluyor 2 bin lira sadece git-gel yol param (kendi arabamla gitmiyorum yol uzun). her gittiğimde annemle çıkarız bişeyler alırım.
anneler günü babalar günü yılbaşı, --ki ben özel gün kutlamam, sevmem
öyle 100 tane iş arkadaşım, kalabalık arkadaş ortamım da yok sürekli pasta hediye sürekli iş çıkışı buluşma vb. olayı yok. buna rağmen alıyorum illa ki kardeşlerime sevgilime (ayrıldık) illa ki gece çıkıyoruz arada. ya da misafirim geliyor, gezdiriyorum evde ağırlıyorum vs.
ben hesap yapmıyorum ama tek yaşayan bekar kadınım. TL olarak gelirim 55 bin gibidir, 40-45 bin ben de harcıyorumdur rahat rahat. bende de alkol sigara yok (içersem sevgilim ödüyordu zaten fazla içmem). y.dışına filan gitmeler, orada zevke yeme ve alışverişleri buna dahil etmedim
y.içi sıradan yaşamda basit gezmelerle harcıyorumdur yani.
arabayı da dahil etmedim daha onun kaskosu sigortası benzini var.
benim kiram sizden fazla, yaşadığım şehir pahalı, bir de eve yiyecek alışverişi çok yapıyorum, sürekli evde yemek yapıyorum. (hemen hemen). paketli hazır vs. tüketmem dışarıda yersem de düzgün yerde yerim
günlük makyaj yapmam ama bakım ürünü alırım. böyleyken de aynı hesap oluyor yani

birini almayan öbürünü alıyor.
kısacaksan hepsinden kısman lazım
yani bu bantta bir gelirle çok bi para kalması için çift maaş olup kurbanı kesip buzluğa 25 poşet yapıp koyarsan yıl boyu onu yersen kalabilir
ya da misafirin gelince bi kek bir çayla ağırlarsan kalır, ama ben 5 çeşit yaparım

çünkü misafir bende önemli. masa kurmayı severim. kendim yemek yaparken de tavuğun yanına sebzesini salatasını etin yanına mezesini çorbasını vb. yapıyorum, çoğu gün kahvenin yanına tatlı bişey yapıyorum (bu ara hastalık sebepli yapmıyorum ama, rutinde yaparım). yoğurtlu makarna yemiyorum mesela. evde yoğurtlu makarna yahut ne bileyim ekmek arası hindi salam+ kola yiyenin yemek masrafı benim 1/3üm 1/4üm filan olabilir. gıda inanılmaz pahalandı ülkede.
üstüm başıma uzun süredir çok aman aman bişey almıyorum ben ama çok var diye almıyorum. 40+ yaştayım, uzun süredir aynı bedendeyim ve home-office çalıştığım için mevcut kıyafetleri giyecek yerim yok. ama hergün işe giden bir kadının daha fazla giyim bakım ihtiyacı olur, benim de öyleydi.
neyse kısacası 10 bin kiranız varmış zaten şu durumda tek kısabileceğiniz şey dışarıdan az yemek yemek, ıvır zıvıra harcıyor musunuz bakıp onu kısmak belki
gün içinde cips kola ya da 10 çeşit oje varken 11. rengi almak gibi küçük sürekli alışverişleriniz var mı? market ve tüketim alışverilerinize şöyle bir bakın kullanmadığınız bişey alıyor musunuz? kullanıyorsanız zaten o lazım ki almışsınız. başka pek öyle kısılacak yer de yok gibi.
tanıdığım hemşire, sekreter, laborant vs. sağlıkçıların hepsi bu maaşları alıyor aşağı yukarı (benim kendi işim ama sağlık sektörüyle yakın ilişkiliyim)
nöbetten çık eve gel yemek ye uyu kalk normal bir güne adapte ol, alışveriş yap yemek yap zaten hep aynı rutinde dönüyorlar
eğer "biriktircem" ya da yemeyip içmeyip "gezecem" gibi özel bir hayat mottosu yoksa
aşırı kısmadan ve aşırı savurmadan kendi başına ev çevirip yaşayanlarda ortalama bütçeler bu bantlarda genelde.
öğretmenler genel olarak daha pinti mesela