• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir türlü param birikmiyor

Borca gir benim atanan arkadaşlarım 1 senede araba aldı hep 2020de vs ev alan çoktu. Daha abim tek memur maaşı ile 3v aldı. Tlde duruyorsa birikmez neye harcıyorsun en çok ben de biriktiremem hiç anca borç edinir öderim
Altın hesabına çeviriyorum ama o dediklerini nasıl yapıyorlar hiç anlamıyorum.ben de duyuyorum çok.

E ben ne dedim?
30-40 bin kiraya verene kadar ev sahibi olmak daha mantikli demisim zaten.

Gençliğin yasliliga hizmet icin olduguna katilmiyorum. Gencligimi yasayamadiktan sonra 60 yasinda param olsa giden zamanim geri gelmeyecek. Yasliligi gorebilecegimin bile garantisi yok.
Sadece size demedim 15 sene ev kredisi çekip ömrü ona adıyorsun düşüncesine dedim aileden ev yoksa kirada çöpe gidiyor ve burda da dolu dolu yaşayan bi genç yok yani. Doğru yatırım diye bir şey var sonuçta. Önünü arkasını düşünmeden yaşanmaz. Ev araba borcuna girdim yine giren bir sürü arkadaşım var evlere kapanmıyorlar. En kötü insan alır 2 gram oturur yani. Bu memurun maaş ikramiyesi düşük faiz imkanı da oluyor ayrıca.

E ben ne dedim?
30-40 bin kiraya verene kadar ev sahibi olmak daha mantikli demisim zaten.

Gençliğin yasliliga hizmet icin olduguna katilmiyorum. Gencligimi yasayamadiktan sonra 60 yasinda param olsa giden zamanim geri gelmeyecek. Yasliligi gorebilecegimin bile garantisi yok.
Cevap olsun diye değil ya.aklımdakileri yazmak istedim.

Ben de hep ayni seyi dusundum. 15 yil ev kredisine calisip istedigim hicbir seyi yapamayacaksam ne anladim calismaktan.

Ama diger yandan da ulke hizla kötüye gidiyor. 30-40 bin kiraya verene kadar ev sahibi olmak daha mantikli cunku kiralar gittikce artacak.

Bence bir butce yapıp gelir giderinize bakin, ona gore her ay 4-8 bin tl ayirip kenara altin atin.

Bir yere yatirilmayan, artan fazla para hep çarçur olur cunku, kendimden biliyorum. Bir sey gerektiginde kredi alip "seve seve" onun taksidini odeyecek butceyi ayarlayabiliyorum ama kredi olmadığında o kredi taksidi tutari hoop buhar oluyor ne hikmetse :D
O kadarcık ayırıyorum tabi ki ama dediğim gibi mesela 400 bin param var, o 400 in üstüne çıkana kadar kaç ay geçiyor.sürekli ay sonuna kadar azalıyor.

Merhaba ben devlet memuruyum.5 senedir çalışıyorum.başlıktan anlaşılacağı üzere 5 seneye göre o kadar az o kadar az param var ki.hiç öyle her sene tatillere, gezmelere para harcayan biri değilim.alkolüm yoktur( vardır aslında da arkadaşlar ödüyor sağolsun), sigaram yoktur, öyle çok masraflı bir hobim yoktur.param gerçekten çok az.hatta yazmaya utanıyorum.çünkü ne zaman söylesem millet şaşırıp kalıyor çok az diye.eee diyorum ki birşey yapmadım ki ne yapacağım sanki? Normal, standart bir hayat.tamam ilk atandiğımda bir takım özel hastane masraflarım olmuştu ama 4 sene o masrafın toparlanmaması da benim sorunum değildir heralde artık.sürekli bir ev almıyor musun, araba almıyor musun muhabbeti.ee diyorum o kadar parayı nereden bulayım.diyorlar ben senin yerinde bekar çocuksuz olsaydım şimdi Mercedesle geziyordum.yok evimi arabamı almiştım.ben de mi bir sorun var artık gıcık oldum iyice.eee birikmiyor işte? Sokağa mı atıyorum sanki parayı? Delirttiler beni bu konuda.sizin nasıl oluyor?
Evlenmeden önce kredi çekerek ev aldım.Altın takı takmayı sevdiğim için bilezik kolye yüzük vs de aldım.Bekarken ailemle kaldım hep bu yüzden yapabildim bu dediklerimi.Ama aileme de çok destek oldum yeğenlerimin dershane okul harçlıklarına kadar.Anneme kardeşlerime de yaptım.Evlendim hala yapıyorum.Üniversite okuyan yeğenime her ay düzenli yolluyorum.Anneme bekar kız kardeşim e hala yapıyorum.Bilmiyorum ama paramın bereketi var diye düşünüyorum hep.

ben memur degilim, 3 calisirim 1 ayrilirim, b.k gibi bir kariyerim var, ustelik cook gezerim hatta her firsatta gezerim ama çalışırken mutlaka birkac altin alirdim. o zamanlar 2019 falan altin 250 liraydi asgari ucret 2000 liraydi. yani daha kolaydi. her firsatta aldim, mesela bir pantolon o zamanin parasiyla 120 liraysa "oha buna bu parayi verene kadar tatile giderim" diye evdeki pantolonumla devam eder o parayla seyahatte harcamak uzere 20 euro yapardim.
falan filan boyle boyle birikti.
ayni sekilde her gun markete inmis gibi 3 gram gumus alirdim bankamdan. 3 gram gumus o zaman 1 sigara parası degildi. böyle böyle 1 senede 1 kg gumusum bitirmişti. tamamen uc kurus etmeyen rakamlarla. 2019da 2800'dü 1 kg gümüş bugun 48000.
yani birike birike ilerler paralar. bir alti 4bin tl. saglikcisin yani paranla bugun 2 gram altin alsan (ya da sifir faizli kredi yaz bankalar 50.000 75.000 tl veriyor ilk kez hesap acip kredi karti alana) al onlardan bir yane, 10 gram altin 400 dolar 400 euro, rahat rahat taksitle odersin. baktin ay sonu zorlandin birazini bozdurursun..bitince baska bankadan , baska bankadan derken bir senede epey paran birikir. ayrica yatirimlik ev almak istiyorsan ve uygun bir ev bulursan - mesela simdi kalabalik olmayan ama ileride degerlenecek gibi gorunen- piyasadan ucuz vs bir tanidiginla ortak almak da bir yol. tapuyu yüzde elli yüzde elli yaparsiniz. misal 5 sene sonra satmak üzere anlasirsiniz noterde . ne o sensiz bir islem yapabilir ne sen onsuz. 5 sene sonra yarim evin olur onu satar pesinat yapar kendi evini alirsin
Her kelimene katılıyorum. Biz de 2 memuruz eskiden birikim yapmak çok kolaydı ve biz de doğru yatırım yaparak mal mülk sahibi olduk. Şu an sıfırdan başlasak hayatta bu kadar yapamazdık.

Düğün borcuna girmedik yani gösterişli olsun vs. Demedik. Tayinciyiz diye paket mobilyaların en ekonomik olanı seçtik. Düğünü kendimiz yaptık ama az bir bütçeyle. İlk zamanlar çevredekiler ve diğer memur bayan arkadaşlarım " Ayyy koskoca iki memur (pozisyondan) bu mobilyayı mı aldınız" diye güldüler. Umurumuzda olmadı.

Çocuk yoktu yatırım yaptık, altın aldık vs. O dönem birimizin maaşı eve, birimizinkine kuruş dokunmadan altına gitti. Sadece eşimin maaşın bir kısmı yeğenlerine burs gibiydi.

Tatile gittik mesela yüksek bütçeli yer seçmedik ilerde çocuk olunca zor olur o zaman iyi yerde konaklarız vs. Dedik.

Sonra altın cepte zaten arsa aldık. Borçlandık ve bitirdik Arsa değer kazandı karşılığı iki ev verdi müteahhit biri bizim mevcuttaki ev diğerini sattık altın ve arsa aldık kelepir ama gelecek vaat eden.

Sonra kendi arabamı aldım vs. Derken sonuç olarak şu an birikim sadece çocukların eğitimi için yapıyoruz. Diğerleri zaten duruyor nasip olursa onlar çocukların ve olurda başımıza bir iş gelir diye garanti gibi oldu.

O zaman gülenlerin çoğu sadece belki 1 ev sahibi veya ev alalım diye uğraşıyorlar. Şu an olsa bu kadar yapamazdık doğru yatırımla amaca ulaştık şu an tek gaye çocuğun eğitimi.

Hı şu an mesela yatırımın getisinin bir kısmını ev de konfor alanım için harcadım ama o da deve de kulak (deprem sonrası)

Evlenmeden önce kredi çekerek ev aldım.Altın takı takmayı sevdiğim için bilezik kolye yüzük vs de aldım.Bekarken ailemle kaldım hep bu yüzden yapabildim bu dediklerimi.Ama aileme de çok destek oldum yeğenlerimin dershane okul harçlıklarına kadar.Anneme kardeşlerime de yaptım.Evlendim hala yapıyorum.Üniversite okuyan yeğenime her ay düzenli yolluyorum.Anneme bekar kız kardeşim e hala yapıyorum.Bilmiyorum ama paramın bereketi var diye düşünüyorum hep.
Sen verdıkce Rabbim de sana vermıs :)

Bekar ve çocuksuzsun

Yaşlılığını garantiye alacak bir yatırım yap gerisini harca gitsin
Yakışırken giyeceksin
Dişin keserken yiyeceksin
Ayaklarının sağlamken gezeceksin
Bu yazıyı görünce aklıma bir teyzenin videosu geldi argo bir şey daha vardı çok güldüm 🤣🤣🤣

Merhaba ben devlet memuruyum.5 senedir çalışıyorum.başlıktan anlaşılacağı üzere 5 seneye göre o kadar az o kadar az param var ki.hiç öyle her sene tatillere, gezmelere para harcayan biri değilim.alkolüm yoktur( vardır aslında da arkadaşlar ödüyor sağolsun), sigaram yoktur, öyle çok masraflı bir hobim yoktur.param gerçekten çok az.hatta yazmaya utanıyorum.çünkü ne zaman söylesem millet şaşırıp kalıyor çok az diye.eee diyorum ki birşey yapmadım ki ne yapacağım sanki? Normal, standart bir hayat.tamam ilk atandiğımda bir takım özel hastane masraflarım olmuştu ama 4 sene o masrafın toparlanmaması da benim sorunum değildir heralde artık.sürekli bir ev almıyor musun, araba almıyor musun muhabbeti.ee diyorum o kadar parayı nereden bulayım.diyorlar ben senin yerinde bekar çocuksuz olsaydım şimdi Mercedesle geziyordum.yok evimi arabamı almiştım.ben de mi bir sorun var artık gıcık oldum iyice.eee birikmiyor işte? Sokağa mı atıyorum sanki parayı? Delirttiler beni bu konuda.sizin nasıl oluyor?

Asgari ucretle ev alip, cocuk okutup cok rahat bir yasam surdugunu soyleyen tayfa mu bunlar?

5 yıllık bekar bir memurun araba alması gerekirdi bence. İlk atandiginizdaki tuttuğunuz evde yaşıyorsanız kira da düşüktür. Memur ortamı da öyle çok harcayan tiplerden oluşmuyor hani çevrenizin cok harcadığını, pahalı öğle yemeğine gidildiğini vs sanmıyorum. TL'de tuttunuz acaba parayı ya da borsada falan mı kaybettiniz.

Eşim 5 sene önce makina aldı 125 bin
50 sini kredi çekti aylık ödemesi 1.600 tl toplam ödeme 80 bin makınanın değeri suan 4 milyon 3-4 sene ödedi ellam eski zaman hatırlayamadım 🤣

Eşim geçen gün Makına aldı 1.750 ye
Hepsını kredi çekti aylık ödemesi 75 bin
Toplam ödeme 2.700 bin 🤣 36 ay vade

Ablam 5 sene önce ev aldı galiba 120 ye en işlek merkezi semtten 80 bin konut kredisi çekti aylık ödemesi 1600 toplam ödeme 135 bin 10 sene ödeme taksitleriyle 🤣yani ablam suan 1600 e oturuyor evınde (3. Evi)

Ben şuan kirada oturuyorum aylık ödeme 33 +750 aidat 🤣 ilk başta yazdığım makınanın parasına o zaman eşim kelepir 2 tane 2+1 ev alıyordu şimdi makınayı satsa oturduğum evi anca alır diceklerim bu kadar 🤣

Daha da geç kalma elin evine 20 ödeyeceğine elindeki parayla katıl birevime kendı evıne 30 öde zaten seneye kiran 30 olur, en azından kendi evin olur .

5 yıllık bekar bir memurun araba alması gerekirdi bence. İlk atandiginizdaki tuttuğunuz evde yaşıyorsanız kira da düşüktür. Memur ortamı da öyle çok harcayan tiplerden oluşmuyor hani çevrenizin cok harcadığını, pahalı öğle yemeğine gidildiğini vs sanmıyorum. TL'de tuttunuz acaba parayı ya da borsada falan mı kaybettiniz.
Konu sahibinin çevresi eli açık tipler demek ki

Eşim 5 sene önce makina aldı 125 bin
50 sini kredi çekti aylık ödemesi 1.600 tl toplam ödeme 80 bin makınanın değeri suan 4 milyon 3-4 sene ödedi ellam eski zaman hatırlayamadım 🤣

Eşim geçen gün Makına aldı 1.750 ye
Hepsını kredi çekti aylık ödemesi 75 bin
Toplam ödeme 2.700 bin 🤣 36 ay vade

Ablam 5 sene önce ev aldı galiba 120 ye en işlek merkezi semtten 80 bin konut kredisi çekti aylık ödemesi 1600 toplam ödeme 135 bin 10 sene ödeme taksitleriyle 🤣yani ablam suan 1600 e oturuyor evınde (3. Evi)

Ben şuan kirada oturuyorum aylık ödeme 33 +750 aidat 🤣 ilk başta yazdığım makınanın parasına o zaman eşim kelepir 2 tane 2+1 ev alıyordu şimdi makınayı satsa oturduğum evi anca alır diceklerim bu kadar 🤣

Daha da geç kalma elin evine 20 ödeyeceğine elindeki parayla katıl birevime kendı evıne 30 öde zaten seneye kiran 30 olur, en azından kendi evin olur .
Peki o makineden kaç tl kazandı kendini amorti etti mi etmiştir diye düşünüyorum sonuçta adam para kazanıyor o makine olmasa o kadar kazanamaz bi tanıdığım da evini satıp torna makinesi almıştı dükkan açmıştı şimdi durumları iyi ev almadılar herhalde ama rahat yaşıyorlar bindikleri araba bi ev alır bu riske girmemiş olsalar bu durumda olmazlardı

Peki o makineden kaç tl kazandı kendini amorti etti mi etmiştir diye düşünüyorum sonuçta adam para kazanıyor o makine olmasa o kadar kazanamaz bi tanıdığım da evini satıp torna makinesi almıştı dükkan açmıştı şimdi durumları iyi ev almadılar herhalde ama rahat yaşıyorlar bindikleri araba bi ev alır bu riske girmemiş olsalar bu durumda olmazlardı
😆o Makına sonra bida aldı, ikisi çalıştı bida aldı böyle çalıştıkça alıyorlar falan 😆ama benım koca bana bi ev almadı 😆ölü yatırım diyor ev için kendileri canımcım 🥰muhtemelen tanıdığınız da ticaret kafasına girince ev yerine dükkana yeni bi Makına koymayı tercih etmiştir .

Benım burda anlatmak istediğim ilk ve son Makına arasındaki fiyat ve artan kredi faizleri düşen vade taksitleri . sene seneyi aratıyor daha da geç kalmadan yatırımını yap diyorum yani . Korkma borçtan diyorum konu sahibine 🙂

Sorunuzu net cevaplayım evet alınan mal hem taksıtını hem üstünde çalışan elemanı hallediyor .

😆o Makına sonra bida aldı, ikisi çalıştı bida aldı böyle çalıştıkça alıyorlar falan 😆ama benım koca bana bi ev almadı 😆ölü yatırım diyor ev için kendileri canımcım 🥰muhtemelen tanıdığınız da ticaret kafasına girince ev yerine dükkana yeni bi Makına koymayı tercih etmiştir .

Benım burda anlatmak istediğim ilk ve son Makına arasındaki fiyat ve artan kredi faizleri düşen vade taksitleri . sene seneyi aratıyor daha da geç kalmadan yatırımını yap diyorum yani . Korkma borçtan diyorum konu sahibine 🙂

Sorunuzu net cevaplayım evet alınan mal hem taksıtını hem üstünde çalışan elemanı hallediyor .
İevden daha iyi yatırım. Ama evrt ticaret yapanlar genelde ev almıyor aslında sizde belki daha düşük bi kredi vardır. Kira ödese 25 ama almak istese 60 70 ödeyecek eldeki nakiti de eve harcamıyordur araba evden daha kolay gidiyor bu yüzden daha lüks arabaları oluyo bunların genelde böyle görüyorum çevremde. Ama bi memur normal çalışan onun böylr derdi yok net maaşı var

İevden daha iyi yatırım. Ama evrt ticaret yapanlar genelde ev almıyor aslında sizde belki daha düşük bi kredi vardır. Kira ödese 25 ama almak istese 60 70 ödeyecek eldeki nakiti de eve harcamıyordur araba evden daha kolay gidiyor bu yüzden daha lüks arabaları oluyo bunların genelde böyle görüyorum çevremde. Ama bi memur normal çalışan onun böylr derdi yok net maaşı var
Aynen öyle bindiğimiz arabalar başımızı sokacak kadar olsun ev alır 🙈 ben karışmıyorum akıllı bi adamki olduğumuz konumdan çok ileriye taşıdı bizi diyorum ama tabi arada da geliyorlar afakanlar basıyorlar beni . işte kendı evim olsa şuraya şunu yapardım buraya bunu alırdım taşınma zamanı girilen stres 🤣
Neyse konu sahibine saygısızlık yapıp konusunu sabote etmiş gibi olmayalım 😘başka yorumlarda görüşmek üzere hamiş ♥️

O kadarcık ayırıyorum tabi ki ama dediğim gibi mesela 400 bin param var, o 400 in üstüne çıkana kadar kaç ay geçiyor.sürekli ay sonuna kadar azalıyor.
Bir araba alabilirsin bizde Mazda 3 var otomatik 700 bin civarı ediyor şu an..300 de kredi çek al bir araba

10 yıl önce krediyle ortalama bir ev alanların kredi taksidi 1500 lira bile değildi. 5 yıl önce kredi çekenler ise şu anda 2500-3500 lira bandında ev kredisi taksidi ödüyorlar. Bu para çalışan bir insan için “tüm hayatım ipotek edildi” denilecek kadar yüksek bir meblağ değil. Hele ki girip o evde oturuyorsanız. Kiradan da yırtardınız. Aslında yapabilecekken yapmamışsınız. Size kimse bunun hesabını soramaz ama bir de şapkayı önümüze koyup da düşünmek lazım.
Bugünden sonra oturulabilecek semtte ortalama bir ev alamazsınız zaten. Ama en azından altın euro birikim yapabilirsiniz. Bir banka kasası kiralamak şu anda 3000-4000 lira olabilir tam bilmiyorum,ben 1600 lira ödedim eski müşteri olduğum için. Kiralayın bir kasa,fiziksel altın döviz alın. Hem her dakika git al bozdur yapamazsınız hem de kada kirası boşa gitmesin bari deyip doldurursunuz bir gayretle 😊

Back
X