Ben calisma kulturunden bahsetmek istiyorum.
Caliskan bir millet degiliz maalesef, cok calismak basarmak kulturumuz yok. Kolay yoldan para kazanma, avantacilik zihniyetine sahibiz. Dirsek curuten akademisyenlere, caliskan insanlara genelde enayi gozuyle bakiliyor, zaten toplumdan ve devletten gordukleri deger ve maddi kazanclari da ortada. Calisan didinenler enayi, bir sekilde kolay yoldan paraya ulasanlar akilli, uyanik. Bu zihniyet degismedigi surece ne bilim, ne de teknoloji uretebiliriz.
Insanlarimizda isini layigiyla yapma kafasi yok. En basitinden , universitedeyken ogrenci islerine giderdim, gorevli memur yuzume sen de nerden geldin diye bakardi. Senin isin bu kardesim, ogrencilere yardimci olmak. Onu da yapmayacaksan ne halt etmeye o ofistesin , solitaire oynayip kahve icmek icin mi?
Devlet daireleri adam gibi islemiyor. Yolunuz duserse yandiniz, hasbel kader bir sekilde isiniz hallolursa sanslisiniz.
Tarim politikamiz zaten bastan asagi yanlis, devlet adam gibi planlama yapmadigi icin ciftcilerimiz emeklerinin karsiligini kazanamiyor.
Adalet sistemimiz kotu, en basitinden tecavuzculer serbest kaliyor. Daha gecende 15 yasindayim, 38 kiloyum nasil koca adamlara karsi koyarim diyen kizin yazdigi mektubu okumadik mi?
Toplu tasima ve sehircilik kotu. Ben anlamiyorum, baska ulkelerde tikir tikir isleyen sistemler varken, neden biz de yapamayalim? 1. sebep tabi ki nufusun cok olmasi, ama sistemi duzgun isleten kalabalik ulke ornekleri de var. Nerdeyse ayni nufusa sahip oldugumuz Almanya'da ulasim mukemmel, en kalabalik sehirde bile. Isteyince yapilabiliyor yani. Yazik degil mi insanlarimiza, her gun trafik cilesi ? Hele toplu tasima cidden zulum.
Turk olmaktan guru duyalim tabi ki. Ama bu demek degil ki, biz superiz, mukemmeliz diye gecinelim. Mutlaka hatali yonlerimizi kabul etmeliyiz ve daha iyi olmaya calismaliyiz ki toplumca ilerleyelim diye dusunuyorum. Sicakkanli, guzel, vicdanli bir milletiz ; lakin bu baska is , ekonomi baska. Is baska, dostluk baska yani:) Toplumumuz bence is etigi, is ahlaki ve zihniyeti konusunda eksik, bu konu ustunde durulmasi gereken bir konu. Hepimiz milletimizi, insanlarimizi cok seviyoruz, tam da bu yuzden ozelestiri yapmaliyiz ve kendi insanlarimiz icin ulkemizi refahi daha yuksek, daha yasanilabilir bir yer haline getirmeye calismaliyiz diye dusunuyorum.