Borç ödemek mi, yatırım yapmak mı?

lequim

Guru
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2010
2.154
227
323
İstanbul
Merhaba herkese,

Bir derdim var diyemem ama kafamda deli sorular var :)
Ve öyle güzel mesajlar okuyorum ki buradaki görüşlere gerçekten çok değer veriyorum.

Konum şöyle;

Kapama tutarı 45.600 tl olan bir kredimiz var.
16 aylık ödemesi kaldı. Aylık taksidimiz 3.175 tl. Toplam ödememiz ise 50.770 TL

Önümüzdeki ay 25.000 TL gibi ek bir gelirimiz olacak.
Bu para ile birkaç tane alternatifimiz var. Sizin yorumlarınızı merak ettim.

1.si altın dolar hesaplarına yatırıp birikim amaçlı paraya dokunmayız. ( benim içime en çok sinen bu )

2.si Krediye ara ödeme yapıp ödeme tutarlarını düşürebiliriz / yada ödeme tutarını aynı tutup taksit sayısını azaltabiliriz.

3.sü birikimimizden 20.000 tl bozup kredimizi komple kapatabiliriz.

4.sü arabamız 2006 model. Arabanın modelini değiştirmek için kullanabiliriz. ( eşim de bu yönde oy kullanıyor :) )

Bankacı – ekonomist arkadaşlar varsa profesyonel görüş de duymaktan da mutluluk duyarım :)

Teşekkürler,

bende 1. seçeneği tercih ederdim. borç her türlü ödenir

Burası türkiye :)
Şimdi krediyi kapatın, 16 ayda paranızı %20 arttirmanin başka yolu yok deriz,
Dolar fırlar, işler değişir.

Yine de en mantıklısı,
Krediyi kapatın.
Her ay kredi oder ciddiyeti ile döviz hesabınıza para yatırın.

Bende seçenek 1 i tercih ederdim.
Parayı özellikle altına yatırırdım daha 1 ayda 22 tl değer kazandı altın.
Borcu öder, aylık elimde kalan parayı da altın hesabına atmaya devam ederdim.

Borcunuz Faizi ile 50.770
Ana parası 45.600
Fark 5.170

Şuan ben mevduat hesabıma 45.600 yatırayım 16 ay sonra faizi ile birlikte 50.300 olur
Kesilecek bsmv den de bahsetmiyorum bile. Elimde kalacak olan taş çatlasın 49.750 küsür
(Finans Uzmanıyım)

yani kapamaya değmez kafa kafaya mı demek istediniz?
yoksa kapatın gitsin, tl zaten değer kazanmıyor mu :)

bir kaç kez okudum her iki yorumu da cıkardım :D

1. seçenek en mantıklısı
borcu ödeyip aylık dolar altın alırız diye düşünürseniz o iş hiç olmaz
gelen yenir uçar gider
en iyisi borçlu kalmak kenara da o 25 bini altın veya dolar yapıp atmak

Ek geliri döviz yapar kıyıya atardım
Krediye de aynen devam ederdim.

Merhaba herkese,

Ve öyle güzel mesajlar okuyorum ki buradaki görüşlere gerçekten çok değer veriyorum.

Konum şöyle;

16 aylık ödemesi kaldı. Aylık taksidimiz 3.175 tl. Toplam ödememiz ise 50.770 TL

1.si altın dolar hesaplarına yatırıp birikim amaçlı paraya dokunmayız. ( benim içime en çok sinen bu )

2.si Krediye ara ödeme yapıp ödeme tutarlarını düşürebiliriz / yada ödeme tutarını aynı tutup taksit sayısını azaltabiliriz.

4.sü arabamız 2006 model. Arabanın modelini değiştirmek için kullanabiliriz. ( eşim de bu yönde oy kullanıyor :) )

Bankacı – ekonomist arkadaşlar varsa profesyonel görüş de duymaktan da mutluluk duyarım :)

Teşekkürler,
Merhaba. ..ben işletme okudum asil olan parayi değerlendirip meblağ yükseltmek. ..ben daima altın taraftariyim eşim de araba modeli yukseltmek ister...ancak faiz bariz düşecek ise krediden odemek de iyi olur zarardan kar edersiniz malum...araba için Anneannem altından yel geçene para bağlama derdi ...ama araba da değer kazanır. ..kullandikca km artar kaybı da olur...Altın çok kazandırır. ..hiç kaybetmeyen en cok altın 2019 da yüzde 25 değer kazandı ...tamamen siz bilirsiniz. ..Kimi der ki dünya turuna çıkarım kimi der ki birikim atarım der...ben birikimciyim mesela ☺ eğer birikim varsa başka ekleyip kır getirecek 1+0 gibi stüdyo daire de derhal kira getirmeye başlar. ..sizin için hayırlısı olsun...

Arabaları seven biri olarak bende eşinizden yana oy kullanıyorum, arabamın modelini yükseltirdim :)

yani kapamaya değmez kafa kafaya mı demek istediniz?
yoksa kapatın gitsin, tl zaten değer kazanmıyor mu :)

bir kaç kez okudum her iki yorumu da cıkardım :KK70:

Ben borcunuzun getirisini ve götürüsünü hesapladım.
Amacı konu hakkında yorum yapmak değildi ama; :KK70:

Eğer kredi borcu öder gibi stabil şekilde para birikimini yaparım diyorsanız kapatın borcunuzu derim.
Ama yok borç olmadan savsaklarız diyorsanız 1.seçeneğiniz bu dönem (bu dönem diyorum özellikle bu bir risk) seçerim.

Borç hiç sevmeyen ben zamanla fark ettim ki borç aslında ödeyebiliyorsan çok da kötü bir şey değil. O sayede alınanlar alınıyor yatırımlar yapılıyor. Birinci seçenek diyorum. Hatta aynısını yaşadık bugün elimizde 25 bin vardı, taksitle öderken 30 bin olup erken kapatırsak 27’ye düşen bir kredimiz var. Eşim kapatsak mı dedi sonra saçma olduğunu düşündük.

Bence bu maddi durumunuzla alakalı. Eğer kredi ödemek sırtınızda kambur yaratmıyorsa yatirim yapın. Eğer yaratiyorsa bir kismiyla borç ödeyin bir kısmıyla yatirim yaratın. Sıkışsanız para lazım olsa arabayı yok fiyatına satmak zorinda kalirsiniz.

Arabanızı değiştirmeniz yönünde oy kullanıyorum ben 😉 2.el piyasası çok karlı son 2 yıldır özellikle. Araba altından bile fazla kazandırıyor diyebilirim tabi mantıklı marka, model alınırsa. Yaz başında 145 e aldığımız araç şuan 185 bin ediyor bindiğimiz de yanımıza kar kalıyor. 7 ayda 40bin iyi bir para bence.

Merhaba herkese,

Konum şöyle;

Teşekkürler,

20.000 tl yi ödediğinde bitiyorsa borcunuz o ödemeyi yapın kalan 5 bin tl ile de altın alın yatırım o paraya dokunmayın.. Arabayı erteleyin en yersiz harcama o olur bence...

Arabanızı değiştirmeniz yönünde oy kullanıyorum ben 😉 2.el piyasası çok karlı son 2 yıldır özellikle. Araba altından bile fazla kazandırıyor diyebilirim tabi mantıklı marka, model alınırsa. Yaz başında 145 e aldığımız araç şuan 185 bin ediyor bindiğimiz de yanımıza kar kalıyor. 7 ayda 40bin iyi bir para bence.

Kesinlikle katılıyorum. 2 ay once 75 bine aldığımız araç su anda 90 a alıcı buldu

Kredinin faizini ödemişsinizdir zatem önden en çok faizi keserler. Bankanın işine felen bir durum olur size faydası sınırlı. Ben olsam grlen paranın yarısına altın alır, diğer yarısını sağlam bir hisseye yatırıp beklerdim. Yani kndi fikrim

Birinci secenek. Cunku her yapilandirmada hayat sigortasi ve dosya masrafi odeniyor. Arabayi yenilemek mantikli degil. Erkeklerin ilk dusundugu konu araba zaten, sasirmadim.

Back
X