Began’ın evliliğinin detaylarını bilemem ama yakınımın evliliği üzerinden yazayım, bizimkinde de fiziksel şiddet yoktu ev ortak tapuydu, ortak banka hesabı vardı kadın giyim vb konularda baskı altında değildi ama adam ekonomik olarak kadının elini kolunu bağlamıştı, şöyle ki kadın meslek sahibi çalışan biriydi evlenmeden önce, evlenirken adam hemen çocuğumuz olsun istiyorum çocuğumuzu sen büyüt istiyorum diyerek kadını çalışma hayatından koparıyor a bu arada sigortanı ben öderim de diyor güvendiriyor kendisine, gerçi seneler sonra öğrendik ki kadının kendine ait bir parası olmasın diye sgksını bile ödememiş, malum ortada aşk da olunca kadın şüpheye düşmüyor ama bir süre sonra psikolojik şiddet başlıyor önce aşığım adı altında kıskançlık krizleri oluyor sonraları iftiralar vs tepki koyunca ağlamaya başlıyor böyleleri, mecazi değil gerçekten ağlıyorlar eşlerinin ayaklarına kapanıp aşığım seviyorum sensiz yaşayamam ölürümler havalarda uçuyor hediyeler alınıyor adam kendine bir süre çekidüzen veriyor öyle bir hale getiriyor ki sanki siz dünya iyisi mükemmel bir kocayı boşamak için fırsat kollayan kötü kalpli kadınsınız, hissettirdikleri duygu bu.
Ekonomik özgürlüğünüz de yoksa boşanmak için adım atamayacaksanız tepkiniz de havada kalıyor çünkü adam aslında mükemmel giden bir evlilikleri olduğunu çevrenin kıskançlıklarıyla kadını doldurduğunu düşünüyor buna inanıyor, ekonomik olarak kendisine bağımlı kurbana dönüştürüyorlar eşlerini.
Farkındaysanız Began’ın eşinin de lafı sözü para üzerine, yakınım da ta ki tekrar iş hayatına atılana kadar adamı he he diyerek geçiştirdi çünkü bu tiplerle oturup düzgünce konuşamıyorsunuz bile.