Boşanmış bayanlara bir soru?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Velvette

💪🏋️‍♀️
Kayıtlı Üye
12 Mart 2013
37.829
51.652
798
Ben boşanmıyorum kızlar da bir şeyi merak ettim

Geçen gün bir konu açılmıştı bir kız nişanlısıyla dini nikahla evliydi hala

Size eşiniz 3 kez "boşol" dedi mi boşanırken yoksa resmi nikah düştüğünde bu da düşmüş mü oluyor :26:

Yani bunun önemi nedir boşanmalarda onu merak ettim

Bir de sadece 3 kez boşol demek yeterli değil diye biliyorum, sanırım kadının ihtiyacı olacak parayı vs. karşılaman gerekiyormuş doğru mu yoksa sadece 3 kez boşol deyince bitiyor mu?

Son düzenleme:

1- Boşamak için kullanılan kelimeleri erkeğin hanımına karşı söylemesi ile talak yani boşama hasıl olur. Boşamak için kullanılan sözler iki çeşittir: Açık sözler ve Kinayeli sözler.

"Sen benden boş ol", "Ben seni boşadım" gibi sözler açık sözdür. Bu sözleri, şaka olarak veya şaşırarak da söylediği anda, manasını bilmese bile, boşamış olur.

"Seni bıraktım, seni terk ettim" kelimeleri açık söz kabul edilir. Bir veya iki defa böyle açık sözle boşamaya, yani geri dönüşü mümkün olan boşamaya talak-ı rici denir. Ama yine de üç haktan biri gitmiş olur. Bu sözlerden herhangi biri bir defa söylendiğinde, pişman olunmuşsa, eski nikaha dönmek niyetiyle hanımının elini tutar veya öperse, tekrar nikah yapmadan iki bağ ile evliliğe devam eder.

2- Evlilikte üç bağ vardır. Yani, boşama sözleri üç defa tekrarlanırsa, "Seni boşadım, boşadım, boşadım" derse, veya "Seni üç defa boşadım" derse üç bağı birden koparmış, geri dönüşü olmayacak şekilde boşamış olur. Böyle üç kere boşayınca talak-ı rici, talak-ı baine dönmüş olur.

3- "Babanın evine git!", "Defol git!", "Cehenneme git!", "Senin kocan değilim artık" gibi, başka manalarda da kullanılan sözler kinayeli, kapalı sözlerdir. Bu sözler, boşamak niyeti ile söyleyince boşamış olur. Buna bain talak, yani iddet müddeti içinde geri dönüşü olmayan kesin boşama denir.

Bu şekilde boşamada, iddet müddeti geçip yeniden nikah yapılmadıkça bir araya gelinemez.

4- Kayınpederine "Ben senin kızını istemem, kime ister ise varsın" demek ve hanımı gezmek için izin istediğinde, "Ben seni ip ile bağlamadım git", "İstediğin yere gidersin. Bana hanım olmazsın" veya "Artık ben seni istemem”, "Seni boşamak istiyorum" gibi şeyler söylese, boşamak niyet etmedikçe, boşamış olmaz.

5- "Şart olsun", "Dilediğini yap!" sözleri, boşamak manasına kullanılan yerlerde, hanımına böyle söyleyince, niyet etmese bile, bir bain talak olur.

6- Hanımına, anam, kızım, kardeşim demekle boşama olmaz. Fakat (Şimdiden sonra anam, kızım veya kardeşim ol) derse boşama olur. Bu bir talak-ı bain olur.

7- Kinayeli sözle boşamada, bain talak iddetinde, hanımının odasına giremez. Kadın süslenemez, koku sürünemez, yabancı kadın gibi talak veren kocasından uzak durur. İddet sonunda yeniden nikah lazımdır.

8- Boşamada, sayı bildirilmezse bir boşama olur. Üç veya fazla sayı söylerse, üç talak ile boşamış olur. "Bedenimdeki kıllar adedince" veya "Denizdeki balıklar adedince" yahut "Gökteki yıldızlar kadar" veya "Üçten dokuza" deyince, yine üç boşama olur.

9- Hanımını boşayan erkeğin akıllı ve uyanık olması gerekir. Sarhoşun, hastanın ve tehdit edilenin sözü ile veya mektubu ile, e-maili ile, faksı ile boşama geçerli olur. Bunlar kadının eline vardığı anda, boş olur. Yani kadın bu boşamayı öğrenince, haberdar olunca boşama gerçekleşmiş olur.

10- Delinin, bunağın, baygının, uyuyanın ve hastalıkla ve kızarak dalgın olanın söylemesi ile boşama olmaz. Kızarak dalgın olmak, söylediğini bilmemek demektir. Bu da iki türlü olur:

a) Manasını bilmeden, kast ve arzu etmeden söyleyince, boşama olmaz. Bu kinaye sözler içindir. Yoksa açık kelime ile yani seni boşadım dese, kast ve arzusu olmasa bile yine talak vaki olur.

b) Manasını bilerek ve isteyerek söyleyip, sonra söylediğini bilmemek, hatırlamamaktır. Bu sözünü iki şahit işitip, sonra söylerlerse, boşama olur. Yani seni boşadım der, fakat sonra bunu hiç hatırlamaz, sen böyle demiştin denilince hayır ben hiç hatırlamıyorum, böyle bir şey söylemedim derse, eğer iki şahit, evet biz duyduk bu hanımını boşadı derse, o zaman boşama vuku bulur. Demezlerse, adam inkâr ettiği için boşama vaki olmaz.

11- Hiç ilişki olmamış veya bir odada veya tenha bir yerde hiç beraber kalınmamış ise, bir kere boşayınca, kadın iddet beklemeden aynı gün bile, başkası ile evlenebilir.

12- Kocasına veya başkalarına dili ile, hareketleri ile sıkıntı veren, herhangi bir farzı yapmayan, mesela farz namazları kılmayan, fuhuş şüphe olunan kadını boşamak şart değildir müstehaptır, boşamak iyi olur.

13- Farzı yapmayan mesela namazın farz olduğuna inandığı halde kılmayan kadını boşamamak günah değildir. Kocasının ona güzellikle namaz kıldırmaya çalışması gerekir, çalışmazsa günaha girer.

Evlilik vazifesini yapamayan, mesela büyü yapılmış, ilişkiden aciz olan erkeğin hanımı ayrılmak isterse, bunu boşaması vacip olur.

14- Hanımını başka başka üç zamanda birer kere boşarsa, üç defa (Boş ol) veya (Boşadım) derse yahut bir defa (Üç kere boşadım) derse, geri dönüşü olmayacak şekilde nikâh bozulmuş olur.

Bu kadını tekrar alabilmek için, hulle lazım olur. Hulle demek, iddet zamanı geçtikten sonra kadın başka erkekle nikâhlanıp, düğün olup, ilişki olup, o erkek de boşayıp ve bundan sonra, tekrar iddet zamanı geçmek demektir. Ancak bundan sonra, birinci kocası yeni bir nikâhla tekrar alabilir. Bu konuda bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Âdetli değilken boşanan kadın, başka bir erkekle evlenmedikçe ve o erkek de onu boşamadıkça, eski kocasıyla evlenmesi helâl olmaz.)

Canım bu konu çok ince bir konudur ben şuna inanıyırum şu anda dinimize göre nikahsız yaşayan çook..ayrıca kadın boşandıktan sonra hemen evlenemiyor 40 gün geçmesi lazım..hamilelik nedeni ile ..Ama dediğim gibi çok ince bir konu..

Ben de hep şunu merak ettim .
Erkek boş ol deyince boşanıyor . Peki kadın boşanmak isterse ne yapacak , illa erkeğin hasta veya bazı görevlerini yerine getirmiyor olması mı gerekiyor boşanabilmesi için. Erkek gibi sözlü ifade etmesi yeterli mi ?
Mesela kadın istemese de erkek 'boş ol 'deyince boşanma gerçekleşiyor , kadının onayı alınmıyor sanırım.
Tersi durum da nasıl oluyor.

Hep erkeğin boşanma istediği konuşuluyor , kadının ki nasıl oluyor bilen var mı ?

Benim kuzenim alo fetvayi arayip bu konuyu hemen yanimda sordu
Orda dedikleri su;kadinjn imam nikahi esnasinda mehir ne istersin diye sorduklarinda mehir yerine bosama hakki isteme hakki var...
Ama hangimiz bunu isteyebiliyoruz bilmiyorum..
Esime bu niyetimi soyledigimde bana tavir yapmisti
Aslinda dinen hakkim olanbiseyi kullandirmak istemedi bana
Zaten bunu da yapsaydim esimin tarafinda olay olurdu sanirim...
Ama buna da ihtiyac yoktur diye dusunuyorum
Resmen bosandiktan sonra dinen de otomatikman bosaniliyordur heralde?

bosanma haklarimdan birini mehir olarak istedim evlenirken. bosol dersem ben de bosamis oluyorum. aslinda islam bunu kadina default p direkt) olarak vermeyerek iyi yapmis. cunku simdiye kadar butun buyuk kavgalarda bosanma kelimesi ettim neredeyse. esim ise hic dile getirmedi. kadinlar genellikle daha kolay dile getirebiliyor fikirleri sonradan degisse de. ama kendine guvenen hanimlar istesin mehirlerine ek olarak.

Teşekkürler .

Mehir benim bildiğim tutarını , değerini kadının belirlediği boşanma olması durumunda erkekten talep edeceği para, altın adı ne konmuşsa. Dini nikah yaparken hoca mehir olarak ne istiyorsun diye sormuştu.

Kadına bu hak direk olarak verilmemiş derken neyi kastettiniz anlayamadım.

Telden mesajı düzenleyenlerin yeni mesajla sormak istiyorum.

Yanlış mı anladım kadın nikah kıyılırken , eşinden bana da istediğim zaman senden boşanma hakkı ver mi diyecek?
Aksi halde istese de boşanamaz mı ?

Ben tam emın degılım ama dını nıkahın düşmesi için erkegğin şahitlerin yanında karısına boşol boşol demesı gerekiyor dıye duymuştum imam da olcak sanırım ve sahıtlerınde bunu onaylamışı gerekıyormus..Ne kadar doğru bılmıyorum .

Ama sonuçta bazı eşler dalgasına yada kızınca bırseylere boşol boşol dıyenler var ..Duymuştum böyle ..
Boyle erkekler iste:44:diklerinde boşol deyıp bırakanlar da vardır böyle garıp degıl mı ?:44:
:44:

Çok şaşırdım . Yanlış cümle kurup , günaha girmek istemem ama ilk kez duydum .

Bence bosaniyordur yani İslamda vardir bi caresi diye dusunuyorum canim ya
Bosama hakki kocamda diye bosanamayacak degilimdir yani
Zorla kim kime hanimlik yapar ki

Bence bosaniyordur yani İslamda vardir bi caresi diye dusunuyorum canim ya
Bosama hakki kocamda diye bosanamayacak degilimdir yani
Zorla kim kime hanimlik yapsin

Ona şaşırdım bende , dediğim gibi yanlış cümle kurmak istemem.

Fakat mesajları okuyunca düşünmeden edemedim. Nikah kıyılırken direk kadının da onayı gerekirken , neden boşanma hakkını erkekten talep etmek zorunda . Erkek vermemişse , kadının boşanma şansı kalmıyor mu ?
Aklım karıştı.

Evlilikte , boşanmada hak dinimizde? Bu hakkı Allah tüm kullarına eşit vermemiş mi ?

kadin bastan talep etmemisse direkt bosanamaz gecerli sebebi varsa kadi bosayabilir. simdi de muftu yapiyormus galiba bu isi. o sebeple evlenmeden once talep etmen gerekiyor, haklarini bilirsen neden sorun olsun ki. ayrica bunu kabul etmeyen erkekle evlenmeyebilirsin

Kadın evlenirken boşanma hakkı talep etmese dahi , boşanma hakkına sahiptir.Şu şekilde,

Talak erkeğin boşama yetkisi, ‘iftida’ da kadının boşama yetkisidir. Yani talakta kararı erkek verir, iftidada son kararı kadın verir.
Evliliğin yürümeyeceği endişesine kapılan kadın, durumu yetkililere bildirir. Yetkililer; hakemler, mahkeme, aile büyükleri gibi çeşitli etkin kişiler veya makamlar olabilir. Kadın bu yetkililere iftida için; ‘kocamı sevmiyorum’, ‘kocam beni dövüyor’, ‘inanç farklılığımız var’… gibi herhangi bir nedenle başvurabilir. Bu durumda yetkililer, Nisa suresinin 35. ayetine göre davranmak zorundadırlar

Bu hakemler kadına iftidâ yetkisi verirler. Kadın, ayrılmaya karar verirse, kocasından aldığı mehir, hediye vb. gibi malları geri verir. Bunlardan ne kadarının geri verileceğine yetkililer karar verirler. Kocanın suçu yoksa tamamını geri vermesi gerekir. Kocanın suçu varsa kadın sembolik bir mal verir. (İftida yaptığı için)

konuyu okurken cok güldüm ..allah insanlara akıl fikir İLİM versin...inançlara saygı duyuyorumda kadınların kendini koyduğu su duruma saygı duyamıyorum...bu arada inanç başka sey cahillik başka...birbirine karıştırınca işte ortaya bunlar çıkıyor...

Ben de şu msjinizi okuyunca sinirim bozuldu ee napacaz
burda hangi kadin kendini ne durumuna koymuş???
İnanç baska cahillik baskaymis tee Allahim ya. Birbirine karistiysa buyrun bi el atin cözuverin

Son düzenleme:
İslam dinine göre üç kere boşol demekle boşanılmış olmaz. Çocuk oyuncağımı evlilik?

Boşanmak 3 aylık bir süreci kapsar dinimizde. Talak suresinde detaylı olarak anlatılıyor.

Resmi nikah düşmüş, ne eşinin nede senin birbiriniz üzerinde hiçbir hakkınız yokken imam nikahı nasıl geçerli olur? Tabikide değil...

Bu arada eşinizden ayrılıyor olmanıza üzüldüm. Allah karşınıza iyi insanlar çıkartsın. Sevgiler...

Teşekkür ediyorum. Bu tip bilgilere toplumun ihtiyacı var .

Nikah olayını iyice hafife almaya başladılar. Bu ne yaaa...

Kadın eşinden aldığı mehiri geri vermek kaydıyla boşanabilir eşinden. Sahabe den bir kadın sadece eşini beğenmediği için peygamberimizin onayıyla, aldığı mehiri geri vererek eşinden boşanıyor.

Olay budur...

söylediğin gibi "peygamberin onayıyla" ben de şu an müftüye gidip boşanabilir dedim, bir de yazdığının kaynağını verirsen ilerde işime yarayabilir

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…