Ben boşanmıyorum kızlar da bir şeyi merak ettim
Geçen gün bir konu açılmıştı bir kız nişanlısıyla dini nikahla evliydi hala
Size eşiniz 3 kez "boşol" dedi mi boşanırken yoksa resmi nikah düştüğünde bu da düşmüş mü oluyor :26:
Yani bunun önemi nedir boşanmalarda onu merak ettim
Bir de sadece 3 kez boşol demek yeterli değil diye biliyorum, sanırım kadının ihtiyacı olacak parayı vs. karşılaman gerekiyormuş doğru mu yoksa sadece 3 kez boşol deyince bitiyor mu?
Ben de hep şunu merak ettim .
Erkek boş ol deyince boşanıyor . Peki kadın boşanmak isterse ne yapacak , illa erkeğin hasta veya bazı görevlerini yerine getirmiyor olması mı gerekiyor boşanabilmesi için. Erkek gibi sözlü ifade etmesi yeterli mi ?
Mesela kadın istemese de erkek 'boş ol 'deyince boşanma gerçekleşiyor , kadının onayı alınmıyor sanırım.
Tersi durum da nasıl oluyor.
Hep erkeğin boşanma istediği konuşuluyor , kadının ki nasıl oluyor bilen var mı ?
bosanma haklarimdan birini mehir olarak istedim evlenirken. bosol dersem ben de bosamis oluyorum. aslinda islam bunu kadina defaultp direkt) olarak vermeyerek iyi yapmis. cunku simdiye kadar butun buyuk kavgalarda bosanma kelimesi ettim neredeyse. esim ise hic dile getirmedi. kadinlar genellikle daha kolay dile getirebiliyor fikirleri sonradan degisse de. ama kendine guvenen hanimlar istesin mehirlerine ek olarak.
Benim kuzenim alo fetvayi arayip bu konuyu hemen yanimda sordu
Orda dedikleri su;kadinjn imam nikahi esnasinda mehir ne istersin diye sorduklarinda mehir yerine bosama hakki isteme hakki var...
Ama hangimiz bunu isteyebiliyoruz bilmiyorum..
Esime bu niyetimi soyledigimde bana tavir yapmisti
Aslinda dinen hakkim olanbiseyi kullandirmak istemedi bana
Zaten bunu da yapsaydim esimin tarafinda olay olurdu sanirim...
Ama buna da ihtiyac yoktur diye dusunuyorum
Resmen bosandiktan sonra dinen de otomatikman bosaniliyordur heralde?
Telden mesajı düzenleyenlerin yeni mesajla sormak istiyorum.
Yanlış mı anladım kadın nikah kıyılırken , eşinden bana da istediğim zaman senden boşanma hakkı ver mi diyecek?
Aksi halde istese de boşanamaz mı ?
Bence bosaniyordur yani İslamda vardir bi caresi diye dusunuyorum canim ya
Bosama hakki kocamda diye bosanamayacak degilimdir yani
Zorla kim kime hanimlik yapsin
Ona şaşırdım bende , dediğim gibi yanlış cümle kurmak istemem.
Fakat mesajları okuyunca düşünmeden edemedim. Nikah kıyılırken direk kadının da onayı gerekirken , neden boşanma hakkını erkekten talep etmek zorunda . Erkek vermemişse , kadının boşanma şansı kalmıyor mu ?
Aklım karıştı.
Evlilikte , boşanmada hak dinimizde? Bu hakkı Allah tüm kullarına eşit vermemiş mi ?
konuyu okurken cok güldüm ..allah insanlara akıl fikir İLİM versin...inançlara saygı duyuyorumda kadınların kendini koyduğu su duruma saygı duyamıyorum...bu arada inanç başka sey cahillik başka...birbirine karıştırınca işte ortaya bunlar çıkıyor...
Kadın evlenirken boşanma hakkı talep etmese dahi , boşanma hakkına sahiptir.Şu şekilde,
Talak erkeğin boşama yetkisi, iftida da kadının boşama yetkisidir. Yani talakta kararı erkek verir, iftidada son kararı kadın verir.
Evliliğin yürümeyeceği endişesine kapılan kadın, durumu yetkililere bildirir. Yetkililer; hakemler, mahkeme, aile büyükleri gibi çeşitli etkin kişiler veya makamlar olabilir. Kadın bu yetkililere iftida için; kocamı sevmiyorum, kocam beni dövüyor, inanç farklılığımız var gibi herhangi bir nedenle başvurabilir. Bu durumda yetkililer, Nisa suresinin 35. ayetine göre davranmak zorundadırlar
Bu hakemler kadına iftidâ yetkisi verirler. Kadın, ayrılmaya karar verirse, kocasından aldığı mehir, hediye vb. gibi malları geri verir. Bunlardan ne kadarının geri verileceğine yetkililer karar verirler. Kocanın suçu yoksa tamamını geri vermesi gerekir. Kocanın suçu varsa kadın sembolik bir mal verir. (İftida yaptığı için)
kadin bastan talep etmemisse direkt bosanamaz gecerli sebebi varsa kadi bosayabilir. simdi de muftu yapiyormus galiba bu isi. o sebeple evlenmeden once talep etmen gerekiyor, haklarini bilirsen neden sorun olsun ki. ayrica bunu kabul etmeyen erkekle evlenmeyebilirsin
Kadın eşinden aldığı mehiri geri vermek kaydıyla boşanabilir eşinden. Sahabe den bir kadın sadece eşini beğenmediği için peygamberimizin onayıyla, aldığı mehiri geri vererek eşinden boşanıyor.
Olay budur...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?