• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Boşanmış/dul bir bayan olmak bu ülkede nasıl bir şey

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Evli olsun, dul olsun, bekar olsun bir kadının yaşayacakları duruşu ile ilgili.

Yaşadığı çevreye göre zorlanma derecesi değişir elbet.
Dulum çocukluyum diye kendinizi bir zavallı, eksiği, kusuru olan bir insan olarak görürseniz toplum da size öyle bakar.
Başınız dik olacak. Ben güçlüyüm, tek başıma tüm dünyaya yeterim mesajı vereceksiniz.
Arkanızda bir aileniz olması önemli elbet. Ama ailenizle aranızda bir mesafe olacak. Hayatınıza müdahale edilmesine izin vermeyeceksiniz.
Mutlaka ve mutlaka kendi paranızı kazanmanız gerek.

Erkekler ve cinsellik konusu..
Onlar içia evli, dul, bakire pek farketmiyor zaten.
Evliyken size belli niyetlerle yaklaşmama nedenleri sizin evli olmanız ya da kocanızdan çekinmeleri değil.
Sizin onlara verdiğiniz mesaj. Bana dokunamazsın benim kocam var mesajı.
Ama dul olduğunuzda bu mesajı veremiyorsunuz. Çünkü artık eşiniz, sığındığınız, güvendiğiniz kimse yok.
Ürkek, savunmasız, birinin kanatları altına alınmaya muhtaç görünüm sergilerseniz peşinizde bir sürü sırtlan takılır.
Ama sizin biri tarafından korunup kollanmaya ihtiyacınız yok ki.. Kendinize yetersiniz. Dik durun.

Yeni boşanmış biri olarak yazdığınız yoruma tamamen katılıyorum.
Boşanmış olmak yada bekar olmaktan ziyade en önemli şey karakter ve duruştur.

Eminim kk bayanları da bundan dertlidir, tartışalım istedim, neler yaşadınız, yaşıyorsunuz, nasılsınız

Kadınlarımız boşanmamak için ayak diriyorlar yani bir çoğu ve bunda toplumun bakış açısı, kadına suçlayıcı ve baskıcı yaklaşmasının etkisi çok büyük diye düşünüyorum.

Bu ulkeyi de gectim..
Ablam senesi dolmadan bosanmisti..
Avrupa da yasiyoruz..
(Ben evlenip trye gelmeden yilaaaar once oldu bu o zaman bende orada yasiyordum :37:)
Kolu komsunun dedi kodusu mahf etmisti ablami..
Oyle bir hale gelmisti ki ona
'abla su bardagi al suraya koy'
desek bile aglamakli oluyordu..
Ustelik komsular cephe almaya baslamisti..
Kimisi goya bizden yana kimisi goya karsi aileden yana..
(Cocuk gibi :19:)
Ama her biri iki aile ilede gorusuyordu..
Sanki biz gorusun yada gorusmeyin demisizde..
Birde utanmadan yalandan yere gorusmediklerini soyleyip o aileyi kotuluyordular..
Ablam insanlarin bu saygisizliklarina daha fazla dayanamamisti..
Suan o komsularimiz dediklerimizin hic biri ile gorusmuyor..
Ama onlar hala ablami konusuyorlar..
Kendisi evli barkli cocuklari boyunu gecmis..
Ama dedikodular bitmek bilmiyor..
Dul olmak demek bence turkler arasinda 'asaglanmak' 'her adimina dikkat etmek' 'sokaga tek basina cikamamak' vs demek..
Dul olmak turkler arasinda her zaman insanlarin hedefinde olmak demek kisacasi..
İstisnalar malesef kaideyi bozmaya yetmiyor :31:

Son düzenleme:
bu ülkede "boşanmış kadın" statüsünün oluşma sebebi de, farklı bakılması da tamamen yine kadınların suçu bence.. önce biz, sokaktaki ayşe teyze, tuhafiyeci hacer abla destek olcak kadına, hemcinsine... bak bakıim o zmana bir tane erkeğin cesareti kalcakmı kadına baskı kurmaya, kötü hissettirmeye... ama bizimkiler saolsun ay aman o dul, ay aman boşanmış, ımm 2. evliliğii, koca dayanmıyor gibi saçma salak söylemleri yapmasalar kendi aralarında, helal olsun bak neler yapıyor, boyun eğmemiş deseler, zaten kadınlarımızn yapamayacağı şey yok diye düşünmekteyim ben farklı şekilde....

Turkiyede dul olmak bircok kadinin yarasi utanci ezikligi gibi gorunuyor...
helede ailesine muhtac olursa......
ablamdan ornek vereyim.....
13 yildir evli.....
evlendiginden beri hem fiziksel hem sozel
defalarca bosanma noktasina gelip vazgecti....
en son yine bicakla tehdit yine dayak
yine polise sikayet darp raporu mahkeme....
ési evdén 8 ay uzaklastirildi ayaginda kelepcesiyle
devlet her ay maasa bagladi kira yardimi alisveris icin cek....
hicbir muhtacligi yoktu
aileler ablamla perisan oldu onu savundular laf kufur yediler
butun sulale bu adam adam olmaz sonu yok
annem bosansin yoksa sutum haram ddedi ablam
bu adamla sonum yok affettigim zaman iyi birkac aya kadar yine kaldigi yerden devam....
okadar verdigimiz destekten sonra yine affetti ve bunu herkesten sakliyarak......
cocuklari bile bosansin bzbamizi istemiyoruz dediler
boyle aciz bir ablam oldugu icin utaniyorum
en cokta annemin bu kadar emeginden sonra hice sayilmasi
madem bosanmicakti ailemi neden alet etti neden herkesi ayaklandirdi.....

iste ben boyle kadinlari anlayamiyorum......
arkasinda kimsesi olmayipta maddi gucu olmayanlara lafim yok......

Canm azda olsa haklı yanın war ama hayat sözlüklerde yazan yorum yapan erkklerden ibaret degıldır
Oyle düşünnlerde bnce maneviyat kasesini hiç dıldurmayan veya oda nedir ki diyen insanlardır
Bn bekar kıza bununla yatsam basıma kalır diye düşünen ıle bu bosanmıs bınunla yatım diye düşünen bir erkek arasında hiç bir fark göremiyorum
:))
Bence ikiside aynı
Hayat sınırlı degildir degişkendir farklılık gösterir fakat dört duwar arasında dwgildir yani onlar (onlar diyorum cünkü bnce kalple düşünmeyen insan vasfı tasıyamaz)öyle diyor diyo öyle olmaz
Allah korusunda bugun ben bosanmak istesem aaaaaa bak bole olur diye ewde yüzünü dahi görnek istenedigim bi kişiyle yasayamam
O sözlüklerde bir de "zar da neymiş,namus beyindedir" diyen erkeklerin amacı emin olun sözlükte kız kaldırmak.Bu adamların ikiyüzlülüğüne inanan kıza acırım sadece.Çünkü çok çok eminim ki,bunu söyleyen adamın anası oğlu için fellek fellek bakire(!) kız arıyo..
Tabi herkes özgürdür,kimsenin değer yargıları beni ilgilendirmiyor,yanlış anlaşılmasın..

bu ülkede "boşanmış kadın" statüsünün oluşma sebebi de, farklı bakılması da tamamen yine kadınların suçu bence.. önce biz, sokaktaki ayşe teyze, tuhafiyeci hacer abla destek olcak kadına, hemcinsine... bak bakıim o zmana bir tane erkeğin cesareti kalcakmı kadına baskı kurmaya, kötü hissettirmeye... ama bizimkiler saolsun ay aman o dul, ay aman boşanmış, ımm 2. evliliğii, koca dayanmıyor gibi saçma salak söylemleri yapmasalar kendi aralarında, helal olsun bak neler yapıyor, boyun eğmemiş deseler, zaten kadınlarımızn yapamayacağı şey yok diye düşünmekteyim ben farklı şekilde....

Kesinlikle katılıyorum.. Kadın kadının kurdudur lafını hiçbir zaman sevmedim, inanmak da istemedim. Ancak şu da bir gerçek ki , kadınlar hemcinslerine destek olmak konusunda bazen yetersiz kalabiliyor. Yukarıdaki yorumlarda okudum bir arkadaş yazmış "en yakın arkadaşlarınız dahi kocasını kıskanır sizden" diye, bu çok uç bir örnek dahi olsa, bunun olabileceğini düşünmek ne kadar korkunç.. Bir kadının, başka bir kadın için "2.evliliği, ay koca dayanmıyor yahu" vb söylemlerde bulunması ne kadar korkunç..

bizim toplumda kadının enbüyük düşmanı yine kadın hemcinsi başka biri değil çok yazık bi çekememezlik kıskançlık fesatlık gibi basit hislerle egolarla birilerinin kuyusunu kazmak ayağına çelme takmak ne kadar basit bazı kadınlar için:50:

slm kızlar ben 25 yaşındayım 3 yıllık evliyim ve bir 20 aylık kzım var eşimle 1 senedir anlaşamıyoruz yani söyle fiziksel fazla olmasada arada vurdu ve psikolojik şddet var ayrıca hakaretler aşalamalar var benim ikinci eşim ilk eşimle 18 yaşında evlendim başka bir kadınla bıraktı gitti beni ayrıldım babamdan başka kımsem yok suandaki eşim bana eski eşimi bile vurdu yüzüme sen haketmişsin iyi yapmış falan gibi küfürler bağırmalar devamlı ailesine gidip ayrılıcam demeler sonra bana onları düşman etti artık konuşmuyoruz çok denedim kızım için cunkı kızımı bana vermicekmiş ben memurum kendimi geçindiririm zaten aynı evde yabancıyız ayrı yatıyoruz aynı sofraya oturmuyoruz aramızda hiçbir bağ yok kızımızdan başka ve iki gündür de annesinde kalıyor bende ayrılmak istiyorum yaşanmıyor çünki ama bazende yanlızlıktan korkuyorum ve kızımıda ıstıyorum siz olsanız napardınız düzelir mi diye o kadar denedik ki adamın umrunda değil pişkin pişkin sen düzel diyor oda neden onu niye arıyormuşum nerdesin ne zaman geliyorsun diye sormıcakmısım hemen olmuyor biz ayrılalım başlıyor siz olsanız napardınız yardımcı olurmusunuz

Çevremde boşanan arkadaşlarım var bazıları daha birkaç ay geçmeden çocuk yaptı çok yakın bir arkadaşımdı ve 1 ayda tanıdığı kişiye kaçtı ve bu insan lise bitirmiş bir insandı ailesi çok modern, kızlarının gözünün içine bakan bir aile hep gıpta ederdim. 3 kız kardeşlerdi babasına imrenirdim yapma dedim dinlemedi kaçacağından haberim yoktu ama çocuk olayını yapma dedim yaptı ve sonra ailesiyle sorunlar yaşadı aileden uzaklaştı zaten ailesi silmişti sonra kavga filan derken tamam adam da iyi biriydi gitmiştim evlerine ailesini sevmiyor diye evi taşıdı neler yaptı ama arkadaşım bir gün aldı çocuğu kaçtı evden ailesine sığındı kabul ettiler tabii. Şimdi çok pişman ama eşiyle barışmak istiyor boşandılar eşi istemiyor artık ani karar verdim diyor. Çalışmıyor çocuğuna bakıyor ama annesi evde çalışabilir daha önce de çalıştı muhasebecilik yaptı. İşte ani kararlarda yıkıyor yuvaları çocuğu düşünmek lazım.

Benim annemse birçok kadın gibi çocukları için katlamam bir anneydi sevmeden dedem istedi diye evleniyor teyzemler hep kaçmış ailesine aynı şeyi yaşatmak istememiş. Mutsuz bir evlilik, kavgalar. ben 11 kardeşim 6 yaşındayken babam evi terketmişti bir sabah hiçbirşey yokken arkadaşları girmişti kanına. Ev mütehite verilmişti kiradaydık kira paras vermişleri toplu annem ellemeyelim yeni eve eşya alırız demişti ama babam çekmiş yemiş arkadaşlarıyla neyse işte kaldı öyle ortada bir kira ev eşya o kadar dayım bizimleydi o zaman ama o da evlendi gitti. Annem hiç çalışmamış yaşı 30 u geçmiş ne iş bulacak. Bir işe girer çıkar, öbürüne girer çıkar ya münasebetsiz şeyler olur ya da parası az işi çok olur. Kapımıza dayanan adamlar ki polis bile vardı içlerinde korkudan titrerdik tv açık uyurduk. Komşular laf ederlerdi, kiraya ev vermezlerdi. Annem iş bulamadığında aç uyuduğumuz bir ay sahurda sadece yumurta kırıp yemişliğimiz çoktur ama babamdan hiç yardı görmedik öyle böyle annem kalıcı iş buldu belimizi doğrulttuk. Hatta eve yeni eşyalar bile aldık ama ben üniyi kazanmama rağmen gidemedim. Açıköğretim yazdım. Çalıştım eve yardım ettim çok şükür bugünlere geldik hep derim benim annem yapabildiyse herkes yapar. Ayaklarının üzerinde durmalı bir kadın. Anne babasının yanında da olsa çalışmalı ekmeğin kazanıp yavrusuna bakmalı. Benim eşimin durumu çok iyi ama ben çalışıyorum.

Bu memlekette paran varsa ağasın,paşasın
Ailemde bir sürü boşanmış kadın var ama annem bambaşka bir kadındı
Dedem babamdan boşandı diye küs öldü annemle
Dört çocuğu, üstelik biri hasta bir gün of demeden büyüttü
Çeyiz işi yapardı rahmetli, önce fason çalıştı sonra kendi işini kurdu
Çok güzel, çok alımlı bir kadındı, şu anda dört kızından hiç biri onun yanından bile geçemez
Ayrıldığında dulluğuna, güzelliğine,giyimine bilmem neyine onlarca laf edenler
Kendi işinin sahibi olunca önünde el pençe divan oldular
Kendisi ve arkasından fısır fısır konuşulan kadın namus timsali ilan edildi
Annem nasıl mı yaşadı ; kadın olmaktan vazgeçerek,kendisi için hiç bir şey yapmayarak
Çok cesur ve güçlü bir kadındı ama ben onun korkularını şimdi şimdi anlayabiliyorum
Onca yıl tek bir gün bir yere gittiğini görmedim, şahsı için hiç bir faaliyeti yoktu
Anne yapma böyle deyince; her şey sizin için derdi...
Rahmetli, tam bizi büyüttü, herkesi ayaklarının üzerine dikti 58 yaşında göçüp gitti
Evlenin derdi hep; o... da olsanız kimse bir şey demez. Yalnız kadın olmayın insanlar sizi anlamaz
Dedim ya verdiği savaşı, yaptığı fedakarlığı şimdi şimdi anlıyorum
Akşam olunca sıkı sıkıya kapadığı perdeleri, kilitlediği kapıları, bize ve kendine koyduğu yasakları...

Hiçbir kadın yuvasını yıkmak istemez. Çok zor olmalı.
Ama her yol denendiyse ve gerçekten yürümüyorsa boşanma olayı düşünülmeli.

Allah bu aşamadaki tüm hanım kardeşlerime sabırlar versin.

Bu olay benimde zaman zaman icini kemiriyor cunku babam yeni bir hastaliktan cikti alti ay once stres yasamamasi gerekiyor esimle isyerimiz arkadaslar ayni ama ben cok mutsuzum hasta olucam gibi geliyor mutsuzluktan nasil olacak bilmiyorum daha bosanmadik haberi de yok bu istegimden zaten Allah hepimize hayirli yol nasip etsin

Bu olay benimde zaman zaman icini kemiriyor cunku babam yeni bir hastaliktan cikti alti ay once stres yasamamasi gerekiyor esimle isyerimiz arkadaslar ayni ama ben cok mutsuzum hasta olucam gibi geliyor mutsuzluktan nasil olacak bilmiyorum daha bosanmadik haberi de yok bu istegimden zaten Allah hepimize hayirli yol nasip etsin

Eğer mutsuz iseniz, mutlu olmak için çaba göstermenize rağmen istediğiniz gibi olmuyorsa;

Öncelikle eşinizle tatlı bir şekilde konuşmanızı söyleyebilirim.

Karşınızdaki kişi sizin gibi düşünmeyebilir, cümlelerinizin aralarına takılabilir cımbız gibi çekebilir.

Konuşmalarınıza rağmen değişen bir şey olmayabilir bu arada. Sebepleri ise erkeklerin biraz farklı bir yapıları var.

Genlerimize işlemiş olan "Erkek bilir, erkek halleder, erkek üstesinden gelir" düşüncesi.

Konuşmalarınız çare etmiyorsa farklı yöntemler geliştirin. Onu karşınıza alacak şekilde değil. Yanında olacak şekilde.

Buna rağmen halen sıkıntı varsa biraz tatlı-sert olun.

Onu da anlayın. Anlamaya çalışın. İçinizdeki fırtınaları dindirmeye ve kendinizi onun yerine koymaya çalışın.

Ancak tüm bu çabalarınız duvardan tenis topu gibi sekip geri geliyorsa o zaman konuyu ciddi bir şekilde açabilirsiniz.

Sakın ha sakın bunu her hangi bir mektup, mesajlaşma aracı ya da elektronik ortam kullanarak değil, onun yüzüne, gözlerinin içine bakarak söylemenizi öneririm.

Bir süre bu düşüncenizin sonucu olarak eşinizdeki değişimlere bakın. Eğer istediğiniz gibi olmuyorsa, asgari müşterek bulamıyorsanız ya da artık tamamen içiniz parçalandıysa uzatmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum ben...

Hakkınızda hayırlısı olsun.

Ben halen evliyim .5-6 ay önce boşanma davası açmıştım sonradan vazgeçtim .Kendimce haklı olduğum halde toplum baskısını o kadar çok hissettim ki... Maalesef kadın sabrı tükendiğinde bu kararı veriyor ve etraftaki insanlar erkekten çok kadını suçluyor.Ve hep alttan alması veya bir adım atması kadından bekleniyor.Yıllar önce darp raporu almaya gittiğimde de aynısı olmuştu.Şiddeti uygulayanı resmen bağrına bastı herkes,ben dışlandım.Ve artık özellikle kadınlara güvenmiyorum ben hanımlar.Bunun için hepinizden özür dilerim ama işin özü bu.Boşanmış bir bayana en başta hemcinsleri kötü gözle bakıyor . Uzak durmalar,dışlamalar,kulis yapmalar, hiç hoşlanmadığım şeyler maalesef. Tabi ki huzurlu olmak için gerekirse boşanmayı göze alabilmeli bir kadın.Güçlü kadınlara bayılıyorum.

Çoğu konuda yazmışımdır bunu.
Annem "baba" denen kişiyle evlendiği için ailesi tarafından red edilen bir kadındı.
Annemi sildiler yani...
"Baba" mevzusu artık yazmaktan sıkıldım,yazmayacağım.
Annemin gidecek bir yeri yoktu,ben 4-5 yaşlarındaydım.
Artık dayanamıyordu ve güneş doğmadan beni de kaptığı gibi sadece üzerimizde ki giysilerle kaçtık o evden.
Parkta yattık..
Korkmadı...
"Ne yaparım?" demedi...
Cebinde bozuk para haricinde parası yoktu.
Hayata direndi benim annem,kucağında küçücük çocuğuyla.
Umurunda olmadı o ne der,bu ne derler..
Namusuyla bir dükkanın wc sini temizleyerek besledi beni.
Gece kalacak yer olmadığı için,dükkan sahibi amca dükkanda yatmamıza izin vermişti.(Allah razı olsun)
Kadın yeter ki kurtulmak istesin,YAPAR.
"Gidecek yerim yok,param yok,ama çocuğum var,sahip çıkacak ailem yok" gibi sözlerle....
Hala o şiddet gördüğü yada aldatıldığı,eşini ve evini bırakmayan hanımları ANLAMIYORUM.
İnsan önce kendine değer vermeli.
Eğer evliliğiniz de İHANET veya ŞİDDET(sözel yada fiziksel) varsa,bitmeli.
Kimseye güvenmeyin kendinizden başka.

Anneniniz tam eli opulesi bir kadinmis cok taktir ettim onu okurken cok duygulandim.

slm kızlar ben 25 yaşındayım 3 yıllık evliyim ve bir 20 aylık kzım var eşimle 1 senedir anlaşamıyoruz yani söyle fiziksel fazla olmasada arada vurdu ve psikolojik şddet var ayrıca hakaretler aşalamalar var benim ikinci eşim ilk eşimle 18 yaşında evlendim başka bir kadınla bıraktı gitti beni ayrıldım babamdan başka kımsem yok suandaki eşim bana eski eşimi bile vurdu yüzüme sen haketmişsin iyi yapmış falan gibi küfürler bağırmalar devamlı ailesine gidip ayrılıcam demeler sonra bana onları düşman etti artık konuşmuyoruz çok denedim kızım için cunkı kızımı bana vermicekmiş ben memurum kendimi geçindiririm zaten aynı evde yabancıyız ayrı yatıyoruz aynı sofraya oturmuyoruz aramızda hiçbir bağ yok kızımızdan başka ve iki gündür de annesinde kalıyor bende ayrılmak istiyorum yaşanmıyor çünki ama bazende yanlızlıktan korkuyorum ve kızımıda ıstıyorum siz olsanız napardınız düzelir mi diye o kadar denedik ki adamın umrunda değil pişkin pişkin sen düzel diyor oda neden onu niye arıyormuşum nerdesin ne zaman geliyorsun diye sormıcakmısım hemen olmuyor biz ayrılalım başlıyor siz olsanız napardınız yardımcı olurmusunuz

Esiniz kizinizi sizden alamaz sizi korkutuyor ayrilmamak icin

Boşanmış bir kadınım, annemle yaşıyorum, kendi işim var, yaşım 28 ve güzel bir kadın olduğumu düşünürüm :)

Evliliğim devam etsin, bir düzenim olsun isterdim, lakin kendime saygımı kaybetmiş, mutsuzluktan gebermiş, hiçbir yaşam hakkımın olmadığı ama millet tarafından (daha fazla) onaylanmış bir yaşam sürmektense, boşanmış DUL bir kadın olarak yaşamak çok daha keyifli.

Ben evliliğimde çok sıkıntılar yaşadığımdan olsa gerek, şu anki yaşamımda çok da zorlanmıyorum işin aslı. Bir an bile pişman olmadım bu kararımdan.

Sevgiler hepinize ;)

Bütün adi duygularını senin üzeride tatmin edip canı istediğinde eve uğruyor.....seni niye bıraksın kendi ne istediğini biliyor mu.....bundan sonra en ufak hakaretinde polis çağır şiddet uyguladığını söyle boşanman daha rahat olur....çocuğu elbette elinden alamaz

boşanmış olmamak için eşine katlanan kadının aklından da şüphe ederım ben. insan sonucta kendı için yaşıyor, toplum 1-2 konusur sonra her sey normale döner. insanları bu kadar kafaya takmayı normal bulmuyorum ben.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X