Böyle bir adet var mıdır?

Babe_Girl

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
4 Temmuz 2011
34
0
0
İstanbul
Merhabalar!
kızlar sizlere birşey danışmak istiyorum, sözlümle ilgili...
Başlık biraz saçma oldu sanırım ama aklım o kadar dolu ki anlatamam...
Neyse, benim sözlüm alevi ve ben adetlerini yeni yeni öğreniyorum,
asıl sorun şu: kendisi yurtdışından geldi izine, beni her akşam işyerimden almaya gelirdi ama
bu hafta (pazartesiden cumartesi gününe kadar) gelemeyeceğini söyledi.
Ailesi kalabalık, amcaları çoğunlukta ve karşıda oturuyorlarmış ve kendisi de amcalarını,
teyzelerini vs.. ziyaret etmesi gerekiyormuş. Ben neden görüşemeyeceğimizi sorduğumda bana;
onlarda adet olduğunu, uzaktan gelen birini akşam yemeğine davet ettiklerini söyledi.
Tabi ben de mecburen birşey diyemedim. Gerçekten öyle birşey var mı acaba?
Bu arada ben akşamları 19:00-19:30 sularında çıkıyorum, geleceği zaman akşam yemeğine belki yetişemeyebilir
ama en azından otobüste beraber geliriz diye düşünüyorum. Çok mu bencilim acaba bilemedim?...
Alevi olan arkadaşlar çok iyi bilir, sizde böyle bir gelenek var mıdır? yorum yaparlarsa çok sevinirim...
Haftaya çarşamba günü ise geri dönüyor yurtdışına. Yorumlarınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim!

Alevilik veya sunnilik ile alakası yok.
Evet aile akrabaları tarafından uzak gelen misafir evde ağırlanır yemek verilir.
Sözlünüze kızmayın bencillik yapmıyorsunuz
sadece ondan ilgi ve hep yanında omasını istiyorsunuz.
Hem aile ziyaretleri yapmasıda çok güzel.
Üzülmeyin mutlu olun

Ayy canım, çok sağol. İçim rahatladı sayende..
Yanii, evet bizde de öyle ama sanki onlara özgü bir
adetmiş gibi anlatınca ben de emin olmak istedim.
Ama sanırım biraz saçma bir soru sordum, mazur görün lütfen...:78:
Teşekkür ederim canım yorumun için, sağol.

Ah o şeytan yokmu mutlu çiftleri gördünmü salyaları akıyor
kulağını tıka içindekileri düşüncelere

Biz doğuluyuz ne kadar batı da büyüsek de. Bizde de var. Mesela ben şehir dışına gitsem yaşasam geldiğimde yemeğe davet edilirim ayrıca büyüklerimi de görmem gerekir. Yaşı büyük olan biri uzak bir yerden geldiyse önce ona gidilir daha sonra o yaşı büyük olan teker teker gezmeye gelir. Dert etme yani

Kör şeytan insanın aklına her türlü fikri getiriyor, haklısın canım..
Karşındakine körükörüne güvenmek de olmaz ama...
Ayaklarımızı yere sağlam basmak zorundayız biliyorsun...

Ah o şeytan yokmu mutlu çiftleri gördünmü salyaları akıyor
kulağını tıka içindekileri düşüncelere

Sen bu ülkede yaşamıyorsun galiba

Alevilikle ne ilgisi var? Biz Türkler bunu hep yaparız.

Teşekkür ederim canım, çok sağol...
Gitmese de olmaz tabii, ne kadar düşüncesizce davranmışım meğer..:78:
Buradan çıkardığım pay; önyargımı ve şüpheci kişiliğimi yenmem lazım en kısa zamanda..

Evet canım ama öyle bir anlattı ki bana, sanki farklı bir adetmiş gibi,
bizde şöyledir böyledir diye... ben de merak ettim. Dediğim gibi;
saçma bir soru oldu bu sorduğum, mazur görün lütfen..:78:

Sen bu ülkede yaşamıyorsun galiba

Alevilikle ne ilgisi var? Biz Türkler bunu hep yaparız.

Evlendikten sonra baş,başa kalacağım diye hayaller kurma eşin sürekli ailesi ile iç içe dip,dibe olacak umarım hamaratsındır kalabalığa alış bizim gelin alevi onlar hep iç ,içe hep kalabalık ortam kendi evine yatmaya gider sadece bizide annesinde ağırlar onun için bu gayet normal

aleviler aileleri bir arada tutmayı sever, eğer aileyi seversen, ilerde bu durumdan çok da şikayetçi olacağını sanmam, güzel adetleri vardır çünkü; ama o dışarıdan geleni yemeğe alma adeti herkeste var sanıyorum ki canım, bence anlayışla karşıla erkek arkadaşını :)

canım uzaktan gelen yemeğe alınır görüşülür muhabbet edilir
alevilikle alakası yok

Hmm, evlendikten sonra tabi kısmetse.. her ikimizde ailelerimizden ayrı olacağız.. Türkiye'ye döndüğümüzde öyle olursa bilemem ama dilerim ilişkilerimiz hep iyi olur ve sıkıntı çekmeyiz. Tabi bu dileğim tüm aile kurmak üzere olan bayanlar için de geçerli, hepimiz için geçerli.. Allah sonumuzu hayır etsin... Yorumunuz ve ilginiz için çok teşekkür ederim, sağolun!:)

Biz kalabalık bir aile değiliz, çekirdek aileyiz ama umarım kalabalık bir ailede sorun yaşamam. Yaşayıp görmek lazım kısmetse:) Yorumun için çok teşekkür ederim canım, sağol! :)

Gelenek görenekler hakkında ne kadar bilgili olduğumu burada da belli ettim gerçekten...:78: Yorumun için çok teşekkür ederim canım, sağol!:)
canım uzaktan gelen yemeğe alınır görüşülür muhabbet edilir
alevilikle alakası yok

Son düzenleme:
bence mezheple alakası yok.aile büyükleri veya aileden olduğu için gidilir.hepimiz yaparız bunu.belki onların ailede bir gelenektir.bence büyütme.

Son düzenleme:
Evet, çok doğru. Hatta eşi bile olsam onu ailesinden ve akrabalarından alıkoyamam zaten, bu onun en doğal hakkı...
Ama birkaç gün görememek ben biraz üzdü o kadar... Yorumunuz için çok teşekkür ederim, sağolun!:)

bence mezheple alakası yok.aile büyükleri veya aileden olduğu için gidilir.hepimiz yaparız bunu.belki onların ailede bir gelenektir.bence büyütme.

Evet canım söylendiği gibi,böyle bir adet,alevi olsa da olmasa da var.
Tabii her aile aynı yapıda olmayabilir.Aile ilişkileri kopuksa veya aile çok kalabalık değilse,göze gelmez.
Lakin şunu da düşünmen lazım,evlendikten sonra,Türkiye'ye gelince,sen de bu ziyaretlere dahil olacaksın.
Kısıtlı günüm var,önce kendi akrabalarıma gideyim veya arkadaşlarımı göreyim diyemeyeceksin.

Yahu ne aleviliği bu insani bir davranış bence :)

Sizin aile bağınız pek sağlam değilse olmaz

Bizde de kim gelse kim evlense annem gelin yemek yiyin der

Amaç basit : birlik, beraberlik ,hasretlik

Siz baştan aleviler sünniler diye ayırırsanız ohooo

Bu iş ters gidebilir..anlayış her zaman iyidir cancağızım

Hmm, yani kendi aile ve akrabalarımdan mahrum mu kalırım diyorsun canım açıkçası?:) Yorumun için teşekkür ederim, sağol canım!

Ben de anlayışlı olmaya çalışıyorum canım, sağol. Yorumun için teşekkür ederim!:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…