seni değil, yorumunu kınadığımı belirtmiştim..
durumunun, kendi içinde haklı sayılabileceğini de...
evet, ilkokulu Erzurum'un bir köy okulunda okudum... 2 senede 13 öğretmen değiştim...13...eşim bu okulda en uzun kalan öğretmen...Burayı tercih etmiş, burada devam ediyor yıllardır...dediğim gibi, senin gibi vatan evlatlarına da ihtiyaç var amaaaa olayı kavgaya dönüştürürsen, "siz şöylesiniz , bakın ben nasıl harikayım" a getirirsen, tepkimizi de veririz..
ama yine tekrarlıyorum, durumuna değil tepkim, yorumuna...
Hiçbir yazımda genelleme yaparak konuşmadım ve kavgaya dönüştüren bana kişisel olarak saldırmaya çalışan bir kısım eğitim mezunları bu bir
ikincisi ise ben işimi iyi yaptığıma inanıyorum ve bunu savunuyorum benim çalışma şeklimi bilmeden görmeden senin gibiler diye hakaret eden kişiler hangi hadle ve hakla bunu yaparlar mesela onlara da bunu sormak gerek kanımca
eşiniz hala o köyde öğretmenlik yapmakta mı bilmiyorum ama giden 12 öğretmenden niye kimse bahsetmiyor mesela o köydeki çocukların kalıcı bir öğretmene ihtiyacı var değilmi gitmek üzere gelen bir öğretmenin işini olan saygısı ve sevgisini konsantresini değerlendirecek olsak nasıl bir karşılaştırma sonucu çıkardı sizce.
o kadar yazı yazdım fikir paylaştım ve eleştiri yaptım ama birtakım kızgın arkadaşlar bu fikirlerin eleştirilerin hiçbirine yanıt vermiyor nedense kafa yormuyor ben ücretli öğretmenlik yaptım deyince hooopp haydi saldıralım şimdi komiksiniz diyorum bu arkadaşlara kızıyorlar
madde madde tekrar soruyorum arkadaşlar kişisel hakaretlerinize son verip cevaplamak istermisiniz acaba
1- Eğitim fakultesi mezunlarının kpss b kategorisinde öğretmenlik tercihi dışında diğer kamu kurumlarında tercih yapma hakkı verilmesine karşımısınız. Bu konuda ki düşünceleriniz nelerdir.
2-Köy okullarında ki öğretmen yetersizliğinin atama yapılmamasından mı yoksa atanan öğretmenlerin kalmamasından mı kaynaklandığını düşünüyorsunuz. taşımalı eğitimin bu kadar çoğalmasının ve köylerde ki hatta kasabalarda ki bir çok okulun kapanmasının nedeni nedir.
3- Ücretli köleliğin kaldırılmasını isteyenler eğitim sisteminde ki hangi yanlışların düzelmesi sonucu kaldıralacağını düşünmekteler.
4- fen-edebiyat fakültesi mezunlarına verilen bir hak geri alınmalı diyen arkadaşlar kadrolarının istihdamı karşılamadığını düşünenler mevcut eğitim fakultesi mezunu olmayıp öğretmenlik yapan meslektaşlarının performanslarını değerlendirebilirler mi? Bu konuda mesela topluca dilekçe verip bu insanlardan da bu hakkın alınması fikrine aynı şekilde sıcak bakabilirler mi? Bu sonucun ardından tüm yurtta her mecraya erişip yetebileceklerini düşünüyorlar mı?
5- Bir de yeni sistemin neler getireceğini bilen arkadaşlar varmı acaba? Bildiğim kadarıyla okula dönüştürülebilecek dersaneler tesbit ediliyormuş özel okul yapmak için bunun sonucunda zaten bu gidişle artık gerçekten parası olan okuyabilecek. dersane yerine paralı okullar oluşacak ve bu okullardaki öğretmenlerin maaşını doğal olarak veliler verecek işte bu bence daha vahim sonuçlar getirecek belki de fen-edebiyat mezunlarını mumla arayacağız. gerçekten ilgilenen arkadaşların fikrlerini merak ediyorum.
Çok kısa bir anektod anlatıp değerlendirmenize bırakıyorum. bulunduğum ilçede okuma yazma öğretmenliği de yaptım bir yıl. her birkaç yılda olduğu gibi bu yıllarda da yine seferberlik ilan edildi malum ama bu kadar seferberliğe rağmen okuma yazma da hala çok geride olan ükelerdeyiz. Bu işi bakanlığın milli eğitime baskısı ve milli eğitimin de bölgelere baskısı sonucu bir tek kişi de olsa kurs verilmesi konusunda kararlı davranılmış olsa da malesef sonuç yine aynı. en çok okuma yazma bilmeyen oranı doğal olarak köyler ve kasabalar da fakat buralara gidecek kimse yok. aldığım kursa sadece 2 adet eğitim fakultesi mezunu başvurdu yaklaşık 150 kişi idi sanırım diğerleri lisans-önlisans mezunları idi. Bu işi zaten kadrolu öğretmenler asla yapmak istemiyorlar bulunduğum ilçedeki sayıyı görünce dumura uğramıştım gerçekten.Her zaman ki gibi köyde olanların büyük çoğunluğu bu seferberlikden bi haber %30 luk bir kısmı toplum baskısı dini ya da ailevi nedenler zihinsel sebepler isteksizlik ifşa olmamak hastalık gibi nedenlere okuma yazma öğrenemedi ( kapısına gittiğim iki kadının kocalarının izin vermemeleri ayrı bir skandal ve kötü deneyimdi haa bu arada kapı kapı dolaşarak ikna ettik biz bu insanları.) .Kursa devam edenlerin 1-2/10 si öğrenemedi 3-4/10 iki aylık bir kurs gördüleri ve tekrar etmedikleri için unuttu. Bu memlekette ciddi eğitim ve sistem sorunları var ve malesef birçok kişi sırça köşklerinden manzaraya bakıyor sadece.
Eşim de öğretmen yani bu mesleğin ekmeğini yiyorum ben. Hiç Unutmuyorum kayınvalidem o dönem şöyle birşey demişti.Biz sivasın köyünde öğretmenlik yaparken de okuma yazma seferberliği vardı gündüz okula giderdik akşam da köydeki büyüklere okuma yazma dersi verirdik çok yokluk içinde ağır şartlardaydık ama o insanlar daha ağır şartlarda idiler demişti. eğitm fakultesi mezunu olmadığını söylememe gerek varmı bilmiyorum.
Konu sahibi arkadaştan özür diliyorum farklı konular ve tartışmalarda benim de katkım olduğu için. Son olarak fikrimi söylüyorum önce şu çok tartışılan ücretli öğretmenlikle ilgili
öğretmenin beğenip gitmediği kaçmak için can attığı yerlerde yaşayan en okumuş öğretme kabiliyeti olan kişilere kısa bir eğitimden sonra şartları da iyileştirilerek bu hakkın tanınmasını istiyorum.
konu hakkında ise fen- edebiyat fakultesi mezunlarının kazanılmış bir haktan mahrum edilemsine karşıyım daha detaylı bir eleme ve yerleştirme sisteminin getirilmesi ile bu bölüm mezunlarının da öğretmenlik yapabileceğine inanıyorum.