• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Böyle terbiye edilir.

Bugün okul çıkışı çocuklarımızla yemek yerken arkadaşımın 3 yaşındaki oğlu kahkahalar atarak gülmeye başladı. Burada da gördüğümüz üzere çocuk sesine tahammülü olmayan bir insan çıkabilir diye annesi biraz daha yavaş oğlum dedi.

Arka masamızdan bir adam bırakın hanımefendi gülebildiği kadar gülsün, ne güzel dedi.

Nasıl mutlu oldum ya. Demekki hala çocuk kahkasından rahatsız olmayan birileri mevcut.

Onlar eskide kaldı artık.
Şu an ciddi anlamda birbirinin zıttı iki ebeveyn tipi var. Biri çocuğu müthiş serbest bırakıp dünya onun etrafında dönüyor zanneden ve çocuk olduğu için her yaptığını mübah gören; diğeri de gerçekten araştırıp doğrusunu uygulamaya çalışan.

Çocukların yaramazlıkları mazur görülebilir, her yerde de put gibi duramazlar elbette ancak rahatsız edici gürültüleri varsa sosyal ortamlarda ebeveynleri tarafından kurallar hatırlatılmalı. Rahatsız olan taraf da abartı bir durum yoksa çocuk olduklarını unutmamalı.
Kesinlikle katiliyorum ya çocuğu yerinden kipirdatmayip baski uygulayanlar var
Ya tamamen serbest bırakıp her istediğini yapan istediği olmadığında dedesini isiran tipleri yetiştiren ana baba var

Hem disipline edip hem biraz özgür birakan anne baba görmedim

Bende bir örnek vereyim ...

Otobusteyiz kızlarımla ( bu arada benimkiker büyük ), ön önde bir bayan 4-5 yaşlarında oğluyla oturuyor tabi iki ayrı koltukta . Ve otobüs doldu malum yaşlı amcalar, teyzelerde. Ayakta kalanlarlar bakıyorlar hatta lafta çarpıyorlar lakin hanımefendi sağır duymuyor bile .:))
Sonra oturmakta olan yaşlı bir amca kalktı ve kadının yanına gitti oturacagım bebeni kucagına al dedi , kadın oglanı kucagına aldı lakin çoçuk ağlamaya başladı ...
Sonrası dahada ilginç bir hal aldı:-)
Çocuk hiç susmuyor ha bire ağlıyor amca yerime oturdu diye .
Bu sefer arkadan başka bir amca kalktı o çoçugun yerini alan amcaya gel benim yerine otur çoçuk ağlamasın dedi kadın yok dedi adamda kalkmadı . Çoçuk otobusten inene kadar ağladı .
Otobüs ikiye ayrıldı tabi :-)

Benim görüşümse ( eskiden diye başlayamıyorum çünki eski farklıydı) annem gözüme baktı orda kaldımlardan olarak büyüdüm . Kendi çoçuklarımda aşagı yukarı böyle büyüdüler, kendim oturayım yaşlılar ayakta dursun bananeci olmadılar hamdolsun .
Ama şu zamanda çoçuk büyütmek çok zor
Çoçuklar çok aktif ve söz dinlemiyor.

Ama şuda varki: çoçugum ne olursa olsun yerinden kalkma otur sen rahat et yerine , çoçugum yaşlı , hastaları ve madur olanları nerde görürsen gör onlara hem yerini ver hemde yardımcı olu öğreterek çoçukları büyütmeliyiz...

Son dönemde çoçuklara verdiğimiz olanaklar ve herşey onlar için,aman tek onlar rahat etsin dünya yansın tavırları çoçukları malesefki yanlış yönde etkiliyor bencilleştiriyor ...
Ebebeyn olarak bunlara dikkat etmemiz lazım ...

Unutmamalıyızki sadece çoçuklarımız ve ailemizin bir parçası değil bu toplumunda bir parçasıyız .

Otobusteyiz kızlarımla ( bu arada benimkiker büyük ), ön önde bir bayan 4-5 yaşlarında oğluyla oturuyor tabi iki ayrı koltukta . Ve otobüs doldu malum yaşlı amcalar, teyzelerde. Ayakta kalanlarlar bakıyorlar hatta lafta çarpıyorlar lakin hanımefendi sağır duymuyor bile .:))
Sonra oturmakta olan yaşlı bir amca kalktı ve kadının yanına gitti oturacagım bebeni kucagına al dedi , kadın oglanı kucagına aldı lakin çoçuk ağlamaya başladı ...
Bu sefer arkadan başka bir amca kalktı o çoçugun yerini alan amcaya gel benim yerine otur çoçuk ağlamasın dedi kadın yok dedi adamda kalkmadı . Çoçuk otobusten inene kadar ağladı .

Benim görüşümse ( eskiden diye başlayamıyorum çünki eski farklıydı) annem gözüme baktı orda kaldımlardan olarak büyüdüm . Kendi çoçuklarımda aşagı yukarı böyle büyüdüler, kendim oturayım yaşlılar ayakta dursun bananeci olmadılar hamdolsun .

Ama şuda varki: çoçugum ne olursa olsun yerinden kalkma otur sen rahat et yerine , çoçugum yaşlı , hastaları ve madur olanları nerde görürsen gör onlara hem yerini ver hemde yardımcı olu öğreterek çoçukları büyütmeliyiz...

Son dönemde çoçuklara verdiğimiz olanaklar ve herşey onlar için,aman tek onlar rahat etsin dünya yansın tavırları çoçukları malesefki yanlış yönde etkiliyor bencilleştiriyor ...

Unutmamalıyızki sadece çoçuklarımız ve ailemizin bir parçası değil bu toplumunda bir parçasıyız .

Ben anlatarak uyariyorum oglumu boyle bir durumda.. toplu tasimalarda yaslilara, hamilelere yer vermeliyiz sen dusersen kalkarsin ama onlar yaralanabilir diye.. boyle anlatinca gelecek sefer kendisi kakiyor zaten.. rahata alistiriyoruz ister istemez ama rahatlik ile dusuncesizlik arasindaki cizgiyi atliyoruz bence. Kendi ellerimizle yapiyoruz bunu, sikintili..

Ben anlatarak uyariyorum oglumu boyle bir durumda.. toplu tasimalarda yaslilara, hamilelere yer vermeliyiz sen dusersen kalkarsin ama onlar yaralanabilir diye.. boyle anlatinca gelecek sefer kendisi kakiyor zaten.. rahata alistiriyoruz ister istemez ama rahatlik ile dusuncesizlik arasindaki cizgiyi atliyoruz bence. Kendi ellerimizle yapiyoruz bunu, sikintili..
Aynen kayılıyorum.

Benim anlattıgım olaydada bayan dönüp çocuguna böyle anlarsa idi bir sonraki sefere ağlamaz büyüyüncede kendi kalkar yerr verirdi diye düşünüyorum ...

Ne kadar guzel anlatmissiniz
Ben cocuklarini egitmeyen ebeveynleri hic anlamadim , hic de anlayamayacagim

Cocuklarin dunyayi , toplum kurallarini bilmeleri mumkun degil , dogduklari zaman bu bilgiler beyinlerine otomatik olarak yuklenmiyor , bunlari ogretmek zorunda olan bizleriz

Her cocuk anlatilani anlar , ben daha hic anlamayani gormedim ama bizde ana babalar nedense anlatmiyor

Benim oglan 6 7 yaslarindayken birsey soyledigim zaman bana sorardi , anne bu toplum kurali mi yoksa senin kuralin mi diye , toplum kurali dersem uygulardi , benim kuralim dersem kendince esnetmeye calisir taviz almaya calisirdi :)

Yine kendimden bir ornek veriyim , 6 yasindayken ust komsuya gitti ogluyla oynamaya , normalde gelmesini soyledigim saatte gelirdi ev3 ama o gun oyuna dalmislar , neyse ben gittim almaya komsu iceri davet etti , iceri girdim bi baktim benim oglan acmis buzrolabini karistiriyor
Kadindan ozur diledim aldim oglani indim eve , cocugum buzdolabi karistitilit mi ne kadar ayip dedim azarlafim , saskin saskin suratima bakti ilk defa duyuyorum bunu dedi
O an fark ettim ki cocuga hic ogretmemisim bunu , sonra oturup konustuk uzun uzun , ona cok sacma geldi buzdolabi karistitmak neden ayip olsun anlayamadi , aklindaki tum sorulari yanitladim tamm bi daha yapmam dedi
Yani isin ozu biz anlatmazsak cocuklar da bilemez , onlari iyi yrtistirmek bizim sorumlulugumuz

ben sizi haklı bulmuyorum herkesin çocuğu var ve çocuğuyla işini halletmeye gelebilir ama her çocuk değil bazıları kendilerini oyun alanında sanıp bağırarak koşup insanları rahatsız ediyorlar annelerinin de işine geliyor uğraşmamak .
4 yasındaki cocukta 2 yasındaki de neyin ne olduğunu bilir sus dersen insanlar rahatsız oluyor dersen susar.susmuyorsa ya psikolojik yönden sıkıntılıdır ya da ailesi çok umursamazdır
Ayrıca dünya sizin cocuklarınızın etrafında dönmüyor herkesin kendine göre sıkıntısı var hasta var yaşlı var ya da hiç biri olmayabilir çocuk bağırmasını duymaktan hoşlanmıyor da olabilir
Siz kendi özgürlüğünüzün kısıtlanmaması için başkalarının özgürlüğüne engel oluyorsunuz.

Back
X