• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Böyle terbiye edilir.

Her çocuk bir değil ki yani tamam 4 yaşındaki çocuk da, 2 yaşındaki çocuk da laftan anlar şimdi. Benimki 19 aylık oldu tanıyorum görüyorum, bazı şeyleri gözümün içine baka baka yapıp vereceğim tepkileri ölçüyor. Güldüğüm an bittim yani. Kızsam ona da kendisi gülüyor zaten, bazen günümün yarısını poker surat gibi bitirmek zorunda kaldığım oluyor. Ona "Dikkat çektiği" açığı vermemek için.

Hepsi aynı derece de durmaz, ne yaparsan yap çünkü çocuklar tek cins çiçeği saksıda yetiştirmek gibi değil. Bunu bir anlasalar aslında sorun kalmayacak. Senin çocuk daha sakindir ok, daha kolay baş edersin. Öbürünün çocuk daha bi kuduruktur, annesi ona özel yöntemler geliştirir tamam o da hani bir derece kontrol edilebilir, kiminin çocuk apayrı bir vakadır, işlemez arkadaşım. Belli bir zamana akıl ermesine kadar işlemez.

Ben öyleymişim mesela. Şükür ki oğlum ben kadar değil, merak eden varsa oğlum üzerine açtığım konulara bakabilir "Neye şükrediyorum" diye ki oradan beni hesap edin. Annem elimi tutarken, istemsizce sıkardı acırdı ellerim hatırlıyorum. Çünkü kaç arabanın altından toplayasolmuş kendisi anlatır. Hususi arabaların önüne koşardın der. Konuşmuş etmiş yok... Arabayı durduracağımı mı sanıyordum bilmiyorum. Ağaç tepelerinden toplamış kadın defalarca, hani kadını evrime inandırmış olabilirim varlığımla, öyle bir çocukmuşum ki annemi tanıyın gelin, terbiye konusunda bir Alman dadıdan halliceydi kendisi. Ve her şeyi izah-anlatma yolu ilk tercihi idi. Ceza-ödül de kullandı vs.... Ha bi korkutmazdı "Polis amcalara veririm seni" tarzı ki onu da yapmayın zaten çocuklara.

Olmuyor anam, her çocuk öyle aynı kalıba aynı zamanda girmiyor.
Hatta bir olay anlatayım size, babam her ortamda anlatarak beni utandırmaya bayılır:

Arkadaşlarla geziye çıkmış bunlar, bir ili geziyorlar.
Neyse taksideymişiz annem-babam-ben, bir adreste buluşacakmışız arkadaşları ile bizimkilerin.
Takside giderken çocuk parkı görmüşüm ve tutturmuşum "İndirin gidicem" Biraz dil dökmüşler açıklamışlar, olmaz. Görmezden gelmişler biraz, ben baya baya kafayı bozacak derece ağlıyormuşum. Taksici dönmüş "Böyle çocuk terbiye edilmez ki, bağıracaksın da susacak, sizinki sizden korkmuyor çekinmiyor" vs akıl vermeye kalmış babama. "Bağırmak işe yarıyorsa buyurun bi deneyin" demiş babam da. Taksici de "Yabancı bağırınca daha etkili olur" deyip "Sus bakim, şimdi seni burada bırakır gideriz" demiş bana. Ve ben o arabayı adamın başına indirmişim çığlığımla. Adamın sesi içine kaçtığı gibi, babamdan da özür dileyip "Haklıymışsın kardeş" demiş. Napcak, dövecekler mi yani bi bu çare kalıyormuş demek o zaman beni terbiyeye? :) Allah razı olsun ki onu yapmadılar. Ben de zamanla us gele gele daha uyumlu bir çocuk oldum.
Her çocuğun duygusal gelişimi, algısı, akıl yolu, olaylara tepkisi aynı değil. Bunu anlasak da biraz yaramaz(!) bi çocuk gördüğümüzde her anneyi aynı kefeye koymasak ne güzel olacak.

bilemiyorum ki şimdi kamu alanı olduğu için ve sağlık hizmeti verdiği için çocukların biraz daha sakin kalabilmeleri gerektiğini düşünüyorum ama çocuk en nihayetinde ne diyebilirsiniz. Oradaki görevli çocukları uyarabilirdi böyle sertçe çıkışmak yerine. 'çocuklar rica etsem oturabilir misiniz ?' demeliydi tatlı bir dille.

Bence annenin tarzından anlaşılıyor. Laf söyleyenler bu durumu değerlendirmeli. Bazı çocuklar cidden laf dinlemiyor anlatsanda, öğretsende. Ama bazı çocugu annesi okadar boş bırakıyor ki. Bu durumda hakedene söylemek lazım. Umursamaz anne kendini belli ediyor.

Anladığını uygulamiyorsa zaten orda bir sorun var demektir
Bir çocuğa bu yanlış bunu yapmamalisin demene rağmen ısrarla yapıyorsa bunun için destek alın
Elini ocağa yaklaştırma yakar dediğimizde uzatiyormu
Balkondan aşağı sarkma dikkat et dediğinde düşmek için inadına sarkiyor mu ?
Hayır ! Dediğinde durmuyor mu ?

Evet bir şeyin sıcak olduğunu bile bile elini uzatıyor.
Koşma düşersin dediğimiz halde sürekli koşuyor.
Yapma dediklerimizi gözümüzün içine baka baka yapıyor. Ancak dikkatini başka şeyle dağıtarak unutturabiliyoruz.
Çok şükür algısında problem yok hatta niyetimizi anlayıp iplemeyip işine devam ediyor.
Bunun için doktora götürmeye gerek olmadığını bilecek kadar bilinçliyim bence.
Çocuklarda belli yaşlardan önce -me -ma eki anlam ifade etmezmiş. O yap-ma-yı yap olarak algılayıp dikkatini yoğunlaştırırmış.

baskalarina rahatsizlik vermiyorsa sadecr kosuyorsa guluyorsa bunda ne varki.ozgurluk baskasina rahatsizlik verdigin yerde biter.ayrica insanlarimiz cocuklarin cocuk oldugunu unutuyor.kendi cocuklari olsa prens prenses ama baskalarindan çit cikti mi hemen huzursuzluk cikarirlar.biraz hosgorulu olmak lazim cok rahatsiz etmedigi surece cocuklar cocuklugunu yasasin

valla henüz çocuk büyütmediğim bakmadığım için bana da bu çocuk işleri biraz tahammülsüz geliyor. Evime geliyorlar mesela Allahım gümbür gümbür ses yapıyolar. Mümkün mertebe çocuklara kızmamaya çalışırım ve kızmam. çocuk nihayetinde derim ama zor gerçekten. Keşke çocukları gelmese diye dua ediyorum :KK59:

Yahu çocuk aklı bu, ne yapacağı belli olurmıu
Ben çok usluydum, gerçekten bazen kendime üzülüyorum hatırladıkça :D
Ama ben bile ortalığı karıştırmışım
Annem ramazanda Kuran hatmi için, kapıdan girer girmez Kartopunu evde unuttuk diye ağlamaya başlamışım ( bembeyaz boyum kadar peluş köpek ) o bensiz duramaz o ağlar diye ağla ağla içim çıkmış.
Ne kadar terbiyesizlik dimi?
Koca grup okumayı bırakmış oruçlu oruçlu beni teselliye uğraşmış
En son Hoca kızım al çocugunu git, ben sana ayrıca okurum üzme çocugu demiş eve dönmüşüz.
Şu an kimsede hoşgörü yok, kimsede tahammül yok, ama böyle işin içinden çıkmak istemiyorum, çoğunluk gerçekten mutsuz, sorunlu maddi açıdan zorlu hayatlar yaşıyor. Sayfalarca yazılsa bitmeyecek bir konu, bir çok görüş çıkabilir.

Bu konuyu gördükçe yazasım geliyor. İki buçuk yaşında oğlum az önce uyudu. Aşk acısı çekiyorsa demek ki uyku tutmuyor. Uyumamak için 10. Kez su isteyince (evet saydım işim ne) vermedim ve kızdım. Vay sen misin bunu yapan. Kendini yataktan atarak çığlık atmaya başladı. Evet gecenin bu saatinde. Ben ne yapayım şimdi bu çocuğa? İletişime kendini tamamen kapatmış etrafa tekme savuran çocuğa ne yapayım? Gözüm seğirirken alt komşunun aklından geçecek olan muhtemel iki düşünceyi söyleyeyim. "ay yazık dövüyor demek çocuğu nasıl bağırıyor öyle" ya da "ne terbiyesiz çocuklar var saat gecenin 2si nasıl da bağırıyor" her iki düşüncede de anne suçlu. Ya terbiye vermiyor ya da vicdansız . Hiçbir türlü memnun edilmez zaten kınamacı tipler.

Ben gidip seğiren gözümü düzelteyim.
Ek olarak biz o evlerden ırak dediğiniz çocukların annesi olarak gerçekten çok fazla yoruluyor ve yıpranıyoruz. Öyle ki yemek yemeyi unutuyoruz. Bundan ötürü de eleştiri ve kınama durumuna tahammül edemiyoruz. Kendi adıma yapmak istediğim şey, buyur sen bak o zaman diyerek uzaklaşmak. Ki bunu bana akıl vermeye çalışan kaynanama yaptım. Bir saatin sonunda mor bir suratla "yok kızım yok bu çocuk Bi değişik" diyerek verdi çocuğumu. Hey yavrum hey kolaydı öyle konuşmak.

Sen bu konuları hiç okuma idrak. Ne çektiğini ne yaşadığını benden daha iyi anlayan biri olamaz şu forumda. Sen yazdıkça ben geçmişe gidiyorum biliyor musun? Çevremde çocuk buyutenlerin hayiflanmalarini görüyorum haksız buluyorum onları. Sorun diye yakındıkları şeyler benim şükredeceğim şeyler olurdu o yıllarda. Sana Allah sabır versin sözünü sokakta parkta her yerde o kadar çok duyardım ki. Sen hiç bu konuları okuyup sinirlerini germe derim. Yaşadığın sana yetiyor zaten.

Cocugum laf dinlemiyor diyen annelere soruyorum; (sadece merak)

Bu durumlarda sesinizi biraz yukseltip biraz sert cikiyor musunuz?

Hani ne bileyim bazi cocuklar da birisinden korkunca laf dinliyorlar da ondan sordum.

Cocuktur anlamaz yerine, sakin şekilde yanınıza çagırmayı, hastanefr oldugunuzu biraz daha sessiz durması gerektiğni de söylemek gerekiyor bence...
Toplumsal kurallara uymamız gerekiyor.. Tabi ki küçük cocuk hareket edecek bagıracak, ama biz de gereken uyarıyı yapmlıyız diye düşünüyorum..

Ya bu çocuklar anlamıyor olayı bana pek mantıklı gelmıyor.. illa ki oyalayabilirsiniz birseyle,telefon tek çözümünüz mü? Lütfen sosyal ortamlarda baska insanlarında düşünün
Siz de bebek bekliyorsunuz buyuyunce bu dusuncelerinizi bir daha gözden gecşrmenizi tavsiye ederim zira cok guzel bir atasözümüz var bekara karı bosamak kolaydır :))

Göz seviyesine inmediyseniz demek.
Yerde yuvarlanarak anlatacaksınız.

Göz seviyesi önemli. Ben inince yüzümü tırmalıyor ama olsun önemli. Yüz dediğin nedir ki tırmalansın deri değiştiririz, yeter ki çocukların psikolojileri bozulmasın.

Idrakyollariiltihabi Idrakyollariiltihabi valla sen yazdıkça ben :KK17: oluyorum
Çocuğuna sukunet sana bol sabır dilerim :KK19:
Senin anneliğinin hakkı ödenmez 10 çocuk yetiştirmiş kadar oldun

Bazen sırf oğluma sabrettiğim için cennete gideceğimi düşünüyorum :) züğürt tesellisi de olabilir tabi :)

Idrakyollariiltihabi Idrakyollariiltihabi Ama yazdiklarini okuyunca "Allah yardimcin olsun" falan demekten kendini alamiyor insan. Markette iyi dileklerini sunan cocuk da haksiz degilmis :KK48:

Ben kızmıyorum öyle diyenlere zaten. Çocuk meydanda neyini savunayım ki :) 36, aydan sonra sakinleşeceğini umud ediyorum :)

Sen bu konuları hiç okuma idrak. Ne çektiğini ne yaşadığını benden daha iyi anlayan biri olamaz şu forumda. Sen yazdıkça ben geçmişe gidiyorum biliyor musun? Çevremde çocuk buyutenlerin hayiflanmalarini görüyorum haksız buluyorum onları. Sorun diye yakındıkları şeyler benim şükredeceğim şeyler olurdu o yıllarda. Sana Allah sabır versin sözünü sokakta parkta her yerde o kadar çok duyardım ki. Sen hiç bu konuları okuyup sinirlerini germe derim. Yaşadığın sana yetiyor zaten.

Ben çok mutlu oluyorum birileri beni anlayınca. Çünkü annelere göre en zor çocuk kendilerininki. Şikayetlerini duyunca da şaşırıyorum senin gibi. Bir arkadaşım mesela zor yemek yiyor diyor. Ne yapıyor mesela diyorum "sebze yemeği yemiyor çok uğraşıyorum" diyor. Keşke benimki sadece yemek seçse. Benimki yemek yerken sabit duramıyor. Ya hareket etmeli ya bir şeylerle meşgul olmalı. İstediği olmadı mı? Önündeki bardak tabak ne varsa fırlatıyor. Birileri bırak yemesin diyor mesela. Bırakıyorum zaten. Bu sefer de mama mama diye tutturuyor. Yani yemek istiyor ama yemek yerken hareket etmek istiyor. Ağzına girecek lokma boyutu hep aynı olmalı. Bir tık büyük olursa ki kesinlikle yutamayacağı kadar büyük değil, anında tükürüyor halıya. Tam da bu yüzden bir başkası yemek yediremiyor oğluma. Lokma boyutu önemli çünkü :)
Hiç kimse başa çıkamadığı için de ben tek başıma büyütüyorum oğlumu. Kuaförün yolunu unuttum mesela. Gidemiyorum çünkü asla durmuyor bir bıyık aldırma zamanı kadar bile :)

Ben şikayet etmem bakarım oğluma. Ancak "sen beceremiyorsun aslında" diye ahkam kesenler sinirimi zıplatıyor işte.

Göz seviyesi önemli. Ben inince yüzümü tırmalıyor ama olsun önemli. Yüz dediğin nedir ki tırmalansın deri değiştiririz, yeter ki çocukların psikolojileri bozulmasın.

Bazen sırf oğluma sabrettiğim için cennete gideceğimi düşünüyorum :) züğürt tesellisi de olabilir tabi :)

Ben kızmıyorum öyle diyenlere zaten. Çocuk meydanda neyini savunayım ki :) 36, aydan sonra sakinleşeceğini umud ediyorum :)

Ben çok mutlu oluyorum birileri beni anlayınca. Çünkü annelere göre en zor çocuk kendilerininki. Şikayetlerini duyunca da şaşırıyorum senin gibi. Bir arkadaşım mesela zor yemek yiyor diyor. Ne yapıyor mesela diyorum "sebze yemeği yemiyor çok uğraşıyorum" diyor. Keşke benimki sadece yemek seçse. Benimki yemek yerken sabit duramıyor. Ya hareket etmeli ya bir şeylerle meşgul olmalı. İstediği olmadı mı? Önündeki bardak tabak ne varsa fırlatıyor. Birileri bırak yemesin diyor mesela. Bırakıyorum zaten. Bu sefer de mama mama diye tutturuyor. Yani yemek istiyor ama yemek yerken hareket etmek istiyor. Ağzına girecek lokma boyutu hep aynı olmalı. Bir tık büyük olursa ki kesinlikle yutamayacağı kadar büyük değil, anında tükürüyor halıya. Tam da bu yüzden bir başkası yemek yediremiyor oğluma. Lokma boyutu önemli çünkü :)
Hiç kimse başa çıkamadığı için de ben tek başıma büyütüyorum oğlumu. Kuaförün yolunu unuttum mesela. Gidemiyorum çünkü asla durmuyor bir bıyık aldırma zamanı kadar bile :)

Ben şikayet etmem bakarım oğluma. Ancak "sen beceremiyorsun aslında" diye ahkam kesenler sinirimi zıplatıyor işte.
Siz butun bu anlattiklariniza istinaden cocugunuzu bir uzmana gosterdiniz mi?

Ya da arada sesinizi yukseltseniz tepki koysaniz?
Belki biraz cekinir.
Korkar ne bileyim

Cunku gercekten fazla hareketli

Siz butun bu anlattiklariniza istinaden cocugunuzu bir uzmana gosterdiniz mi?

Ya da arada sesinizi yukseltseniz tepki koysaniz?
Belki biraz cekinir.
Korkar ne bileyim

Cunku gercekten fazla hareketli

Götürdüm tabi ki. Bir sorun olmadığını, bazı çocukların hareketli olduğunu söyledi. Öfkesi ve hırçınlığı için de sakin kalmamı tembihledi :) tabi ki sesimi yükselttiğim kızdığım zamanlar oluyor. Ancak o zaman daha da fazla hırçınlaşıyor. Mesela sesimi yükselttiysem gün içinde bana karşı kini asla bitmiyor. Olmafık bir zamanda durduk yere ısırıp tırmalıyor. Ancak daha sakin kaldığım günler ki bunu başarmak çok zor daha sakin oluyor o da. Yani en azından şiddete başvurmuyor.

Allah yardımcınız olsun okurken ben korktum benim oğluşumda böyle olursa diye. Hep mi böyleydi bazı bebekler doğuştan hiperaktifler:KK73: tek diyebileceğim küçükken yaramaz olanlar büyüyünce tam beyefendi oluyır genelde Allah can sağlığı versin evlatlara

Allah yardımcınız olsun okurken ben korktum benim oğluşumda böyle olursa diye. Hep mi böyleydi bazı bebekler doğuştan hiperaktifler:KK73: tek diyebileceğim küçükken yaramaz olanlar büyüyünce tam beyefendi oluyır genelde Allah can sağlığı versin evlatlara

Hep böyleydi :) 4 aylıkken çekyattan düştü ki hala aklım almıyor minnacık bebe açık olan koca çekyattan o kadar mesafeyi nasıl ilerledi :) daha emeklemiyordu bile ama sürünüyordu:) neyse ki oğlumu bildiğinden yerde yastık dağı vardı bir şey olmadı. Dört buçuk aylıkken sürünerek odanın bir yerinden diğer yerine geçerdi. Bebek arabasında asla durmak istemezdi. Kıpır kıpır haldeydi doğduğundan beri. Lakin öfkeli ve hırçın olması bir yaşından sonra oldu.

Back
X