- 28 Eylül 2014
- 1.518
- 1.380
- 158
Aman dikkat ısırıyor!#direnturkce
Google translate ile cevrilmis urduca metin gibi yazmasaydiniz da okuyabilseydik...
önce insan gibi yorum yap yazıları takılmak en son is
Yazım Kurallarına Özen Gösterelim
Aslında yazım kuralları ilkokuldan başlayarak öğretilir ama nette nedense biraz dikkatsiz oluyoruz. Doğrular, yanlışlar birbirine karışıyor.
Sitede yazılan metinlerde genelde yapılan hataları, yardımcı olmak adına vurgulamak istiyorum. Daha temiz bir Türkçe için sizin de desteğiniz olursa sevinirim.
1- Dahi anlamına gelen ekler ayrı yazılmalıdır.
Ben de yazacağım
Sana da aldım
Onun da gözleri mavi
Belki de gelir.
Bitişik yazılanlar
Senin kalemin bende
Bu kitap sende var mı?
2- Soru ekleri ayrı yazılmalıdır
Yazar mısın?
Gelir misin?
Anladınız mı?
Geldi mi?
3- Sözcüklerin içinin boşaltılmaması gerekir.
Bnm, gelio, ii, evt
Benim, geliyor, iyi, evet
Kısaltmalar alışkanlık haline gelirse zamanla doğru imiş gibi algılanabilir.
4- Yalın olmak kökünden geldiğinden YALNIZ, yanılmak kökünden gelen YANLIŞ doğru yazımdır.
5- Özel isimlerin baş harfinin büyük harfle yazılmasına dikkat edilmelidir.
6- Özellikle cümlenin sonuna nokta koymaya, sonraki cümlenin baş harfinin büyük olmasına özen gösterilmelidir.
7- Konuştuğumuz gibi yazmamalıyız.
Gelicem, gitcem yerine geleceğim, gideceğim.
8- Alfabemizde olmayan q, w gibi harfleri Türkçe sözcüklerde kullanmayalım.
9- Bazen s ve z harfleri yer değiştiriyor nedense?
Herkez, ösledim, kıslar
Doğrusu:
Herkes, özledim, kızlar.
10- Hamiş, kociş, bebiş, oğluşum gibi Türkçede olmayan sözcükleri en azından başlıklarda kullanmamaya özen gösterelim.
Teknolojisini satan, kültürünü de satar diye bir söz vardır.
Evet, genelde teknolojiyi maalesef dışarıdan alıyoruz ama kültürümüze de sahip çıkmamamız için bir mazeret olamaz.
Kültürümüzü kaybedersek öz benliğimizi de kaybederiz.
Türkçemize sahip çıkalım.
Herkese iyi paylaşımlar diliyorum.
iste bak yazıyı bagzı bölümlerini anlamamıssın
spor haftanın 2 günü gidiyorum o gecelerde ailemde kalıyorum cünkü evde uyuyorumıyroum 3 harflı olayı var evde yani vardı gecti ama eben genede korkuyroum o olayıda hıc sormayın
haftanın 2 gunu aılemdeyim konu orda kalmam degil zaten
esimd 24 saat uynaık calısmıs snein damdın ellerinde cıcekler gelmis övgü yapıcana neden calısyın senın aklın varmı bilmemmne denir mi ya
buguns spor sonrası kardesimle annemlere gittik cay falan ictik neyse babam geldi
konuyu önce yasanan seyden anlatıyırım
13 subat gecesi esi gececiydi bende sabahı spora gidicem diye annemlerde kaldım evimde kalınca sabaha kadar esimi bekiliyorum 11 de kalkamam diye neyse cok kar yagınca spora gitedik esim o sabah 7 de gelmesi gerekirdi 14 subatta
ama gunduz 3 e kadar calıstı ben eve gidiceksim askım sen yorulma ben kamyonla gelicem hava soguk üsütürüsn dedi normalda sabah 7 de cıkması gerekiyodu 12 saat calısmıs olyo gunduz 3 e kadar calısınca nerdeyse 24 sat ayakla oldu tabili kimse istemem ama bu ay 3 gun üst üste oldu neyse esim geldi annemlere kucagında cıcekler
babam sen akılsızmısın esime
kendine malukusun bu saare kadar calısılırmıs esimde susuyo senin sefinide müdürünüce bilmemn ne yapıyım diye söyleniyo dedim baba is cok yapıcak bisey yok yani bi sürü dger elelam var ama sadeve sefi esimi uyugun görüyolr müdürlerle görüsmesi dagıtım vs diye esimde susuyo babam saydı da saydı
insna der oo damamdım ii bak calısıyo kanazıyo esim mesela kaldı diyroum bugun cıkısta morga gitsin hastanaeye gidin diyo insnaın morlini bozuyo
bugun yine baya tutustuk kavgaya agzıma ne laf geliyo söylememek icin zor duruyorum cünkü insanın tahrik ediyo laf söyle diye
canım atarlanma da ilk mesajını oku öyle cevapla istersen kelimeler kargacık burgacık yazılmış anlamak mümkün değil ha olay yapılcak birşey değil zorlayınca anlaşılıyorkızlar neyin, anlamadınız ya esim 14 subatta geldi babamlarda kalıyodum ben esim gececi diye adam 24 saat calısmıs gene beni almaya gelirken cicek aldı ama babam neden bu kadar calısıyosun sende akıl yok bilmemne asalayıcı cünleler kurdur gırtlagını sıkıcagım geldı babamın esimde öyle saf saf susuyo deli oldum ben hersey cvp verdim
anladınız mı simdi
kızlar neyin, anlamadınız ya esim 14 subatta geldi babamlarda kalıyodum ben esim gececi diye adam 24 saat calısmıs gene beni almaya gelirken cicek aldı ama babam neden bu kadar calısıyosun sende akıl yok bilmemne asalayıcı cünleler kurdur gırtlagını sıkıcagım geldı babamın esimde öyle saf saf susuyo deli oldum ben hersey cvp verdim
anladınız mı simdi
fesatlıgındna banlandım rahatladnmı simdiBu kadın bu yorumlarla ve bu Türkçe ile banlanmıyorsa daha da laf etmem.
Burası özel alan değil.
Herkese açık bir forumda yazılıyorsa Türkçe doğru kullanılacak arkadaş.
Ben bunu bilir, bunu söyler, bunu savunurum.
cnm tuslarımda skıtı var basmıyo sürekli o yüzden eklsk yazıuroumhayatım anlaşılmayan şu, ya hızlı yazıyor olduğun için ya da dikkat etmediğin için yazarken bir takım harfler eksik kalmış, ve bu da algıyı düşürüyor ve konunun anlaşılırlığını oldukça azaltıyor. diğer arkadaşlar gibi bende anlayamadım açıkçası. bence bir kez daha oku yazmış olduğunu.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?